Къде мога да се оплача от работодател..

• 4 413
  • 32
  •   1
Отговори
Добър вечер дами...
Искам да се оплача от една охранителна фирма поради зачестели глоби при заплащане дори без да знаеш, че си глобен и защо най-вече което ми се вижда незаконно...
Работата е такава понеже съм охранител към една фирма и по договор трябва да работим 2 на 2 но с повечето колеги работим по 4 или 5 дена само нощни смени след което 1 ден почиваме и отново една серия от няколко дена има и случай който колега работи 36 часа без почивка нощна смяна след нея направо дневна и после пак остава за нощна поради простата причина, че ни трябват повече пари...
Наскоро ни дойдоха на проверка от СОТ и аз бях с лаптоп на поста си...
Не виждам това да е особено голяма причина за глоба като се има предвид, че ни е работим повече дни без да спим по 12 часа за да вземем повече пари докато Сот спът като пънове в колата...
Аз съм на 20 години наскоро завърших училище и започнах работа моля ако може да ми дадете съвет как да постъпя и също ако може без тъпи постове...

# 1
В Инспекцията по труда, например.

Имам познати, които се възползваха и не сгрешиха.

# 2
  • София
Ето онлайн формуляр - www.gli.government.bg/page.php?c=156

# 3
Трябва крайно време нещо да се направи защото това е нетърпимо просто работим като луди и накрая като глобят за без нищо тия дни който сме работили допълнително нямаме полза от тях...
Също така от самия обект шефовете ни имат за кучета и се държат с нас като с такива...

# 4
Действай! Успех!

# 5
Благодаря много и на двете наистина... newsm10

# 6
  • София
И от мен успех  Simple Smile

# 7
В инспекция по труда,намира се на Ге Ме Димитров.Подаваш жалба.Глобата за работодателя е около 10 000лв.Стига ти да не се страхуваш да подадеш жалбата,защото искат лични данни.Не съм сигурна дали ще обърнат внимание на анонимен сигнал.

# 8
  • Ямбол
Аз искам да питам нещо - като те глобяват как ти удържат глобата? От сумата за заплата по договор ли?

# 9
И моят проблем е от подобно естество, затова ще се възползвам от темата . 
Може ли паричната глоба да се отъждестви от работодателя като дисциплинарно наказание? В смисъл, ако си поискам документ , затова че ми е удържана част от заплатата( защото все повече зачестяват случаите на такъв произвол от страна на работодателя, да глобява за щяло и нещяло), може ли работодателя така да извърти нещата, че това да бъде дисциплинарно наказание за несвършена работа примерно. Защото при 3 такива заведени нарушения може да последва дисциплинарно уволнение, което е в ущърб за работника , все пак. 

# 10
В КТ няма такова наказание "удръжка от заплатата". Освен ако не съм проспала някоя корекция през последните месеци. Всяко удържане от заплатата е незаконно.
Друг е въпросът колко от вас работят законно. Ама това е друг въпрос. По-важно ни е да се цица държавата за 35 лв. детски, отколкото да се работи на светло. И хората да се ползват от правата, които им се полагат по закон.

# 11
  • Ямбол
Их, бе Какооо, що тъй им го рекна директно?
Аз ги подпитвам из далече, да си кажат, че взимат сиви пари, ти направо са издадИ.

# 12
Няма значение дали се взимат сиви пари или не. Става дума затова, че е зачестила практика да се глобяват работници( включително и в моята фирма). И - да, колежката, която беше глобена я осигуряват на реална заплата. Въпросът ми е дали ако поискам документ за тази глоба( хипотетично) , работодателят може да я причисли в графата за дисциплинарни наказания?

# 13
Не може, защото това не е дисциплинарно наказание.
Няма как да работиш на светло и да ти удържат от заплатата. Как да стане?

Видове дисциплинарни наказания

Чл. 188. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Дисциплинарните наказания са:
1. забележка;
2. предупреждение за уволнение;
3. уволнение.

Задължения на работодателя преди налагане на дисциплинарното наказание

Чл. 193. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Разпоредбите на предходната алинея не се прилагат, когато обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.

http://lex.bg/laws/ldoc/1594373121

Ето защо ви предпочитат вас младите - защото не си знаете правата.  Confused

# 14
Ето защо ви предпочитат вас младите - защото не си знаете правата.  Confused

Забелязала съм, че това далеч не се среща само сред младите. Като цяло обаче е ясно, че "глобяват" работници, които са се подписали срещу една сума, а въз основа на устна договорка очакват да получат друга.

Общи условия

Активация на акаунт