Невъзможните хора в живота ни

• 480 086
  • 8 317
  •   1
Отговори
# 1 455
"... Овен да го търсят за пари, не знам. Не са научени от него да очакват друго и много ме съмнява, но както казах-времето само ще покаже. ..."

Такава е връзката на моите деца с дядо им(свекър ми). С тая разлика, че той ги търси да им дава пари. Те не се и сещат за него. Особено дъщерята, която е по - голяма.Когато тя стана студентка, дядо й даваше пари само на сина, да си имал джобни. Сега и синът завърши училище, не знам дали още звъни да се срещат.  Срещите им цял живот са били някъде на улицата, да му е удобно на свекър ми. Дават се парите и хайде чао, че имам работа. Колко съм говорила, че така връзка с дете не се изгражда, ама кой да ти чуе. Веднъж, синът да е бил на 6 - 7 години, дядо му звъни по телефона, да си говорели. Детето казало, че не може, гледа филмче. Мале какви приказки наговори, че ние така сме го учели, че не можело така ....

А приказките, че аз съм виновна за всичко и ММ ги повтаря непрекъснато. Колкото повече запазвам спокойствие, толкова повече той изтерясва и агресира. Вчера беше тръгнал да идва в работата ми, да сме се разберяли. Като говоря - го тъпча, като мълча - не го слушам. Снощи направо беше превъртял. Подозирам, че беше и пил, то тогава става още по агресивен и си изпуска нервите.

# 1 456
Аз се чудя на някой как издържат живота с такъв човек с години...😔 Аз доста го изтърпях. Две години общо, като едната бременност и другата бебе. Още докато бях бременна знаех, че няма да ни бъде и знаех, че не бих се примирила с такъв живот, пък каквото ще да става. Ако е за мен само, бих търпяла и повече, но не и за децата. Всяко дете заслужава щастие. 💗

# 1 457
Две години търпях и аз последния, за щастие нямаме общо дете, на възраст съм вече. Grinning Но БНД го търпях 13 години ... Голяма черна точка за мене си ...

# 1 458
На тези хора им е все тая дали ще ги надхитриш или дали ще им върнеш обратно удар в тяхната врата. Не знам доколко се хранят емоционално от това да ти навредят психически, но вътрешно изпитват чувство на превъзходство над вас, това го обвързвам с тяхното детсвто. В повечето случаи подобни мъже са лишавани от бащина, майчинска обич, достатъчно внимание, истинска, непресторена нежност, загриженост. Съжалявам, ако не ми е правилна теорията, но аз поне се сблъсках с такъв тип човек.
Сега, голям мъж проектира цялата натрупана омраза, негативизъм точно върху благ, раним, нежен и добър човек, каквито са децата, каквото и дете е бил той. В случая жените, с които влиза във връзки. Такива търси и намира. Жертви. Аз бях такава. Вината единствено, която изпитвам в момента е, че се подлъгах. А колко време ми трябваше да осъзная, че не съм лоша, досадна, задушаваща...много време...дори още мисля, че не съм се "излекувала"
Във всички случаи ще намери начини да ви унижи, да ви вмени чувство на малоценност, ще ви обижда. Някои и посягат. При мен не се случи, но викове, дори при нормални разговори, които го изнервят-многократно.
Не приема чуждото мнение, по никакъв повод. Ти грешиш, ти не си преценила, ти си виновна, ти си глупавата и недосетливата, ти провокираш да е лош с теб. Последното ми е казвано в очите.

