Машина за хляб - 48-ма тема

• 51 325
  • 737
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Тайне ,кашкавалките ти изглеждат страхотно
и аз записах рецептата днес докато Лора от Бон Апети я прилагаше,
но искам да те питам , в машината ли замеси тестото ?
по точната рецепта или нещо промени ?
Тестото съм писала по-горе какво е, не  е по тяхната рецепта.Затова пиша по идея.Иначе в машината е месено.

# 31
Последните 4-5 хляба който правя ми залепват в стъклото. Правя най малкия хляб -0,750гр. , брашното е 500 гр. Дали ми е в повече маята? Но пък не ми мирише на мая. newsm78 Слагам мая както е по рецептата 7 гр./едно пакетче/.
Не ми се мисли какво ще стане ако се опитам да направя 1250кг  хляб.

dyshco72 хляба изглежда страхотно.

# 32
На 500гр брашно - не повече от 3 гр мая ти трябва!

# 33
На 500гр брашно - не повече от 3 гр мая ти трябва!
Мерси! Днес пак ще правя хляб и ще сложа 1/2 от пакетчето.

# 34
Привет!
Извинявам се за нахълтването, но времето захладня и извадих и аз машината  Grinning Правя тази рецепта
Хляб с лук
350гр. брашно
210мл. Прясно мляко + вода или
1 яйце 
1с.л. захар
20мл. Масло (50гр.)
20гр. Свежа мая или 4-5гр. Суха мая
щипка сол
една глава лук на филийки
маслини
босилек
олио
Какво означава 210мл. Прясно мляко + вода или1 яйце
След като се сложи яйце, не се добавя мляко и вода ли?

# 35
Не съм голям спец, но съотношението течност/брашно не е ли неточно?

# 36
Ами незнам, но сложих 1 яйце и 210 мл  прясно мляко и вече се бърка   chef Ще видим накрая, за всеки случай имам и половин купен хляб  Crazy

# 37
Ами незнам, но сложих 1 яйце и 210 мл  прясно мляко и вече се бърка   chef Ще видим накрая, за всеки случай имам и половин купен хляб  Crazy
щом си на етап бъркане може да се коригира нещо.
на 210 мл мляко + 1 яйце колко брашно сложи ? как ти изглежда тестото ?

# 38
Какво означава 210мл. Прясно мляко + вода или1 яйце
След като се сложи яйце, не се добавя мляко и вода ли?

Това означава, че можеш да сложиш само вода, вода с мляко, вода с яйце или вода с мляко и яйце, но общото количество трябва да е 210 мл.
Едно яйце е от 40 до 60 г и това ще повлияе на крайния резултат. Ако не бързаш с хляба, можеш да рестартираш машината, да добавиш още брашно, докато се получи хубава еластична топка, а не тесто, което маже по цялото казанче и да пуснеш програмата отново. При подобна грешка може да се правят и други трикове. Пуска се да разбърка, след това се пуска на печене за 1 мин., изключва се машината, оставя се така, докато втаса тестото и се пуска на програма печене за 1 час или колкото е в книжката. Това го пиша, защото като гледам, че вече е минало доста време от поста ти и тестото със сигурност е втасало един път.

П.П. Ако машинката е Панасоник, няма проблем, защото тя работи добре и с по-меко тесто. В твоя случай можеш и да оставиш нещата така, както си ги започнала. Може пък да стане добре. Simple Smile

Забравих нещо по-важно - маята е много за хляб, правен в машина. Толкова мая се слага при ръчно месене. За 350 г брашно е напълно достатъчно 4 г прясна мая. Като се има предвид, че в рецептата има лук и маслини, може в случая да се ползва маалко повече мая, но не бих сложила повече от 6 г (това за следващия път Simple Smile).

Последна редакция: нд, 18 ное 2012, 17:47 от Анонимен

# 39
Имам един въпрос. Понеже до скоро/ 2 мес./ месех на ръка. Сега съм сложила за първи път  тесто за кифлички да се меси и втасва в машинката.  Та въпроса ми е ако ползвам машинката трябва ли да намаля маята наполовина? В рецептата е дадено 500 гр. брашно и 2ч.л. брашно.Винаги ли като меся и втасава в машинката да намалявам маята?

# 40
Сложих 1 яйце и 210 мл мляко, на етап бъркане добавих и още малко брашно. Засега ми вдъхва доверие, добре се движи, ще кажа и крайния резултат   chef

# 41
Имам един въпрос. Понеже до скоро/ 2 мес./ месех на ръка. Сега съм сложила за първи път  тесто за кифлички да се меси и втасва в машинката.  Та въпроса ми е ако ползвам машинката трябва ли да намаля маята наполовина? В рецептата е дадено 500 гр. брашно и 2ч.л. мая.Винаги ли като меся и втасава в машинката да намалявам маята?

За програма тесто можеш да не променяш количеството на маята, защото след това ще искаш бързо да втасат кифличките. За хляб, направен изцяло в машината, ползвам правилото на 100 г брашно - 1 г прясна мая.
Онзи ден правих тутманик, като тестото се измеси и втаса в машината. На 700 г брашно сложих 14-15 г прясна мая. Опитвала съм с количеството мая, което слагам за хляб и се налага след програмата да изчакам още, докато втаса тестото. Всичко зависи с колко време разполагаш, защото по-голямото количество мая ще накара тестото да втаса по-бързо.
Ердинч беше дал едни съотношения за маята и времето за втасване, ще ги потърся и ще добавя линк.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=676959.0 - първия скрит текст - малко за маята

Последна редакция: нд, 18 ное 2012, 20:39 от Анонимен

# 42
Отчет- хляба стана СУПЕР, просто уникален и ухаещ на препечено лукче  Heart Eyes
Благодаря, утре продължавам   chef

# 43
alysмерси, аз вече бях сложила тестото с половината мая. Стана супер. Кифличките са страхотни. Друг път изчаквам да втасат и кифлите,но този път не чаках.Направо ги бутнах да се пекат и станаха страхотни.
Аз работя със суха мая, но мисля да си взема и прясна. С нея как да процедирам? Да я разтварям ли във вода/мляко?

# 44
мисля да си взема и прясна. С нея как да процедирам? Да я разтварям ли във вода/мляко?

Не разтварям маята, само натрошавам на парченца. При отложен старт спазвам правилото маята да е отделена от течността (при едната машинка първо е маята и брашното, а после течностите, а при другата е обратното).
Може ли да метнеш рецептата за кифличките?

Общи условия

Активация на акаунт