Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 630 474
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 735
Проблемът е, че се строи без елементарна мисъл за инфраструктурата и броя на хората, които трябва да поеме......
А баш. И от това най-много страдат "вървежните" квартали, т.е. бързо от сравнително хубави се превръщат с кошмар. Емил Марков (днес Гоце Делчев), Стрелбище (Нишава!!! не знам кой доброволно би се заселил на Нишава), за Лозенец да не говорим...

Мигла,
като пуснат удължението на метрото, ще е добре за бизнеспарка, да, ама сега хич не е. Не си правете илюзии. В момента особено, заради ремонтите, до него няма ни-ка-къв транспорт от центъра. Налага ми се чат-пат да ходя в най-далечната част - до Арена, HP и BMW - еми единствената разумна възможност е да си хвана метрото от центъра до Мл. 1 и оттам такси за 4 лв. Свързващият автобус 113 върви на всеки понеделник, абсолютен коптор е и спира на 20 мин пеша от мястото, което е крайната ми цел. Можеха да ги домислят малко тия квартални автобусчета, които обслужват метрото.

# 736
  • sofia
" до Арена, HP и BMW " по околовръстното с кола  Simple Smile
Откакто разкопаха Малинов за метрото през Младост не е за минаване.

Панелните комплекси поне навремето са планирани с прилично големи булеварди и междублокови пространства. Новото строителство в Младост 2 към дерето и плавателния канал е пример за безумна инфраструктура и планиране......направо са за разстрел, тези които са издали разрешителните за строеж.

# 737
Новото строителство в Младост 2 към дерето и плавателния канал е пример за безумна инфраструктура и планиране......направо са за разстрел, тези които са издали разрешителните за строеж.
Там е и свлачищен район, нестабилни почви, просто не ми се мисли. И на какви цени ги продадоха тия апартаменти, повечето бяха изпозастроени и продадени баш в строителния бум.

# 738
  • София
Не ми се говори просто за онази улица в Младост 2!
Аз съм живяла там 20 години и беше тихо и спокойно.
И изведнъж - та-дам - строежи, частно училище, заведения.
Сутрин не можеш да се разминеш от коли, вечер не можеш да паркираш.

А за метрото, автобусите и минаването не ми се говори. Вчера пак имах драма заради това.
Автобусите в Младост - таман ги науча и те им сменят маршрута!
Затова обикалям пеша.

Обаче ми харесват новите блокове по ул. Атанас Москов. Може би някой ден...

# 739
За мен отговаря напълно - сноб съм, да, но и 1/3 лозенчанка все пак.

Да се посмеете - http://lifebg.net/10-вида-столичани-класифицирани-според/50616/?xjt=1

Копирайте си целият линк, щото така не се отваря.

# 740
Да се посмеете - http://lifebg.net/10-вида-столичани-класифицирани-според/50616/?xjt=1

Пу за мен Фарел smile3521

# 741
Боряна, продайте си панелката в Борово и си купете тухла в Лозенец или къща в Германия. Разбирам защо толкова ги мразите, заедно с панелните квартали, но в България никой няма да ви построи къща в замяна на панелния Ви апартамент.

Това за азбеста аз не го знаех, но някой знае ли нашите панели тук дали също са правени с азбест? Все пак те са строени значително по-късно, а не през 30-те години на миналия век, за които панели говори статията за Германия. Нашите панели май са от 1960 година нататък.
И друго нещо - там говорят за многоетажни панели, за високи сгради и т.н., а в България масово панелите са до 8 етажа, и изключително рядко има 9-етажни панели и мисля, че това е максимумът, панели на повече от 9 етажа няма. Масово са 8 етажни, а това значи, че и технологията е друга.

Панелите са изключително здрави, защото са пресован бетон вътре с арматурно желязо и са заварени на много места, а също и са най-устойчиви при земетресение. Аз поне със сигурност мисля, че са по-качествени от новото строитотелство. Както знаем, в гонене на печалби яко се икономисва и от материали, и от квалифицирана работна ръка, а панелите са строени през социализма, където не се икономисваше от нищо, а и контролът беше по-строг.

Аз живея в тухлено жилище. Но пред ново строителство определон бих предпочел панел. Освен това  и стаите на панелите са много големи и удобни, а новото строителство е с някакви странни форми и размери и най-вече аз поне не мога да свикна с това, че няма кухня, а в хола има кухненски ъгъл. Аз си искам отделна кухня да си има. А в новите няма.

Не знам дали в нашите панели има азбест! Много ще е ценно ако някой знае, да каже. Но пък знам, че голяма част от новото строителство е с турски цимент, в коъто пък има шествалентен хром, също отровен. Че май и радиоактивен.

# 742
Да, има азбестови компоненти в строителството у нас, и не само в панелите, а също и във ВиК тръби, изолационни покрития, покриви и т.н. Влага се точно с цел по-голяма здравина. Трудно е да се каже кои сгради са строени с азбестови влакна и кои не, но е широко използван преди 1989 г. Има го и в административни сгради, и в детски градини, мисля, че 18 бяха за София и някои от тях са претърпели ремонти (и) по тази причина, но далеч не всички.