Дежа вю.
Не знам дали се корени в детството. Прави обаче впечатление как майка му беше виновна, баща му беше виновен, после се прехвърли на друг, трети, пети, като свършеха виновните-аз ставам виновна. Виновни са били съседи, случайни хора дори, непознати. И всичко някак постепенно, не е лъсвало веднага. Отначало веднъж на 6 месеца, после на два, после всеки месец, та да се стигне до ката ден. Ако няма някой виновен, насреща бях аз, като във вица за Зайко и шапката се чувствах на моменти-каквото и да направя-все зле. Обидите са ясни. Комбинирани както с реални такива в стил-кучка/к**ва-в моменти, когато е употребен и алкохол, така и тънки и префинени, дето оставят най-жестоката рана и те чупи на безброй парчета-уж нищо не е казал, а е разбил цялата ти вселена. Опитвала съм да мълча, да отмине. Не става-намила с часове, крещи. Често излизах, за да се спре-продължава по вайбър, смс-и, звъни и намила. Бродила съм по улиците в чудене къде греша и с какво го провокирам. Алкохолът ясно, бил е част от картинката, въпреки, че нито в началото съм го видяла, а началото беше достатъчно дълго-години, нито пък пиеше много. Но имаше много ситуации-караше ме да излизаме на заведение, седнем, и със сядането се започваха унижения от типа префинени, до степен да ме разреве. Ставала съм, тръгвала съм си-следвал е скандал как провалям вечерта. И се появи един налуден поглед към мен. Като ме гледа с неприязън, то личи, то чак да отвърнеш поглед. Изисквания към мен-бол. От това какво работя (подиграваше се, осмиваше, демонстрираше превъзходство с високи доходи и натъртваше, че ако не е той-ще мизерстваме), до това как точно да му прибирам прането. 10 години нямаше претенции за прането-изведнъж се появиха, явно беше изчерпал претенциите за разни други неща. Още в началото обаче не одобряваше куп мои познати и приятели. Тоя бил такъв, оня онакъв, все недостойни за негова компания. И все сравняваше кой какво работи. Не го ангажирах с домашна работа и деца, сама съм си изгледала и то без да спирам да работя, дори майчинство не съм ползвала. Освободен беше, за да работи-за нас, както прочетох и напред-обяснението, че го прави за нас, че ако не е той, нали-ние в мизерия ще сме. Така смени една, втора, трета работа-все големи корпорации действително, ама все нещо не му беше на кеф и напускаше. Ни един достоен работодател за него не се намери. След последното му напускане изпадна в нервни кризи и изискваше да мислим какъв бизнес да се подхване, на някои му хрумки директно отказвах и това беше използвано в стил, че не съм го подкрепяла, ама никога, видите ли и той сам-самичък. В миналото е имало години на моя издръжка, освен сметки е имал и период без работа в самото начало и аз съм го издържала. След появата на децата логично беше да направя крачка назад и да му дам възможност да плаща малко сметки, но не-това вече значеше, че сам тегли локомотива, както той се изрази тогава, а аз съм безполезна. Е, намери ниша, разви бизнес, отново с роднинска от моя страна гръб за административното му обслужване получи, и вече съвсем си повярва. Много пъти му показвах, че семейството не е само пари, иска се и отношение. Загуби връзка с децата си, изпокара се със съседи до степен на скандали и правене на мръсно един на друг-пак аз бях виновна, че не съм го защитила и подкрепила и той затова така. Толкова много са, ежедневни случки, които водят до финала, коя дребна на пръв поглед, коя огромна драма и катаклизъм, но вменената вина и страх стоят. Усетих се, че не спя от страх-ослушвам се дали си говори нервно. Меря всяка дума, за да не избухне от нещо и пак не успявам-съответно стопирах опити за разговори. Въобще-заживях в едно вечно очакване за скандал. Освен това, започнах да не издържам и да отвръщам. Това вече тотално ме срина-не се харесвах такава, категорично. Нито пък исках да падам толкова ниско, че децата ми да ме виждат истерична. А изпадах в истерични кризи-признавам. Спрях разбира се излизания с него-пак от страх, че все се кара, не е приятно изживяване, а мъка. И му казвах всичко честно и открито-какви са ми причините за отказ. Е, отхвърляше ги, не било вярно това. После разбира се отказите ми да излизам с него също станаха вече повод за скандал, че не излизаме като нормалните хора и не ходим никъде.
Толкова еднотипни и еднакви, че няма начин да не е описано в някой учебник по психиатрия.
О, аз също си мерих приказките, броях до 10 преди да изкажа мнение или просто да започнем разговор, за да не обидя "негово височество", да не избухне, да не започне да ме навиква. А, най-смешното, от сегашна гледна точка, беше "Помисли защо се държа така с теб?", един вид, той може и да вика, обижда, обаче аз да си зная защо ми се слува. Да си знам и да не питам, защо така? Sweat Smile
Започваме разговор, в който, аз пак го изнервям, според него, тръгва, излиза нейде. Аз звъня, не ми вдига, изчезва. Появява се и със пръстче в лицето ми казва "Сега разбираш ли колко зле се държиш и как ме подлудяваш" А, аз, завалията, започвам да се извинявам...Аз, която винаги съм била независима жена, с образование, дори много над него, но това няма значение. Тези хора така обръщат ситуациите, че дори и най-умната и независима жена да се подхлъзне, да започне да се тормози, защо, ама как, какво направих?!
Чувството на вина, лошото настроение, липсата на желание да те утеши, да те направи уязвима, незначителна, ето това го правеше значим в собсвените си очи. От всичките му сцени, обиди съм изпадала в нервни кризи, тогава, само тогава, когато ми каза, че се "филмирам" и да се оправям сама, тогава наистина изтрезнях.
И още един пример. Сестра ми по спешност постъпи вПирогов, обадиха ми се от нейни колеги. Понеже не съм шофьор, веднага му се обадих. Бях, в паника. Звъня, той не вдига. Хващам такси, той вдига на може би 30то от мен повикване и му обяснявам, че поне ще го чакам там, ако трябва, да си прибера сестра ми, в стрес съм. Той обаче, понеже ходи при дядо си в Нови хан, така просто, да си почине и да види стареца, ми казва с много изнасилено и измъчено глъсче, че ще дойде, но дядо му ще му стане криво! Моля?!!! сестра ми е в Спешното, а той няма да успее до два часа, та и повече да дойде, понеже дятото ще му докривее. Ох, истории много.
Далече, далече от такива хора. а справка, правехме планове за деца, но не се получи и Слава Богу. Сигурно щеше да ме кара да си взимам такси, като започвам да раждам:smiles:

