Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 624 364
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 4 110
След въвеждане на зелената зона в Лозенец паркингът си се ползва, а този на Цариградско си е направо пълен заради бизнес сградите.

Идеално - като въведат зони и на другите места, ще се пълнят, след като не могат да паркират по тротоарите.

На Цариградско колеги най-редовно паркират от провинцията и винаги има места. Оставят колата там и хващат метрото.

# 4 111
  • София
Ами ето буферните паркинги са символ на алчността и недалновидността на общината. Защо не се прие поне в дните с най-голямо замърсяване да се паркира там срещу билет от метрото? Не можело-трябва срещу месечна карта. И шофьора естествено ще се набута в центъра на синята зона.
За недовършения от повече от 20 години буферен на МС Сливница да не отваряме дума. Прииждащите от околните села с колите си превърнаха зелените площи в разорани ниви.

# 4 112
Нали уж паркирането в буферна зона излиза 3 лв на ден за 8-часов работен ден, ако си ползвал метрото? Не ми звучи много.

# 4 113
Атина е наистина ужасен град. Според мен по-мръсен и от София.

За алчността на Софийска община съм съгласна. Време е на следващите избори Фъстъкова да си ходи.

# 4 114
Ами ето буферните паркинги са символ на алчността и недалновидността на общината. Защо не се прие поне в дните с най-голямо замърсяване да се паркира там срещу билет от метрото? Не можело-трябва срещу месечна карта. И шофьора естествено ще се набута в центъра на синята зона.
За недовършения от повече от 20 години буферен на МС Сливница да не отваряме дума. Прииждащите от околните села с колите си превърнаха зелените площи в разорани ниви.

Може безплатно срещу 1 билет, но до 2 часа - има логика в това, предполага се, че след като нямаш месечна карта за метрото, не го ползваш редовно, а инцидентно и за кратко. То и в синята зона е ограничено до 2 часа - каква е разликата, та ще се набута там шофьорът?

За целия ден безплатно може "Със заредена тридневна. месечна,тримесечна, шестмесечна или годишна абонаментна карта по редовна тарифа за всички линии на обществения транспортили за метро - за един автомобил."
https://www.sofiatraffic.bg/bg/transport/parkirane-v-bufernite-parkingi/p/1

Не виждам нищо нелогично или нередно в тази система.

# 4 115
Нали уж паркирането в буферна зона излиза 3 лв на ден за 8-часов работен ден, ако си ползвал метрото? Не ми звучи много.

В сайта на ЦГМ има условия и тарифи - ако ползваш редовно всеки ден метро и имаш карта за него, е безплатно за целия ден.

Явно не се радва на голям интерес буферното паркиране, след като тук се пишат какви ли не неща за него, нямащи общо с истината. На един клик разстояние е информацията за който иска да ги ползва, ама явно е прекалено сложно, по-лесно е с автомобила и да обвиняваме общината, че имало задръствания.

Общината си има кусури, ама за мен са в съвсем друга посока - недостатъчно строги са за климатиците, висящите кабели, грозните фасади и свободния достъп на автомобили навсякъде.

Последна редакция: вт, 23 яну 2018, 12:19 от Анонимен

# 4 116
  • София
Попеа, имах предвид дните с големи замърсявания - нали се милее за софиянци, нали са им празни паркингите, но е по-сладко да гушнеш 4 лв. на час от синята.
За

# 4 117
Нали до преди няколко страници, когато бяхме забили за колите, се даваха примери точно с ежедневни активности - водене на децата на ДГ/у-ще, ходене на работа и тн. Значи е повече от логично човек да си изкара карта и да ползва безплатно паркиране? А за спорадични случки веднъж месечно не е края на света да се плати някаква сума, по-малка от 10 лв, какво толкова?

Това ми звучи като разходките на Алеко. Горе в ски сезона е такава блъсканица от коли, че ГТ (66) не може да се качи до Морени заради паркираните коли. А до същото място се качва кабинковия лифт. Ама кабинковия лифт струвал пари. Еми...

# 4 118
Попеа, имах предвид дните с големи замърсявания - нали се милее за софиянци, нали са им празни паркингите, но е по-сладко да гушнеш 4 лв. на час от синята.
За

Общината е осигурила решение за всеки ден от годината. Това, че явно хората не си дават труда да се запознаят с тези решения и да ги използват, не е нейна вина. Всъщност, нейна е - явно не е въвела достатъчно ограничителни мерки за мераклиите да се движат с коли - нека направи не 4, а 8 лева паркирането в зоната, повече хора ще се сетят да проверят как се ползват буферните паркинги Wink Всъщност, в момента е 2 лв/час синята, т.е. общо 4 лева за 2 часа разрешен престой.

Google, права си абсолютно. Изненадана съм съм как тук най-ревностните автомобилисти изобщо нямат идея как се ползват буферните паркинги. Аз, която се движа основно пеш, да им пиша за това, което е на един клик разстояние.  Явно ползването на кола всеки ден е все още прекалено евтино и лесно, за да се поинтересуват от други възможности. Които със сигурност съществуват.

