Детски Градини Варна Тема 4

• 45 566
  • 752
  •   1
Отговори
# 525
Тинтири_минтири,
ето това е от правилата за постъпване в ЦДГ и ОДЗ

http://gradini-varna.com/informaciya/procedura-za-postupvane-v-dz

1.3. Детските  градини/ЦДГ/ са подготвителни институции за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас. Обединените детски заведения/ОДЗ/ са възпитателно-образователни  институции, в които се включват яслени групи и целодневни детски градини, в които се приемат деца от 3 месеца до постъпването им в първи  клас.

# 526
  • Варна
Благодаря ви! Тези правила ги бях прочела неколкократно, но, да си призная, все още не ми е докрай ясно.  Embarassed

Това е някаква голяма щуротия, защото никъде не е упоменато, че децата от яслените групи в ОДЗ ще кандидатстват отново за първа група.
Мен ме притеснява това, че никъде не е упоменато обратното - че децата от яслените групи в ОДЗ преминават автоматично в първа група на съответното детско заведение. Защото ОДЗ = ясла + целодневна детска градина(ЦДГ). В първа възрастова група се вливат и деца, които не са посещавали яслата. Те просто си кандидатстват по каналния ред за прием. Кой текст разграничава ясленичетата, които уж пропускат процедурата около повторното кандидатстване, и т.нар. ''нови'' деца, които се включват директно в първа група към детската градина? Наистина не ми е ясно - ще съм ви благодарна, ако ми обясните като на идиот. Буквално.

Кое гарантира, че децата, посещаващи яслата в ОДЗ, пропускат приема за първа възрастова група? ''Заявления за новосформиращите се яслени групи към ОДЗ и първи възрастови групи към ЦДГ'' -> ако съюзът ''И'' беше заменен с ''ИЛИ'', щеше да ми е по-ясно. Сигурно изпадам в напълно излишна пунктуалност и става въпрос за нещо очевидно, но съм в лека паника и имам нужда от обяснение. Мерси още веднъж!

# 527
Да кажа и аз как чета правилника. Peace
 "Заявления за новосформиращите се яслени групи към ОДЗ и първи възрастови групи към ЦДГ за следващата учебна година се подават в детските градини от 01.04 до 10.05. на текущата календарна година." Аз това изречение го разбирам, че на ново, т.е. от съответната година се формират нови яслени групи и нови първи групи. Не го разбирам, че веднъж формирани яслени групи, после явтоматично се превръщат в първи групи. Т.е. от това изречение не ми става ясно, че деца приети яслена група, директно и без ново кандидатстване минават после в първа група. И не знам защо така го тълкуват някои. МОже би разковничето е в това, че е ОДЗ наистина.Но това пак поставя родители и деца в много "различни" условия.

# 528
Обединените детски заведения/ОДЗ/ са възпитателно-образователни  институции, в които се включват яслени групи и целодневни детски градини, в които се приемат деца от 3 месеца до постъпването им в първи  клас.
Това не дава ли отговор на въпроса ви.

# 529
И не знам защо така го тълкуват някои.
Нищо не тълкувам. Преминаването на деца от яслени групи в първи групи в ОДЗ-тата е автоматично. Не случайно в много ОДЗ-та през последните години се обявява нулев прием за първа група, защото децата, навършили 3 г. директно се прехвърлят в първа група и на малкото освободени яслени места се приемат новите кандидати. Защо мислите е големият зор на хората да вкарат децата си в яслените групи на ОДЗ?! Именно за да си осигурят градинския престой.

Тинтири_минтири, правилата са приблизително идентични на тазгодишните от много години насам и никога ясленчетата от ОДЗ не са кандидатствали отново за първа група в същото детско заведение.
Защо не ни вярвате, вече сме имали деца, минали през детските градини. Опитваме се да помагаме.
Ето, butika ти дава определение за ОДЗ, аз ти давам разграничението при кандидастването.

Благодаря ви! Тези правила ги бях прочела неколкократно, но, да си призная, все още не ми е докрай ясно.  Embarassed

''Заявления за новосформиращите се яслени групи към ОДЗ и първи възрастови групи към ЦДГ''[/i] -> ако съюзът ''И'' беше заменен с ''ИЛИ'', щеше да ми е по-ясно. Сигурно изпадам в напълно излишна пунктуалност и става въпрос за нещо очевидно, но съм в лека паника и имам нужда от обяснение. Мерси още веднъж!

