Бих искала да ви помоля за малко помощ след като тотално се отчаях...
наскоро имахме едно семейно събиране и моята баба случайно сподели колко много и се ядял любимия и сладкиш от комунистическо време, но така и не го намерих този сладкиш никъде ... казвал се е морена / морени но не е вафлата което днес всички познаваме. След като аз проявих очевиден интерес към този сладкиш тя ми обясни какво представлява даже ми каза, че го е и правила, но вече не пази рецептата. Сладкиша представлява едно тесто което се забърква, но дори замесено то е все още лепкавичко. То се разстила и се разточва като после се разрязва на правоъгълници в средата на които се слагат запечени лешници така приготвеното квадратче се сгъва и запечатва от всички страни за да не изпадат лешниците после се пуска да се свари в горещ сироп и след като изплува се потапя в горещ шоколад. Звучи вкусно нали?
проблема е, че като запитах баба си дали все още някъде не се продава или не го правят, тя категорично заяви, че няма такава вероятност. Това се е приготвяло по онова време в хлебозаводите и от там се е носило към сладкарниците, но тъй като процеса е много трудоемен вече не се прави или поне баба ми така каза...
а аз много искам да го направя на моята баба да я зарадвам и да си докажа кулинарните умения пред нея... и да го опитам естествено
ще съм ви безкрайно благодарна!