Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 618 746
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 5 115

Опитах се да кажа, че вместо да се противопоставят кореняци софиянци срещу хора, стоварили бохчите на входа на София или пък наследили имот в идеалния център срещу купили на зелено апартамент на бивша ливада - вместо всичко това би било далеч по-продуктивно усилията да се обединят, за да се изисква от общината да направи това, за което получава пари от данъците на всички. А именно, да следи за спазването на добре обмислени регламенти. Останалото така или иначе е пазарен принцип.
Да, така е, в това си съвсем права.
Просто аз все си мисля, че ако я нямаше тази лудост да се купува на етап дупка, строителите щяха да се видят в чудо и да бъдат принудени да предвидят нормална инфраструктура поне на заветните 3 метра отстояние и лека полека положението щеше да изглежда различно. Докато сгради в локва и на етап "ами ще бъде ей някъде там" се изкупуват с такава бясна скорост и етикет "добра инвестиция", никой не намира за нужно да прави условията по-добри щом тъй или иначе апартаментите се изкупуват като топъл хляб. Това е особено важно за новите квартали. Айде в Младост, който стана свръх презастроен, поне си има налични улици и тротоари, ДГ и училища. Там знаеш, че НС-то, изникващо на мястото на бивш травопост ще може да се възползва от съществуващата инфраструктура донякъде. Но в новите квартали, където всичко започва от нулата, трябват повече претенции от купувачите, да изглежда по-неизгодно, за да се постараят малко повече за вас.
Общината сигурно ще си свърши някой ден работата, но дали ще е скоро? Ако сега асфалтират с новичък хубав асфалт, нали до година ще е съсипан от сюрията камиони, строящи още и още нови сгради, в които жилищата вече са купени нищо, че и скелето не е сглобено още.

# 5 116
Просто аз все си мисля, че ако я нямаше тази лудост да се купува на етап дупка, строителите щяха да се видят в чудо и да бъдат принудени да предвидят нормална инфраструктура поне на заветните 3 метра отстояние и лека полека положението щеше да изглежда различно.

Ако я нямаше, но я има. И един ден ще има квартали-призраци, в които никой няма да иска да живее. Според мен в София вече има много повече жилища, отколкото има нужда. Така че част от тях са обречени да пустеят и да се рушат. Не винаги може да се разчита на колективната мъдрост, затова ми се иска поне да можем да разчитаме на административно наложена регулация.

# 5 117
Живеем в България, предполагам всички знаят каква е българската действителност и не падат от небето. Малко наивно е да смята някой, че ще купи "на зелено" върху едно поле, или хайде - в нов квартал, на един хвърлей от полето и ще очаква след построяването на блока, общината да се втурне, да оправи инфраструктурата около блока - да построи улици, тротоари, детска градина, училище.. Наистина, не разбирам защо някой може да има такива очаквания, освен ако не идва от друга, добре уредена община, където нещата се случват по този изряден ред. Ако може и да даде име на тази община, че аз не съм чула.

# 5 118
Ето малко Младост от 1995 г. за носталгиците! Ужаст и безумие! В сравнение с тази прелестна прелест всичките ливади и вади зеленеят от яд!  Joy

https://www.youtube.com/watch?v=XmceEoMmn_s

# 5 119
Просто аз все си мисля, че ако я нямаше тази лудост да се купува на етап дупка, строителите щяха да се видят в чудо и да бъдат принудени да предвидят нормална инфраструктура поне на заветните 3 метра отстояние и лека полека положението щеше да изглежда различно.

Ако я нямаше, но я има. И един ден ще има квартали-призраци, в които никой няма да иска да живее. Според мен в София вече има много повече жилища, отколкото има нужда. Така че част от тях са обречени да пустеят и да се рушат. Не винаги може да се разчита на колективната мъдрост, затова ми се иска поне да можем да разчитаме на административно наложена регулация.
По-нагоре сложих едни линкове. Първият е стратегия за развитие на София до 2020 г. Там някъде, след 70 страница, се обсъжда и сградния фонд към 2011 година и броя празни/необитаеми жилища.

# 5 120
Ето малко Младост от 1995 г. за носталгиците! Ужаст и безумие! В сравнение с тази прелестна прелест всичките ливади и вади зеленеят от яд!  Joy

Аз съм била на 3 тогава и не си го спомням, но мама ми е разказвала как отвъд нашия блок е било поле. Grinning А Младост 4 го е нямало.