Именно - подават се документи за яслена група в ОДЗ за дете под 3 г. и за първа група за дете на 3 г. в ЦДГ. Няма как да подадеш едновременно за едно и също дете за различни възрастови групи.

ОДЗ не е равно на ясла + ЦДГ.
В ОДЗ има яслени групи и градински групи.
ЦДГ е само с градински групи.

# 530
Всъщност, за да не четете толкова буквално, ще ви дам пример с точката, касаеща многодетните семейства.
Според наредбата, тази точка е една и съща от много години назад, ето я:

3.4. Представя се акт или актове за раждане на  трето или следващо дете на многодетни  семейства и деца-близнаци;

м.г. беше написано така: Трето и следващо дете на многодетни семейства и деца-близнаци; /удостоверява се с актове за раждане/;

Аз я разбирам, че предимство има само третото подред дете, не и второто, нали така е написано?! Но на практика с предимство влиза всяко дете от многодетното семейство, роителите представят всички актове за раждане и готово.
С това си писание в никакъв случай не оспорвам предимствата на многодетните, само цитирам идиотската формулировка  Simple Smile Толкова е трудно да напишеш - предимство има всяко дете от многодетно семейство - доказва се с актове за раждане.

Последна редакция: вт, 05 мар 2013, 10:14 от Taneto

# 531
  • Варна
А ето и моето примерно виждане по въпроса: ОДЗ: 120места ясла + 120места ДГ =240 места. Нужда от не регламентирани места - 20! Проблем! Решение: 20 майки да подпишат декларация, че не им се гарантират местата. После и да протестират НЯМА СИСТЕМА ЗА ОТПИСВАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИЕТИ ДЕЦА!
Тинтири-минтири отваряй си очите овреме!;)

# 532
 Тинтири_Минтири,  по добре не подписвай(попълвай) такива декларации.Нищо не пречи да звъннеш един телефон в Общината и да им зададеш въпроса как така те карат да разписваш нещо подобно. А пък няма, какво да се чудиш дали го пише или не, промяна в предимствата от мин. година, относно ОДЗтата няма.

# 533
1.3. Детските  градини/ЦДГ/ са подготвителни институции за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас. Обединените детски заведения/ОДЗ/ са възпитателно-образователни  институции, в които се включват яслени групи и целодневни детски градини, в които се приемат деца от 3 месеца до постъпването им в първи  клас
Ето това мисля, че трябва да ти даде окончателен отговор, а и по напред в постовете го видях.Можеш да си го принтираш, и да и го навреш в лицето на директорката Simple Smile

# 534
Здравейте, бихте ли казали от къде да взема заявление за прием в детска градина. Погледнах в темата назад, също и на сайта за детските градини, но не открих такава информация. Предварително се извинявам ако все пак е било обсъждано.

# 535
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
четох,четох и тотално се обърках в коментарите ви.Аз също знам,че ако детето ходи в яслена група в ОДЗ това не му гарантира място в градинска група в същото заведение.Моля ви да ми помогнете в правилния отговор.Тотално се обърках.Бях се настроила да кандидатсваме само във ДЯ по тази причина,но ако не съм разбрала правилно трябва да търся ОДЗ подходящо.

# 536
Малката ми дъщеря посещава яслена група в ОДЗ на родителска среща преди две седмици директорката ни каза ,че децата родени 2010 г от септември автоматично ще преминат в първа група.

# 537
Обявени са места за яслените групи и първа група!Успех на всички!

# 538
Видях ги. Аз ли нещо не съм адекватна или предни години по-ясно беше посочена бройката. Бяха по райони и се виждаше бройката за целия район. И там, където са места за първа група в ОДЗ, не се включват бройките за деца, които директно минават от яслените групи, нали? Поне така е логично. Твърде малко ми се виждат местата за нашия район.

Последна редакция: ср, 06 мар 2013, 08:44 от Блу

# 539
наистина местата са малко!това са местата, за които се кандидатства,  то затова и някои имат нулев прием,защото децата от яслената група преминават автоматично в първа!

Общи условия

Активация на акаунт