# 1 459
Нека не бъркаме лошите взаимоотношения, породени от "несходство в характерите", както често се коментира една раздяла, с тормоз от невъзможен да го наречем човек. Може да си имат диагноза тези хора, може да не е една, аз нямам опита да кажа. Те прилагат емоционално насилие тези хора и то доста фино, не видно и не веднага. С наслояване във времето, след като си минал през всякакви лични фази да разбереш въобще какво се случва, установяваш че:
1. Вербалните обиди са зачестили, вече няма спирачки, изречени много пъти стават като за "добър ден". Започваш да отвръщаш-границата на толерантно търпение и анализи къде грешиш отдавна е премината. Ехидните и иронични вметки са всъщност дежурния тон, с който комуникира с теб.
2. Всяка вечер те наляга умора и крайно нежелание да останеш компания на този човек. Будиш се в страх. Вечно си на тръни от къде ще ти дойде, за какво, мериш си приказките. Наслоява се един стрес от очакване на лошото. Този стрес те променя и теб като човек, като действия, като начин на живот.

Аз заплахи не съм получавала, не ме е ревнувал, не ми е диктувал прическата или друго, но вечната критика и вербалната агресия са ме карали да се чувствам незначителна, провалена, с крайно ниска самооценка. Не ме е спирал от нещо, но ми го е изкарвал през носа по друг начин. Натяквал е, ако е дал нещо (купил), сякаш не е за семейството. В тази връзка икономическо насилие не е успявал на 100% да упражни, имала съм малко мозък поне това да не допусна, но не мога и да го отрека, с натякването му как е осигурил това или онова.
И в един момент, след като си си изплакал сълзите отдавна, осъзнаваш, че с този човек не си имал смелостта да споделиш мечти и планове, живял си един вечно тъжен живот, вечно разстроена от нещо.

# 1 460
  • София
Нека не бъркаме лошите взаимоотношения, породени от "несходство в характерите", както често се коментира една раздяла, с тормоз от невъзможен да го наречем човек.
Сирен го каза по-рано – всеки е злодей в нечия история. Затова си има диагностични критерии. Отношенията в разпадаща се връзка са толкова лоши, че е нормално другият да изглежда лош, но все пак в образа му остава човещината, с раздялата и времето нещата се нормализират. С невъзможните не става така. У тях отсъства човещината и винаги е отсъствала, и ако човек се обърне назад и погледне трезво ще види, че в лов бомбинг фазата нещата не са били ок, не са били човешки. Понятията на тези хора са кардинално сбъркани и това си личи ако се гледат фактите, а не фасадата на поведението им.

# 1 461
Диагностиката я владее специалист. Затова аз не мога да преценя прост злодей ли съм си имала, или невъзможен човек.

