Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 47

• 56 599
  • 733
  •   1
Отговори
# 180

Добро утро, чувствителна и ранима -айде бе ,точната дума е ЛАБИЛНА.
За Хатидже все пак има оправдание - болестта й. Сега най-вероятно ще се нахвърлят върху мен феновете й, но аз няма да пиша от какво е болна - сетете се сами.
Дълбока депресия, склон към самонараняване, опити за самоубийство, на моменти маниа за величие сменяща се със самосъжаление,хистеричен плач и т.н ,ако живееше сега щеше да си пие хапчетата и всичко да е наред. Тогавашните лекари, не са имали тези знания и лекарства .
Единственото което, трябва да и се признае е - не е самовлюбена, човек  който обича само себе си никога не посяга на живота си.
Селма много добре играе ролята си-човек с психично разтройство.Каква е била истинската Хатидже можем само да гадаем.............

Ти ме накара сериозно да се замисля. Досега не гледах на Хатидже като човек, страдащ от депресия. Но имаш известно право. Поведението й понякога пасва на симптомите на депресията. Само че не смятам, че депресията й е чак толкова дълбока, за да се нарече психично разстройство.
Аз лично намирам Рустем за въплъщение на чистото зло. Няма съвест, няма чувства, само жестокост в най-изчистена форма. Той е типичният психопат.

# 181
Цитат на: zazo в Пет., 09 Ноем. 2012, 09:22
Опитвам се да сравня любовта на Хюрем с тази на Хатидже, след като и двете разбраха, че тя е споделена

Това наистина е интересно...сравнението на споделената любов при Хюрем и Хатидже. Peace
И двете обичат силни и властни мъже само ,че в обратен ред.Искам да кажа ,че при Хатидже тя е  от "династията" а Ибрахим ...роб.При Хюрем е обратното...Сюлейман е великият а тя...чуждата.Въпреки ,че стана законна съпруга ...произхода си не може да промени по никакъв начин.Но при двете има много общи и различни неща."Династията"обича,и използва правото си да наказва и подчинява и простосмъртните са принудени да скланят глава,да приемат,да се доказват,да се страхуват,....да са роби."Династията"обича....но както и когато пожелае....докато простосмъртните обичат от сърце.На тях им е дадена "привидна"власт която във всеки един момент ги доближава до смъртта.Живота и съдбата на простосмъртните е в ръцете на техните половинки със синя кръв."Династията" има право на грешки ...но простосмъртните не!Трудна любов е това...и всички се справят с нея по свой собствен начин.Хюрем и Ибрахим се опитват да воюват и запазят любовта си докато при Сюлейман и Хатидже този момент липсва.Султана се увлича и прави  каквото му и угодно в момента а Хатидже се лута между омразата и любовта,наказанието и прошката.
За мен образите на Хюрем и Ибрахим в много неща си приличат и затова при тях действа  свойството на магнита...еднаквите полюси се отблъскват.Не знам какво щеше да се случи  със всички ако те двамата се бяха обединили и действаха заедно...... Grinning Sunglasses

# 182
Цитат
Не знам какво щеше да се случи  със всички ако те двамата се бяха обединили и действаха заедно...... Very Happy Cool
Laughing Този въпрос сме си го задавали многократно!
Ето една хипотетична възможност:Няколко години след обединението между Хюрем и Ибрахим, ОИ престава да съществува! На нейно място.........
(Оставям ви да допишете изречението! Ще ми бъде интересно кой,как ще развие възможността?)
Да се редактирам: или пък  предложете някакво друго развитие след обединението им! Laughing

Последна редакция: пт, 09 ное 2012, 14:58 от vvi

# 183
Привет и от мен   Simple Smile , аз бих довършила по-горното изречение...идва Велика България ! Wink
А тук една статия за Гюлфем хатун със снимка:
http://www.harbiforum.org/osmanli/131180-gulfem-hatun-kimdir.html

# 184

Аз лично нямам нищо против различното мнение. Дискусиите са приятни и ни показват понякога неща и страни на нашите любимци, които ние не искаме да видим или просто сме пропуснали. Но това, което не харесвам е когато се хвърлят обвинения и обиди в пространството, без да бъдат подплатени или без никакви факти, просто защото на някого така му харесва. Не визирам този пост, а по принцип. Не виждам например никаква логика в изказването, че Хатидже е ранима и чувствителна и затова не може да бъде злобна. Хатидже е в моите очи една разглезена принцеса, която беше мила и добра, докато всичко и беше наред. Съгласна съм, че мина през много изпитания, но това не е оправдание. Възможно ли е една жена, която е чувствителна и ранима и не е злобна, да раздели едно невинно дете от майка му? Може ли да прости на мъжа си, а да иска да убие лдбовницата му? Може ли да прости после на любовницата, само защото тя и доносничи и има полза от нея? Може ли да зареже децата си и да се занимава само с интриги? Може ли да търси жена, която да развали брака на брат и, само защото Хюрем и показа, що за съпруг е нейният? А дори и не се замисли над думите му и над причините, които го подтикнаха да и изневери, защото тя самата беше виновна затова. Мога да изредя още много неща, но ще се повторя пак, зашото никой не ми отговори. Възможно ли е една добра, ранима и чувствителна жена (демек ангелче  Joy ) да е готова да жертва живота на целият харем, за да опази една робиня (Фирузе) и то само за да накаже Хюрем, която дори и със задни мисли и разказа истината за аферата на мъжа и? Пък и да забравим за момент факта, че Хюрем го направи нарочно. Ако двете бяха все още приятелки и Хюрем и Ибрахим нямаха проблеми, тогава все още ли щяхте да сте на мнение, че една истинска приятелка трябва да си трае когато разбере, че мъжа на другата и изневерява и очаква дете от него? Аз лично бих и казала. И след като и кажа, това значи ли, че тя след това трябва да разбие моето семейство? Това ли са постъпките на една чувствителна и ранима жена?

Искам да уточня, всъщност ти си казала, че не визираш моя пост, благодаря за което. Но все пак за по принцип никъде не съм използвала обидни квалификации, това са обсъждания и просто предтавяния на два полюса, два модела на мислене.
Но, тук много ще се радвам а и държа да ме разберете. Съфорумци и съфорумки, ние не водим както трябва тоя спор и по правилата на спора като такава категория. Защото повечето след един пост, дават други аргументи за други случки от сериала. За да можем да обсъдим по ползотворно събитията нека като някой даде пример да отговаряме точно за този пример или постъпка на даден герой, а после да минаваме на другите случки. Ще дам един пример:
Ти казваш, че Хатидже е казала на сестра си, че брат й е прав, не е вярно не й е казала нищо такова, каза й че я разбира. И сестра й каза, че ако брат им убие и нейния съпруг тогава че я разбере. Разбираш ли отговарям точно на твоите думи, не отивам на друга случка за да защитавам любимците си. Хора, така спора ще е по ползотворен. Предлагам ви най добронамерено като стане въпрос за някой случай да обсъждаме  него и после да вървим към други моменти. Ето аз веднага ти отговорих на това което ми пишеш. Попитах преди време защо никой не каза че султана е казал и на Хюрем да не се бърка и че той не се бърка, откъде на къде тя ще се бърка. Никой не ми отговори. Прочетох само как казал на Хатидже. Пример просто.
Отговарям веднага на друг твой въпрос без да препускам през сюжета.Не е простила на Нигяр ни най малко.
Друго казваш причини имал Ибрахим да й изневери, е стига де, за една дума, че тя е династията, така ли се изневерява с години, та чак и прави дете на друга жена. В момент на болка всичко може да се каже. ХАтидже правилно го попита: За това ли, Ибрахим, за това ли?
другия ти въпрос е спорен и труден, но аз мисля, че Гюлфем беше права: каза на Хюрем, че са можели да измислят нещо и да не й казват. Тъкмо тогава Ибрахим се завърна при Хатидже, разбра че я обича, можеше да се спести тази болка и да не се разваля едно семейство. Семейството е светиня, не забравяйте това.
Казваш, че ти лично би казала, повярвай ми ако не ти е стигало до главата с твоя приятелка няма как да знаеш, на мен поне ми се е случвало с приятелка на която много мислих дали да кажа. Не й казах, защото знаех, че тази връзка ще се оправи, тя даже ме попита и аз не й казах, защото знаех и още, че в нейното състояние не се знаеше какво може да направи. Спестих й го, предпочетох да натоваря собствената си съвест отколкото да я гледам как страда.  Никой няма право да разваля чужди връзки. Ако нещо трябва да излезе наяве ще  излезе. Виж ако връката е към края си знам ли, но Хюрем видя, че Хатидже и Ибрахим са щастливи и реши да действа, видя че тя не се разведе с Ибрахим и затова действа. Сега ако ще спорим за да търсим истината ако искаш отговори ми по тези думи, без да се отклоняваме защото иначе търсенето на истината е като игла в купа сено.
Между другото спомняш ли си кой епизод е когато убиха Ферхат паша, мъжа на Бейхан султан. Ще го гледам отново за да ти потвърдя отговора си, но всъщност и без това ми се гледа този епизод. Ще ти бъда благодарна ако знаеш да ми кажеш, че от толкова епизоди трудно ще го намеря.

Приятен ден на теб

Последна редакция: пт, 09 ное 2012, 14:38 от MANOWAR-

# 185
"Династията"обича....но както и когато пожелае....

Съгласна съм с написаното за Династията, но точно тук - не съвсем. Може би е пропуск на сценаристите, може да е недостатъчна приемственост между авторите на отделните сезони, но защо като е толкова ербап Хатиджето и е от прословутата Династия и всичко й е позволено, защо легна да умира, когато щяха да я омъжват за сина на Пири паша? Защо не тропна и не каза: "Обичам Ибрахим, той също ме обича, ще правя каквото си искам! Аз съм султанка!"?

Не знам дали е депресивна личност, но тя е типичното подтиснато дете с авторитарен родител, което докато беше пред погледа на майка си е ангел безподобен, а след смъртта й се развихри и извади на показ всичко, което принудително /май така излиза/ е подтискала в себе си, за да има одобрението й.

Хюрем и Ибрахим се опитват да воюват и запазят любовта си докато при Сюлейман и Хатидже този момент липсва.

И тук не съм много съгласна. Сюлейман чак да е воювал, не е. Не му се е и наложило. Но направи много повече - преглътна гордостта си на Владетел на света, потъпка вековни традиции, преглътна чисто мъжката си гордост и доказа огромната си любов към Хюрем като я остави да му се налага, да му поставя ултиматуми да не приема други жени повече, направи й пет деца, дари й свободата /да не забравяме колко месеца беше на сухо/ и най-нечуваното - ожени се официално за нея.

А Ибрахим не го видях да воюва. Той се поддаде на комплекса си, че е роб, намери утеха с Нигяр и замечта за простичък живот на село с нея. Когато разкриха измяната му, също не постъпи много мъжествено - замина веднага на поход, за да избегне незабавната екзекуция, да даде възможност на жена му да се набеснее без него и да й мине. Лично моите симпатии /до колкото ги е имало/, се изпариха в момента, в който видях ужасът му, че Нигяр е бременна... и как веднага се отрече от нея.

# 186
gphilipova,според мен не е нужно да се гледа на Хатидже като на човек страдащ от депресия.Ако е така то тогава Хюрем страда от силна форма на агресия.Но те са много различни в изживяването на емоциите си и външната им проява.Едната изживява всичко много бурно,а другата го скрива дълбоко в себе си.Но и на двете всичко им се отразява на лицето.....особено на Хюрем.Тя дори може изобщо да не говори....само с очи и изражение се разбира всичко.Точно по-тази причина съм много учудена ,че "нежната"душа на султана не може да разчете и разпознае истинските чувствата,мислите,желанията  и емоциите по лицето и.По въпроса как двете приемат момента на изневярата.......макар ,че такава имаше само при Ибрахим...ами според мен всеки има право както прецени така да постъпи.В тези случай "шаблон" няма!Дали да му прости и забрави ,дали да се разведе или остане с него наистина е само нейно право да реши.Възхищавам се на Сюлейман,когато разбра за ,как не се подаде на емоциите и и даде пълното право на Хатидже да прецени сама.Дали греши или не никой няма право да я съди.Все пак не уби детето на Ибрахим макар,че можеше спокойно да го направи.Много е трудно да се вземат такива решения още повече,че тя е фигура в династията и всяка проява на милосърдие се приема от подчинените им като слабост.

# 187
Просто запис - страшно сте бързи, изобщо не мога да ви чета, нямам никакво време.

# 188
bggirl22,

само да добавя, ако бях казала на тази приятелка, не само щеше да се развали връзката й, но не ми се мисли какво можеше да си причини, състоянието й беше отчайващо. Сега се радвам да я виждам щастлива

# 189

Добро утро, чувствителна и ранима -айде бе ,точната дума е ЛАБИЛНА.
За Хатидже все пак има оправдание - болестта й. Сега най-вероятно ще се нахвърлят върху мен феновете й, но аз няма да пиша от какво е болна - сетете се сами.
Дълбока депресия, склон към самонараняване, опити за самоубийство, на моменти маниа за величие сменяща се със самосъжаление,хистеричен плач и т.н ,ако живееше сега щеше да си пие хапчетата и всичко да е наред. Тогавашните лекари, не са имали тези знания и лекарства .
Единственото което, трябва да и се признае е - не е самовлюбена, човек  който обича само себе си никога не посяга на живота си.
Селма много добре играе ролята си-човек с психично разтройство.Каква е била истинската Хатидже можем само да гадаем.............

Ти ме накара сериозно да се замисля. Досега не гледах на Хатидже като човек, страдащ от депресия. Но имаш известно право. Поведението й понякога пасва на симптомите на депресията. Само че не смятам, че депресията й е чак толкова дълбока, за да се нарече психично разстройство.
Аз лично намирам Рустем за въплъщение на чистото зло. Няма съвест, няма чувства, само жестокост в най-изчистена форма. Той е типичният психопат.

За Рустем, точно си го казала. Само как счупи врата на онзи човечец, коняра. Абсолютно отрицателен герой.

# 190
Сега за Гюлфем
За мен тя е положителен герой, прекрасна приятелка. Добър човек. Въпреки, че преди е страдала много от Махидевран е намерила сили да й прости, а това не е малко. Не прави нищо за собствени цели, не се забърква в интриги, дава съвети на Хатидже, иска да я предпази от интригите и от всичко. Не на последно място много хубава жена. Някой каза, че нещастните хора са злобни, това не важи за Гюлфем, айде да вметна, че и за Хатидже не важи, знаем Гюлфем е загубила  детето си и е безкрайно нещастна, но тя е добър човек. Странно какво лошо можете да кажете за Гюлфем.

# 191
zazo,по въпроса за Хатидже...защо не каза,че обича Ибрахим...не знам.Може би такива са били порядките,може би е било недопустимо.Той все пак не беше велик везир когато тя се влюби..Хатидже е израснала и възпитана във всички обичай които са се спазвали стриктно,подчинява се.Дори не се реши да признае за любовта   на собствената си майка.
За Сюлейман не съм писала,че е воювал за любовта.Той получава всичко на тепсия и го има за даденост.Под "воюването" на Ибрахим имах в предвид ,че след като остана жив...което той не очакваше..се опитва да се върне в живота на Хатидже...и да бъдат отново щастливи...до колкото това е възможно след постъпката му.Разбира се ,че ще изпита ужас от новината за бременността.Тя е била желана само в мечтите му....но Нигяр реши да рискува всичко и остави детето.Той не се е отказал от детето си.Отиде на поход защото искаше смъртта да го застигне на бойното поле,защото знаеше и сега е на ясно,че всеки ден живот му и подарен.

По - въпроса с комплекса на Ибрахим.....за съжаление не е само комплекс а самата истина.

# 192
За Рустем може и да е отрицателен герой,но си е симпатяга ! WinkМного добър артист гледала съм го и в други филми справя се отлично ,тепърва ще разгърнат образа му . Peace
За мен Гюлфем от филма е много безлична.Иначе по-горе съм сложила статия ,но е на турски...

# 193
Сега за Гюлфем
За мен тя е положителен герой, прекрасна приятелка. Добър човек. Въпреки, че преди е страдала много от Махидевран е намерила сили да й прости, а това не е малко. Не прави нищо за собствени цели, не се забърква в интриги, дава съвети на Хатидже, иска да я предпази от интригите и от всичко. Не на последно място много хубава жена. Някой каза, че нещастните хора са злобни, това не важи за Гюлфем, айде да вметна, че и за Хатидже не важи, знаем Гюлфем е загубила  детето си и е безкрайно нещастна, но тя е добър човек. Странно какво лошо можете да кажете за Гюлфем.

newsm10 newsm10 newsm10

# 194
За Рустем може и да е отрицателен герой,но си е симпатяга ! WinkМного добър артист гледала съм го и в други филми справя се отлично ,тепърва ще разгърнат образа му . Peace

А мен артиста, който невероятно много ми харесва е Селим Байрактар(Сюмбюл ага). Невероятно актьорско майсторство, говорене, жестове, движения, всичко е до болка изпипано при него като актьор. Наистина класа, а и готин мъж, но най важното естествен, нещо доста трудно за актьорството като цяло.

Общи условия

Активация на акаунт