И не е от 30-те години, бумът в използването му е през 70-те и 80-те. ЕС забранява употребата му за строителни цели през 90-те, в България е приет този закон след 2000 г.

В Щатите има една известна серия дела срещу "Чемпиън" - производител на автокомпоненти, заради канцерогенния азбест във феродото за спирачки. В крайна сметка изплащат 2 милиарда обезщетения и фалират.

# 743
  • София
Както знаем, в гонене на печалби яко се икономисва и от материали, и от квалифицирана работна ръка, а панелите са строени през социализма, където не се икономисваше от нищо, а и контролът беше по-строг.

Аз живея в тухлено жилище. Но пред ново строителство определон бих предпочел панел. Освен това  и стаите на панелите са много големи и удобни, а новото строителство е с някакви странни форми и размери и най-вече аз поне не мога да свикна с това, че няма кухня, а в хола има кухненски ъгъл. Аз си искам отделна кухня да си има. А в новите няма.

Не знам дали в нашите панели има азбест! Много ще е ценно ако някой знае, да каже. Но пък знам, че голяма част от новото строителство е с турски цимент, в коъто пък има шествалентен хром, също отровен. Че май и радиоактивен.

Ъъъъ, кхъм, уж си по-голям от мен пък глупости говориш.... Яко се икономисваше и яко се крадеше през соца.... пък контрол ли бе да го опишеш.
Аз редовно чета тук, че в панелите били такива големи стаите пък в новото строителство били такива мънички. Къде ги видяхте тези големи стаи в панелките аз просто не знам.... масово "големите" холове са 16-20 кв.м, а стаите са 3 на 4, в кухните пък не можеш да се завъртиш спокойно, защото "другарите" са ги проектирали панелките без трапезарна част и съответно хората блъскат вътре и маси за хранене.
В новото строителство има големи недоразумения, но има и много добри жилища, които са функционални и мислени. Моето например е такова  Flutter Кухнята ми е съвсем отделно помещение (което за мен не е много голям плюс) и е 12 кв.м, холът ми е 35 и т.н. В крайна сметка търсенето определя предлагането и когато се търсят 3 стаи ама за много малки пари то е ясно че квадратурата ще е смешна, а разпределението изчанчено.

# 744
Не, нашите панели не са строени с азбест Peace

Ма разбира се.
Случайна извадка от гугъл:

http://bnr.bg/euranetplus/post/100339497
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3511499
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/11/09/3 … k_ubiva_azbestut/

Btw едно от многото скандални неща покрай двете сгради (в Модерно предградие и Женския пазар) на НГДЕК и местенето на децата напред-назад в последната година е точно наличието на азбест в Модерно.

# 745
  • София
Доколкото знам, животът на панелите е около 50-60 години, освен ако не се санират. Като саниране НЕ е само топлоизолация.

ПП Спомням си, че в панелката на брат ми, купена по време на соца, за запълване беше използван строителният материал "вестник"  Crazy

# 746
  • София
И, тъкмо го изтрих и ти ме цитира Stuck Out Tongue
Мислех че е забранен за употреба в средата на 80-те. Видях след това че е било през 2000

# 747
Доколкото знам, животът на панелите е около 50-60 години, освен ако не се санират. Като саниране НЕ е само топлоизолация.
Това изглежда, че е просто прогноза или медийна мантра. Тя не е вярна, защото най-старите панели в България са от средата на 50-те години, т.е., вече са прехвърлили тази възраст. Има само един или два блока с пукнатини, някъде по Толстой ли бяха...
Санирането е необходимо, естествено (и си права, че не е само топлоизолация), но като нищо ще изкарат едно 100 години дори без него.
А ела виж при нас как изглеждат масивни тухлени сгради на 70-80 години, само поради неподдържане на фасадна мазилка и покриви... Т.е. сравними са двата вида строителство, и двата изискват еднакво поддръжка.

То в България и гредоредът минава за плебейски и отживял времето си материал и поради ужасната поддръжка никой не ще да го купува. Ама мога да ти посоча поне пет европейски града, където е пълно с къщи на външен гредоред на по 300-400 години и са в добро състояние, жилищни, хотели и какво ли не. Обаче колективизацията и народната власт мамата си трака...

# 748
  • София
Пропукването на блока в Толстой се дължи на подпочвени води, а не на факта, че е панелен.

# 749
Подпочвените води са нещо страшно. Каквото и да има над тях ще го събори.

Къде и е какво може да има азбест, може да прочете тук, ама ще ви е по-спокойно, ако не го правите  Mr. Green

За разпределението - всяко строителство си има недостатъци и плюсове. Има и много просторни нови сторителства  Peace на мен пък в панелите не ми харесва това, че кухнята е отделна и е малка. По-добре да е изместено с 50 см. към коридора, ама...
Ние сложихме бокса в тъмната част на хора, не ми е удобно с отделна кухня и в каквото и строителство да се бяхме нанесли, пак едно и също щях да искам.
Неудобство е и че няма пробиване. В тухлените ни имоти леко натиснеш и мине, това е такова животно, че Crazy

milenaka, вестник, торби от цимент и всякви интересни неща можеш да намериш във всяка сграда, майсторите са доста изобретателни  Peace

Общи условия

Активация на акаунт