90 дневна диета-килцата стопи и фиданка стани-тема 203

  • 41 020
  • 739
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Добрутро Sunglasses
Гостче, голямо благодарско за кафето, днес ми е особено нужно. Заговяването снощи, смесената вечеря и късното лягане в 1 часа съвсем закономерно доведоха до + при мен, но ще го боря.
Мериан, аз баща ми посрещах снощи Rolling Eyes, мъжът ми си е тук, но от време на време ми се иска да го изпратя нанякъде Mr. Green Twisted Evil
Таис, Блеки е отговорила, но и аз да си кажа - миди, калмари, скариди, охлюви и сие са си ок и за поста, и за белтъчните дни Peace Иначе, тези пости са много приятни, тъй като през повечето дни е разрешена и риба и можеш да си я хапваш в белтъчен. Соевите продукти аз не ги обичам много - много, но и те са вариант.
Менюто ми днес:
З - ябълка
О - консерва царевица
В - печени дюли

Карола, мерси за поздрава, аз също съм от ансамбъла Flutter
Оф, това чудо не го ли резнаха Mr. Green
ГигиБо, на твое място не бих била толкова категорична по отношение на лютеницата. Не знам ти какви боклуци купуваш, но аз в моята лютеница знам точно какво има и няма абсолютно нищо вредно или нережимно за въглехидратен ден.
Пожелавам на всички хубав ден Hug

# 31
  • Мнения: 0
Имам един въпрос:Слънчогледови и тиквени семки към семена ли се отнасят(и могат да се ползват в салатата през 1-2-3ден) или са към групата на ядките?

Да , семена са и могат, и трябва  Ивжи - всеки ден да се ползват , даже и в плодов , по една шепа !

Искаш ли рецепта за фъстъчено масло ?

И за супер вкусни и оригинални вегетариянски рецепти ?

Знам, че искаш - ето заповядай линка ! Grinning


http://vanillka.com/


ДжиДжи,благодаря ти за линка!!!!Има много интересни за мен неща!А покълнати семена ли е по-добре да се консумират в плодовия или ядки?Аз по принцип в салатата си слагам ленено и сусамено семе само,а откакто ти ми каза,ползвам пастета.


По желание, може и малко от това, малко от онова, но не ги смейсвай и двете със сладки плодове ! с кисели и полукисели, като ябълки - може да ги смесваш !

Нали са страхотни рецептите Иванжелина, стават супичките и за Витаминният ден - Ванилката е веган кулинар - не яде нит сирене, нито риба, нито яйца !

Виж рецептата за сирене от кашу и агар агар - много оргинално ! Grinning

# 32
  • Мнения: 86
Имам един въпрос:Слънчогледови и тиквени семки към семена ли се отнасят(и могат да се ползват в салатата през 1-2-3ден) или са към групата на ядките?

Да , семена са и могат, и трябва  Ивжи - всеки ден да се ползват , даже и в плодов , по една шепа !

Искаш ли рецепта за фъстъчено масло ?

И за супер вкусни и оригинални вегетариянски рецепти ?

Знам, че искаш - ето заповядай линка ! Grinning


http://vanillka.com/


ДжиДжи,благодаря ти за линка!!!!Има много интересни за мен неща!А покълнати семена ли е по-добре да се консумират в плодовия или ядки?Аз по принцип в салатата си слагам ленено и сусамено семе само,а откакто ти ми каза,ползвам пастета.


По желание, може и малко от това, малко от онова, но не ги смейсвай и двете със сладки плодове ! с кисели и полукисели, като ябълки - може да ги смесваш !

Нали са страхотни рецептите Иванжелина, стават супичките и за Витаминният ден - Ванилката е веган кулинар - не яде нит сирене, нито риба, нито яйца !

Виж рецептата за сирене от кашу и агар агар - много оргинално ! Grinning





Mnogo ti blagodarq!  bouquet

# 33
  • Мнения: 654
Аз редовно чета темата, но рядко пиша. По повод дамата с "чаршафите" престанах да чета форума на сайта на 90 дневната диета, защото и там тази особа окупира форума бълвайки писания и писания!!!

# 34
  • Мнения: 0
Добро утро и от мен!
Брех, то голям проблем стана с мойто парченце торта!  Rolling Eyes Че и за лютеницата ме метнахте!  Embarassed Наистина не бях гладна. Хапнах го от неудобство. Предпочитам и аз да хапвам салати и бульони, но още не съм се нагодила към режима и не съм свикнала да си ги приготвям от вечер. Отделно от това е малко трудно да нося буркани в службата, но в името на режима ще нося, кво да правя!
Вчерашния ден що-годе си мина по правилата на въглехидратния. Квот`  било - било.
Не успях даже и да се претегля.

Днес си почвам вече третата четворка както си му е реда.
З - 7:00 чаша топла вода с лъжичка мед, ябълков пектин и канела / тази комбинация ми се налага да приемам всеки ден заради проблеми с кръвното, надявам се да не се отрази зле ежедневния мед/,
8:30 една голяма ябълка
О - шунка, краставица, пълнозърнеста филийка и прекрасен бульон от тиквички, целина и лук  Laughing /днес съм решила да съм стриктна и си нося буркан/
В - салата айсберг, печено свинско месо, задушени тиквички.


Няма , да ти се отрази, сутрешната комбинация, нали е ябълки с канела ! Grinning
Подправките, канела, карамфил, индийско орехче, истинска ванилия - са много препоръчване в книгата за плодовете!

Вечерята ,трябва да е еднаква с обяда и да е наполовина само ,на него, без филийката хляб шибез бульон !

Избягвай колбаси и тлъсти меса-- използвай постни, пресни такива ! Пуешко, телешко, риба ......

Иначе, браво !

Смело напред и никакво отказване , СтрейнжЛав !

# 35
  • Мнения: 0
Аз редовно чета темата, но рядко пиша. По повод дамата с "чаршафите" престанах да чета форума на сайта на 90 дневната диета, защото и там тази особа окупира форума бълвайки писания и писания!!!

Ти тази с бананите ли беше , айде спри само да четеш тук и там Stop, ами включи действие и почни да правиш най-после диетата , независимо по къкъв начин !

# 36
  • Мнения: 3 067
GigiBo - Най-сърдечно, добронамерено и доброжелателно те умолявам да прескачаш постовете ми.
Наистина нямам нерви за теб в момента. Нито имам времето и желанието да те опровергавам на вска страница и всяко мнение.
Остави хората да имат някакво собствено виждане по въпросите. В 90ДД слънчогледовото и тиквено семе са във ПЛОДОВ ден заради високото съдържание на мазнини в тях и сравнително ниско съдържание на белтъчини и въглехидрати. Те влизат там, за да дадат на организма ни нужните калории и енергия в денят на плодове и зеленчуци. Който иска да ги слага където иска...

# 37
  • Мнения: X
Здравейте.

Днес съм с минус 500 г. Предстои плодов ден. Засега изядох банан и половина и пих кафе с мед.

Хубав ден!

# 38
  • Мнения: 0
Пречистващ ден (детоксикация), с какво може да ни е полезен той?


Скрит текст:
?

от Стефан Симеонов

Все по–често в хранителните режими се говори за ден за детоксикация. Като пример за такъв режим най–популярен напоследък е "водният ден" на 90-дневната диета, но принципът е доста по–стар.

Детоксикацията е режим на хранене, при който се ограничава напълно или почти напълно храненето и се консумират много течности. Идеята е да се активират процеси на разграждане и отделяне и заедно с това да се намали натоварването върху черния дроб. Целта е организмът да се изчисти от токсините. Вариантите са много и варират от еднократна детоксикация веднъж в месеца до концепцията за "лечебен глад".

Вариации на детоксикиране чрез хранене

Подобни диети могат да имат продължителност от 48 часа до 21 дни. Идеята за детоксикацията не е задължително да минава през спартански глад. Има редица храни, с доказано пречистващи свойства. Такива са:
 Кафявият ориз и чесънът (с почти неизброими ползи, от антисептик до антиоксидант).
 Семената и зърната са важни, защото съдържат голямо количество минерали и витамини. Особено значими са тези на целината, за които се смята, че действат антираково, а като антиоксиданти пречистващо. Добра алтернатива е например лененото семе.
Други детоксикационни храни са: цвеклото (за черния дроб), чесънът (пречиства кръвта), джинджифилът, червеният пипер, морската трева (свързва се с тежките метали), ябълки (пектин, свързва се с тежките метали), кайсии, грозде, пъпеш, манго, череши, авокадо (намалява холестерола), боровинки (естествен аспирин) малини и ягоди, цветно зеле (антиоксидант), моркови, зелен боб, целина, царевица, марули, лимони (които помагат и като антиоксидант, и имат богато съдържание на естествен витамин С).

