Коледен пост 2012

  • 37 801
  • 517
  •   1
Отговори
# 360
  • София, града голяма
  • Мнения: 23
http://www.food.com/recipe/mutabbal-eggplant-salad-386312 Шанта, това е, но аз не слагам люта чушка

# 361
  • София
  • Мнения: 565
 Днес правих овесените кюфтенца на фурна с хляб, вместо картофи, както някой беше споделил по- рано. Получиха се чудесни и много по- сочни, отколкото с картофите. Правих ги по рецептата на Лабрекс, като картофа замених с 2 филии накиснат във вода хляб. В сместа дабавих 2-3 с.л. олио, добавих джоджен и чубрица, оформих кюфтенца  и ги овалях в галета. Подредих ги върху хартия за печене, направих им по една дупчица и сипах отгоре по малко олио и ги пекох до зачервяване.

 А ето нещо интересно, което мисля да пробвам, като с плънката може да се импровизира.

# 362
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Наде, аз съм правила нещо подобно, но с плънка от гъби, беше много вкусно. И веднъж правих кошнички от картофено пюре с плънка като за гювеч вътре, пак беше много атрактивно Peace Със спанак ми звучи още по-добре Sunglasses
Овесените кюфтенца и аз мисля да ги пробвам. Овесените ядки все в сладки неща ги слагам, интересно ми е как ще се държат в солен вариант Thinking
Аз си споделям лаврака на фурна от неделя. Стана убийствено вкусен:

За Никулден още не съм решила дали ще спазя традицията с шарана, по-скоро клоня към "не", че не сме му фенове вкъщи newsm78
И от рецептите за бонбони ще се възползвам, мноооого си падам по домашни бонбони Blush

# 363
  • Мнения: 2 551
Една рецепта за Никулден в аванс. Peace

Любимата ми рецепта за този празник. Откакто я опитах, не й изневерявам. Heart Eyes
Приготвих я още тази вечер. Вярно, че утре не се яде риба, но на Никулден няма да ми остане време да готвя. Ще я притопля и това е.

Наричам я Никулденски рибник и представлява кисело зеле с ориз в тава, върху което се нарежда шаран на парчета.
Киселото зеле и оризът се приготвят по стандартен начин - задушавам ги с част от зелевия сок, малко чесън и поне 2 стръка праз лук. От подправките слагам чубрица, даф. лист, бахар, червен пипер, чер пипер - без сол (киселото зеле е достатъчно солено). 

# 364
  • Мнения: 1 110
И ние хич не го любим шарана в къщи. И всичко що е тревопасно. На почит са хищните риби. Мъжа ми и такива лови основно.
Голди, лаврака ти изглежда страхотен. То тая риба не знам какво трябва да я правиш, за да стане НЕвкусна.  Simple Smile Аз в неделя също правих, но я хвърлих във фурната абсолютно "по без нищо". Само я наръсих със зехтин.
Симпатикова, идеята ти е много интересна, но ако направя шаран ще ме изгонят позорно  Laughing.

За Никулден и аз не знам какво да е. А в къщи този Светец е много тачен, че доскоро освен рибар мъжа ми беше и моряк. Всеки път ми го връщаше на брега жив и здрав.
Ще събирам идеи, взела съм си ден, за да се подготвя.

# 365
  • София
  • Мнения: 8 495
...

Наричам я Никулденски рибник и представлява кисело зеле с ориз в тава, върху което се нарежда шаран на парчета.
Киселото зеле и оризът се приготвят по стандартен начин - задушавам ги с част от зелевия сок, малко чесън и поне 2 стръка праз лук. От подправките слагам чубрица, даф. лист, бахар, червен пипер, чер пипер - без сол (киселото зеле е достатъчно солено). 


Охххх това е рибника от детството ми. Баба ми (чийто произход е от Панагюрище) всеки никулден го приготвяше като някакъв неотменим и задължителен ритуал. Само дето шарана при нас го разрязвахме от към корема и го слагахме като пеперуда върху зелето и ориза.

# 366
  • София
  • Мнения: 921
Здравейте.
За довечера съм приготивал едни бобено-лещени кюфтенца. Да видиме дали ще ги харесат и останалите в къщи. На мене много ми харесаха докато ги правих:)
За утре съм взела Шаран /хич не го обичам, но понеже татко ще е с нас ще се жертвам да му го направя тъй като той пък го обича/ и Сьомга филе. Много я обичаме. Овкусявам я с каквото се сетя, малко вода в тавичката и под фолио за известно време. После махам фолиото и запичам. Мисля да направя и картофена салатка за гарнтура и 2 салати - едната с цвекло, а другата стандартна- залена + айсберг с краставица и семенца и каквото ми хрумне още.
Весел празник на всички утре!

