Майчинството счетоводно-52

• 36 731
  • 777
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте!   HugВ момента съм в болничен, този, който дава педиатъра след раждане. Четох в началото на темата, че преди изтичането му, трябва да попълня декларация, копие на удостоверението за раждане и молба-свободен стил. От счетоводството не са ми се обадили все още. Ако изтече болничния , проблем ли ще е?

# 736
  • София-Младост
Здравейте!   HugВ момента съм в болничен, този, който дава педиатъра след раждане. Четох в началото на темата, че преди изтичането му, трябва да попълня декларация, копие на удостоверението за раждане и молба-свободен стил. От счетоводството не са ми се обадили все още. Ако изтече болничния , проблем ли ще е?
Това е твое задължение, а не на счетоводството. Подай си декларацията с приложените документи, седмица преди да изтече болничния.

# 737
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!Имам проблем и се обръщам към Вас с молба за малко информация!
Детето ми на 6.12.2012г. навърши 1 годинка.В началото на месеца си получих от НОИ парички за първите дни от декември,от преди рожденния му ден.Днес разговарях с шефката и я попитах кога внасят осигуровките,за да знам кога да си чакам първия превод от НОИ за втората година,а разбрах,че осигуровки не са плащани от юни-юли до сега.Други служители във фирмата вече няма,но сумата,която се е натрупала за осигуровките ни е голяма,а работодателя няма как да я изплати.Фирмата не извършва и дейност в момента.Нито имам пари да ги съдя,нито ще могат да ги платят в случай,че ги осъдя.А те ме уверяват,че нямало проблем и ще си получавам майчинството,ама не вярвам да е така.Та имам няколко въпроса:
1.Знам,че осигуровките се плащат за всички служители,но има ли някаква вратичка да се платят само моите,за да си получавам парите? - не може само твоите, още повече, че от 01.01.2013 г. е въведена единна сметка за всяко задължено лице и това дали са внесени или не няма значение за тебе като наето лице; важно е да подадат на време обр. 1 и няма да имаш проблем с преводите
2.Ако поискам да ме съкратят,за да се запиша на борсата,имате ли представа колко време ще получавам обезщетение при положение,че имам 5г тр.стаж+1г.майчинство и ако например получавам 6месеца обезщетение,мога ли след това да започна фиктивно работа,за да изляза в майчинство до навършването на 2г. на детето? - За 5 и над пет години осиг. стаж се полагат 8 месеца обезщетение за безработица, но за да те съкратят има редица изисквания, вкл. зависи по кой член ще го направят
3.Ако,например,от другата седмица ме назначат фиктивно в друга фирма,губя ли парите за периода от началото на втората година майчинство до сега? - Щом си осигурено лице не ги губиш, а може иначе да се "шрехвърлиш" в друга фирма, но е нужно там да имаш поне един отработен ден.
4.Може ли да ме съкратят и съответно да ме назначат на нова работа със задна дата,ако не от декември,то поне от началото на януари? - Не може, всеки трудов договор се декларира в НАП и чак тогава влиза в сила.
5.Ако фирмата не плати осигуровките/както и ще направи/,аз дължа ли нещо на държавата,прекъснати ли са ми здравноосигурителните права и има ли вариант аз да си ги платя,за да не ми стои тази "дупка" в здравните осигуровки? - Първия ти въпрос и неговия отговор, отговарят и на този - ти не си задължено лице за вноските щом си на трудов договор - работодателят внася и неговата и твоята част, ако има такава вот всикчи вноски.
Предварително Ви благодаря за отделеното време и помощта!   bouquet

# 738
Здравейте. Имам следните въпроси?
Имам майка с дете на 2,4 години. От досегашната й месторабота се налага да напусне по взаимно съгласие, защото не могат да й осигурят работно място, а отказват да я съкратят /поради необходимостта от изрично разрешение от ИТ/. Обезщетението, което ще получава тя от БТ в този случай, е 4 месеца по 7,20 лв. на работен ден. Дотук ми е ясно.
Въпросът ми е дали някой може да я назначи във своята фирма, след което /след 5 работни дни например/ да я съкрати с цел по-високо обезщетение от БТ?
И как точно се получава това разрешение от ИТ!
А колко точно дни е необходимо тя да се води на работа?
И още - при изчисляване на обезщетение от БТ /това, което е 60% от брутната заплата за 18 месеца назад/, въпросните 18 месеца се броят календарно назад от момента на напускането /тоест включват майчинството/?
Благодаря предварително!

# 739
Имам майка с дете на 2,4 години. От досегашната й месторабота се налага да напусне по взаимно съгласие, защото не могат да й осигурят работно място, а отказват да я съкратят /поради необходимостта от изрично разрешение от ИТ/. Обезщетението, което ще получава тя от БТ в този случай, е 4 месеца по 7,20 лв. на работен ден. Дотук ми е ясно.
Въпросът ми е дали някой може да я назначи във своята фирма, след което /след 5 работни дни например/ да я съкрати с цел по-високо обезщетение от БТ? - Неми я, но я освободи на такова основания, за което не ти е нужно разрешение от ИТ, например на изпитателен срок и я освободи в рамките на същия - за това не ти е нужно разрешение.
А колко точно дни е необходимо тя да се води на работа? - 5-6-7, колкото прецениш ...
И още - при изчисляване на обезщетение от БТ /това, което е 60% от брутната заплата за 18 месеца назад/, въпросните 18 месеца се броят календарно назад от момента на напускането /тоест включват майчинството/? - Месеците в майчинство се изчисляват на база МРЗ, но в базата влизат 24 месеца, а не 18
Благодаря предварително!

