Брекети - колко ви излязоха и къде ги поставихте - част 3

• 171 617
  • 1 079
  •   1
Отговори
# 120
Ами аз имах.
Излекува ми я д-р Андреева с Деймън.

Успех!

# 121
Ох, при мен стана още по-сложно. Говорих с д-р Стоилкова (защото исках да взема още 1 мнение). Тя каза, че кръстосана захапла можела да се лекува не само с този апарат за разширяване, а и с Damon..че те също разширявали челюстта...

сега имам 2 напълно противоположни мнения..
Попова каза, че от Damon и обикновените брекети, обикновените били по-добри, а при Damon всичко било просто агресивна реклама..

Стоилкова пък каза, че те можели да ми оправят захапката, без да е необходимо да се носи това за разширяването.. (може и да се наложи де - това се решава след анализ, за който трябва да й платя 200лв, които после се приспадат от лечението). Не знам дали да й се доверя и да си направя анализа или просто да започна лечението при Попова с този апарат за разширяване на захапката...

Моля за съвети..какво е вашето мнение? И ако някой има Кръссотсана захапка, ако може да сподели как се е излекувал/а.

В момента нося Деймън клиър, наистина не са ми извадили нито един зъб и ми се регулира захапката, НО... Носих палатален експандер 3 месеца. Много ОД твърдят, че тази система няма нужда от помощни апарати, на мен ми го обяснява надълго и нашироко ОД, с която се познаваме лично по друг повод, дори ми показа снимка на пациент, но на въпроса защо са извадени седмите зъби отгоре ми отговори уклончиво, че така се наложило... Как едновременно хем се налага на практика, хем не се налага теоретично ваденето на здрави зъби при носене на Деймън? Не съм съгласна с полюсните мнения на много специалисти - всеки конкретен случай се решава сам за себе си, според резултата който се търси и времето, с което разполага специалиста за лечение. Ако имаш възможност, не си слагай обикновени брекети! Битуващата представа, че лечението е болезнено се е изградила именно заради тях! Ходиш по-често на прегледи, ОД ти ги регулира ръчно и по-агресивно, после известно време си премалял, а и с тях рядко се разминаваш с вадането... Мой познат си сложи обикновени брекети  преди мен и по всяка вероятност ще ги свали след мен. Има хора, които са носили и 2-та вида брекети - обикновени на горните и след време Деймън кю на долните. Впечатленията са, че са по-малки, по-лесни за поддържане (не задържат много храна и се почистват по-лесно), не са толкова релефни, не се слагат ластици за прикрепяне на дъгите. Досега не съм чула някой да се оплаче и да съжалява, че не е избрал обикновени вместо Деймън.

# 122
А може ли да ми кажеш за палаталния експандер - промени ли ти се говора много ? Много ли е неприятно? Защото една ОД вече ми каза, че ще трябва да сложа и аз, но ще потърся и други мнения.

Последна редакция: пт, 25 яну 2013, 13:14 от Nicole_

# 123
А може ли да ми кажеш за палаталния експандер - промени ли ти се говора много ? Много ли е неприятно? Защото една ОД вече ми каза, че ще трябва да сложа и аз, но ще потърся и други мнения.

Палаталният експандер се поставя на няколко опорни зъба, има пръстени, които влизат в междузъбните пространства и се циментира, в средата има механизъм за активация, от сега ти казвам, запаси се с ключетата за активиране, те са едни малки телчета, които от време на време се чупят и върха се заклещва в ключалката, но или си падат сами или намираш едно малко магнитче и го допираш до отвора за да го измъкнеш. Експандера се активира с по един оборот на ден, но понеже аз сметнах, че мога да издържа на болката сутрин и вечер слагах по един оборот и при мен имаше видима промяна още от първия месец. Благодаря на зъботехника, който го изработи, понеже беше сложил по един метален брекет на всеки пръстен и ОД успя да постави едновременно и експандера и брекетите. Не е най-приятното нещо на света, така че се подготви психически. Кофти е първата седмица, ако нямаш  пасатор си купи, понеже няма да можеш да ядеш твърди храни, като под твърди храни имам предвид праскови, баница и кюфтета, почти нищо, което не е течно. Спомням си, че имах чести главоболия. Не можех да произнасям половината съгласни, даже си спомням една случка, бях спряла да пуша, но не издържах, отидох да си купя една кутия шарена Карелия и казах на продавачката:  "Дай ми една шайена Кайейия", като ми се наложи да го повторя няколко пъти, тя не ме разбра, аз се изнервих и казах "Абе един LM ми дай!"  ooooh! Нормално е да не можеш да говориш с метална пластина в устата, която ти пречи на езика, аз бях касиерка на картинг писта  и на ден минаваха по 300 човека, не ме питай в какви ситуации съм изпадала, не можех да произнеса нито "касиерка", нито "картинг". На втората седмица вече свикнах и говорех нормално, но доста дълго време ядох пюрета, от 63 килограма станах 59, а аз съм доста висока - 181 см, тъй че ако имаш някое излишно кило ще го стопиш. В края на  първия месец започнах да ям пържоли, кашу, плодове, солети, нямах никакви проблеми.
Сигурно много страшно ти  звучи, не искам да те отказвам, просто  ти казвам нещата такива, каквито бяха. Сега за положителните промени - горната ми челюст се разшири значително, преди имах тясно лице, без скули, а сега скулите ми изпъкната, лицето ми  придоби много по-голяма симетрия, горната ми устна беше малка и много вдлъбната, сега си е нормална, даже леко нацупена, даже носа ми леко се промени. Пак съм си аз, но ако видиш снимки преди и след ще забележиш огромна разлика. Другото, което  се промени, е  че дишам по-лесно, преди често спях с отворена уста, понеже не ми стигаше въздуха ако дишам само през носа. Ако искаш мога да ти пратя снимки преди да сложа брекетите и сега, за да се убедиш за какво става въпрос, чак изражението ми се смени. За себе си мога да кажа, че това решение е едно тези, за които няма да съжалявам, не съжалявам за количествата пасирани храни, които съм изяла, за лишенията от това, от онова, за срама който съм брала на моменти. Хубавото е, голяма част от хората с които ще контактуваш ще са по-скоро загрижени, отколкото отвратени, ще има и такива, които ще се опитват да си правят весело за твоя сметка, но пък този, който ще ти се подиграе докато правиш нещо хубаво за себе си не заслужава изобщо да си общува с теб.
Вече съм на финалната права, вчера ми беше предпоследното посещение при ОД. Докато пътувахме към къщи, приятеля ми ми каза, че докато съм била е кабинета се е чудел  как ли ще изглеждам без брекети, понеже когато се запознахме, аз вече ги носех и току-що бях махнала експандера. Прецени за себе си дали си струва да изтърпиш негативите.

# 124
Благодаря ти страшно много за детайлния отговор. Това, че след първата седмица говорът се нормализира, ми вдъхва надежда (след това доколкото разбрах си нямала големи затруднения при говора/? Това с болката и храните, ще го преживея някак си.

Аз съм сигурна, че с ескпандера ще се постигне много добър резултат, но не знам дали и без него ще може. Ако следващата ОД ми каже, че брекетите без ескапндер ще свършат работа, не знам дали да се доверявам. Първата ОД, при която ходих, ми каза, че ако някой реши да ме лекува без ескпандер, не трябва да се съгласявам, но пък тя има малко сравнително малко опит /д-р Попова е завършила 2002/..Затова просто трябва да реша дали да се доверя, ако следващата ОД ми каже, че може да се лекувам  без експандер и да рискувам...

# 125
Благодаря ти страшно много за детайлния отговор. Това, че след първата седмица говорът се нормализира, ми вдъхва надежда (след това доколкото разбрах си нямала големи затруднения при говора/? Това с болката и храните, ще го преживея някак си.

Аз съм сигурна, че с ескпандера ще се постигне много добър резултат, но не знам дали и без него ще може. Ако следващата ОД ми каже, че брекетите без ескапндер ще свършат работа, не знам дали да се доверявам. Първата ОД, при която ходих, ми каза, че ако някой реши да ме лекува без ескпандер, не трябва да се съгласявам, но пък тя има малко сравнително малко опит /д-р Попова е завършила 2002/..Затова просто трябва да реша дали да се доверя, ако следващата ОД ми каже, че може да се лекувам  без експандер и да рискувам...

Разпитай я дали ще ти се забави  лечението без експандер и с колко и дали няма изведнъж да се окаже, че без екстракции на зъби няма да стане. Кога е завършила не е от голямо значение, не пречи ако е била старателна, а и 2002-ра беше преди  11 години. Няколко полезни неща от които ще имаш нужда - мека четка (сенсодин беше моята), конци за почистване за брекети (орал б имат много добри такива), вода за уста и паста за зъби (за предпочитане с грижа за венците).

# 126
Здравейте, може ли да попитам дали някой има мнение за д-р Анка Димитрова (Юниордент) и доц. Лаура Андреева? Мисля си, че цените при доц. Лаура Андреева може да са завишени просто защото тя е доцент и е председател на Българското ортодонтско общество. Вие как мислите?

# 127
Ходи ли при доц. Андреева?
Може и заради това да са завишени, но пък е най-добрата.  Peace

# 128
Супер съм щастлива  Heart Eyes На 9-ти ми поставиха брекетчетата на горните зъби. Моята ОД е д-р Наталия Иванова. Спрях се на нея заради цената. Ходих при д-р Йорданова и д-р Гайдарова, любезни и внимателни са, но все пак цената си беше водеща за мен. В момента съм със сапфирени брекетки.
Искам да благодаря на всички, които ме насочиха. bowuu Споделям и телефон за връзка: 0889586453   bouquet

Бих искала само да те попитам дали става въпрос за ОД Иванова, която има кабинет на ул."Иван Асен II"?   Rolling Eyes

# 129
  • София
Моля да не класифицирате ОД-те си като най-добрите или най-лошите и тем подобни...
В България има и професори по Ортодонтия, има много качествени специалисти и многонекачествени разбира се...
Затова нека се придържаме към споделянето на мнение и опит, а не класификация!

# 130
Супер съм щастлива  Heart Eyes На 9-ти ми поставиха брекетчетата на горните зъби. Моята ОД е д-р Наталия Иванова. Спрях се на нея заради цената. Ходих при д-р Йорданова и д-р Гайдарова, любезни и внимателни са, но все пак цената си беше водеща за мен. В момента съм със сапфирени брекетки.
Искам да благодаря на всички, които ме насочиха. bowuu Споделям и телефон за връзка: 0889586453   bouquet

Бих искала само да те попитам дали става въпрос за ОД Иванова, която има кабинет на ул."Иван Асен II"?   Rolling Eyes

Не е същата. Втората е Цветан(к)а Иванова.

# 131
Здравейте,

Аз съм на 21. Предстои ми поставяне на брекети. Спрях се на д-р Куюмджиева и ми е много странно, че няма никакви мнения за нея в този форум. Както и да е, имам питане.

Отидох на зъболекар, за да ми прегледат изцяло зъбите преди брекетите. Оказа се, че имам незапълнени канали на умъртвен зъб, а преди това ОД ми каза, че трябва да са ми оправени подобни работи, за да не се получат усложнения при разместването на зъбите. Зъболекарката ми отвори зъба, опита се да отпуши каналите и НЕ УСПЯ и ми сложи пломба наново! Т.е. в момента съм с незапълнени канали и зъболекарката каза, че ще ги остави така, а като свърши лечението с брекети ще го "облече" каквото и да значи това.

Тъй като преди малко се върнах от там и няма как в момента да се обадя да питам ОД дали има проблем, че имам незапълнени канали на зъб, искам да попитам дали някой от вас е имал подобен случай. Какво може да се усложни, ако се поставят брекети? Трябва ли да отида при друг зъболекар, който да се постарае да запълни въпросните канали? Според вас и според това, което сте преживели/чували/виждали възможно ли е слагането на брекети при незапълнен зъб?

Благодаря предварително!

# 132
  • София
 И аз имах два умъртвени зъба, но каналите ми бяха запълнени както си трябва..
Проблема с мъртвите зъби е, че са непредсказуеми и ако нещо не им наред..могат всеки момент да започнат да болят, загнояват и други такива неприятни неща.
Не добре напълнени канали и не добре лекувани зъби могат да създадат проблеми независимо дали си с брекети или не, но брекетите могат да ги стимулират.
ПРи лечението с брекети, можеш да стигнеш до момент, в който да трябва да вадиш такъв зъб и трябва да си подготвена. При мен не се наложи, но и аз и ОД много внимавахме. Божа работа...

Мисля, че трябва да потърсиш и мнение от друг стоматолог, да погледне състоянието на зъбите и около тях. И тогава ще разбереш и ще решите какво да правите. Не трябва да имаш колебание в решенията си, за да не се измъчваш от мисли..(от личен опит го казвам).

Успех

# 133
Здравейтe, аз съм на 26 и от 2 години нося брекети, до лятото трябва да ги махна вече.  Hug
Реших да споделя моя опит.  Аз съм с керамични брекети, сложих ги през декември 2011, тогава струваше 2500 лв, сега мисля че е 3000 като ги плащах разсрочено, и не съм давала нищо отгоре, дори ако ходя извънредно. ( средно 1-2 пъти на месец)  Много съм доволна от моята ортодонтка, тя е отзивчива, много професионално работи, ако ми се е наложило да дойда извънредно, винаги ме е приемала дори и да се наложи да дойде или остане след работа. Графикът и е винаги пълен и ви я препоръчвам горещо. Освен това е много мил и приятен човек и ми оправи зъбите, за което съм и страшно благодарна( бях със ретиниран кучешки зъб, който ми го изтегли след като извадихме умъртвения, който беше на негово място и вече е почти прав  ), освен това другият ми кучешки беше крив и долните зъби бяха много криви(защото ми е малка челюстта).  Сега имам идеални зъби, и само малко ми остана да се нареди кучешкият, който преди беше вътре в челюстта. Като цяло, доста сложен случай бях и ходих на друг лекар преди да попадна на нея. Предната ми каза че трябва да се вадят 4 зъба (2 горе и 2 долу), но аз не се съгласих и потърсих друго мнение.   Thinking
При д-р Живкова попаднах случайно след съвет с моята зъболекарка и съм много доволна. Извади ми 2 долу и един горе, на чието място изтегли ретинирания...  нямам търпение да махна брекетите и да съм с идеална усмивка. Тя работи до басейна Спартак, казва се Жени Живкова, тел. за който се интересува: 0887897219. Не пиша често по форуми, но за нея мога да кажа само хубави неща и се надявам да бъда полезна, на тези които имат нужда.  Simple Smile

# 134
Може ли някой да ми обясни как точно се чистят зъбите с конец? С брекети съм от 2 дена и нещо не мога да се справя .....

Общи условия

Активация на акаунт