Майчинството счетоводно-52

• 35 253
  • 777
  •   1
Отговори
# 705
  • Пловдив
Здравейте,
Искам да питам за изчисляване на майчинство и болнични при следния случай.
В момента съм в майчинство до 2 години. От пет месеца получавам 240 лв. Ако съм бременна в петия месец и имам здравословни проблеми мога ли да ползвам болничен? ако лекар прецени
За целта трябва ли да се върна на работа и тогава болничен? не
Как ще се изчисли този болничен - на база осигурителния ми доход преди първото майчинство ли? болничния през бремеността ти е на база 18 м назад.месеците от втората година ще ти ги взимат на МРЗ за периода
Как ще се изчисли сумата на майчинството за второто дете? кога е родено първото дете.кога ще ти започне 45 дневния за второто

Моля, ако някой има подобен случай да го сподели!

# 706
  • София
Да запитам и аз, сигурна съм, че тук ще получа най точен отговор  Hug

Малката ми дъщеря е приета и записана на ясла от 1.11.2012г. От тогава до сега няма нито 1 присъствен ден, извинявам отсъствията с бележка и планирам да я пусна чак март/април.
На работа съм подала заявлението за отпуск за отглеждане на дете, където отбелязах, че не посещава детска градина. Казах им, че е записана, но не посещава и толкова....
Сестрата в детската градина ме увери, че докато няма детето присъствен ден не се налага да се върна на работа, т.е все още се водя в отпуск за отглеждане на дете, но дали всъщност и така? Продължавам да получавам 240 лв на месец и не ми се иска да се окаже че някой ме е подвел и да трябва да връщам после "милионите", че и с лихва  Crazy

Благодаря!   bouquet

# 707
  • София-Младост

Малката ми дъщеря е приета и записана на ясла от 1.11.2012г. От тогава до сега няма нито 1 присъствен ден, извинявам отсъствията с бележка и планирам да я пусна чак март/април.
Благодаря!   bouquet
А защо извиняваш отсъствия след като детете не е цапочнало да посещава яслата?

# 708
  • София

Благодаря!   bouquet
А защо извиняваш отсъствия след като детете не е цапочнало да посещава яслата?

Никога не съм се замисляла по този въпрос, може би ми е поискана, за да не изгуби мястото детето?   Rolling Eyes

# 709
  • Пловдив
jijibiji,изследвания представяла ли си?Някаква сума месечно плащаш ли?Това,че представяш мед бележка за отсъствия е подозрително

# 710
  • София
jijibiji,изследвания представяла ли си?Някаква сума месечно плащаш ли?Това,че представяш мед бележка за отсъствия е подозрително

Изследвания никога никакви не съм носила, но месечна такса си плащам, както си е реда....плащам 15 лв, защото е 2ро дете и защото не посещава...т.е плащам половината на половината така да се каже...издават ми разписка, водят си я официално, но всички дни са извинени, т.е нямам нито един платен ден, защото няма присъствен....Хм, замислихте ме, сестрата ме увери, че няма нужда да се връщам на работа и че няма да се прекрати майчинството ми, докато няма присъствен ден, но май не е съвсем сигурно  Rolling Eyes

# 711
  • София-Младост

Изследвания никога никакви не съм носила, но месечна такса си плащам, както си е реда....плащам 15 лв, защото е 2ро дете и защото не посещава...т.е плащам половината на половината така да се каже...издават ми разписка, водят си я официално, но всички дни са извинени, т.е нямам нито един платен ден, защото няма присъствен....Хм, замислихте ме, сестрата ме увери, че няма нужда да се връщам на работа и че няма да се прекрати майчинството ми, докато няма присъствен ден, но май не е съвсем сигурно  Rolling Eyes
Ох ти и такса плащаш...и това водят си я официално мен пък ме притеснява.
Не съм сигурна, че сестрата е най-компетентната в случая... Но и не знам какъв точно е обмена на данни градина-НОИ примерно.

# 712
  • София

Не съм сигурна, че сестрата е най-компетентната в случая... Но и не знам какъв точно е обмена на данни градина-НОИ примерно.

Озадачих се и аз вече доста...може би директорката да запитам в такъв случай какво се случва, би трябвало да е запозната...