# 367
  • Мнения: 1 110
Сега като прочетох поста на Бъни се присетих за една много проста и вкусна рецепта за филе от сьомга. Едва ли ще приготвя точно това, че рибата е тежка и детето не я понася добре, но ще ви я напиша, може да се хареса от някой.

Филето се осолява леко, слага се в тавичка (пека го в една малка йена) и се покрива плътно отгоре с пласт от равни части галета и смлени бадеми. Пече се в умерена фурна до зачервяване на коричката.
Става по-лека, защото мазнината се абсорбира от кората. Тя пък става приятно хрупкава.

# 368
  • Мнения: 304
Вихронрав, добре че ме подсети, мъжът ми прави нещо подобно, но в неговия вариант бадемите са пармезан (т.е. не става за пости), а под рибата слага зеленчуци (грах, моркови, карфиол...). Сигурно това ще правя аз или пълнена пъстърва с орехи , моркови и лук.

По нашия край рибникът представлява хляб с плънка от риба (шаран), смлени орехи, лук и подправки, но не бих се наела да правя нещо такова.

Малко завидях  Wink за киселото зеле и мисля от сега да си поръчам на мама класиката боб и зеле  Simple Smile

magster, благодаря, мисля да пробвам!

# 369
  • Мнения: 1 110
Шанта, със зеленчуците ще стане със сигурност по-лекичка. Ще взема да пробвам така, може и да яде дребното. Hug

# 370
  • София
  • Мнения: 8 495
Само на мен ли сьомгата ми мирише на тиня.

А иначе аз пък специално не робувам на такива задължителни шарани на никулденската трапеза. Гледам да е риба и това ми е достатъчно. Даже любимото ястие на моите пък е риба в доматен сос.


И понеже внучката ми все още е малка, за да няма инциденти аз предварително сварявам рибата с подправки. След това я обезкостявам внимателно, правя си отделно доматения сос и после ги обединявам и двете. И изобщо у нас много често се готви разделно и после се обединяват различни съставни части. Така когато имам ситуацията, при която единия това яде, ама другата не го яде, или пък малката го обича иначе, а пък бабата така - готвя съставните части отделно и после комбинирам. В случая дъщеря ми предпочита риба на пара и не обича доматения сос - моля, заповядайте, за останалите пълната версия.

# 371
  • Мнения: 508
Цитат
Само на мен ли сьомгата ми мирише на тиня.
Дядо Хаджия и ние у дома не обичаме сьомга. Просто не ми допада на вкус.
Ние сме големи почитатели на толстолоба. Правим го и на кюфтета, и на шишчета и на фурна и всякак. За Никулден го правим запечен на фурна с много домати, лук, черен пипер и дафинов лист.

# 372
  • София
  • Мнения: 921
ние пък вкъщи много обичаме сьомга включително и детето:)
Идеята с коричката от бадеми и галета ми хареса обаче. Може и да пробвам.
Сега се оказа, че ние и една мусака с риба ще си спретенеме утре:))) /То само аз постя де/

# 373
  • The point of no return
  • Мнения: 840
Обожаваме сьомга вкъщи  Heart Eyes  Правя я задължително с бяло вино, топи се в устата  Grinning

Аз снощи реших да пробвам една рецепта с киноа, но както обикновено я следвах само основно...
Една чаша киноа се вари за 15 мин под капак, след което се овкусява с къри и куркума, лимонов сок. Рецептата беше с праз, но аз нямах, затова добавих сурова червена чушка, зелена маслина, магданоз, и малко сусамов тахан....стана чудно  Peace и най-вече бързо и лесно

# 374
  • Мнения: 184
Привет от мен!Аз за Никулден сьм приготвила да панирам пангасиус.Не обичам риба хич-само пангасиус и бяла.
Искам да ви питам как става точно изповядването в православна цьрква?аз за пьрви пьт ще ходя да се изповядвам и не знам .Искам да сьм подготвена.Разбрах май,че се четат 10-те Божи заповеди.Как става точно и кьде.Все пак има хора там и ще чуят.Или отзад зад олтара се ходи насаме?Досега сьм постила 4 пьти,но не сьм се изповядвала-вьобще не знаех,че трябва.Мислех,че само католиците се изповядват.Вьобще какафония!Дори мисля,че след като сьм приемала Причастието,а не сьм се изповядвала ми казаха,че греховете стават двойни.Дали това е истина.Ако някои разбира от тези неща,моля ви обяснете ми  Sad
Не сьм се изповядвала,защото в нашата цьрква като ходех за причастие отчето не ми е казвал да се изповядам вьобще.Сега го смениха предишния поп и сложиха друг,които ми каза,че се изповядваме и после взимаме причастие.

Последна редакция: ср, 05 дек 2012, 20:54 от kati4ka

Общи условия

Активация на акаунт