Целта на детоксикацията

Тъй като основната цел е да не се натоварва черният дроб, е желателно по време на хранителна детоксикация да се избягват месото и мазнините.

Подобен ефект имат и някои лекарствени препарати, например "Карсил". Те въздействат на черния дроб и помагат да се освободи организма от ненужния товар. В някои случаи се използват и така наречените "очистителни" – разхлабващи лекарствени препарати или английска сол.

Защо е необходима детоксикацията: преди всичко поради очевидната интоксикация. Външните източници на такава са замърсеният въздух, вода и храни в градска среда. Източниците, които сами си набавяме, са например пушенето, алкохолът, нездравословни храни, консерванти, оцветители, подсладители.

Някои токсини, особено тежките метали, имат свойството да се натрупват в организма, ако не бъдат предприети мерки. Ето тук е ролята на детоксикиращия ден.

Ползи от детоксикирането

 В резултат на прилагането на ефективна програма за детоксикация могат да се постигнат редица здравни ползи:
 подсилване на имунната система;
 значително увеличаване на жизнения тонус;
 подобряване функционирането на храносмилателната система;
 регулиране на телесното тегло;
 подобряване на мозъчната дейност;
 възстановяване на здравия и свеж вид на кожата;
 минимизиране на ефектите от стареенето.
 Странични и негативни ефекти

Детоксикацията може да има и странични ефекти:

Обща слабост;
Главоболие – тези два странични ефекта са често срещано явление при глада вследствие на падналата кръвна захар и понижено кръвно налягане; в случай че станат твърде натрапчиви, може би е време да преустановите и да се "захраните";
Респективно е много важно в скоро време след пречистващия ден да не се натъпчете със сладко, защото ще си направите лоша шега с инсулина и адаптивността на клетките. Добре е захранването към "сладък ден" да дойде постепенно;
Храносмилателни проблеми, запек, диария – често срещани странични ефекти от резките промени на хранителните навици ден за ден. Най-общо причинителят им се свързва с променената ензимна активност и киселинност на храносмилателната система, за която промените може да идват "стресови" – ядене, глад, ядене;
Умора – нормален ефект на намаления енергиен прием, особено при хората с по-бърз метаболизъм;
При често повтаряне на детоксикиращите дни може да се стигне до известно забавяне на метаболизма, последвано от склонност към по-бързо напълняване или по-трудно качване на килограми;
Демотивация, остра психическа борба. В случай че този ден вместо да мотивира, демотивира, значи трябва да го преосмислите: дали изобщо да го прилагате и дали преди да започнете приложението му, да не опитате първо пробно с малко по-либерален режим, като постепенно "вдигате летвата".

По време на детоксикацията са абсолютно забранени месото и сладките неща.


Какво трябва да занем преди да започнем?


Общи съвети:

Изключете от менюто си "мъртвите" храни – кафе, черен чай, алкохол, рафинирана захар и захарни продукти, сол и солени продукти, сосове, бял хляб и хлебни изделия, всякакви видове месо (дори риба), консервирани супи, яйца, мляко и млечни произведения.

Увеличете водата. Минимум 2 литра вода за дамите дневно, съобразно нуждите и теглото – може и повече, няма задължителна горна граница. Освен всичко друго увеличеното количество вода подобрява бъбречната функция. Прекаляването също крие рискове, но е много рядко срещан проблем.

Яжте само "живи" храни – в изобилие пресни плодове и зеленчуци и в контролирани количества пълнозърнести храни, ядки, семена и варива.

Пийте много течности (дестилирана вода, плодови и зеленчукови фрешове и билкови чайове).

Детоксикацията на организма често е съпътствана от т.нар. "лечебна криза", която е показател за ефективността на процедурата. Нейната тежест зависи от токсичната обремененост и от чувствителността на организма към промените, настъпващи в него. Симптомите й са главоболие, изпотяване, кожни обриви, храносмилателни проблеми. Те отминават, след като прочистването на организма приключи.

Пречистващият ден е вече неразривна част от много диети, включително популярната 90-дневна диета. Той обаче не е от днес, а е стара идея.