# 740
Въпросът ми е дали някой може да я назначи във своята фирма, след което /след 5 работни дни например/ да я съкрати с цел по-високо обезщетение от БТ? - Неми я, но я освободи на такова основания, за което не ти е нужно разрешение от ИТ, например на изпитателен срок и я освободи в рамките на същия - за това не ти е нужно разрешение.Да, но тя иска да е съкратена с цел получаване на по-високо обезщетение от БТ... но май няма начин...
А колко точно дни е необходимо тя да се води на работа? - 5-6-7, колкото прецениш ...
И още - при изчисляване на обезщетение от БТ /това, което е 60% от брутната заплата за 18 месеца назад/, въпросните 18 месеца се броят календарно назад от момента на напускането /тоест включват майчинството/? - Месеците в майчинство се изчисляват на база МРЗ, но в базата влизат 24 месеца, а не 18Ммм... аз питах самото обезщетение от БТ как точно се изчислява...
Благодаря предварително!
Тоест да я наема на срочен трудов договор и постле да я съкратя /но буквално съкратя/?

Последна редакция: чт, 10 яну 2013, 12:24 от licorn

# 741
Това е твое задължение, а не на счетоводството. Подай си декларацията с приложените документи, седмица преди да изтече болничния.

Задължително ли е това за молбата в свободен стил? На мен пък ми казаха, че счетоводството ги подава тези документи и че срокът е около 1 месец след изтичане на болничния за подаване на документите. Нещо не ми е ясно в крайна сметка как седят нещата

# 742
  • София-Младост
ivette
https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4
Преди да изтече третият болничен се попълват следните документи:

- Молба за отпуск в свободен текст до работодателя;

- Декларация 2 по образец  (изтегли от тук: Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни)

- копие на акта за раждане на детето;

При подаване на декл. за периода 135-410 дни през м.01, счетоводството  едлъжно да я предаде в НОИ в период 1-15.02.

# 743
Документите които се подават за втората година, кой тряба да ги занесе майката или счетоводителя?

# 744
Въпросът ми е дали някой може да я назначи във своята фирма, след което /след 5 работни дни например/ да я съкрати с цел по-високо обезщетение от БТ? - Неми я, но я освободи на такова основания, за което не ти е нужно разрешение от ИТ, например на изпитателен срок и я освободи в рамките на същия - за това не ти е нужно разрешение.Да, но тя иска да е съкратена с цел получаване на по-високо обезщетение от БТ... но май няма начин...
И още - при изчисляване на обезщетение от БТ /това, което е 60% от брутната заплата за 18 месеца назад/, въпросните 18 месеца се броят календарно назад от момента на напускането /тоест включват майчинството/? - Месеците в майчинство се изчисляват на база МРЗ, но в базата влизат 24 месеца, а не 18Ммм... аз питах самото обезщетение от БТ как точно се изчислява...
Благодаря предварително!
Тоест да я наема на срочен трудов договор и постле да я съкратя /но буквално съкратя/?

Просто прекратяваш договора по чл.71 - не става дума за срочен договор, а за такъв със срок на изпитване - направи си справка в КТ. За да получава обезщетение в р-р на 60% от осиг. доход за период, според общия осигурителен стаж е нужно да бъде освободена по инициатива на работодателя / с редки изключения, напр. дисциплинарно уво /.

Ето и малко инфо, за кои случаи имат право на 60% от осигурителния доход: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Документите които се подават за втората година, кой тряба да ги занесе майката или счетоводителя?

Майката, която има право на отпуск за гледане на дете подава декларация до работодателя+заявление за ползване на отпускът, а той ги носи в НОИ.

Последна редакция: чт, 10 яну 2013, 21:50 от AnMary

# 745
Здравейте. Не съм сигурна, че тук трябва да си задам въпроса, но се надявам да ми отговорите, ако сте наясно.
В момента съм в майчинство. Преди да изляза в майчинство се водих на работа в продължение на 8 месеца. След няколко месеца майчинството ми ще се придължи, защото чакам бебе. Въпросът ми е: периодът на майчинството води ли ми се като трудов стаж?

# 746
  • София-Младост
Здравейте. Не съм сигурна, че тук трябва да си задам въпроса, но се надявам да ми отговорите, ако сте наясно.
В момента съм в майчинство. Преди да изляза в майчинство се водих на работа в продължение на 8 месеца. След няколко месеца майчинството ми ще се придължи, защото чакам бебе. Въпросът ми е: периодът на майчинството води ли ми се като трудов стаж?
Да, признава се за трудов и осигурителен стаж.

# 747
Здравейте!Вчера в сайта на НОИ виждам сумата на болничните която трябва да получа ,но  все още пише в момента се обработва и пари нямам.Самият болничен е представен в НОИ още на 28.12.2012 , и вчера според мен е последния срок за да ми го изплатят .Въпросът ми е да ни би да има някакъв проблем в НОИ и дали ще си получа парите -все пак  на тях разчитаме .Друг път като си видя сумата в сайта на НОи и още на същия ден са ми по сметката  Rolling Eyes -сега какво става

# 748
  • София-Младост
Здравейте!Вчера в сайта на НОИ виждам сумата на болничните която трябва да получа ,но  все още пише в момента се обработва и пари нямам.Самият болничен е представен в НОИ още на 28.12.2012 , и вчера според мен е последния срок за да ми го изплатят .Въпросът ми е да ни би да има някакъв проблем в НОИ и дали ще си получа парите -все пак  на тях разчитаме .Друг път като си видя сумата в сайта на НОи и още на същия ден са ми по сметката  Rolling Eyes -сега какво става
Срокът беше 15 работни дни, които не са минали все още.

# 749
  • Бургас
Здравейте!
Има ли срок, в който трябва да се представят документи, свързани с обезщетението за гледане на дете до 1 година в НОИ? 

Общи условия

Активация на акаунт