Коледен пост 2012

• 37 779
  • 517
  •   1
Отговори
# 375
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
и аз не знам как става изповядването, също не съм се изповядвала и се притеснявам от това малко, някак ме е срам като че ли, че трябва да говоря за себе си пред човек, който не познавам; но със сигурност не се отива зад олтара, някъде другаде може би

# 376
Здравей, Катичка! Изповедта се запазва в пълна тайна от изповядващият те. Изповедта е насаме, така че няма да има други хора, които да чуят. Иди при свещеника и му разкажи всичко - кажи му, че за първи път ще се изповядваш, изобщо сподели с него въпросите, които те вълнуват! Според мен е най-добре преди самата изповед  да поговориш с него и след това да се изповядаш.
Кръстена си, предполагам? Успех и дано попаднеш на читав свещеник!

# 377
kati4ka, наистина каша е станала.
Първо намери време и отиди да си поговориш с отчето. За първите изповеди ще ти е нужен (не само на теб) изповеден лист. Това е един вид въпросник, който ще те улесни максимално в това, което ти предстои. Не е лесно да се изповядаш. Нормално е да изпитваш срам, все пак това са греховете ти (грешките) - не познавам човек, който да се гордее с тях.
Аз ще си позволя да те питам, но и отчето ще ти зададе такъв въпрос - кръстена ли си? Ако да - знам, че първата изповед и причастие трябва да се направят в храма, където са те кръстили. Ако не знаеш къде е това, или не можеш да отидеш за изповед там, пак говори с отчето във вашата църква. Задължително и при всички обстоятелства по време на изповедта кажи, че си вземала причастие неизповядана. Наистина е грешка.
Изповедта не е пред свещеника, изповядваме се пред Господ. Свещеника е твой свидетел. Не премълчавайте грях, защото става двоен. Помирете се с всички преди да отидете на изповед и да вземете причастие.
Това е най-важното.

Допълвам се. Роделинка, как изповедта да е насаме? Насаме със свещеника и Господ, това ли имаш пред вид? Заедно сме писали.

# 378
знам, че първата изповед и причастие трябва да се направят в храма, където са те кръстили.
Изповедта не е пред свещеника, изповядваме се пред Господ. Свещеника е твой свидетел.

Това за храма, в който си кръстена и първите изповед и причастие е абсолютно невярно!
Подчертаното е вярно, а си противоречи с първото!
Моля ви не раздавайте с такава лекота съвети, че хората после си патят. Затова, Катичка, най-добре говори със свещеника!!!

# 379

Допълвам се. Роделинка, как изповедта да е насаме? Насаме със свещеника и Господ, това ли имаш пред вид? Заедно сме писали.

Да, да, в този смисъл насаме. Да не стане объркване сега и някой да си помисли ,че може сам да си се изповяда Simple Smile

# 380
Аз това "невярното" го знам от моя свещеник. Не бих твърдяла нещо, ако не ми беше казано от него.
Най-добре е да се говори със свещеника на храма, където ходи момичето, да.

# 381
  • София
Няма такова изискване първата изповед и причастие да бъдат в храма, в който сте кръстени.
Когато кажете на свещеника, че ще се изповядате за първи път, той ще почне да ви води в изповедта, като ви задава въпроси и така ще ви улесни.
Трудно е само първия път, защото ще сте притеснени кое и как да се направи, после вече ще видите, че всичко ще върви от само себе си.

# 382
Възможно е корените на това твърдение да идват от времената, когато са се кръщавали по време на Света литургия и са приемали причастие тогава  newsm78
Другото, което ми хрумва, че се предполага да се кръстиш в енорийския си храм. Но в днешно време читавите свещеници са кът и хората дори пътуват, за да отидат при този, когото са си избрали за духовен наставник и изповедник.
Вероятно свещеникът ти има обяснение. Ако го попиташ, ще ми е интересно да споделиш.

# 383
Ще питам, да. И на мен ми стана чудно.
Сега се сетих, че и от двама съм го чувала, но пък са много близки приятели, та ... не знам.
Ще пиша  Simple Smile.

# 384
  • Шотландия
Записвам се да ви чета. Не съм вегетарианка, по принцип, но постя и нещо съм се поизтощила откъм идеи какво да приготвям. Имам мъж, който не вярва в постене, но е готов да яде с мене каквото приготвям за мен, за да не ме затруднява...  Някакви бързи рецепти, които стават лесно и не изискват часове висене над печката?

Спасителни пости на всички.

# 385
 Полезно ще бъде и за мен да постя малко ,че съм много дебел.

# 386
Здравейте, относно изповедта няма какво да се притеснявате. Свещениците са много внимателни и ще Ви помогнат. Някой беше пуснал линк по 10те Божии заповеди, те наистина включват всичко Simple Smile Изповедта е като баня за душата. Трябва да сподели всичко което не споделяте с никого. Така свещеника ще Ви даде съвет или какво да правите Simple Smile
Но, от моя скромен опит особено по пости се събират много хора и понякога са правили обща изповед, там всичко е много по сдържано.
Причастие и изповед може да практикувате винаги когато решите и имате нужда Simple Smile

http://prit4ite.blogspot.com/2009/12/blog-post_06.html

Последна редакция: чт, 06 дек 2012, 14:13 от petiasd

# 387
Честит празник на всички именници!
Да сте живи и здрави и все така отзивчиви всички в тази хубава тема и близките ви  bouquet!

Днес голямо обикаляне падна. Минахме и през нашата църква, но се оказа, че литургия няма. Съжалявам, че детето не се причасти, че ни предстои изпитание следващата седмица - ще махаме третата сливица, а в неделя няма да можем да отидем, но каквото Господ даде.
По тази причина не можах да питам и за първото причастие след кръщене, едва ли ще се видя с отеца преди 16-ти декември.

Днес приготвям една много простичка, но вкусна рибена чорбица и пържен сафрид.

Рибената чорба се сервира в ресторанти "Немо" във Варна. Опиталите я знаят, че има изключителен вкус. Рибарска внучка, щерка и жена съм. Огледана съм с вкуса на силния рибен бульон, и само него до скоро признавах за рибена чорба.
Но ето тази ми взе ума и в интерес на истината я приготвям доста по-често от традиционната за нас.
Нужни са няколко моркова, 3-4 едри картофа, лук, девисил, копър, няколко парчета по-тлъста риба или рибен комплект за супа, лимон.
Зеленчуците се нарязват на едри парчета, слагат се кипналата вода, добавят се рибните парчета. Вари се до готовност. Рибата се вади и обезкостява. Зеленчуците се пасират, добавят се зелениите. Като поизстине се овкусява с лимона.
Подходящи риби за тази чорба са илария, попчета (по-едрички), става чудесна и с каракуда, но д е комбинирана с по-тлъста риба (толстолоб, сьомга). Не са добър избор сухите риби (като щуката, сафрида и др.).
Сервираме я с марина от зехтин, лют пипер, прясно пресован чесън и копър.

# 388
Привет от мен!Аз за Никулден сьм приготвила да панирам пангасиус.Не обичам риба хич-само пангасиус и бяла.
Искам да ви питам как става точно изповядването в православна цьрква?аз за пьрви пьт ще ходя да се изповядвам и не знам .Искам да сьм подготвена.Разбрах май,че се четат 10-те Божи заповеди.Как става точно и кьде.Все пак има хора там и ще чуят.Или отзад зад олтара се ходи насаме?Досега сьм постила 4 пьти,но не сьм се изповядвала-вьобще не знаех,че трябва.Мислех,че само католиците се изповядват.Вьобще какафония!Дори мисля,че след като сьм приемала Причастието,а не сьм се изповядвала ми казаха,че греховете стават двойни.Дали това е истина.Ако някои разбира от тези неща,моля ви обяснете ми  Sad
Не сьм се изповядвала,защото в нашата цьрква като ходех за причастие отчето не ми е казвал да се изповядам вьобще.Сега го смениха предишния поп и сложиха друг,които ми каза,че се изповядваме и после взимаме причастие.

Тук ги има някои от въпросниците за изповед, за които ти каза Вихронрав - http://www.pravoslavieto.com/docs/tainstva/izpoved/vaprosi_pri_izpoved.htm#    Те са различни, няма някакъв общ или задължителен, просто са за насочване какво да кажем при изповед, някои ги продават като книжки в църковните книжарници. Един от тях  е по Десетте Божи заповеди, това е този за който ти пита, той се ползва от много свещеници, ето го тук -  http://www.pravoslavieto.com/docs/tainstva/izpoved/vaprosi_pri_izpoved.htm#1 При провеждане на първа изповед /трябва да кажеш това на свещеника/ е възможно и той да ти задава въпросите /тези от въпросника или подобни/ и ти само да отговаряш. После е вече редно изповедта  да си я  обмислиш предварително. Може като четеш въпросника и да си запишеш на лист отговорите и после да ги прочетеш пред свещеника, ако се притесняваш, че ще забравиш нещо.  Най-важното е да не скриеш нещо съзнателно и да не излъжеш. Ако нещо несъзнателно забравиш да кажеш – не е проблем, ще го изповядаш при следващата изповед.
Отговорите ти - по въпросите от ръководството или на въпросите на свещеника - трябва да бъдат без особени подробности, споменаване на имена или оправдаване с други хора. Примерно "Съгреших като се скарах и обидих приятелката си", но без да се впускаш в подробности каква била случката, пък ти какво точно си казала, тя какво е направила и т.н. Не трябва да се притесняваш и срамуваш от свещеника – бъди сигурна, че няма нещо, което да му кажеш и което да не е чувал стотици пъти.
След това по никакъв начин не трябва да коментираш това, което си изповядала или нещата от изповеден характер, които ти е казал духовника.

Къде се провежда изповедта - във всеки храм този въпрос е решен различно, в някои има малки помещения, наречени изповедални, в други свещениците изповядват в канцелариите, в трети – в помещенията, където продават свещите. Във всеки случай ще останете сами, лице срещу лице със свещеника, а не както при католиците – зад някакви прегради. И е хубаво предварително да му кажеш, че искаш да се изповядаш и да го питаш кога това да стане.
Ако нещо друго не ти е ясно – питай, важно е да не остане нещо недоразбрано.

# 389
Честит Никулден на всички!И честит имен ден на празнуващите! Tada
Леле,хора,много в благодаря newsm10 newsm51 за изчерпателните отговори!Аз много сьм се притеснила за тази изповед!А като видях листа с вьпросите,който се задават кьм 10-те Божи заповеди много се отчаях!Сега като ми обяснихте сьм доста по-спокойна!Страшно ви благодаря!Мисля да ида до цьрквата в сьбота и да се уговоря с  bishop отчето кога да стане изповедта .Стискайте ми палци! newsm17

Общи условия

Активация на акаунт