# 713
  • София-Младост

Озадачих се и аз вече доста...може би директорката да запитам в такъв случай какво се случва, би трябвало да е запозната...
Така е най-добре, за да разбереш как точно водят детето и тези пари дето ги прлащаш ако се отчитат по някакъв начин, а няма как да не се отчитат...малко ми е объркано. До сега и други са питали подобни неща, но никой не беше плащал такса, макар и 1/4.

# 714
  • София

Така е най-добре, за да разбереш как точно водят детето и тези пари дето ги прлащаш ако се отчитат по някакъв начин, а няма как да не се отчитат...малко ми е объркано. До сега и други са питали подобни неща, но никой не беше плащал такса, макар и 1/4.

Ала-Бала, ♥Elfita♥ , много Ви благодаря че се отзовахте  Hug  bouquet

# 715
Аз също не плащам такса за малчо, понеже още не е тръгнал. Говорих лично с директорката и тя ми обясни, че няма законово основание да взима пари за дете, което нито ден не е било в ОДЗ-то. Най-добре говори с директорката. Тя подава данните към нОИ сега декември. Другият начин да разбереш дали ви водят посещавали макар и за 1 ден е от Детската кухня, ако взимаш държавна такава. Тук в район Младост лелките, които продават купоните в Кухнята майка всеки месец получават актуален списък от градините в района с посещаващите деца и ако ви има в този списък ще ви откажат купони.
Моля ви някой да ми каже по моя въпрос по-горе. Много ми е притеснено. 240 лв не са много, но разчитаме на тях.

# 716
  • София
Лелките от кухнята веднага я засякоха, първия месец ми искаха подписано от мен заявление, че не посещава детската градина, а началото на декември ми искаха бележка от ОДЗ-то, че не посещава. Та май имам проблем, щом е в техните списъци вероятно е и в списъците на НОИ...лоша работа, още утре ще говоря с директорката..Ще ви споделя, какво ми е казала, може да се появи и друг с моя казус....
Нея реално я приеха още на 1вия септемврийски прием и сестрата ми каза, че колкото може ще задържи записването...но тя ноември стана на 1г и веднага я бяха "завели" вече в техните списъци и започнаха да ми искат таксата....Но въпреки това, ме увери, че щом не посещава и няма присъствен ден не е нужно връщането ми на работа и спирането на майчинските...

# 717
Здравейте-имам следния проблем !
Бременна съм в края на 8-ми м. В края на м.Ноември бях в болница 2 седмици,от там ми издадоха 30дневен болничен който свършва на 04.01.13г. Сега обаче док. от ЖК при който ходя по ЗК не иска да ми издаде 45 дневния болничен който трябва да е от 01.01.13,защото щял да се застъпи с предния. На някоя от вас случвало и се такова нещо? Моля ако знаете нещо да ме посъветвате какво мога да направя.

Последна редакция: вт, 08 яну 2013, 17:59 от джуджина

# 718
Здравейте отново! Съкратиха ме по взаймно съгласие. Мисля да намеря фирма, където да ме водят 6 дни на работа, да си платя осигуровките за тези 6 дни и да мога да изляза на борса 8 месеца. Въпросът ми е: има ли срок в който трябва да се регистрирам в въпросната фирма? Счетоводителката от мястото където напуснах ми каза че не е проблем. От вчера съм съкратена. Тези дни които не се водя никъде проблем ли са?

# 719
Здравейте, имам един въпрос.Благодаря предварително на отговорилите!Бременна съм в 29 г.с.(термин 27 март), в болничен за бременност и раждане (45 дневния) трябва да изляза на 10.02.13.Понеже съм в болничен почти от началото, няма да ми стигнат 16 дни от полагащите ми се 180 без прекъсване.Лекарят, който ми води ЖК не иска да ме праща на ТЕЛК, тъй като според него процедурата е много тромава и сложна и има вероятност да решат, че нищо ми няма.В такъв случай ми остават два варианта- да се върна на работа за 1 ден и после пак болничен до 10.02 или неплатена отпуска до 10.02.Съкратена съм от фирмата в която работех, уговорката ни е да ме водят на работа заради майчинството, а аз да съм в болничен и да си поемам здравните осигуровки. Въпросът ми е -ако се върна фиктивно на работа за 1 ден какви осигуровки ще се дължат за месеца освен здравните и какви ако съм в неплатена? 

Общи условия

Активация на акаунт