Майчинството счетоводно-52

• 35 320
  • 777
  •   1
Отговори
# 600
  • Радомир
Здравейте може би не е тук мястото където да попитам  но не знам към кой да се обърна за съвет и мнение.Питането ми е следното: как да кажа на работодателя ми че съм бременна  работя от скоро във фирмата от 9-10 месеца изпитателния ми срок мина септември и никой не ми казва на какъв договор съм  и сега ме е страх че ще ме махнат разберат ли че съм бременна . Работя в мобилен оператор сътрудник продажби и ми е все по трудно да седя по цял ден права само нерви и ядове по цял ден  се занимавам с ядосани клиенти няма да издържа още дълго да работя.
Прочетох някъде че трябва като се регистрирам като бременна да подам уведомление за това което да се регистрира с входящ номер за да не се измъкнат(ако им кажа устно) че не съм ги уведомила и да ме махнат, но централата на фирмата е в друг град и няма как да отида а шефката идва рядко в магазина.Отгоре на всичко напоследък се говори за съкращения и ме е страх че ще ми връчат честитката преди да ги осведомя че съм бременна.Моля ви дайте ми някакъв съвет как да постъпя че да не ме махнат като има кажа че съм бременна.

# 601
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
След няколко дена ми изтича първия болничен, който ми беше издаден от личната лекарка за майчинството. Разбрах, че след това нашата счетоводителка трябва да подаде декларации.
Понеже обаче тя супер много ми бави всичко по принцип и трябва да я подсещам, как мога да разбера дали е подала съответните декларации и какъв е срокът за това? Колко време след подаване на декларациите се изплаща майчинството? Болничният ми изтича на 12 януари.
Предварително благодаря.

А личната лекарка ли ви води консултации? Това болничният 45 дни преди термин ли е?
За да се подадат каквито и да е било декларации трябва да ги попълниш ти и да ги представиш на счетоводителката. Извади си ПИК от НОИ, за да можеш да следиш за представените докумнети и плащанията по тях.

Здравейте отново. Малката навършва 2 годинки на 06.01.2013г. Искам да изляза евентуално на борса. Въпросът ми е: Кога да отида при счетоводителката, за да подам необходимите документи? Трябва ли да се обадя предварително на работодателя за да уточним начина на прекратяване на нашите взаимоотношения? И по кой член е най - изгодно за мен(и за работодателя) да изляза на борса. Дайте съвет моля. Важно ми е да знам има ли срок за подаването на документи, в смисъл примерно една седмица преди да навърши 2 год. малката ли трябва да предприема мерки, или на 7-ми януари да отида и да оправя всичко. Благодаря предварително.
В ТД трябва да е упоменат срок на предизвестие, най-често са 30дни, така че 1 месец преди 2 РД подайте молба за напускане. Най-благоприятно е ако работодателя ви съкрати, макар че с малко дете под 3г. ви пази закона и е трудно.

Как да избера да бъда съкратена? По взаймно съгласие или поради намяляване обема на работа(несправяне с работата)? Ако е по взаймно съгласие на колко месеца имам право на борса? Имам 5г. стаж, включвам и годините по майчинство. Ако ме съкратят поради несправяне с работата колко месеца ще е борсата в този случай? Благодаря предварително!

Ако е по взаимно съгласие ще имаш право на 4 месеца на минимално обезщетение - 7.20 лева на ден, т.е. около 140 лева на месец.

Ако е по инициатива на работодателя / намаляване обема на работата - дължи ти се предизвестие и обезщетение по чл. 222 от КТ или поради липса на качества на работника или служителя /, тогава ше имаш право на 8 месеца обезщетение, според осигурителния доход от предходните 24 месеца - 60% от него.

http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Здравейте може би не е тук мястото където да попитам  но не знам към кой да се обърна за съвет и мнение.Питането ми е следното: как да кажа на работодателя ми че съм бременна  работя от скоро във фирмата от 9-10 месеца изпитателния ми срок мина септември и никой не ми казва на какъв договор съм  и сега ме е страх че ще ме махнат разберат ли че съм бременна . Работя в мобилен оператор сътрудник продажби и ми е все по трудно да седя по цял ден права само нерви и ядове по цял ден  се занимавам с ядосани клиенти няма да издържа още дълго да работя.
Прочетох някъде че трябва като се регистрирам като бременна да подам уведомление за това което да се регистрира с входящ номер за да не се измъкнат(ако им кажа устно) че не съм ги уведомила и да ме махнат, но централата на фирмата е в друг град и няма как да отида а шефката идва рядко в магазина.Отгоре на всичко напоследък се говори за съкращения и ме е страх че ще ми връчат честитката преди да ги осведомя че съм бременна.Моля ви дайте ми някакъв съвет как да постъпя че да не ме махнат като има кажа че съм бременна.

