Брекети - колко ви излязоха и къде ги поставихте - част 3

• 170 946
  • 1 079
  •   1
Отговори
# 960
Бях се похвалил, че преди седмица ми махнаха брекетите. Тогава ми взеха проба за направата на т.нар. ретейнъри. Днес отидох да ми ги сложат и се оказа, че втори горен зъб леко е мръднал за тази една седмица и докато ми ги слагаха бая ме заболя. Както и да е, той ще се намести пак, но въпроса ми е, колко време да ги нося денем. Ясно ми е, че нощем трябва да се носят 2-3 години, но денем? Питах и ми казаха, поне 2 месеца по цял ден и след това да намалям. Някой да сподели как е било при него. Исках да ми сложат постоянен ретейнъри от тел, но нещо не се нави ортодонта, уж тези пластмасовоте били по-добре. За мен си е допълнителна занимавка, сега ми изсъхва яко устата, нови проблеми ще имам!

# 961
  • Варна
Тези ритейнъри нали са прозрачни?Но ще се виждат като ги носиш 2 месеца?

# 962
Да прозрачни са, не се забелязват изобщо, но не там е проблема. Започнаха да ми излизат и рано по езика. Не е по-добре от брекетите

# 963
Да прозрачни са, не се забелязват изобщо, но не там е проблема. Започнаха да ми излизат и рано по езика. Не е по-добре от брекетите

Това някъде го четох с раните и афтите. Попитай за нещо да жабуриш. Предполагам, че ще свикнеш с тях.

# 964
  • Варна
Съфорумци имам една голяма дилема и искам да се допитам и до вас. На долната челюст трябва да ми се извадят 2 зъба, тъй като в предната част имам струпване. Дилемата е дали това да са 6-тите зъби или мъдреците. 6-тите ми са изцяло умъртвени и с коронки. Правени са много пъти до сега. Мъдреците ми са здрави, но ако се наложи да се вадят ще е с операция, защото не са израстнали както трябва.

ОД-то предложи да извадим 6-тите. Каза, че мъдреците ще се изправят, ще застанат на мястото на 7-мите зъби и въобще няма да си личи, че нещо е вадено. От друга страна зъболекарката ми категорично е против това. Според нея трябва да извадя мъдреците, защото те никога нямало да са пълноценни зъби, щала съм да си имам големи проблеми в бъдеще и т.н. и т.н.

ОД-то ми показа снимки на хора с извадени 6-ти и наистина всичко си е подредено идеално. Въпросът е дали наистина мъдреците се развалят по-лесно от останалите зъби или това си е само мит. И дали това, че 7-мите зъби ще станат основните дъвкателни ще е проблем. Наистина не знам какво да правя Sad

# 965
Съфорумци имам една голяма дилема и искам да се допитам и до вас. На долната челюст трябва да ми се извадят 2 зъба, тъй като в предната част имам струпване. Дилемата е дали това да са 6-тите зъби или мъдреците. 6-тите ми са изцяло умъртвени и с коронки. Правени са много пъти до сега. Мъдреците ми са здрави, но ако се наложи да се вадят ще е с операция, защото не са израстнали както трябва.

ОД-то предложи да извадим 6-тите. Каза, че мъдреците ще се изправят, ще застанат на мястото на 7-мите зъби и въобще няма да си личи, че нещо е вадено. От друга страна зъболекарката ми категорично е против това. Според нея трябва да извадя мъдреците, защото те никога нямало да са пълноценни зъби, щала съм да си имам големи проблеми в бъдеще и т.н. и т.н.

ОД-то ми показа снимки на хора с извадени 6-ти и наистина всичко си е подредено идеално. Въпросът е дали наистина мъдреците се развалят по-лесно от останалите зъби или това си е само мит. И дали това, че 7-мите зъби ще станат основните дъвкателни ще е проблем. Наистина не знам какво да правя Sad

Мнения много. За мен мъдреците трябва да извадиш. И моята зъболекарка ми казваше, че е окей всичко. Аз ги чувствах, че направо ще ми пробият бузата, но тя не - добре са. И отидох при хирург, който е и общ зъболекар, ей така на преглед. Веднага ги видя и каза, че тези мъдреци няма да носят нищо добро. Натискали ми другите зъби и т.н. Да, мъдреците се чупят много по-лесно от другите зъби. Те нямат никаква функция в устата. Преди си си карала без тях, сега защо да ги задържаш? Моите ще ги вадя след празниците!  Wink

# 966
  • Варна
Преди съм карала без тях, защото не съм ги ползвала за нищо. Сега, ако  извадя 6-тите вече няма да са ми излишни като бройка, а ще са на мястото на 7-мите, т.е. ще са функционални. В момента самите мъдреци не ми правят никакъв проблем - здрави са, не ми убиват никъде. Ако обаче наистина се чупят или развалят по-лесно, това вече не е добре. Проблемът е, че ОДто иска да извади 6-тите или 4-тите. А четвъртите не ги бутам за нищо на света. Вече се съгласих да жертвам горните 4ти, но долните ще си ги пазя.