# 5 121
  • София
Живеем в България, предполагам всички знаят каква е българската действителност и не падат от небето. Малко наивно е да смята някой, че ще купи "на зелено" върху едно поле, или хайде - в нов квартал, на един хвърлей от полето и ще очаква след построяването на блока, общината да се втурне, да оправи инфраструктурата около блока - да построи улици, тротоари, детска градина, училище.. Наистина, не разбирам защо някой може да има такива очаквания, освен ако не идва от друга, добре уредена община, където нещата се случват по този изряден ред. Ако може и да даде име на тази община, че аз не съм чула.
Абсолютно така е ! Правим се на луди или какво? Говорим си, за да се намираме на приказка.
Това е, ще стане все някой ден, но няма да е скоро. Основна х-ка на България, София и т.н. И си има обективни причини за това. Thinking Thinking   
Това което може да се направи, е, всеки като купува да гледа и да смята плюсове и минуси на място и строеж ( вкл инфраструктура) , нали такава е ТЕМАТА. И също всеки да изисква от строителя си основни неща вкл инфраструктура ( поне донякъде) . Ако всеки строител си направи хубави тротоари, но не с най - евтини плочки. И ако всеки строител задели някой лев от печалбата си, и закърпи поне улицата донякъде, до съседния строеж, пък съседния строеж нататък...... щеше друго да бъде положението ,  някак по - приемливо. Пък Общината като стигне до тази улица да я прави вече основно от край до край. Пак си изисквайте от Общината ,  но не с магическа пръчка да стане и да се врещи сякаш те са виновни...... че строител Х е построил в калта и чичо Y   е купил без да "забележи" че купува в калта.... Expressionless

# 5 122

Аз съм била на 3 тогава и не си го спомням, но мама ми е разказвала как отвъд нашия блок е било поле. Grinning А Младост 4 го е нямало.
Младост4 си го имаше. Може би не изцяло застроен, но блоковете при обръщалото 76 си ги имаше. Аз завършвах висшето си образование тогава.

# 5 123

Тогава едни приятелчета от София ми обясняваха, че Младост е било по-скоро гето и е било модерно боклука да се хвърля през прозорците, както във всички крайни квартали в бг тогава

# 5 124

Младост4 си го имаше. Може би не изцяло застроен, но блоковете при обръщалото 76 си ги имаше. Аз завършвах висшето си образование тогава.
Не, тя помни от преди това. Не съм сигурна коя година е било, когато са си купили апартамента в Младост 2, някъде 1974-1975 ще да е било.

Ivan_Mihov, аз никога не съм виждала никой да си хвърля боклука през прозореца. Което не значи, че не се е случвало де, но едва ли е било чак практика.

# 5 125

През 1995 г. го имаше. Оттогава е филмчето. Интересно е за гледане и слушане, че зададените тогава тенденции...

А иначе аз в по-предишния си постинг говорех за 1980 г., когато Младост 4 наистина го нямаше. Тогава масово Младостите се заселват с едни млади семейства с малки деца /В първи клас в 81 училище бяхме до П-паралелка. 1ви "п" клас, представяте ли си? Blush/ и представляват едно голямо строително поле.

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 12:06 от Анонимен

# 5 126
Скрит текст:
В прогимназията бяхме 46 деца в клас, общо 10 паралеки със сходен брой деца!]

# 5 127
Тогава едни приятелчета от София ми обясняваха, че Младост е било по-скоро гето и е било модерно боклука да се хвърля през прозорците, както във всички крайни квартали в бг тогава
Сериозно ли се връзваш на такива градски легенди Simple Smile
Горе долу в тези години живеех в Младост 2, съвсем прилични си бяха нещата. Обикаляла съм по купони из цяла София, никъде не съм видяла, дори чула, за такава мода.

# 5 128
Да, Иване къде си чул тази глупост? Ходила съм на гости и в Младост и в Дружба, имах там приятели, нямаше такова нещо. За репортажа - ами какъв ужас - незастроен квартал, обаче широк булевард минава покрай него, огромни отстояния между блоковете, е, малко е разораната целина, обаче това в началото се преживява. Ужасът е сега, когато се здрависваш със съседа и слънчев лъч не ти влиза в дома.

# 5 129
Не знам на кого му е хрумнало, че в новите квартали живеят само селяни. Представете си софиянци не винаги имат 50 наследствени имота и се налага и те да си купуват понякога.

А иначе за кварталите сте прави, вече 6 месеца сме в търсене на жилище и просто няма квартал, който да ми харесва вече, всичко е с компромис. А и цените са абсурдни навсякъде, където става за живеене. Sad

Общи условия

Активация на акаунт