Не може да не знаеш на какъв договор си, нали си подписала трудов договор при започване на работа. на него пише наоснование на кой член от КТ се подписва, като не може да е само изпитателен, това е просто допълнително условие.
Като уведомиш, че си бременна ще имаш закрила от съкращение, така че това е добър вариант. Нали има пряк началник в съответния офис - евентуално можеш него да уведомиш устно, а централата, където е и ТРЗ - отдела писмено с бележка от гинеколог и писмо с обратна разписка, например. Това,че си бременна не е основание да те освободят от работа, дори до някъде може да ти осигури защита.

Последна редакция: нд, 30 дек 2012, 17:35 от AnMary

# 602
Здравейте,
След няколко дена ми изтича първия болничен, който ми беше издаден от личната лекарка за майчинството. Разбрах, че след това нашата счетоводителка трябва да подаде декларации.
Понеже обаче тя супер много ми бави всичко по принцип и трябва да я подсещам, как мога да разбера дали е подала съответните декларации и какъв е срокът за това? Колко време след подаване на декларациите се изплаща майчинството? Болничният ми изтича на 12 януари.
Предварително благодаря.

А личната лекарка ли ви води консултации? Това болничният 45 дни преди термин ли е?
За да се подадат каквито и да е било декларации трябва да ги попълниш ти и да ги представиш на счетоводителката. Извади си ПИК от НОИ, за да можеш да следиш за представените докумнети и плащанията по тях.

Благодаря за отговора. Не, това е болничният след раждане на детето, който ми тече от октомври месец до средата на януари и се издава от педиатъра на децата. Имам ПИК от НОИ. А какви са тези декларации и откъде мога да ги взема и попълня?Аз разбрах, че след като изтече първия болничен след раждането счетоводителят подава някакви документи в НОИ включително и декларации,аз съм дала копия от актовете за раждане, защото май и те трябват.

# 603
  • Радомир
Извинявай за глупавия въпрос но какво означава ТРЗ ?Имам управителка в магазина но тя най-малко ще има думата ако решат да ме махнат уведомих я а тя сви рамене и ми каза че трябва да си кажа на регионалния мениджър който отговаря за нашия магазин а тя идва 2 пъти в месеца и докато дойде да и кажа може и да ме махнат заради съкращенията за който се шушука.

# 604
Здравейте,
Предварително благодаря.

Благодаря за отговора. Не, това е болничният след раждане на детето, който ми тече от октомври месец до средата на януари и се издава от педиатъра на децата. Имам ПИК от НОИ. А какви са тези декларации и откъде мога да ги взема и попълня?Аз разбрах, че след като изтече първия болничен след раждането счетоводителят подава някакви документи в НОИ включително и декларации,аз съм дала копия от актовете за раждане, защото май и те трябват.

Такъв"първи болничен след раждане" няма. Той е 3-ти на практика и изравнява дните до 135, които се полагат за бременност и раждане и се ползват с болничен лист. След изтичане на 135-те дни се подава Приложение 2 -
http://www.nssi.bg/images/bg/users/forms/benefits/Pril2.doc

Извинявай за глупавия въпрос но какво означава ТРЗ ?Имам управителка в магазина но тя най-малко ще има думата ако решат да ме махнат уведомих я а тя сви рамене и ми каза че трябва да си кажа на регионалния мениджър който отговаря за нашия магазин а тя идва 2 пъти в месеца и докато дойде да и кажа може и да ме махнат заради съкращенията за който се шушука.

Отделът, който се занимава с работиците - изготвят трудови договори и водят всякаква документация по отношение на работещите. Личен състав / Отдел "Труд и работна заплата" и пр.

Последна редакция: нд, 30 дек 2012, 17:36 от AnMary

# 605
Здравейте,
Предварително благодаря.

Такъв"първи болничен след раждане" няма. Той е 3-ти на практика и изравнява дните до 135, които се полагат за бременност и раждане и се ползват с болничен лист. След изтичане на 135-те дни се подава Приложение 2 -

Благодаря, точно това имах предвид. А това счетховодителката ми ли ще го подаде или трябва аз лично да го подавам, при положение, че не съм самоосигуряващо се лице? И ако трябва тя да го подаде как мога да разбера дали го е подала?

# 606
Здравейте,
Предварително благодаря.

Благодаря, точно това имах предвид. А това счетховодителката ми ли ще го подаде или трябва аз лично да го подавам, при положение, че не съм самоосигуряващо се лице? И ако трябва тя да го подаде как мога да разбера дали го е подала?

Декларацията я попълваш ти и я представяш на работодателя. Работодателят я подава в НОИ. Когато е подадена можеш да я видиш в сайта на НОИ с ПИК.

# 607
Здравейте,
Предварително благодаря.

Декларацията я попълваш ти и я представяш на работодателя. Работодателят я подава в НОИ. Когато е подадена можеш да я видиш в сайта на НОИ с ПИК.

Много благодаря за отзивчивостта и бързите отговори  Simple Smile

# 608
Здравейте, и аз да попитам.След две години в майчинство преди два месеца се върнах на работа и сега разбрах,че отново съм бременна.При изчисляване на майчинството ми какви доходи ще ми се вземат,ще се включи ли дохода от втората год. От 240 лв. Благодаря Simple Smile

# 609
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, и аз да попитам.След две години в майчинство преди два месеца се върнах на работа и сега разбрах,че отново съм бременна.При изчисляване на майчинството ми какви доходи ще ми се вземат,ще се включи ли дохода от втората год. От 240 лв. Благодаря Simple Smile

Ще се вземат отново 24 месеца преди 45-дневния болничен.Месеците на 240лв. ще се включат на база МРЗ за периода.

# 610
  • Варна
Здравейте,

имам следния въпрос. Как ще се формира размера на майчинството, при положение че ме осигуряват на 700 лв и съм била в болничен от средата на август до края на септември. След това се върнах на работа и от началото на НГ пак ще съм в болничен до раждането. Тези болнични ще намалят ли размера на майчинството?

Благодаря предварително   bouquet

# 611
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

имам следния въпрос. Как ще се формира размера на майчинството, при положение че ме осигуряват на 700 лв и съм била в болничен от средата на август до края на септември. След това се върнах на работа и от началото на НГ пак ще съм в болничен до раждането. Тези болнични ще намалят ли размера на майчинството?

Ето ви калкулатор:
http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php
Болничните се изчисляват върху дохода от предходните 18 месеца.Ако дохода ви е бил сравнително еднакъв в този период, то няма да промени размера на майчинството.Ако има обаче големи разлики в тези 18 месеца при осигуряването, то може и да промени размера на обезщетението.

# 612
Здравейте,имам следния въпрос:
На 17.11 ми изтече 3-тия болничен,който се издава от педиатъра,в началото на декември ми го изплатиха и оттогава досега нищо не са ми превели от НОИ.Още юли месец след като родих,попълних всички необходими документи и ги предадох на работодателя.Говорих миналата седмица с касиерката ни,която ми обясни,че след като бъдат внесени осигуровките за м.ноември,ще ми бъде изплатен остатъка за ноември,което би трябвало вече да е майчинството.Осигуровките са преведени на 19-20.12,а досега нищо не са ми превели,имам код от НОИ,но последното,което излиза като информация е изтеклия болничен на 17.11.Та въпроса ми е:кога се изплаща майчинството за м.ноември и има ли начин да разбера дали всички необходими документи са представени(в което касиерката ни ме уверява).
Предварително благодаря  bouquet

# 613
  • Варна
Здравейте,

Ето ви калкулатор:
http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php
Болничните се изчисляват върху дохода от предходните 18 месеца.Ако дохода ви е бил сравнително еднакъв в този период, то няма да промени размера на майчинството.Ако има обаче големи разлики в тези 18 месеца при осигуряването, то може и да промени размера на обезщетението.

Да разбирам ли, че за месеците, през които съм била в болничен ще се вземе размера на болничния, а не осигурителния доход?

# 614
Здравейте, бременна съм и в момента съм в болничен. Мога ли да започна втора работа на трудов договор. Договорът е за определен брой часове и се прекратява след изтичането им. Също така предполагам за граждански договор няма да има проблем. Благодаря Ви предварително.

Общи условия

Активация на акаунт