# 967
Преди съм карала без тях, защото не съм ги ползвала за нищо. Сега, ако  извадя 6-тите вече няма да са ми излишни като бройка, а ще са на мястото на 7-мите, т.е. ще са функционални. В момента самите мъдреци не ми правят никакъв проблем - здрави са, не ми убиват никъде. Ако обаче наистина се чупят или развалят по-лесно, това вече не е добре. Проблемът е, че ОДто иска да извади 6-тите или 4-тите. А четвъртите не ги бутам за нищо на света. Вече се съгласих да жертвам горните 4ти, но долните ще си ги пазя.

Ами аз така знам - чупят се по-лесно. Не знам дали е вярно и ако са в друга позиция дали ще са по-устойчиви. Крайна сметка, винаги поемаш някакъв риск. Успех! Wink

# 968
Здравейте! вчера ми изкараха 4 зъба, за  да може да ми се сложат брекетите. Днес е решаващия ден, но тъй като не искам да ходя с мръсни зъби, а ми  казаха да съм яла, мога ли да си ги измия с паста за зъби при положение че още имам рани от ваденето...? newsm78 newsm78 newsm78

# 969
  • София
Alice, за хигиенизиране можеш да държиш в устата си известно време вода за изплакване, без да жабуриш.

# 970
  • Тук
Моите зъби като ги махнаха зъболекарката каза, че мога да ползвам вода за уста след като позарастнат малко раните, но пък защо да не си миеш зъбите  newsm78
Просто ще внимаваш около раните да не ги дразниш с четката толкова.

Относно мъдреците на мен ОД ми каза да запазим тях и да извадя други зъби. При мен горните са израстнали, но са леко почернели на повърхността.  Не било необходимо да ги правя сега, били си добре.  Thinking  Дано не са ме подвели и да не ми създават проблем след време, че при мен специално наистина по-бързо почнаха да почерняват.

# 971
  • София
Хора, явно съм глътнала с храната едното от ластичетата, които сложи между зъбите за да разшири пространството между тях (за да сложи пръстените) - представяте ли си? Явно с нещо по-твърдо директно е заминало - защото то вече беше освободило място и се мърдаше... направо не е истина...

Alice_f, внимателно си измий зъбите - не разбрах кои точно са ти извадили, но при мен бяха мъдреците (един по един обаче) - лекичко с четката не би трябвало да има проблем  Peace и това с водата за уста е добър вариант също  Hug

# 972
Здравейте! вчера ми изкараха 4 зъба, за  да може да ми се сложат брекетите. Днес е решаващия ден, но тъй като не искам да ходя с мръсни зъби, а ми  казаха да съм яла, мога ли да си ги измия с паста за зъби при положение че още имам рани от ваденето...? newsm78 newsm78 newsm78
Има една вода на Листерин, която е без алкохол, мисля че е подходяща

# 973
  • София
Някой да сподели как е било при него. Исках да ми сложат постоянен ретейнъри от тел, но нещо не се нави ортодонта, уж тези пластмасовоте били по-добре. За мен си е допълнителна занимавка, сега ми изсъхва яко устата, нови проблеми ще имам!

Привет, изчетох последните 1-2 страници и открих въпроса, който ме интересува Simple Smile С тази разлика, че при мен ритейнърите са други - имам залепени едни като телчета отзад на предните няколко зъба и горе и долу. Но проблемът не е в тях, а в това, че нощем трябва да нося допълнително подвижен ритейнър, който почти като апаратчетата, които се носеха едно време. Много е досадно, но изглежда наложително, защото като не го носих 2 седмици (счупих го) веднага ми се поразместиха зъбите.

Има ли и други с такъв? Правилно ли подозирам, че може да си го нося доживот?

# 974
  • Пловдив
Някой да сподели как е било при него. Исках да ми сложат постоянен ретейнъри от тел, но нещо не се нави ортодонта, уж тези пластмасовоте били по-добре. За мен си е допълнителна занимавка, сега ми изсъхва яко устата, нови проблеми ще имам!

Привет, изчетох последните 1-2 страници и открих въпроса, който ме интересува Simple Smile С тази разлика, че при мен ритейнърите са други - имам залепени едни като телчета отзад на предните няколко зъба и горе и долу. Но проблемът не е в тях, а в това, че нощем трябва да нося допълнително подвижен ритейнър, който почти като апаратчетата, които се носеха едно време. Много е досадно, но изглежда наложително, защото като не го носих 2 седмици (счупих го) веднага ми се поразместиха зъбите.

Има ли и други с такъв? Правилно ли подозирам, че може да си го нося доживот?

От колко време си без брекети?
Аз си мислех, че когато се сложат постоянни ритейнъри разместването на зъбите е почти невъзможно, но явно съм грешала  Confused
За апаратчето - доколкото знам в зависимост от възрастта се носи поне 2 до 5 години след махане на брекетите

Общи условия

Активация на акаунт