Такава идея има и своите минуси, включително и ензимния стрес на организма. Пречистващият ден има много варианти – с плодове, с кисело мляко, с лимон или само с вода, както и различна честота за различните диети, обикновено веднъж на две седмици до месец.

Детоксикацията е древна. Пълният пост е средство, за което се счита, че укрепва не само тялото, но и духа, още от времето на древен Египет. Дали е така или не е така, науката все още няма еднозначен отговор, опитите и изследванията също не са категорични.

Един смята, че му е зле от "изхвърлените в кръвта токсини", друг се чувства зареден с енергия. Но е факт, че детоксикацията посредством "пост" и въздържание е модел, издържал проверката на времето.

Дали и при вас ще работи? Може би е време не да се питате, а да го опитате.

Използвани източници

friedmansprout.com
livestrong.com

 Peace Peace :peace

Всъщност, Духче, семената съдържат повече белтък от ядките  и даже бият и месото ! Naughty
Но не е основно белтъка, които се търси,в диетата,  а минералите и витамините в тях !
Витаминени и минералени бомби са те !


Полезно и вкусно: ядки и семена


Скрит текст:


Бадеми, орехи, лешници, кашу, фъстъци, сусам, слънчогледово и тиквено семе. Всички знаем, че са вкусни. А защо са полезни?

По няколко, все съществени причини:

те са основен източник на протеини и лесноусвоими ненаситени мастни киселини;
съдържат основни витамин, като А, Е, РР, от групата В;
богати са на микроелементи - калий, магнезий, фосфор, селен и др.;
малко количество ядки засищат глада;
доказано е, че подпомагат превенцията на сърдечно-съдовите заболявания, полезни са за укрепване на костите и зъбите, както и за протичането на процеси като кръвосъсирването и обмяната на въглехидратите и мазнините;
някои ядки и семена са познати като афродизиак - кедровите ядки, сусaм, шам-фъстък;
според някои изследвания ядките намаляват риска от възникването на старческо слабоумие и инфаркт, благодарение на високото съдържание на витамин Е.

Трябва да кажем и че поради богатото съдържание на протеини, ядките могат да бъдат силни алергени. Заради високата си калоричност, трябва да се консумират в ограничено количество. Понеже различните ядки съдържат различни полезни витамини и минерали, експертите по здравословно хранене препоръчват да се яде микс от различни ядки. Дневна доза - една шепа (30-50 гр).


Уточнението, че ядките и семената се консумират сурови е важно. Печените не съдържат много малко полезни съставки, но пък много, много калории. Има и изключения, разбира се - кестените, например. Те се консумират варени или печени. Кестените се различават и по друго от останалите ядки - високото си съдържание на бавноусвоими въглехидрати и малкото мазнини в състава им. Има данни, че в големи количества суровото кашу и кайсиевите ядки могат да бъдат отровни, но ако се придържате към препоръчителните 50 гр. дневен прием, всичко ще бъде наред.

Ядките се съхраняват в дишащи кутии, на проветриви места, защитени от пряка слънчева светлина. Някои от ядките бързо гранясват, заради високото съдържание на мазнини, затова трябва да се съхраняват в хладилник или фризер - орехи, борови ядки.
Бадеми

Сладкият бадем се отглежда за ядки за ядене и има най–голям пазарен дял в световната търговия с ядки. От бадеми се прави и хранително бадемово мляко и бадемово брашно. Бадемите са особено хранителни:
 100 грама съдържат:
 16,9 г. протеини,
 4,2 мг желязо,
 250 мг. калции,
 20 мг. витамин Е,
 3,1 мг цинк и
 0,92 мг. витамин В2.

Бадемите съдържат най-много калций и витамин Е в сравнение с другите видове ядки.Полезни са при малокръвие, нарушения в зрението, при заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците (едновременно с топло мляко), при повишено ниво на холестерол, хипертония, ракови заболявания, очни болести, затлъстяване, язви, киселини.
Горчивите видове бадеми, обаче, съдържат твърде голямо количество ефирни масла, които могат да нанесат вреда на здравето.
Орехи

