изневярата

• 52 642
  • 965
  •   1
Отговори
# 300
И според мен, Вилико, не си права. Всеки има своите ценности и морал. Различна гредна точка. Моралът се отнася само за определено общества, не за всички хора на Земята, взети заедно.

Разбира се, че се отнася за определени общества - има такива, в които се приемат за нормални всякакви форми на съвместно съжителство, които за нас представляват табута.
Въобще моралът е сбор от принципи и поведение, които обществото очакват от отделния индивид да спазва. В този смисъл за мен и моногамността е такова очаквано поведение, защото обществото не се вълнува от личните нужди, а от доброто на цялата общност.

Последна редакция: чт, 21 мар 2013, 16:18 от Like_Smoke

# 301

Искаш да кажеш, че изневярата е морално нещо, пък аз си решавам сама за мен, че е неморална  Rolling Eyes

# 302
Нееее, не. Коментарът ми е по повод това, че моралът се отнася само за определени общества и беше насочен към Лече Буболече, не към теб  Simple Smile
С твоите тълкувания и разбирания съм съгласна  Peace

# 303
  • До морето :)

Искаш да кажеш, че изневярата е морално нещо, пък аз си решавам сама за мен, че е неморална  Rolling Eyes
Искам да кажа, че всеки решава сам за себе си дали е морална или не. Моралът не е закон. За едни не е морално да правиш аборт, за други е решение, например.

# 304
И все пак досега не съм чула никого да нарича изневярата морална. Просто това е някакво странно словосъчетание. Но съм склонна да приема, че е възможно една изневяра да се определи като морална, в рамките на форума. Тук всичко е възможно и става толкова захаросано, че вече нагърча, както каза една съфорумка в друга тема....

Like_Smoke - Ти си си шмугнала поста, без да видя и реално той се отнасяше до другия потребител  Peace

# 305
Не си го чувала, защото живееш в такова общество. Аз също не я смятам за морална, но какви ли не оправдания съм чувала за нея. Нямаш ли някоя приятелка (или ти самата) която в някоя своя връзка е изневерявала на мъжа до нея. Е, питай и ще видиш какви отговори ще получиш.

# 306
Това, че някой оправдава или обяснява защо го е направил - не го прави морален. Тоест дори моя приятелка да ми обясни защо е изневерила - нито самата тя се нарича себе си морална, нито аз бих я нарекла и това е нормално. Никой не претендира за тая дума - моралност, но си има израз висок морал или без морал и те са натоварени със значение, пък нека са изкуствени.

# 307
Добре, значи нямаш такива приятелки.  hahaha Аз имам такава, за която това е морално нещо и тя така влиза винаги от една връзка в друга.  Joy

# 308
 Joy Верно ли ти е казвала с думи, че за нея това е напълно морално занимание? Защото думите - какво толкова, това не е нищо, абе случва се и тн - не означават, че го приема за морално...

# 309
Е, може да не е използвала точно думата морално, но следващия път като я видя, обещавам да я питам.
Иначе, просто приеми, че им хора, които казват: "Аз не мога да съм с един мъж/с една жена!" Най-добре е когато такова хора се срещнат и се съберат.  Laughing

ПП: Дай дефиниция за морал.

# 310
Не знам защо целия форум се кара взаимно да се приема  Joy
Всеки си има мнения по темите и си ги казва, въобще не съм длъжна да приемам другите, това малко офтопик.

Иначе ти съвсем изпусна смисъла на зародилия се спор. Разбира се, че има жени, които не могат да са само с един, както и мъже. Това обаче няма нищо общо в случая и ще ти кажа защо. Всеки човек знае, че е нарушение на Божийте заповеди да се лъже - но лъже, поне веднъж в живота си. Това не го кара да си посипе главата с пепел, нито да се нарече грешник. Същото е и тук. Жената /твоята приятелка/ изневерява, не защото го счита за морално, тя себе си никога няма да нарече морална или да нарече изневярата морална. Но това, че не е морално - не я спира, защото то човек безгрешен няма. Пък и е напълно възможно,ако трябва да си признае пред себе си - нищо от думите, които пред теб изрича - та е напълно възможно в нея да има поне малко едно таков пламъче, което й подсказва, че това не е много редно и морално, но...живот  Wink

И аз не искам да обиждам, знам, че не е редно, но го правя. Не мисля, че заслужавам чак на клада да ме изгорят. Но е факт, че понякога правим неща, дето не са много редни, морални, нормални ако щеш...

# 311
И наистина е добре да не се мисли много по темата. Но пък едно наум не е зле да си имаме, а не чак сляпо 100%-ово доверие.
Е, сори Ненче,    Laughing  , ама това е противоречие.
Няма как хем да не мисилш по темата, хем да си имаш едно наум.
Имаш ли си едно наум, значи я мислиш постоянно изневярата и още как.
Може би правилното отношение би било :
"Пука ми на шапката дали ми кръшка или не!"    Laughing  - любимото изразче на 4-годишната ми племенница.Бързо е осъзнало детето, че е къде-къде по-добре за повечето неща "хич да не ти пука на шапката!"    Grinning

Краситу, Вилико ти е отговорила вместо мен.

Да си имаш едно на ум въобще не значи, че се отнася до изневярата само!
Идеята е в доверието. Човек не може да бъде сигурен според обстоятелствата, напрежението, непредвидеността и още куп добавки - в дадена ситуация как точно, ама точно ще реагира. Това се отнася и до партньора, не можем да знаем на 100% той как би реагирам, постъпил или решил. Ако все пак един партньор вярва толкова чак на другия партньор - е самозаблуда.
Да не мислиш по темата значи да не ровиш, да не търсиш, да не си на тръни по дифолт, но все пак при някакъв индикатор - да си наясно, че сляпото доверие не е никак добър приятел.

С едно наум имам предвид да не вярваш на 100% сляпо, да имаш известна доза разум
А с да не мислиш - имам предвид да не се тормозиш с това и да се чудишпостоянно  изневерява или не
Но при някакви индикации да допуснеш, че има и такава възможност, а не да си заравяш главата в пясъка и да твърдиш, че видиш ли му имаш 100% доверие и няма как да ти изневерява

Не знам дали добре обясних какво имам предвид  Laughing

# 312
Ето го отговорът, който търсиш и който аз пишех.  Вилико го е дала без дори да съзнава, защото все пак тя е на противоположното мнение.

Цитат
Всеки човек знае, че е нарушение на Божийте заповеди да се лъже - но лъже, поне веднъж в живота си. Това не го кара да си посипе главата с пепел, нито да се нарече грешник.

т.е. какво излиза променливата категория морал, се идентифицира с религията. затова и писах преди, че морал не е моногомност, да вкключва такава, защото като християнска държава морала ни се крепи на религията. Но морала по принцип не се идентифицира с тази пуста моногамност. Въпреки тези Божи заповеди. Peace

# 313
А, моля, моля, в 10-те Божи заповеди никъде не съм срещала "Не пожелавай мъжа на ближната си!" Те не са ли само за мъжете?  Joy

# 314
О, писали са за морала на жената по онова време, не са я пропуснали. Прелюбодейката се е убивала с камъни. Mr. Green Прелюбодееца Бог го съди,/евентуално/, след края на земния му път.

Общи условия

Активация на акаунт