Машина за хляб - 48-ма тема

  • 51 325
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 884
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189884.msg9808270#msg9808270
95 пост. Тестото е страхотно. Само съм намалила наполовина захарта и  солта.И мая сложих половин пакетче-  3,5 гр.  суха.
Ето това са мойте:
http://media.snimka.bg/s1/0029/026302668.jpg?r=0
Правила съм с кренвирш, сирене, сладко и шоколад.

# 46
  • Мнения: 106
Записвам се и тук, че напоследък все едно и също се върти в моята машина, не че е лошо, но да следя свежите ви идеи Wink

# 47
  • Мнения: X
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189884.msg9808270#msg9808270
95 пост. Тестото е страхотно. Само съм намалила наполовина захарта и  солта.И мая сложих половин пакетче-  3,5 гр.  суха.
Ето това са мойте:
http://media.snimka.bg/s1/0029/026302668.jpg?r=0
Правила съм с кренвирш, сирене, сладко и шоколад.


Благодаря за рецептата! А кифличките ти са страхотни! Майстор си!   bouquet

# 48
  • София
  • Мнения: 403
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189884.msg9808270#msg9808270
95 пост. Тестото е страхотно. Само съм намалила наполовина захарта и  солта.И мая сложих половин пакетче-  3,5 гр.  суха.
Ето това са мойте:
http://media.snimka.bg/s1/0029/026302668.jpg?r=0
Правила съм с кренвирш, сирене, сладко и шоколад.

Да попитам с това тесто и сладки и солени кифлички ли се правят. Искам да направя с кренвирш и със шоколад. Приемам и други рецепти за тесто за кифлички, че като четох съвсем се обърках, а хич ме няма в готвенето.

# 49
  • Мнения: X
Днес имам 90% ръжен хляб. Имах желание да е чисто ръжен, но ми свърши ръженото брашно и накрая добавих тип Добруджа (на пакета пише бяло, но пепелното съдържание е около 0,65%). Захванах си ръжена натурална закваска, която захраних вчера вечерта за последно и на сутринта я сложих в тестото, но добавих и мая. Има значение присъствието на закваската. Исках да проверя вкуса на хляба и дали закваската ще допринесе за по-доброто втасване на тестото. Хлябът се надигна наравно с горния ръб на казанчето. Пуснах първо да се измеси, защото този път действах на око (нещо ме мързеше да меря и смятам). Оставих доста мажещо тестото и хлябът леко е хлътнал, но пък е изпечен от всички страни. След като се измеси, пуснах на програма Ръжен хляб и съм доволна от резултата. По-нататък ще опитам само на закваска. Вкусът на хляба е перфектен Simple Smile.

Последна редакция: вт, 20 ное 2012, 16:28 от Анонимен

# 50
  • Мнения: 660
alys, снимката ти не се вижда.

А какво налага да слагаш и друга мая, освен квас-а? Аз правя хляб само с квас и всеки път ми се получава страхотен. Вярно, че втасва повече време, но си струва чакането, според мен - вкусът му е невероятен.

# 51
  • Мнения: X
alys, снимката ти не се вижда.

А какво налага да слагаш и друга мая, освен квас-а? Аз правя хляб само с квас и всеки път ми се получава страхотен. Вярно, че втасва повече време, но си струва чакането, според мен - вкусът му е невероятен.

Не ми се чакаше Simple Smile, а също така ми беше интересно дали квасът ще подпомогне маята. Когато съм пекла без квас, хлябът стига средата на казанчето, а сега го изпълни догоре.  Редактирах изображението. Бях го дала да се кликне върху правоъгълничето, но явно не е било сполучливо.

