Проходилка/паяк/ от кога?

• 17 232
  • 156
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря за уточнението, МТВ!
Явно комуникация в тази тема липсва. Никой не е говорил за лазенето (макар всеки ортопед да има да добави нещо и за тази активност). Ще го обясня по съвсем елементарен начин. Правилно е детето да проходи само като от поза на седене подпре ръчичките на земята, свие краченцата в коленцата (това е поза за лазене), повдигне дупето, с което крачетата леко се изпъват, прехвърли тежестта на тялото от ръцете към дупето и изпъвайки нагоре ръцете, се изправя, след което започва да ходи. Ако има неразбрали, след малко ще се преместя на лаптопа и ще ви пусна видео от YouTube.
За сравнение: племенникът ми пролази след прохождането, защото не можеше да се изправя сам. Налагаше му се да излази до някоя мебел или човек, да се покатери и изправи по тях и да се пусне с едната, след това с втората ръчичка и така правеше 9 месеца, след първите стъпчици.

# 136
https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=zTBFewGvP9A&NR=1

Ето ви пример с това бебче как самичко се изправя.

# 137
  • Куциндрел
https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=zTBFewGvP9A&NR=1

Ето ви пример с това бебче как самичко се изправя.
Моят син започна да се изправя така след като проходи, въпреки че правише такива опити преди това.
Всичко си е индивидуално и едва ли умереното ползване на проходилка пречи за прохождането и изправянето. Crazy

# 138
  • София
"Правилното"(слагам го в кавички,тъй като в детското развитие това е мно-о-ого разтегливо понятие) изправяне е с опора ,от колянка.Повечето деца го практикуват в кошарките си.Това изправяне с дупето нагоре идва след пускане от опората.Децата първо се изправят с опора и вървят по мебелите(т.е. пак с опора).После се пускат за секунди ,статично,после правят 1-2 крачки от опора до опора(от шкафа до леглото).После се научават да падат,като свиват крачета и сядат на дупе и чак тогава се сещат да си вдигнат дупето и да станат от място.И често бебетата ,които добре лазят,предпочитат да долазят до опора и да се изправят,отколкото да се мъчат от място.Всичко това е свързани с равновесието и пропорциите на бебешкото тяло и разбира се с индивидуалния темперамент на детето.Моите две са използвали проходилка,рано пролазили,рано проходили,но за по-кратко или по-дълго са преминали през тези етапи.(Дъщеря ми ,като паднеше в парка,лазеше до най близката пейка ,за да се изправи ,а можеше да става с дупето нагоре,просто и беше по трудно.Като я оставих по рокля, с голи крака,бързо-бързо спря с лазенето по асфалта.)

# 139
Откъде се сдоби с тази така правилна" информация?
Мисля, че достатъчно ясно обясних, че говоря за САМОСТОЯТЕЛНО ИЗПРАВЯНЕ БЕЗ ОПОРА. Моля да не четете между редовете или само каквото ви изнася.
Ако си говорим за "правилно", никъде преди няколко десетки години не е имало проходилки, което би означавало, че естетвеното изправяне на бебето и неговото прохождане са били неправилни.
Отделно ако върнеш по-старите ми постове, ще видиш, че съм писала, че съм за "умерено" ползване, макар самата аз да не допуснах детето ми да ползва и съм много щастлива от този факт. Сериозно се отклоняваме от темата заради това кой какво разбрал, видя, прочел и най-важното - недоразбрал. В крайна сметка е добре да изясним какво означава умерено - няколко часа, в които мама да си почива или 10-15мин дневно?

# 140
  • София
Самостоятелно изправяне без опора обикновено се случва след като детето проходи.А никой не слага в проходилка проходило дете.(поне аз така си мисля )И повярвай ми ,мама няма време да си почива,дори когато детето стане на 10 г.Според мен 20 мин. или 1/2 час в проходилка никого не са увредили.Е ,ако някой държи детето си по 6-7 часа на ден,може и да се получи някаква увреда,но аз такива майки не вярвам да има.

