Майчинството счетоводно-52

• 35 377
  • 777
  •   1
Отговори
# 270
  • София-Младост
Пише по случая е започнало плащане.. Но имам и един болничен отпреди 4-5 год за който пише "в момента се обработва" тъй че не знам колко точно е достоверно..
Малко са сменили и начина на представяне на инфото..
Имате право на тези пари докато детето стане на 2г. Ако не дойдат и тази седмица напишетне мейл до НОИ със запитване.

# 271
Здравейте, пак съм аз с моите въпросчета. От три месеца съм в болнични от АГ-то. Между първия и втория болничен имам прекъсване и днес видях на страницата на НОИ, че и на двата болнични първите 3 дни се плащат от работодателя, следващите болнични са ни без прекъсване. Въпроса ми е когато нямам прекъсване между болничните пак ли работодателя ще поема първите 3 дни?
Благодаря   bouquet

# 272
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, пак съм аз с моите въпросчета. От три месеца съм в болнични от АГ-то. Между първия и втория болничен имам прекъсване и днес видях на страницата на НОИ, че и на двата болнични първите 3 дни се плащат от работодателя, следващите болнични са ни без прекъсване. Въпроса ми е когато нямам прекъсване между болничните пак ли работодателя ще поема първите 3 дни?
Благодаря   bouquet

Не, работодателя заплаща първите 3 дни само на първичните болнични листове

# 273
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, реших пак да се посъветвам с вас. В момента съм в майчинство и съм бременна с второ бебе. Майчинствата няма да се застъпят. Трябва да се върна на работа на 7.01.13, а на 28.04.13 е термина ми за второто бебе. Иска ми се да не се връщам на работа, а да ползвам натрупания платен отпуск (който, така или иначе ще загубя ако не ползвам) и неплатен до второто майчинство. Въпросът ми е, има ли право работодателят да ми откаже да ползвам отпуската си (и това значи ли че я губя)? Предполагам, че няма право да ме уволни, но все пак мога ли да настоявам за отпуската и мога ли да откажа връщане на работа? Не бих пуснала детето си на ясла януари, защото това означава болести както за него, така и за мен. Благодаря предварително Simple Smile   

Работодателят няма право да отказва ползването на платен отпуск, който е за стари години, а за текущата година - това трябва да стане мотивирано. На подобно основание няма как да те уволни. Неплатен за гледане на дете до 8 год. възраст няма право да откаже, но трябва да се подаде заявление за ползването му поне 10 дни предварително.

# 274
Здравейте отново. Малката навършва 2 годинки на 06.01.2013г. Искам да изляза евентуално на борса. Въпросът ми е: Кога да отида при счетоводителката, за да подам необходимите документи? Трябва ли да се обадя предварително на работодателя за да уточним начина на прекратяване на нашите взаимоотношения? И по кой член е най - изгодно за мен(и за работодателя) да изляза на борса. Дайте съвет моля. Важно ми е да знам има ли срок за подаването на документи, в смисъл примерно една седмица преди да навърши 2 год. малката ли трябва да предприема мерки, или на 7-ми януари да отида и да оправя всичко. Благодаря предварително.

# 275
Момичета намерих фирма в която да ме назначат фиктивно, но да питам пак нали трябват 12 м осигурителен стаж , може и да е разпокъсан нали? При мен е така. Или гледат 12 м назад от датата на раждане ?

# 276
  • София-Младост
Момичета намерих фирма в която да ме назначат фиктивно, но да питам пак нали трябват 12 м осигурителен стаж , може и да е разпокъсан нали? При мен е така. Или гледат 12 м назад от датата на раждане ?
Може разпокъсан.

# 277
  • София-Младост
Здравейте отново. Малката навършва 2 годинки на 06.01.2013г. Искам да изляза евентуално на борса. Въпросът ми е: Кога да отида при счетоводителката, за да подам необходимите документи? Трябва ли да се обадя предварително на работодателя за да уточним начина на прекратяване на нашите взаимоотношения? И по кой член е най - изгодно за мен(и за работодателя) да изляза на борса. Дайте съвет моля. Важно ми е да знам има ли срок за подаването на документи, в смисъл примерно една седмица преди да навърши 2 год. малката ли трябва да предприема мерки, или на 7-ми януари да отида и да оправя всичко. Благодаря предварително.
В ТД трябва да е упоменат срок на предизвестие, най-често са 30дни, така че 1 месец преди 2 РД подайте молба за напускане. Най-благоприятно е ако работодателя ви съкрати, макар че с малко дете под 3г. ви пази закона и е трудно.

# 278
  • Бургас
При намален обем от работа и наличен платен годишен отпуск, може ли работодателя да пусне работника в неплатен отпуск?

# 279
Здравейте! И аз имам питане за отпуските.
Бременна съм в 6 месец и от началото съм в болничен, така че до финала ще надвиша 180-те дни. В момента болничният лист ми е до 19.12. Може ли да си пусна платен отпуск 2 седмици за празниците и след нова година да започна с болничните отначало? В болницата ми бяха казали, че и отпуската се брои в тези 180 дни и трябва да се върна реално на работа за поне 3 дни. Никъде не намерих къде го пише това. Вярно ли е?

# 280
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! И аз имам питане за отпуските.
Бременна съм в 6 месец и от началото съм в болничен, така че до финала ще надвиша 180-те дни. В момента болничният лист ми е до 19.12. Може ли да си пусна платен отпуск 2 седмици за празниците и след нова година да започна с болничните отначало? В болницата ми бяха казали, че и отпуската се брои в тези 180 дни и трябва да се върна реално на работа за поне 3 дни. Никъде не намерих къде го пише това. Вярно ли е?

Не е вярно. Можеш спокойно да си пуснеш платен отпуск и след това отново да ти се издаде първичен болничен лист.

# 281
Ох, успокоих се  Simple Smile Много благодаря!

# 282
Здравейте,
имам няколко въпроса, които са за създаване на фирма ЕООД, но тъй като съм в майчинство ги задавам тук.
Променя ли се размера на майчинството, ако си самоосигуряващо се лице - при дете до 1 година и след навършване на 1 година; По принцип съм на трудов договор 8 часа на друго място, ако има значение .

Благодаря!

Ако може някой да ми тговори ще съм благодарна Simple Smile

# 283
  • София-Младост
Здравейте,
имам няколко въпроса, които са за създаване на фирма ЕООД, но тъй като съм в майчинство ги задавам тук.
Променя ли се размера на майчинството, ако си самоосигуряващо се лице - при дете до 1 година и след навършване на 1 година; По принцип съм на трудов договор 8 часа на друго място, ако има значение .

Благодаря!

При всички се променя размера, втората година е с фиксиран размер за момента 240лв, първите 410 дни са на база осигурителен доход 24 месеца назад, но не по-малко от МРЗ.

# 284
Здравейте,

Благодаря!

При всички се променя размера, втората година е с фиксиран размер за момента 240лв, първите 410 дни са на база осигурителен доход 24 месеца назад, но не по-малко от МРЗ.
За общите правила знам, чудех се дали в моя случай няма нещо по-различно.

Общи условия

Активация на акаунт