# 52
  • Мнения: 106
а как/от къде се сдобивате с квас?

# 53
  • София
  • Мнения: 15 833
 Алис, страхотни шупли има! Peace

# 54
  • Мнения: X
а как/от къде се сдобивате с квас?

Моята закваска си я направих. Чувала съм, че се купува от фирма Слънце и Луна и после се подхранва. За моята не съм спазвала кой-знае какви правила. Разбърках 10 г ръжено брашно с толокова вода, че да стане каша. Покрих с мокра марля и оставих за 2 дни на сравнително топло. Като видях, че са се образували леки неравности, добавих още толкова брашно и вода, разбърках и отново оставих. Така всеки ден добавях брашно и вода, но не съм мерила Simple Smile (нали им давам храна на гадинките, пък дали са се наяли, е друг въпрос  Laughing Wink). След около 4-5 дни видях, че вече започва да расте (втасва) и реших, че вече мога да я използвам. Отделих 1 с. л. от кваса, а останалото го добавих към хляба, който си правя всеки ден. Към отделената смес добавих вече 2-3 пъти повече вода и брашно. Но не съм спазвала някакви определени часове или дни, а просто захранвах на няколко пъти (може да се е получило два пъти на ден). Вчера закваската беше на 6 дни и прехвърлих в по-голям буркан, сипах около 100 г брашно и вода да стане каша. На сутринта беше удвоило или утроило обема си и вместо да направя още някое и друго опресняване с брашно и вода, сместа я добавих към ръжения хляб и затова реших да сложа мая (защото всъщност не съм спазила процедурата докрай). Сега имам 1 лъжица в буркан от закваската и след ден-два ще я захраня 1-2 пъти (или толкова пъти, че да видя, че бързо удвоява или утроява обема си) и ще опитам хляб само на закваска. Преди време пак се занимавах, но хлябът ми се получи кисел. Сегашният опит е в пъти по-добър, но да видим дали ще киселее, когато оставя да втаса хлябът само от закваската.
Ако искаш да спазиш правилата, виж темата При Ердинч.

Тайна, и аз се изненадах от резултата. Най-важното е вкусът. На вид ще го докараме Simple Smile.

# 55
  • Мнения: 660
alys, добър ти се е получил хляба. Браво!  Peace

Аз правих няколко опита, но най-хубаво изпечен ми се получава като го пека във фурната. Обичайно замесвам в машината само спонж - нещо, което и ти си направила с ръжения хляб - след това вадя от там, доомесвам с още брашно на ръка и "сгъвам" 2 пъти. Оставмя го да втаса - когато квасът е по-зрял втасва и за 3-4 часа, ако е пресен му трябват поне 8-9 часа. След което изпичам във фурната. Peace

Ето това е хлябът ми получен по този начин:


А този е с квас, но правен изцяло в машината:


Не съм спазвала определени рецепти..малко на око ги докарвах, като горе-долу спазвах пропорциите в рецептурника на машината ми за хляб. Peace

# 56
  • Мнения: X
Тони, този, който си пекла в машината, изчака ли го да втаса (спирала ли си машината) или квасът е бил достатъчно зрял и си е втасал за времето от програмата? Благодаря за споделения опит Simple Smile.

# 57
  • Мнения: 660
Тони, този, който си пекла в машината, изчака ли го да втаса (спирала ли си машината) или квасът е бил достатъчно зрял и си е втасал за времето от програмата? Благодаря за споделения опит Simple Smile.

Не, няма как да втаса само за 1 час. Пуснах машината на месене и втасване - 1 ч и 30 мин. След това още 4 часа си втасва от самосебе си и изпълни кошничката, после го пуснах на програма само на изпичане - имам възможност да избирам времето от 3 възможности - 1 ч, 1:20 мин, или 1:30 мин. Този на снимката го пекох 1 час, но му беше малко...отгоре не можа да се получи добра коричка. Следващия ден правих по същата технология и го пекох на 1:20 мин и резултата беше по-добър. Определено мисля, че за 1:30 ще е най-добър резултата. След 2-3 дни ще опитам така, че децата го харесват този от машината най-много. Иначе за нас с мъж ми пека във фурната, че ни харесва повече. Peace

# 58
  • Мнения: X
В програмата ми за ръжен хляб е заложено време за печене 1 час, брашното в рецептите е около 500 г (плюс, минус 50 г), а водата е 80% от брашното при чисто ръжен хляб и 70% при ръжено-пшеничен. По съвет на Невена оставих тестото доста меко и въпреки това се изпече добре.

# 59
  • Мнения: 660
Вероятно зависи от машината също. Предполагам, има общо и с това, че вътрешните части на машината ни не са тефлонови... При мен се изпича по-добре за повече време. Peace

В интерес на истината другите програми не съм ги ползвала изобщо, защото предпочитам да правя хляб само с квас. Може и на стандартна програма да се изпича добре...но не знам дали изобщо ще я пробвам. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт