Майчинството счетоводно-52

• 35 791
  • 777
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Здравейте
имам една питанка - може ли вместо 45 дневния болничен да се ползва отпуска, а този 45 дневния да се използва после (нали всъщност майчинството е там общо 410 дена или нещо такова).
Казуса ми е следния- след двугодишно майчинство имах натрупана отпуска от 70 дни. До момента имам останали от 2009 (3 дена, които не се губят и могат да се пазят вечно), от 2011 - 25 дена, от  2012 - 7 дена + 2013 ще се съберат около 13 дена (трябва да родя юни).
Страх ме е да не ми се изгуби отпуската ако не я ползвам, но пък ако всичко е наред не искам да излизам 2 месеца в отпуска преди 45 дневния болничен (първо че имаме адски много работа, после стоенето в къщи ме побърква), та затова се чудех не може ли вместо 45 дневния болничен да си взема отпуска?
Малко объркано го написах но дано сте ме разбрали. Благодаря предварително за отговорите

# 331
  • София-Младост
За месец ноември получих частично обезщетение.

Кога да очаквам майчинството, след изплащане на осигуровките от работодателя ли?

Като база за детските, бруто 240 лв. ли се вземат?
15 работни дни след подаване на декл.1.
ЗА детските...колкото сте получили толкова пишете.

# 332
  • Пловдив
Здравейте
имам една питанка - може ли вместо 45 дневния болничен да се ползва отпуска, а този 45 дневния да се използва после (нали всъщност майчинството е там общо 410 дена или нещо такова).
Казуса ми е следния- след двугодишно майчинство имах натрупана отпуска от 70 дни. До момента имам останали от 2009 (3 дена, които не се губят и могат да се пазят вечно), от 2011 - 25 дена, от  2012 - 7 дена + 2013 ще се съберат около 13 дена (трябва да родя юни).
Страх ме е да не ми се изгуби отпуската ако не я ползвам, но пък ако всичко е наред не искам да излизам 2 месеца в отпуска преди 45 дневния болничен (първо че имаме адски много работа, после стоенето в къщи ме побърква), та затова се чудех не може ли вместо 45 дневния болничен да си взема отпуска?
Малко объркано го написах но дано сте ме разбрали. Благодаря предварително за отговорите

Може да не ползваш 45 дневния,но дните ги губиш и не се прехвърлят за след това.

Хем искаш да не губиш отпуската,хем да не я ползваш  Crazy.Не става така.Излизай в отпуска,за да я изчистиш

# 333
Имам няколко въпроса, най-важния от който е - Колко е майчинството след първата година?
Аз знам 240лв, но една приятелка която е на мин. майчинство, каза, че си е вадила доходите назад и за последните 3месеца пишело 290лв???????????
Другия ми въпрос е отразява ли се майчинството след годинката в сайта на Нои, също както до сега можех да ги проверявам по ЕГН и ПИК кога и колко ще е превода. Защото съм сигурна че документите са занесени по същото време както до сега още преди седмица, а в сайта няма отразено, а преди най-късно на 3-во число от месеца ги отразяваха(ако в най-крайния случай 1-ви е в събота),
т.е на първия работен ден от месеца си пишеше колко и кога ще бъдат преведени и най-късно на 6-то число ги превеждаха.

# 334
  • Пловдив
Имам няколко въпроса, най-важния от който е - Колко е майчинството след първата година?
Аз знам 240лв-да,240 лв е, но една приятелка която е на мин. майчинство, каза, че си е вадила доходите назад и за последните 3месеца пишело 290лв???????????
Другия ми въпрос е отразява ли се майчинството след годинката в сайта на Нои, също както до сега можех да ги проверявам по ЕГН и ПИК кога и колко ще е превода-да,отразява се.Но втората година ти зависи от това кога фирмата подава осигуровките,а първата не зависи от това.Затова първата си ги получава на една и съща дата,началото на месеца.Проверявай в сайта кога ще ти излезе превода. Защото съм сигурна че документите са занесени по същото време както до сега още преди седмица, а в сайта няма отразено, а преди най-късно на 3-во число от месеца ги отразяваха(ако в най-крайния случай 1-ви е в събота),
т.е на първия работен ден от месеца си пишеше колко и кога ще бъдат преведени и най-късно на 6-то число ги превеждаха.

# 335
Добро утро на всички!!!  Simple Smile

Първа бременност ми е и съответно имам въпроси, много бих се радвала ако може да ми помогнете..... Simple Smile

От февруари 2012 съм на нова работа-т.е. сегашната ми, мисля от другата седмица да си взема болничен, и през целия януари пак, до полагащия ми се 45 дневен преди раждането който трябва да е от началото на февруари. Всичко това с оглед на студа и настинките. Та въпроса ми е би ли помръднал дохода ми и ако да как с оглед на това, че съм от толкова скоро в настоящата си фирма, а тук ни осигуряват на 350, т.е. чисто получаваш 300 лв. ???

