Коледа 2012- 2 част

• 79 429
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
  • Австрия
Днес направих частите на медената къщичка. Остана малко тесто, направих и снежинки. Доволна съм от резултата до тук. За пръв път правя меденки.
Утре ще правя айсинга и ще укрясявяме с децата. Да видим каква ще я свършим.  Wink

# 451
nushi_76 , заприличаха ми на едни фантастични шоколадови бисквитки, които много се котират вкъщи.

# 452
  • От липите до сините камъни
  chef  bouquet

# 453
  • София
Нуши, защо са ти толкова тъмни? Да не би да си сложила орехите смлени, като за ореховки?

# 454
  • под тепетата
betina33,  и на мен така ми се получи и си го погрявам в МВ -то. Мисля, че съм прекалила със захарта, но не е болка за умиране. Аз ще си го ползвам а сладкиши. След прочетеното на много места обаче ще търся биолимони и биопортокали  Confused
 nudel33, перфектно са се получили частите! Очакваме и в готов вид постройката  Laughing

# 455
Момичета, прекрасни идеи имате всики...Изобщо темата е много полезна. Аз тази година съм се заканила за втори път да правя щолен, рецептата му е взета от моя позната възрастна германка, която от години го приготвя. Обачеееее нямам форма - помагайте! Миналата година правих щолен по рецепта на Йоана в една голяма тава, ама сега ми се искада го докарам на форма? Вие от къде се сдобихте с такава?

# 456
  • Балчик
Аз моята я купих от този магазин:
http://2styrkela.com/dom-i-kuhnia

Ето я формата:

И щолена, печен в нея:

Но можеш и на ръка да оформиш, като прегънеш тестото на 2/3, виж в моя албум нагледно:
http://djemma.snimka.bg/cooking/drezdenski-shtolen.635076.25633180

# 457
Да наистина сложих смлени орехи и шоколада ми беше някакъв малко измислен та затова сигурно.
Стояха във фурната около 2ч. докато изстине, но си бяха опечени добре.Днес мисля да спретна или локумки или елхички имам три размера формички за тях и мисля да пробвам, но каквото и да спретна ще покажа.Рецептата за елхичките е тази:
1ч.ч мека мас-но аз мисля да сложа масло
1ч.ч пудра захар
1 ванилия + настъргана кора от 1лимон
сладко
ако намеря и бонбонки детска радост онези зеленките ще сложа за връхче на елхичките
Дано се получат като в спомените от детството ми.  chef

# 458
  • София
Така, току що забърках смеската за АКК. Малко импровизирах, сложих червена боровинка вместо череше, че нямаше, по-малко стафиди, разни други смески сушени плодове и захаросан джинджифил, дано не съм сбъркала с него. Той е малко де, около 70 гр. Както и обърках и сложих 1 с.л. сух джинджифил вместо толкова карамфил, дано не е фатално, но аз обичам джинджър, а и смеската мирише страхотно. Взех тъмен ром от Лидл, някакъв James Cook, мирише хубаво, та дадох от себе си още 20 гр. в смеската (нали ще се пече, та ще се изпари алкохола). Утре ще пека. Събират се точно 5 седмици до Коледа, за да го опианчвам после  Laughing

TinoNino, направих и ябълковия сладкиш по рецептата, която даде, страхотен, благодаря.

Исках да снимам и да ви покажа снимков материал, но фотоапарата точно сега не работи  Twisted Evil

# 459
  • Балчик
catty m, ще стане кекса, де ще ходи. Peace

Аз днес, като по-свободна пак забърках маслено тесто и направих пънчета, елхички и линцери, прилежно са вакуумирани разбира се и прибрани във фризера.

Може би ще забъркам и шприц сладките, които също ще замразя.

Другата събота АКК е наред. Simple Smile

# 460
  • София
Аз довечера си накисвам стафидите и утре ще забъркам щолените!

# 461
  • под тепетата
За пловдивчанки, който ще правят АКК - на Четвъртък пазара има сушени череши по 13лв за кг.

# 462
Джема всичко е страхотно Hug
Само се чудя на линлинцерките малко ми се свиват и някои ми се разминават , не знам защо  newsm78

# 463
  • Балчик
Така става, когато тестото стане жилаво. А то става от наличие на много белтъци в тестото и от много месене. Най-добре е да се ползват само жълтъци за по-крехки сладки, или да се мачка колкото може по-малко тестото. Замесва се много малко и след разточване се изрязват максимално много на брой сладки, за да нес е налага премесване на остатъците многократно.

# 464
Джемма, страхотно изглежда всичко. Много ти благодаря и за отговора по щолен-темата Hug
Имам още един въпрос - как се замразяват линцеровите сладки - изпичат се, охлаждат се и във фризера ли? После колко време се размрязяват и няма ли промяна във вкуса? Че то голямо улеснение ще падне ако може и фризерът да се включи в подготовката.
Аз освен линцеровите сладки мисля да правя ванилените кравайчета, меденките на Джули, забравените сладки, лимонови снежинки, пикантни портокалови бисквити, мъфините с нес кафе и ароматни трювели с уиски...
Не знам дали ще ви е интересно, моята щолен рецепта е ето тази

Превела съм я и ако някой се интересува ще пусна и превода  Hug

Общи условия

Активация на акаунт