Освен заради ядките, те се отглеждат и за дървен материал. Ореховото масло се е използвало в продължение на векове за подготовката на платната за рисуване.
 Тъй като бързо гранясват трябва да се съхраняват в хладилник или фризер.
 100 грама орехи съдържат:
 10.6 г. протеини
 2.4мг. желязо.
 По съдържанието си на витамин С орехите няколко пъти превъзхождат касиса и цитрусовите плодове. Ето защо те са незаменими при настинка и са особено полезни за хората с понижен имунитет. Смята се, че орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване. Те притежават и антибактериално, укрепващо, противовъзпалително действие и способстват за бързото спиране на кръвта и зарастването на раните.
Лешници

Лешниците, цели, смляни или на люспи, се използват в сладки ястия, или се прави масло или олио от тях.
 100 грама лешници съдържат 7.6 г. протеини и са с най-ниско съдържание на мазнини от всички ядки. Ето защо са предпочитана съставка за много видове диети.
 Лешникът помага при хронична умора, диабет, повишено налягане, увеличаване на простата, варикозно разширение и възпаление на вените.
 Маслото от лешник успокоява нервите и лекува хроничните бронхити.
Фъстъци

Фъстъците всъщност принадлежат към семейството на бобовите растения. Те са с високо съдържание на протеини и съдържат 40-50% олио. Олиото се използва за готвене, салати, в маргарини, а остатъка за храна на животните. Целите фъстъци могат да се ядат сурови или изпечени или от тях да се направи фъстъчено масло (казват, че било много вкусно).
 100 грама фъстъци съдържат:
 24.3 г. протеини,
 2мг. желязо и
 3 мг. цинк.
 Богати са на фолиева киселина, която способства за обновяването на клетките, а съдържащите се в тях мазнини са полезни при язва и гастрит. Фъстъците подобряват паметта и концентрацията, а освен това способстват за нормалното функциониране на нервната система, сърцето, черния дроб и другите вътрешни органи.
 Не трябва да се злоупотребява с приемането на сурови фъстъци, защото те могат да предизвикат нарушения в храносмилането. Люспите на фъстъците са силен алерген, затова е по-добре те да се ядат белени.
Шамфъстък

Ядката е зелена на цвят и са с по-висока цена не толкова поради вкуса си колкото заради декоративния си цвят. Зеленият цвят на шамфъстъка е белег за това, че той е узрял, а следователно е станал по-вкусен. Продава се изпечен и солен в черупката си. Между другото, събират шам фъстъка само през нощта, защото под палещите лъчи на слънцето се отделят упойващи етерични масла.
 Смятат шамфъстъка за най-доброто мезе, но не за бира, а за шампанско и десертни вина. Ядките се пекат и се поднасят в лимонов сок.
 100 грама шамфъстъци съдържат:
 19.3 г. протеини,
 14 мг. желязо,
 140 мг. калций.
 Особено полезен е при жълтеница и други заболявания на черния дроб, при гадене, а също така е прекрасно профилактично средство за болестите на сърцето.
Макадамия

Красивото си име тези ядки получили от фамилията на шотландския химик Джон Мак Адам, който се заел с култивирането на това диворастящо дърво, смятано за декоративно до този момент. Цената им е висока, тъй като е много трудно да бъдат отделяни от кората, но имат приятен вкус и са хрупкави. С ниско съдържание са на въглехидрати , но с високо на мазнини.
 100 грама съдържат
 7 г. протеини и
 40 мг. калций.
 Полезни са най-вече заради високото съдържание на калций.
 Кайсиеви ядки

В 100 гр съдържат:
 1 9.9 гр протеини
 20.4 въглехидрати
 52.2 гр мазнини
 2.7 гр фибри
 Но в тях има и отровни цианиди, поради което трябва да се консумират ограничено. Съдържат и омега-6 мастни киселини които правят мембраните на мускулните клетки по-пропускливи,уляснявайки проникването на хранителните вещества.
Кедрови ядки

Известно е, че истинските кедрови дървета растат в Ливан. Но така наричат и сибирския бор. От древни времена сибирските жители се хранели с тях, а за целебните им свойства е знаел още Авицена. Полезни са, защото в кедровите орехи има десетки повече витамини, отколкото във всички останали ядки, минерални вещества - в 2 пъти повече. Освен това съдържат и важни аминокиселини - при това в по-голямо количество отколкото в месото и млякото. Всекидневната норма е по 20-40 г. Спомагат растежа на децата и удължават живота на възрастните.
Кашу

По-рано смятали кашуто за лакомство за богатите, защото да се отдели ядката от черупката е твърде трудоемко занимание, при това трябва да се прави много старателно понеже в обвивката около семето има масло, което предизвиква появяването на мехури върху кожата. Именно от това масло правят мастило за печатите върху тъканите, а с масло от тази ядка пропиват дървесината срещу гниене. Затова кашуто никога не се продава с черупката. Ядката ръсте по необикновен начин на дървото, висяща за месест, подобен на ябълка плод. Има високо съдържание на въглехидрати и протеини.

