Болка в коляното

• 6 044
  • 5
  •   1
Отговори
Правех скок на дължина когато отскочих и се преземих от едното ми коляно се чу изпукване. Изправих се и усетих, че ми е трудно да се от отпусна тежестта на коляното, от което се чу изпукване. Полежах около 2 часа и забелязах, че въпросното коляно леко се е поддуло. Мога да свивам и разгъвам крака, но отпуснали тежестта в/у коляното се усеща лека болка - не мога да клекна...тежестта. Също при леко усукване на коляното отново се усеща болка.
Не съм се консултирал с лекар понеже не усещам толкова голяма болка, че да затруднява предвижването ми.

Чудя се възможно ли е да е разтегното нещо или да е скъсано и колко би продължило лечението?

# 1
  • BG

Да, възможно е, разбира се. Скъсан менискус, например. Ако е това - операцията е неизбежна. Отиди на ортопед и снимка.

# 2
Бях на ортопед. След като пораздвижи крака ми напред-назад и го поусука малко стигна до заключение, че може би са се разтегнали някакви сухожилия. Бих два вида хапчета и използвах един гел. Отокът изчезна и движението в коляното стана по-свободно почти нормално. Почти казвам, защото все още има болка около долната част на капачето на коляното, когато изпъна крака хоризонтално и упражня лек натиск или когато правя клек. Мисля да изчакам до края на седмицата и ако все още усещам същата болка да ида отново на ортопед.
Направих си ренгенова снимка
http://store.picbg.net/pubpic/B0/86/eb63c242aa70b086.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/E7/E9/c9a679cdf7d6e7e9.JPG

Това, което озадачи ортопеда бе тази част, която съм поставил в червената окръжност. Изрази мнение, но не бе сигурен в изводите си или поне не тогава.
Преди да ида отново на преглед ми се иска да се консултирам с някого за това странно "ръбче".

# 3
  • BG

Какво пише в  разчитането на снимката?

# 4
Не съм искал разчитане.

# 5
Доста месеци се минаха... преди няколко дни бях на ЯМР - одобрението от здравна каса отне около 2 месеца, и оттам заключиха следното:

Цитат
Малък излив в пателарните бузи.
Минискусите са със запазена форма и височина. Нежни интрасубстанциални фокуси се виждат и в двата мениска, латерално е с къс ход, медиално е с хоризонтален ход, но без да се достигат артикулиращите повърхности.

Кръстосани връзки с нормално разположение, леко повишен сигнал в предната връзка.

Колатарални лигаменти запазени без сигнални промени.

Хиалинният хрущял е с гладки очертания.

От костите и мускулите на ставата не се долавят сигнални промени. Малък костен остров в медиалния фемурален кондил.

МРТ ДАННИ ЗА НЕПЪЛНИ ЛЕЗИИ В ДВАТА МЕНИСКА. ЛЕК ОТОК В ПРЕДНАТА КРЪСТОСАНА ВРЪЗКА.

Казаха ми, че имало леки разкъсвания на мениска. Имам нужда от повече мнения, за да мога да преценя кое ще е най-удачно да направя в моя случай.
Щом са леки, някой знае ли какви превантивни мерки може да се приложат ?
Понякога си усещам коляното все едно когато на колата и изпуснат амортисьорите и като минеш през неравност се губи комфорта от возенето Grinning
Чел съм теми намерени чрез гуглето, но са били актуални поне преди 3-4 години. След толкова време медицината спрямо увреждането на мениска все ще се е усъвършенствала малко. Някой запознат ли е как може да се предотврати доразкъсване на мениска или ако е възможно да се поднови. Иначе казано най-добрия вариант, който може да се приложи в случая.

Общи условия

Активация на акаунт