Благодаря за отговора предварително,спокоен и топъл ден (Вън е адски студ Simple Smile!!!!

# 336
Добро утро!
В болнични съм от 12.11. ,но все още в нои няма предоставен болничен.Има ли значение ,че половината болничен е в декември месец за да не е занесен все още и какъв е срока  Confused Сигурно доста пъти сте обсъждали ,за което се извинявам ,но все пак да знам кога мога да очаквам някакви приходи .
Лек ден от мен  Hug

# 337
  • София-Младост
Добро утро!
В болнични съм от 12.11. ,но все още в нои няма предоставен болничен.Има ли значение ,че половината болничен е в декември месец за да не е занесен все още и какъв е срока  Confused Сигурно доста пъти сте обсъждали ,за което се извинявам ,но все пак да знам кога мога да очаквам някакви приходи .
Лек ден от мен  Hug
Към момента срокът за представянае на болничният е до 2 работни дни след плащане на заплатите за съотв.месец. Следи си с ПИК в сайта на НОИ ще бъде отразено кога е предаден болничният, едва началото на м.12 сме.

# 338
Добро утро!
Лек ден от мен  Hug
Към момента срокът за представянае на болничният е до 2 работни дни след плащане на заплатите за съотв.месец. Следи си с ПИК в сайта на НОИ ще бъде отразено кога е предаден болничният, едва началото на м.12 сме.

Да именно ,че заплатите бяха изплатени в петък на 30.11 - това означава ли че днес е последния срок или има значение че болничния е в периода ноември -декември

# 339
  • София-Младост
Добро утро!
Лек ден от мен  Hug

Да именно ,че заплатите бяха изплатени в петък на 30.11 - това означава ли че днес е последния срок или има значение че болничния е в периода ноември -декември
Заплатите за ноември са платени на 30-ти така ли? Значи тази седмица би следвало да подадат болничният. Няма значение, че обхваща два месеца.

# 340
  • София
♥Elfita♥ благодаря ти за отговора, явно ще си вземам отпуските

# 341
Здравейте, приключи ми втората година майчинство, тъйкато фирмата вече не действа във Варна,трябва да ме пратят на борсата. Разбрах че най-добрия вариянт за мен е да си пусна молба за платен отпуск и през това време да ми тече предизвестие . При което по чл.328, т.3 да ме освободя. Те обаче ми предлагат да пусна молба за преминаване на безсрочен договор и тогава да ме освободят, примерно след 2 седмици. Какви са ползите за мен или така съм губеща страна, при все че потвърдих, няма да си търся отпуските за 4 години назад стига да ме освободят по реда.
П.п. не искат да им се налага да взимат разрешение от инспекцията по труда.

# 342
  • Шумен
Здравейте, пак имам въпрос, вече съвсем се обърках, моля някой да ми обясни.Значи детето ми в момента е на година и 10 месеца.Родено е на 07,02,2011 година, до края на септември вземах 240 майчинство от 01,10 се върнах на работа съответно предстои ми да взема 120 лв майчинство.Подадени са ми декларациите за връщане на работа и за получаване на половин майчинство.Обаче от 01,12 т.е. два месеца по късно ме съкращават, съответно се регистрирах в бюрото по труда и сега ще се регистрирам в нои за получаване на обезщетение. Сега трябва ли пак да подавам някаква декларация за промяна в обстоятелствата, за да ми спрат тези 120 лв или не е необходимо.И има ли някакъв срок в който трябва да я подам.

# 343
  • София-Младост
Здравейте, пак имам въпрос, вече съвсем се обърках, моля някой да ми обясни.Значи детето ми в момента е на година и 10 месеца.Родено е на 07,02,2011 година, до края на септември вземах 240 майчинство от 01,10 се върнах на работа съответно предстои ми да взема 120 лв майчинство.Подадени са ми декларациите за връщане на работа и за получаване на половин майчинство.Обаче от 01,12 т.е. два месеца по късно ме съкращават, съответно се регистрирах в бюрото по труда и сега ще се регистрирам в нои за получаване на обезщетение. Сега трябва ли пак да подавам някаква декларация за промяна в обстоятелствата, за да ми спрат тези 120 лв или не е необходимо.И има ли някакъв срок в който трябва да я подам.
Нищо не подаваш, прекратяването на ТД прекратява и получаването на обезщетение.

# 344
  • Шумен
ок, благодаря, а те как ще разберат че е прекратен като подам документи за обезщетение ли, или счетоводителя подава някакъв документ.Питам, защото счетоводителката със сигурност няма да подаде документи навреме или ако аз не и кажа.

Общи условия

Активация на акаунт