Майчинството счетоводно-52

• 35 335
  • 777
  •   1
Отговори
# 660
  • София-Младост
Здравейте отново,
въпроса ми е 45-дневния болничен преди раждане,този ,който ти издават от болницата след раждането, и този от педиатъра на какъв % от заплатата се изплащат и кога започват да се изплащат 90% от заплатата и при тях или след това от 135 до 410 ден.Дано ме разбрахте.Предварително благодаря за отговора.

Целият период от 410 дни отпуск за бременност и раждане се плаща на 90% от брутния осигурителен доход, но не повече от нетния такъв.
Lady Brinne - това не го разбрах Thinking 

Изчисленията се правят: 90% от среднодневно брутно  за периода и се сравнява със среднодневно нетно за същият период. Ако първата цифра е 20, а втората 18, то обезщетението ти е 18 на ден...най-грубо обяснено.

# 661
Т.е майчинството тези 410 дни не е 90% от брутната заплата, така ли? След като брутното се сравнява с нетното, то второто винаги е по-малко.

# 662
  • София
а как се смята ако нетното е по-голямо от брутното среднодневно или за НОИ няма такъв вариант?
например осигуровките са за 2000лв, но човека получава 4000лв, тогава се гледа нетното на 2000 или на 4000?

# 663
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте момичета,

интересуваме в сайта на НОИ къде в кои раздел мога да проверявам за превод на майчинство, предполагам че не е там където болничните?

Благодаря! newsm51 newsm51 newsm51

На едно и също място се виждат

# 664
Здравейте момичета,

интересуваме в сайта на НОИ къде в кои раздел мога да проверявам за превод на майчинство, предполагам че не е там където болничните?

там не се ли гледат само болничните когато се внасят, аз гледах но няма нищо а по принцип работодателят ми внася на 20-22 число на месеца документите  на фирмата

# 665
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте момичета,

там не се ли гледат само болничните когато се внасят, аз гледах но няма нищо а по принцип работодателят ми внася на 20-22 число на месеца документите  на фирмата

Тук https://benefits.nssi.bg/EGN/ виждате изплатените суми и за двата вида обезщетения

а тук http://appreports.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/ виждате подадените документи

# 666
  • Русе
а как се смята ако нетното е по-голямо от брутното среднодневно или за НОИ няма такъв вариант?
например осигуровките са за 2000лв, но човека получава 4000лв, тогава се гледа нетното на 2000 или на 4000?
Обезщетението се ограничава и до максималния осигурителен доход- тоест няма вариант, в който да получите 4000лв. Също така обезщетението не може да е по-малко от мин. работна заплата. Това се отнася за обезщетението при бременност и раждане.

# 667
Здравейте, имам следния въпрос : дъщеря ми навършва 8 г. на 21.07.2013. Искам да си ползвам неплатения отпуск от 6 м. за дете до 8 г. До сега не съм ползвала такъв. Въпроса ми е : мога ли да го ползвам наведнъж и ако да, то  от 20.01.13 ли трябва да го започна най- късно??? За времето през което съм в неплатен отпуск кой плаща здравните осигуровки- аз или работодателя ми?

# 668
Здравейте, имам следния въпрос : дъщеря ми навършва 8 г. на 21.07.2013. Искам да си ползвам неплатения отпуск от 6 м. за дете до 8 г. До сега не съм ползвала такъв. Въпроса ми е : мога ли да го ползвам наведнъж и ако да, то  от 20.01.13 ли трябва да го започна най- късно??? даЗа времето през което съм в неплатен отпуск кой плаща здравните осигуровки- аз или работодателя ми? работодателя

# 669
Здравейте  всички !

Отдавна следя темата и се реших да попитам за моя проблем.На срочен трудоов договор съм по чл.68 т2 ( до свършване на определена работа , която е отразена с акт за изпращане) . В момента съм в 4 месец вече и работата малко по малко започва да ми тежи. Притеснявам се обаче че ако взема болничен ще ме махнат. Какви са ми възможностите и възможно ли е наистина да ме махнат  дори и да съм в болничен?

# 670
Аз явно хич не съм в час по въпроса с майчинството. Не знам защо бях останала с впечатлението,че сумата, която се получава тези 410 дни, е 90% от брутното възнаграждение.(ако се осигуряваш над максимума, тогава 90% от максимума) А то реално не е така явно.....

Благодаря за отговорите, темата е много полезна.

# 671
  • София
Здравейте, бих искала да ви попитам по моя казус. Както е видно от лентичките ми в момента съм по майчинство с първото си дете, което изтича скоро, но съм бременна с второ. Една позната ми каза да си взема болничен, а да не излизам в отпуск по майчинство за втората година. Тя така е направила и сега взима даже по-високо от първото майчинство. Но пък една друга позната ми каза, че чела някъде, че вече не било така. И се чудя какво да правя.  Praynig

# 672

Здравейте отново. Малката навършва 2 годинки на 06.01.2013г. Искам да изляза евентуално на борса. Въпросът ми е: Кога да отида при счетоводителката, за да подам необходимите документи? Трябва ли да се обадя предварително на работодателя за да уточним начина на прекратяване на нашите взаимоотношения? И по кой член е най - изгодно за мен(и за работодателя) да изляза на борса. Дайте съвет моля. Важно ми е да знам има ли срок за подаването на документи, в смисъл примерно една седмица преди да навърши 2 год. малката ли трябва да предприема мерки, или на 7-ми януари да отида и да оправя всичко. Благодаря предварително.
В ТД трябва да е упоменат срок на предизвестие, най-често са 30дни, така че 1 месец преди 2 РД подайте молба за напускане. Най-благоприятно е ако работодателя ви съкрати, макар че с малко дете под 3г. ви пази закона и е трудно.

Как да избера да бъда съкратена? По взаймно съгласие или поради намяляване обема на работа(несправяне с работата)? Ако е по взаймно съгласие на колко месеца имам право на борса? Имам 5г. стаж, включвам и годините по майчинство. Ако ме съкратят поради несправяне с работата колко месеца ще е борсата в този случай? Благодаря предварително!

Ако е по взаимно съгласие ще имаш право на 4 месеца на минимално обезщетение - 7.20 лева на ден, т.е. около 140 лева на месец.

Ако е по инициатива на работодателя / намаляване обема на работата - дължи ти се предизвестие и обезщетение по чл. 222 от КТ или поради липса на качества на работника или служителя /, тогава ше имаш право на 8 месеца обезщетение, според осигурителния доход от предходните 24 месеца - 60% от него.[/quote]

Ще ме съкратят на 7-ми. Не трябва ли да се върна  на работа за седмица някъде преди да ме съкратят. Колежката ми беше в моето положение и я водиха 1 седмица на работа? Днес малката навърши 2г. а утре съм съкратена-това нормално ли е, има ли причина да се притеснявам?

# 673
Здравейте, имам един въпрос, на който бих била благодарна, ако някой успее да ми отговори. В момента съм бременна с второ дете, съпругът ми е студент, редовна форма на обучение. По повод следното имам въпрос:

" Еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година от майка студентка, учаща в редовна форма на обучение - 2880 лв.

Отпуска се когато майката (осиновителка) е студентка, учеща в редовна форма на обучение. Правото за получаване на еднократната помощ възниква от датата на раждане на детето и/или от датата на записване в редовна форма на обучение на майката. Помощта може да бъде поискана в срок до навършване на една година на детето, като изплащането и започва от месеца на подаване на молбата.
Молба декларация заедно с необходимите документи се подава в Дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на майката. "

Тази помощ се отпуска само на майката или има вариант да бъде отпусната ако бащата е студент?
Виждам, че пише "майка", а не "родител", но все пак реших да попитам. Благодаря за отговора Simple Smile

# 674
Здравейте,тъй като не получих отговор,а ми предстои разговор с работодателя ще си позволя отново да си задам въпроса - малкия навършва 2 години след няколко дни и съответно свършва и майчинството. Аз сигурно няма да се връщам на работа и ще искам да отида на борсата за повечко време.Докато бях в майчинство фирмата е минала в друг собственик(предполагам фиктивно,защото  шефа ми продължава да си движи нещата) и е сменено и мястото на действие(друг град имам предвид), та въпроса ми е дали мога да бъда съкратена по чл.328т.7 и да не се иска разрешение на инспекцията по труда?

Общи условия

Активация на акаунт