# 1 462
  • София
Диагностиката я владее специалист. Затова аз не мога да преценя прост злодей ли съм си имала, или невъзможен човек.
А за теб има ли значение какъв е този човек? И ако има защо?
Иначе липсата на човещина може да я прецени и неспециалист, но ако гледа фактите, не своите собствени чувства. Невъзможните хора не са такива само към един човек, начинът им на живот е пропит от липсата на човещина. Тук има доста страници с примери, които не се случват с нормалните хора. Дай твоите примери и ще разсъждаваме върху тях или отиди при психиатър и поговорете. Или и двете.

# 1 463
Ами има значение от гледна точка на това, че ясно осъзнавам, че и аз съм била злодей за него. А дали аз не съм била невъзможната? Има значение дали не хвърлям прекалено черни краски върху него.
Примери, какви, то направо всичко ми се слива в едно.
Фактите са, че този човек не поддържа абсолютно никакъв контакт с роднини-негови, а с моите сведени до минимум по принуда. Отношението към моите роднини е същото-обиди пред мен по техен адрес за нещо, ехидна реплика в среща, в разговори-никога спокойни, вечно някак наострени, с превъзходство на неговото Аз. Изреченията му прекалено често започват с Аз. Приятели-няма. От поне 10 години, преди това имаше някакви. Нови приятелства няма, а от тези, които покрай мен е имал като контакт е търсел изгода, а не точно приятелство. Т.е. прие тези от моите познати и приятели, които са "нещо" и могат да му бъдат полезни за нещо. С непознати се е държал откровено лошо. Например, касиерката в магазина няма да му върне ресто, засуетява се и той нервно вади карти, хвърля, демонстрира надмощие.

# 1 464
Въпреки това може да си е обкновен простак
Невъзможните хора са от типа дето правят неща, противоречащи на логика и дори инстинкти. Може да се унижи, нарани нарочно, за да предизвика определена ситуация. Действия, които не са нормални и с нормални мотиви. Не класически насилник или простак. Не цени точно парите или някого, съответно трудно можеш да предвидиш действия и мотиви. Няма проблем да се унижи, не изпитва срам и радост като останалите хора, а имитира. Няма дори истински яд, а сценки.

# 1 465
Срам от какво да изпита?
Радост изпитва при печалба на пари. Също, ако някой го похвали-светва. Не се самонаранява в никакъв случай. Камо ли да се унижи-абсурд. Има силно его. Егоцентрик е. Срам не изпитва мисля.

# 1 466
Те не изпитват срам, не се извиняват, дори и да осъзнават грешка. Така префинено обръщат ситуацията, че ти да си проводникът на скандалите, виковете и лошото му отношение към теб. Нямат съвест.
Реално за тях, това тяхно поведение спрямо теб, колеги, близки си е точно, вярно, безгрешно. Мога да дам безброй примери. За това смятам, че изначално има някакъв поведенчески проблем. Защото съм се разделяла и с други хора, но никога не са ме карали да се чувствам нищожна, все за нещо виновна.

# 1 467
Хм, ами, в последните години съм чувала извинявай. Даже прекали. Реши, че това е вълшебна дума, която трие като с гумичка всичко. Но и също показано, че всъщност се извинява, защото аз така искам и очаквам, един вид демонстративно. Без да е искрено, просто употребена дума, с ясното съзнание, че всъщност за него аз съм виновна, ама ей на-извинява се.

# 1 468
Съвсем в началото на връзката ни с моя Невъзможен, трябваше временно да се разделим чисто териториално и в деня на заминаването ми, тъкмо преди да дойде да ме изпрати, ударил стена с гол юмрук. Дойде кървящ. Стори ми се ненормално, но тя тая любов беше нечовешка, невероятна, единствена и неповторима - та с това оправдавах всичко. Pensive  Последваха какви ли не изпълнения (използвам тази дума, защото бяха излишни) в името на нашата любов - в стил Холивуд: пътуване до друга страна заради мен, скачане от влак в движение, нощуване на улицата, някакво лудо преследване, за малко да се стигне до арест - бях убеждавана, че всичката тая лудост е от любов.

# 1 469
Точно така, виновен си дори да си болен, (ау, как ме притесни), ако близък е починал, им е досадно, че друг е център на внимание, и т.н. В същото време могат да си съсипят нещо- вещ например, с цел да са жертва и да получат нечие внимание. Или пък биха правили нещо унижаващо, с цел да се доберат до нещо- информация, човек. Но в същото време бързо им омръзват ролите и в крайна сметка прозира истинското лице, което е...странно. Нелогично.

Общи условия

Активация на акаунт