Последна редакция: вт, 23 яну 2018, 13:26 от Анонимен

# 4 119
Понеже се обсъждаше и калта по улиците - до нас има два нови строежа, и още един зад общината в Изток. Минах днес покрай всичките - пълна мизерия, разнася се кал, само от единия работник притикваше с четка голямата кал навътре, но повечето се разнасяше по улицата. На строежа на метрото на Патриарха много старателно миеха гумите на камионите.

# 4 120
  • In the shadows of my mind
Говорейки за ГТ, днес ми се наложи да ходя на работа с метро, вместо с колата. Наотиване невероятно, но факт, стигнах по-бързо от очакваното и в мотрисата беше поносимо. Обаче прибирането беше ужасно - на станция Сердика посока Лозенец влакчетата се движат на интервал 8 минути в час пик! Сутрин в час пик са на 6, но вечер - 8! На отсрещната страна по същата линия в посока към Централна автогара е същото. Цялото пространство пръщи по шевовете от хора, слизането на хората на спирката е трудно, защото цялото множество се опитва да се натъпче във влакчето и е ужасно. Сравнено с 10-тина минути в колата... еми, едва ли ще предпочета ГТ, ако не ми се налага...

# 4 121
Да, доста често е претъпкано, затова ми е чудно колко много от пишещите в темата успяват да си четат спокойно. Обикновено си нося книга, но е трудно да чета права с торби и чанта в едната ръка, и да балансирам, държейки се с другата... И то, ако успея да се добера до място, удобно за хващане.

# 4 122
Добре, аз ще се изразя по друг начин.

Със сигурност ГТ не е по-удобен от кола. Едва ли някой ще го оспори.

Само че това ли е, което най-много ни е неприятно? Чакането 8 мин на метро и 10 мин някакъв вид не особено краен дискомфорт?
На мен, например, други неща ми носят доста по-голям дискомфорт:
-това, че излизайки от нас трябва да правя какви ли не маневри, заобикаляйки безкрайните коли по тротоарите;

-че ме изненадват от разни крайни улички шофьори, които са се засилили нищо, че не са на околовръстното, а в тиха квартална уличка и риска да бутнат човек не е малък - това беше проблем в Младост, в Люлин е същото;

-дишането на изгорели газове - вече дори в Борисовата и въобще софийските паркове човек диша боклуци; хората живеещи на ниски етажи обират прах през ден, вече минавайки покрай по-натоварено шосе трябва да си завреш главата в шала, за тичане въобще не може и да става дума, защото по никой начин не може да е здравословно;

-че не си представям как един ден ще си пускам децата навън, защото ще ме е страх някой много бързащ да не ги отнесе - да, то гаранции няма за нищо, но когато аз бях дете неотдавна коли минаваха по кварталните пресечки 2-3 пъти на час, не едни след други и имаше къде да отстъпим, защото тротоарите не бяха покрити с коли.

Ей тези нещица ми носят много по-голям дискомфорт от едни 12 мин в метрото, в които като е свободно си седя и чета е-книга, а когато няма как да седна, си слагам слушалките и се отнасям някъде с музика. Ясно, че в определени периоди (когато децата са малки и не ходят сами на ДГ и у-ще, например) или в някои конкретни случаи (когато работата ти изисква прекачване на 2-3 различни превозни средства) колата ще печели, но е ясно мисля, че далеч не всички случаи са такива.

Мен ми е непонятно как возенето за малко в метрото ви е неудобно, но дишането на гадости, маневрирането с бебешка количка помежду коли, изскачащи отвсякъде и газенето в калната киша оставена от тях, не ви пречи въобще.

# 4 123
Днес пак минах по тротоара на ул. Черковна след кръстовището с Оборище. Снимката в Гугъл мепс показва как изглежда в хубавите си моменти: https://www.google.bg/maps/@42.6926416,23.3514696,3a,75y,156.7h,79.84t/data=!3m6!1e1!3m4!1sbpfTPcrZxZaSMOKrKiUNcA!2e0!7i13312!8i6656
Днес имаше три реда коли паркирани на тротоара - птиче не може да прехвръкне. Плочките на тротоара до една разбити, разбира се. Централна софийска улица в престижен район! Аман!

Кога ще въвеждат зона за Оборище?

# 4 124
  • София
Аз доскоро си мислех, че само аз се дразня от паркираните по тротоарите коли,  но като чета тук - започвам да добивам искрица надежда. Даже хич не ме интересува на кой как му е удобно да пътува и как ще си решава проблема с паркирането - просто искам да се махнат колите от тротоарите и калните локвени градинки, които по неволя служат за паркинги. Искам тротоари - толкова ли е сложно Anguished

Общи условия

Активация на акаунт