Майчинството счетоводно-52

• 35 256
  • 777
  •   1
Отговори
# 675
  • В полите на Пирин планина
Здравейте  всички !

Отдавна следя темата и се реших да попитам за моя проблем.На срочен трудоов договор съм по чл.68 т2 ( до свършване на определена работа , която е отразена с акт за изпращане) . В момента съм в 4 месец вече и работата малко по малко започва да ми тежи. Притеснявам се обаче че ако взема болничен ще ме махнат. Какви са ми възможностите и възможно ли е наистина да ме махнат  дори и да съм в болничен?

При това основание за договора, той зависи от работата, която трябва да извършите и степента на нейната завършеност. Естествено това е доста относително и би могло договорът ти да бъде прекратен в един момент, по преценка от работодателя, дори да си в отпуск по болест. Ползването на болничен само по себе си не може да е причина за прекратяване на трудовия договор.

Здравейте, бих искала да ви попитам по моя казус. Както е видно от лентичките ми в момента съм по майчинство с първото си дете, което изтича скоро, но съм бременна с второ. Една позната ми каза да си взема болничен, а да не излизам в отпуск по майчинство за втората година. Тя така е направила и сега взима даже по-високо от първото майчинство. Но пък една друга позната ми каза, че чела някъде, че вече не било така. И се чудя какво да правя.  Praynig

Ако излезеш в болничен той ще се изчисли на база предхождащите го 18 месеца и осиг. им доход. Ако сумата, която ще получаваш е повече от 240 лв, колкото е обезщетението за гледане на дете до 2 годишна възраст, при всички случаи ще ти е изгодно. Ако излезеш в отпуск за гледане на дете до 2 години, то когата дойде време за болничния 45 дни преди раждане на второто дете ще получаваш същото обезщетение през 410 дни, както за първото дете. Ако обаче сега излезеш в болничен ще се изчисли нова база - 24 месеца назат от излизане в отпуск за второто дете.

Последна редакция: вт, 08 яну 2013, 00:33 от AnMary

# 676
  • София-Младост
Тази помощ се отпуска само на майката или има вариант да бъде отпусната ако бащата е студент?
Виждам, че пише "майка", а не "родител", но все пак реших да попитам. Благодаря за отговора Simple Smile

Само на майката.

# 677

Здравейте отново. Малката навършва 2 годинки на 06.01.2013г. Искам да изляза евентуално на борса. Въпросът ми е: Кога да отида при счетоводителката, за да подам необходимите документи? Трябва ли да се обадя предварително на работодателя за да уточним начина на прекратяване на нашите взаимоотношения? И по кой член е най - изгодно за мен(и за работодателя) да изляза на борса. Дайте съвет моля. Важно ми е да знам има ли срок за подаването на документи, в смисъл примерно една седмица преди да навърши 2 год. малката ли трябва да предприема мерки, или на 7-ми януари да отида и да оправя всичко. Благодаря предварително.
В ТД трябва да е упоменат срок на предизвестие, най-често са 30дни, така че 1 месец преди 2 РД подайте молба за напускане. Най-благоприятно е ако работодателя ви съкрати, макар че с малко дете под 3г. ви пази закона и е трудно.

Как да избера да бъда съкратена? По взаймно съгласие или поради намяляване обема на работа(несправяне с работата)? Ако е по взаймно съгласие на колко месеца имам право на борса? Имам 5г. стаж, включвам и годините по майчинство. Ако ме съкратят поради несправяне с работата колко месеца ще е борсата в този случай? Благодаря предварително!

Ако е по взаимно съгласие ще имаш право на 4 месеца на минимално обезщетение - 7.20 лева на ден, т.е. около 140 лева на месец.

Ако е по инициатива на работодателя / намаляване обема на работата - дължи ти се предизвестие и обезщетение по чл. 222 от КТ или поради липса на качества на работника или служителя /, тогава ше имаш право на 8 месеца обезщетение, според осигурителния доход от предходните 24 месеца - 60% от него.

Ще ме съкратят на 7-ми. Не трябва ли да се върна  на работа за седмица някъде преди да ме съкратят. Колежката ми беше в моето положение и я водиха 1 седмица на работа? Днес малката навърши 2г. а утре съм съкратена-това нормално ли е, има ли причина да се притеснявам?

[/quote]

А имаш ли връчено предизвестие или не. Не мисля, че по взаимно съгласие е добър вариант.

На основание "Поради несправяне с работата" е нужно разрешение от Инспекция по труда.