100 грама кашу съдържат
 17,2 г. протеини,
 60 микрограма витамин А,
 3.8 мг. желязо.
Кестени

Питомните кестени са с дълги листа и бодливи плодове, които когато узреят, се разпукват. В суров вид могат да се ядат само току-що откъснатите. Кестените се пекат, в пясък или на фурна, а по-сухите се варят или мелят на брашно. И изобщо се използват по същия начин като картофите.
 Кестените са с високо съдържание на скорбяла, но с ниско на протеини и мазнини.
 100 грама съдържат:
 36.6 г. въглехидрати,
 само 2 г. протеини (най-малко от всички ядки) и
 2.7 г мазнини.
 Кестените са много засищащи и хранителни, съдържат много въглехидрати и витамини.
Бразилски орех

В Бразилия растението дори не се култивира, плодовете се събират от красиви, диворастящи дървета, които достигат до 50 м. Плодът е доста тежка кутийка с тегло до 2 кг, в която като ветрило са разположени 20-ина 3-ръбести кафяви семена. Отгоре семената са покрити с доста здрава черупка.
 По вкус бразилските орехи напомнят кедровите. Консумират ги на закуска, посипани със захар или сол. Маслото от бразилски орех се смята за най-доброто масло за смазване на часовници.
 Бразилските орехи са с високо съдържание на протеини и мазнини, което е причината да гранясват бързо.
 100 грама съдържат:
 12 г. протеини ,
 61 г. мазнини,
 2.8 мг желязо,
 180 мг калции,
 4.2 мг цинк.
 Спомагат за снижаване нивото на холестерола и нормализирането на захар в кръвта, помагат на децата да растат, а на възрастните да посрещат стреса. Съдържат много селен. Казват, че е достатъчно да се хапне един бразилски орех, за да се почувства човек бодър.
Кокосов орех

Кокосовите орехи са едни от най-едрите семена на Земята. Те са сърцевината на кафяви плодове, които са рекордьори по плуване. Те могат да издържат в солена вода до 110 дни и отплуват на хиляди километри от родната палма, преди да стигнат някъде, където ще пуснат корени. Още по пътя кокосът прораства.
 До 60-те години кокосовото масло е било много разпространен продукт, докато славата му не била затъмнена от соевото. Но и досега кокосовото масло се ползва в козметиката. А знаменитото кокосово мляко може да се получи, ако настърганата вътрешна мека част на кокосовия орех се постави в гореща вода и се прецеди.
 Месестата част на ядката може да се яде прясна или изсушена. Кокосовото масло също се добива от месестата част и се използва за готвене (въпреки че е с високо съдържание на наситени мазнини), маргарини, супи и др.
 100 грама пресен кокос съдържат 3.2 г. протеини и 36 г. мазнини;
 Изсушеният съдържа 5.6 г. протеини и 62 гр. мазнини. за 100 гр.
 Кокосовите орехи са богати на витамини и минерални вещества. Използват ги при болки в ушите, при венерически и урологични заболявания.
Тиквено семе

Може да се яде сурово или изпечено. Използва се за готвене и в сладки и солени ястия. Вкусно е изпечено, разбъркано със соев сос докато е горещо и сервирано върху салати. Тиквените семки са богати на протеини, желязо, цинк и фосфор.
 100 грама съдържат
 29 г. протеини,
 11.2 мг. желязо и
 1144 мг фосфор.
 Аз го предпочитам сурово, добавено към закуската ми от овесени ядки или като бързо хапване между храненията.
Слънчогледово семе

Олиото, което се извлича от семената се използва в маргарини, супи и др., но семената могат да се консумират цели, сурови или печени. Те могат да бъдат добавяни към хлябове и сладкиши или да се поръсват върху салати или закуски от зърнени храни. Освен че са добър източник на фосфор и калий 100 грама слънчогледово семе съдържат:
 24 г. протеини,
 7.1 мг желязо и
 120 мг. калций.
 Най-вкусните кълнове се получават от сурови, цели и белени слънчогледови семки.
Сусам