# 141
Аз не харесвам проходилките.
И двете си деца оставих да се научат сами да лазят/изправят/ходят. Считам, че това е много по-благоприятно за физическото и интелектуално развитие на децата.
Може децата по принцип да харесват и да са им забавни проходилките, но на на моите с тази майка няма да им се случи Simple Smile

# 142
  • София
 Здравейте,
 Бебчо е на 7м мога ли да го сложа в проходилка ?

# 143
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
постели на земята едно одеяло и го остави там с няколко играчки.

проходилката дава измамно усещане, че има свобода на движение, а костите и мускулите не с готови още за това.
в някои страни са забранени заради възможност от нараняване (обикновено главата е наранена) или от отравяне - достигат до лекарства или отровни течности.

има си цяла тема за тези проходилки.

# 144
Здравейте,
 Бебчо е на 7м мога ли да го сложа в проходилка ?

За можене- можеш. Но не е препоръчително. В темата има информация защо.

# 145
  • София
Ползвате ли паяк за децата си и от колко месеца ги слагате там?
Какъв е подходящ?

Никога не съм слагала малкия в проходилка. Според мен само пречи и не развива мускулите на детето, то свиква да разчита само на проходилката, а не се опитва самичко да ходи. Гледам на мои приятелки бебетата като са в проходилки вкъщи почват да се блъскат насам натам в мебелите, обръщат се, абе само пречи, отколкото помага.
Всякакви каишки за прохождане, проходилки и тям подобни съм зачеркнала от списъка с покупки. Страшно излишни ми се струват. Въпрос на избор, в крайна сметка  Hug
Ходех непрекъснато зад него, пазих го и бързичко проходи, защото беше любопитен.

# 146
  • На гарата
Нека се включа в спора за проходилките като една от безотговорните майки.Слагах първата ми дъщеря в проходилка на 8 месеца кажи речи по 5 часа на ден защото сама без баби и помощнички си я гледах а тя милата беше първо много злояда и ревлива и там в проходилката намираше утеха та я оставях да си сщъка с нея до когато и омръзне.Проходи съвсем нормално без да е лазела на 1,1 месец.Втората ми дъщеря отново е в проходилката по същия начин и сега на 11 месеца прави опити и то доста добри да ходи с леко придържане.Тя също не пролази а аз честно да си призная не намирам никаква полза от лазенето освен да лапа всичко от земята и ръцете да са и мръсни.Та въпреки че не пролазиха първата проходи ще проходи и втората и то след проходилките по 5 часа.Не съм видяла дете да не проходи па макар и по-късно. Няма значение с проходилка лазещо и прочие та спора за проходилките ми се вижда безсмислен.Нима аз като си държах децата в проходилка съм по-малко майка от тук пишещите?

# 147
  • София
Кой е писал, че ако детето е слагано в проходилка, няма да проходи?

# 148
Няма значение с проходилка лазещо и прочие та спора за проходилките ми се вижда безсмислен.Нима аз като си държах децата в проходилка съм по-малко майка от тук пишещите?

Ако беше попрочела темата, щеше да разбереш за какво е "спора" Peace

Тя също не пролази а аз честно да си призная не намирам никаква полза от лазенето освен да лапа всичко от земята и ръцете да са и мръсни.

По този ти проблем-много лесно разрешим -чисти и мий пода по-често Wink

# 149
Аз не използвам проходилка, защото от нея се получава изкривяване на гръбнака на детето, тъй като е много нежно като цяло тялото. А и защото се изкривяват крачетата и се получава увреждане на стъпалото. От ортопедична гледан точка, проходилката е изключително опасна за здравето и развитието на детето. Детето когато е готово само да се изправи и да ходи, е най-доброто за неговото физическо развитие. В Канада от 2004г. е забранено продаването на проходилки в магазините със закон, точно поради тези причини. Иначе от гледна точка на родителя, това е идеалният начин да си улесни гледането на детето.

Общи условия

Активация на акаунт