Здравейте,тъй като не получих отговор,а ми предстои разговор с работодателя ще си позволя отново да си задам въпроса - малкия навършва 2 години след няколко дни и съответно свършва и майчинството. Аз сигурно няма да се връщам на работа и ще искам да отида на борсата за повечко време.Докато бях в майчинство фирмата е минала в друг собственик(предполагам фиктивно,защото  шефа ми продължава да си движи нещата) и е сменено и мястото на действие(друг град имам предвид), та въпроса ми е дали мога да бъда съкратена по чл.328т.7 и да не се иска разрешение на инспекцията по труда?

Да, може.

# 678
Благодаря Lady Brinne! Така и ше направе,ще поискам по този чл. да ме скратят,пък да видим дали ще стане.

# 679
Благодаря Lady Brinne! Така и ше направе,ще поискам по този чл. да ме скратят,пък да видим дали ще стане.

В темата "Счетоводител в нужда се познава" също ти отговорих и ти цитирах разпоредбата на КТ за кои случаи важи закрилата за уволнение и съответно се изисква разрешение от Инспекция по труда.

# 680
Да,благодаря,прочетох го и виждам че,точка 7 не изисква разрешение на инспекцията.

# 681

Здравейте отново. Малката навършва 2 годинки на 06.01.2013г. Искам да изляза евентуално на борса. Въпросът ми е: Кога да отида при счетоводителката, за да подам необходимите документи? Трябва ли да се обадя предварително на работодателя за да уточним начина на прекратяване на нашите взаимоотношения? И по кой член е най - изгодно за мен(и за работодателя) да изляза на борса. Дайте съвет моля. Важно ми е да знам има ли срок за подаването на документи, в смисъл примерно една седмица преди да навърши 2 год. малката ли трябва да предприема мерки, или на 7-ми януари да отида и да оправя всичко. Благодаря предварително.
В ТД трябва да е упоменат срок на предизвестие, най-често са 30дни, така че 1 месец преди 2 РД подайте молба за напускане. Най-благоприятно е ако работодателя ви съкрати, макар че с малко дете под 3г. ви пази закона и е трудно.

Как да избера да бъда съкратена? По взаймно съгласие или поради намяляване обема на работа(несправяне с работата)? Ако е по взаймно съгласие на колко месеца имам право на борса? Имам 5г. стаж, включвам и годините по майчинство. Ако ме съкратят поради несправяне с работата колко месеца ще е борсата в този случай? Благодаря предварително!

Ако е по взаимно съгласие ще имаш право на 4 месеца на минимално обезщетение - 7.20 лева на ден, т.е. около 140 лева на месец.

Ако е по инициатива на работодателя / намаляване обема на работата - дължи ти се предизвестие и обезщетение по чл. 222 от КТ или поради липса на качества на работника или служителя /, тогава ше имаш право на 8 месеца обезщетение, според осигурителния доход от предходните 24 месеца - 60% от него.

Ще ме съкратят на 7-ми. Не трябва ли да се върна  на работа за седмица някъде преди да ме съкратят. Колежката ми беше в моето положение и я водиха 1 седмица на работа? Днес малката навърши 2г. а утре съм съкратена-това нормално ли е, има ли причина да се притеснявам?

А имаш ли връчено предизвестие или не. Не мисля, че по взаимно съгласие е добър вариант.

На основание "Поради несправяне с работата" е нужно разрешение от Инспекция по труда.

Нямам предизвестие. Говорих с шефа и ми каза че съм съкратена на 7-ми. Оправил ми бил документите. След малко ще отида да видя какво е... Искам да знам, когато взема документите мога ли да се регистрирам на борсата в друг град. По лична карта се водя в Добрич, но имам документ за временно жителство В Шумен, където живея в момента. Дали ще мога с този документ да се регистрирам, за да не се налага да пътувам всеки месец до Добрич? И какви са документите които трябва да представя в НОИ и бюрото по труда?
А и колко ми е срока за подаване на документите, от днес съм съкратена, до кога най-късно трябва да подам в НОИ и БТ - 7 работни или календарни дни???

Последна редакция: пн, 07 яну 2013, 10:45 от 645686

# 682
Здравейте!
Чета ви внимателно, старая се да вникна добре в темите и да ги разбера, преди да питам ...
Но имам нужда от съвет- бременна съм в 2-ри - 3-ти месец. Искам да съм наясно с всички предстоящи бюрократични и счетоводни действия за улеснение по натам.
Питането ми: искам да си вдигна осигуровките през останалия период през бременността и съответно да получавам по- висока сума майчински. Как е най-добре да стане - да говоря с работодателя ми или да се назнача в друга фирма на 4 часа с висок осиг.доход, като сега съм във фирма на 8 часа? Ще се взимат ли предвид и двата осиг. Дохода за изчисляването на майчинските? Имам 8 месеца почти, ако не се лъжа? Термина ми е на 26.08.2013 !
Благодаря предварително!

# 683
  • Пловдив
Как е най-добре да стане - да говоря с работодателя ми или да се назнача в друга фирма на 4 часа с висок осиг.доход, като сега съм във фирма на 8 часа? Ще се взимат ли предвид и двата осиг. Дохода за изчисляването на майчинските? Имам 8 месеца почти, ако не се лъжа? Термина ми е на 26.08.2013 !
Благодаря предварително!

И двете стават,което ти позволят.Ще се взимат и двата осигурителни дохода.НО имай предвид,че това допълнително осигуряване се обезсмисли,заради голямата база от 24 месеца

# 684
Как е най-добре да стане - да говоря с работодателя ми или да се назнача в друга фирма на 4 часа с висок осиг.доход, като сега съм във фирма на 8 часа? Ще се взимат ли предвид и двата осиг. Дохода за изчисляването на майчинските? Имам 8 месеца почти, ако не се лъжа? Термина ми е на 26.08.2013 !
Благодаря предварително!

И двете стават,което ти позволят.Ще се взимат и двата осигурителни дохода.НО имай предвид,че това допълнително осигуряване се обезсмисли,заради голямата база от 24 месеца

Благодаря ти за бързия отговор , Елфита!
За 24 месеца назад осиг. Доход ми е една сума , обаче при справка с Пик в Нои виждам, че предишен работодател не ми е внесъл осигуровки 4 месеца, в периода, в който се включват 24 месеца назад? Това е проблем нали? Автоматично ми падат надолу майчинските.??? Това може ли да се поправи от работодателя? как се коригира? Пф? Sad

# 685
  • Пловдив
За 24 месеца назад осиг. Доход ми е една сума , обаче при справка с Пик в Нои виждам, че предишен работодател не ми е внесъл осигуровки 4 месеца, в периода, в който се включват 24 месеца назад? Това е проблем нали? Автоматично ми падат надолу майчинските.??? Това може ли да се поправи от работодателя? как се коригира? Пф? Sad

24 те месеца назад са от 45 дневния назад.Влизат ли ти тези 4 м в този период?Така или иначе е добре да се оправят-говори с работодателя,който не ти е внесъл осигуровките

# 686
  • Стара Загора
здравейте навярно въпроса който ще задам е коментирам многократно,но нямам възможност да изчета всички теми  Cry Предварително се извинявам
В майчинство съм от 2 месеца, интересува ме ако фирмата прекрати дейност аз без майчинство ли ще остана  smile3518 и без друго получавам оскъдните 290 лв. но става немислимо дори и без тях  Cry Cry Cry
Благодаря за отделеното време

# 687
Здравейте,
Нямам много време за да прочета цялата тема, но желая да задам въпроси свързани с нея. Предварително се извинявам, ако са обсъждани подобни питания.
Въпросите ми са: Кога е определеният краен срок за да се предостави на работодателя първият 45-дневен болничен за бременност?  Кога най-рано и най- късно той може да ми бъде издаден от следящият ме лекар? В какъв срок трябва да бъде внесен в НОЙ от работодателя? Кога ще ми бъде изплатен болничния най-рано? Може ли болничният да бъде издаден със задна дата (пада ми се 30.12.12) и изведен също със задна дата.
Благодаря за отделеното време.

# 688
  • София-Младост
Здравейте,
Нямам много време за да прочета цялата тема, но желая да задам въпроси свързани с нея. Предварително се извинявам, ако са обсъждани подобни питания.
Въпросите ми са: Кога е определеният краен срок за да се предостави на работодателя първият 45-дневен болничен за бременност?  Кога най-рано и най- късно той може да ми бъде издаден от следящият ме лекар? В какъв срок трябва да бъде внесен в НОЙ от работодателя? Кога ще ми бъде изплатен болничния най-рано? Може ли болничният да бъде издаден със задна дата (пада ми се 30.12.12) и изведен също със задна дата.
Благодаря за отделеното време.
Болничният се представя пред работодателя в срок от 2-3 работни дни от издаването. Ако нямате възможност поне го уведомете разбира се. Работодателя го внася в НОИ от 1-15 число на месеца, следващ месеца в който го е получил. Изплащането става в периода 15-30 в месеца на отчитането в НОИ.
Не е нужно да е  със задна дата, може да е издаден днес, като е важна датата на термина и началната дата на самият отпуск.

# 689

24 те месеца назад са от 45 дневния назад.Влизат ли ти тези 4 м в този период?Така или иначе е добре да се оправят-говори с работодателя,който не ти е внесъл осигуровките

Да, ще говоря ... Да видим?
Могат ли да го коригират, аз дори съм съгласна и аз да си ги внеса, ако се опънат ....
В сегашното положение 0 лв. ли отбелязвам в таблицата на калкулатора или тук чета, че Се отбелязва минималното от 240 лв. ( но май нещо се бъркам ) ?

Общи условия

Активация на акаунт