Почина патриарх Максим

• 16 392
  • 379
  •   1
Отговори
# 30
  • Стара Загора
НИколай е на 44 години.

А по устав е това:

"Уставът на БПЦ в чл. 42 определя как се процедира при овдовяване на патриаршеския престол: „Светият Синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав”. Според новия Устав на БПЦ намаленият състав на Св. Синод се променя на всеки шест месеца. Сега той се оглавява от Великотърновския митрополит Григорий (на снимката в ляво). В неговите задължения влиза да уведоми за кончината на патриарха Поместните православни църкви, президента на Република България, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Митрополит Григорий ще ръководи делата на Българската православна църква до избирането на Наместник-председател, което трябва да стане до седем дни след овдовяването на патриаршеския  престол.

След това наместник-председателят се заема с организацията на избирането на нов Български патриарх, което трябва да се случи най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.
Това означава, че най-късно през месец март 2013 г. трябва да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен  събор. В него участват: а) архиереите - митрополити и епископи на БПЦ; б) по петима представители на всяка епархия - трима клирици и двама миряни, а от Софийска епархия десет представители - шестима клирици и четирима миряни; в) по един представител на ставропигиалните манастири, избран от съответния манастирски събор; г) по двама представители на епархийските манастири от всяка епархия - един монах и една монахиня, определени от съответния епархийски митрополит; д) по един представител на духовните семинарии в София и Пловдив, определени от ръководствата им.

# 31
Да почива в мир!
Не съм от най-вярващите,но от време на време водя детето си на причастие и да запалим свещичка.Но написаното  от Три и половина е меко казано неуместно,а и не е добре така без да се подготвиш и попрочетеш нещо да се изказваш относно дали е бил агент на ДС...

# 32
Светла му памет.Нека почива в мир! Flowers Rose Flowers Rose

# 33
Митрополит Николай е много подходящ според мен за патриарх на България, познавам го, много чист и светъл човек, получавала съм благословията му.

Все още не мога да повярвам за патриарх Максим, той за мен беше символ на вярата.Вечна му пачет.

# 34
  • Costa Rica
Митрополит Николай е много подходящ според мен за патриарх на България, познавам го, много чист и светъл човек, получавала съм благословията му.
Знам, че не е тук мястото, но успя да ме разсмееш, благодаря за което!

Да почива в светлина гражданинът М. Минков.  Flowers Rose

# 35

май ще трябва да отваряме нова тема по избора на патриарх

# 36
  • В светлината на слънцето
Мир на праха му. Flowers Rose

# 37
  • София
Сега Ники Ролекса ли ще бъде новия  Партиарх, слушам  гласят нещата така че,  тъкмо да стане на 50г, и  идва и църковния  събор.
Мир на праха му , на Партиарха!
Но се питам защо   пък чак толкова  да тъжим, след като атеисти бяхме , такива и сме. И църквата, със всичките килимявки има вина да е така. Някога в Русия Сталин , за  няколко  години унищожава 90% от църквите, като сгради, но хората в мнозинството си си запазват   вярата си. Поляците  под същия строй , а пък са втория най-вярващ народ  в Европа, след италианците......

# 38
  • София
Светла му памет!

От както се помня, живея с мисълта, че той е патриархът и сега ми се струва нереалистично, че вече го няма! Снощи казаха, че е добре, в съзнание и тогава си помислих, че явно Господ го обича и ще го направи столетник....но не било писано  Confused

Сега слушам, че може да се съберат с цел промяна на устава, за да дадат възможност на Николай  Shocked Не знам защо, но не ми се струва правилен избор, макар че това не зависи от нас.
Който и да заеме този пост, дано да е за добро!

# 39

Може да ти се е сторил светъл заради блясъка на Ролекса.

# 40
  • Kопенхаген
Светла му памет... Flowers Rose Flowers Rose Свят човек...

Сега богатите попчета с лъскавите мерцедеси и часовници ще се сборят за мястото му  bishop

Мисля, че подобава повече на Сливенския Митрополит Йоаникий да заеме светия пост.

# 41
Светъл път на душата на Патриарх Максим!

Малко ме е страх какво я чака тази църква от тук насетне.

# 42
  • Kопенхаген

Да почива в светлина гражданинът М. Минков.  Flowers Rose

На просветлението на Мара_Пепеляшка  smile3532

Делфина фон Ю., възможно е и да го канонизират. А светската му личност отдавна е забравена.

10 c's , помислих си го същото...

# 43
  • София
Мир на праха му!  Flowers Rose Flowers Rose
По БНТ казаха, че ако трябва да избират патриарх, който да е над 50 и да не е работил за ДС, то изборът се свежда само до един митрополит - Ловчанския митрополит Гавриил.

# 44
  • Costa Rica
Делфина фон Ю., възможно е и да го канонизират. А светската му личност отдавна е забравена.
Да, четох за "чудото" в Атон. Да го канонизират - все ми е тая. Оня горе сигурно се пръска от смях като им гледа глупостите. Левски не е достоен за светец, но един комунистически дупеблизец - да.

Чух, че и дедо Григорий точи зъбки за престола Mr. Green Определено ще бъдат забавни избори.

Общи условия

Активация на акаунт