От семената се извлича олио, което се използва за готвене, за салатно олио или маргарини. Целите семена могат да се ядат сурови или печени. Често се използват за декорация на десерти и кексове, за различни салати и панировки. Сусамовата паста, тахан, се използва в много ястия. Халвата, сладък десерт, който се прави от сусамови семена често се среща в магазините за здравословни храни. Сусамът е добър източник на протеини и калций.
 100 грама съдържат
 26.4 г. протеини,
 12.6 мг. витамин В3,
 7.8 мг. желязо,
 131 мг. калций и
 10.3 мг. цинк.

Ядките и семената са важна част от здравословното хранене не само на вегетарианците и суровоядците. Могат да се ползват в най-различни салати, зеленчукови ястия, сос Песто за различни видове паста, в мюслито или в закуската от овесени и други зърнени ядки. Шепа от тях са добър вариант в случай, че огладнеете между отделните хранения. Те засищат добре, без да подуват корема и да предизвикват чувство на тежест. Ако точно преди тренировка се сетите, че цял ден не сте сложили нищо в уста точно малко ядки могат да спасят положението - няма да припадате от глад, а в същото време няма и да ви тежи в стомаха по време на спортуването.

Няма да давам конкретни рецепти с ядки или семена. Най-добрият начин е да се консумират сурови - самостоятелно или в салати и закуски. Макар, че трябва да призная, много интересни сосове и ястия се получават, когато в подходяща комбинация се добавят точните ядки.

Снимкaта, използвана в статията е взета от Nuthealth

В статията са използвани материали от Е-списание Маргарита, Сурово, Здраве.бг

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 10:30 от GigiBo

# 39
  • Мнения: 17
Привет фиданки.Така и не можах да драсна някой ред в предната тема,но се записвам в тази и благодарности на тинки.Няма с какво да се похваля за периода от първи воден до днес втори,освен че беше много несполучлив(не съвсем по моя вина,но) но се радвам поне че си запазих свалените.
Днес съм на водичка и съм по амбицирана от всякога и решена да завърша успешно.
Славче леко плуване
GigiBo маи ти доставя удоволствие да дразниш другите

# 40
  • Мнения: 10
Здравейте! Мислех да не пиша вече тук, но толкова съм свикнала вече с вас, че не мога да се откъсна от форума.  Simple Smile  Може ли някой да ми каже, онова чудо GigiBo да не ми отговаря, дали има проблем със стомаха? Благодаря. От няколко дни ме понаболява там където е слънчевият сплит. Иначе днес съм на плодове.

Успех на учещите, поздравления за минусите на останалите.  Hug

# 41
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Май от време на време се включва по някой и друг дразнител Simple Smile.
Лони, преди три месеца пак беше същото, но с друга потребителка. Поне има колорит темата Simple Smile, аз такива директно ги прескачам.

# 42
  • София
  • Мнения: 12 577
Здравейте! Мислех да не пиша вече тук, но толкова съм свикнала вече с вас, че не мога да се откъсна от форума.  Simple Smile  Може ли някой да ми каже, онова чудо GigiBo да не ми отговаря, дали има проблем със стомаха? Благодаря. От няколко дни ме понаболява там където е слънчевият сплит. Иначе днес съм на плодове.

Успех на учещите, поздравления за минусите на останалите.  Hug

Случвало ми се е, след като ям зеле и леща. Но аз по принцип имам проблемен стомах от много нерви  Mr. Green

# 43
  • Варна
  • Мнения: 1 037
Добро утро   bouquet
След плодов - 1 кило ...кеффф  Laughing Днес белтъци ,не съм решла още какви ще дописвам после .

# 44
  • Мнения: 0
Здравейте момичета! Денят е мрачен, но аз ви пожелавам усмихнат и изпълнен с много топлина и любов ден!
И така днес съм на въглехидрати.
З-банан.
О- бейк ролс, тук е мястото да попитам може ли да се яде примерно сладка пита, понеже доколкото знам вътре има яйца? И по принцип може ли да се яде десерт в който има яйца и мляко?
В- препечен хляб Вита+салата.
Хубав ден на всички.

Общи условия

Активация на акаунт