Машина за хляб - 48-ма тема

  • 52 112
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 732
E може  Joyама в къщи не мога да меля тонове , а на пазара е 3 лв.В ръжта няма глутен и хляб само от ръж не бухва.Не случайно всички хлебопроизводители правят ръжено пшеничен.
Сигурно не купуваш тонове ръж, но мелниците купуват и е съвсем нормална цената, на която писах, че купувам ръженото брашно. Правя ръжен хляб по рецертата на Natalyna с 50:50 ръжено и бяло пшенично брашно. Ето го и резултата 1 , 2 .

За да сме започнали да си приготвяме хляба сами (и не само хляба) значи не сме от категорията:
Хората не се замислят , как може сок от портокали примерно на който пише 100 % да е 1-2 лв. при цена на кило портокали над 2 лева.В къщи  1 литър сок изцеждам от 8 кг. портокали ???????????????????, а ''кренвишите от месо''  са 3 лева , при цена на месото 10.Как да вярвам като  ръженото брашно е 1,5 лв , ръжта е 3 лева , а житото 0,7.На външен вид смляното от мен в къщи ръжено брашно също е доста различно от купешкото.
И все пак темата е за споделяне и взаимопомощ, а не за назидание  Peace.

# 76
  • Мнения: 106
Момичета, аз не се наемам да казвам кое е истинско и кое не, но е факт, че от повече от 4 години си правя сама хляба и вчера след като така се бях точила сега какво истинско хлебче ще си направя от току що смялно брашно......ми, изкарах от машината една мокра тухла....ужас и то при положение, че сложих половината купешко бяло....не се отказвам да ги ползвам, но явно ще трябва да се нагодя към новото брашно, ще пробвам различни неша, докато стане, защото смятам, че си заслужава.
А магазинчето....мммм, прекрасно е, аз се влюбих и съм супер щастлива, че е съвсем близо до градината на дъщеря ми. Намира се като влезеш на пазара от към трамваите, вървиш надолу от дясната страна, след около 100м, някъде е, то си е магазин, не сергия, ще го видиш, не знам какво точно пише отвън, ама се забелязва. Има всичко вътре, уникално е, всякакъв фураж в чували (точно като за животни  Mr. Green ), всякакви ядки, масла, брашна, сушени плодове, олио 101 вида, бе рай е Simple Smile А цените не мога да ги цитирам точно всичките на фуража и да май е малко по-скъпо да ти го смелят, отколкото само фураж да вземеш. Но повечето на килограм бяха някъде между 2 и 3лв, само спелтата и лимеца са по-скъпи, като лимеца беше 7лв килограма (това са цени с меленето).
Аз си смелих овес и просо и нямат нищо общо с купешки такива, каквито съм взимала и както казах и хляба не стана изобщо, даже кучето не знам дали ще го яде.
Не знам сега ще пробвам малко повече мая, защото аз слагам много малко по принцип, по около 3.5гр на голям хляб и ми стават, но в този случай май не беше достатъчно и сигурно не е само това....експериментите предстоят Simple Smile

# 77
  • Мнения: 1 252
Малко лаишки въпрос.. Докато печете на дългата програма колко пъти издава звуков сигнал машината ви? Моята само един път, когато свърши с месенето. И на края разбира се. Защото вчера правих един хляб с кашкавал, лук и др. и в рецептата пишеше да се добавят след звуковият индикатор, когато свърши второто втасване. Аз такъв оказа се, нямам и ги набучих,  когато беше започнала да пече. Е, пак стана, де. Ама, трябва да й светя Rolling Eyes

# 78
  • Мнения: X
колко пъти издава звуков сигнал машината ви? Моята само един път, когато свърши с месенето.

Това е моментът за ядките. Мулинекс продължава да меси още 5 мин. след сигнала и след това започва първото втасване. Панасоникът си взима автоматично ядките, стига да е избрана съответната програма с ядки.

Магазинчето на Женския пазар ще бъде посетено (все някога Simple Smile). Веси, благодаря за инфото!

# 79
  • Мнения: 660
Малко лаишки въпрос.. Докато печете на дългата програма колко пъти издава звуков сигнал машината ви? Моята само един път, когато свърши с месенето. И на края разбира се. Защото вчера правих един хляб с кашкавал, лук и др. и в рецептата пишеше да се добавят след звуковият индикатор, когато свърши второто втасване. Аз такъв оказа се, нямам и ги набучих,  когато беше започнала да пече. Е, пак стана, де. Ама, трябва да й светя Rolling Eyes

Ми явно зависи от моделът на машината за хляб. Peace Моята, например, си има специална джвъчка за поставяне на ядки, която се отваря в определен момент от програмата. Понеже правя хляб само с квас пускам на програма месене и втасване - та, тя е 1час и 30 мин. . 5 мин бърка леко, за да не разпръсква брашното 15 мин бърка интензивно, издава 3 пъти звук и се отваря долната част на джвъчката, която пуска семената в хляба. След това меси още 5, или 7 мин май  беше newsm78 и остава тестото да втасва около 1 час още. Peace

# 80
  • Мнения: 1 252
Благодаря ви за отговорите. Моята е евтинаж, световно неизвестната "Superior", а аз очаквам и да ми свири.  Mr. Green Поне от тая тричасова програма да знаех на коя минута започва да пече. ooooh!

# 81
  • София
  • Мнения: 3 665
Моята е не много "по-класната" Мидеа и свири само веднъж за добавки по време на второто месене .
Има обаче книжка с разбивките на отделните фази по минути и там си виждам на коя програма,колко продължава дадения цикъл и се ориентирам по-лесно , както и кога да си вадя бъркалките Peace .Печенето обикновено е 60мин,за хляб 1250гр. Програма Basik e 3ч.и 10мин. ,а печенето е 65мин.

# 82
  • Мнения: 7 779
Благодаря ви за отговорите. Моята е евтинаж, световно неизвестната "Superior", а аз очаквам и да ми свири.  Mr. Green Поне от тая тричасова програма да знаех на коя минута започва да пече. ooooh!
в повечето случай подава звуков сигнал , когато трябва да се добавят ядки.  ако добавяш сирене мисля че не е удачно тогава да се добави. аз го правя в последната минута на месенето. иначе ако го добавя след сигнала после се меси няколко минути и от сиренето няма и следа. всичко е въпрос на малко опит и логика.
печенето започва в повечето случай 60 мин преди края на програмата. може и по-малко да е - зависи и от големината на хляба.

# 83
  • Мнения: 106
Може ли тези от вас, които месят с квас да дадат малко разяснения, как го приготвяте, как го използвате, какви са особеностите, изобщо не съм запозната, така че всякакво инфо ще ми е от полза.

# 84
  • Варна
  • Мнения: 4 290

И все пак темата е за споделяне и взаимопомощ, а не за назидание  Peace.
[/quote]

Чакай,чакай, изобщо не става въпос за назидание ,а за истината.Мисълта ми е , че в купешкото ЧИСТО ръжено брашно всъщност има много пшеница , иначе няма как от ръжено брашно да стане бухнал хляб , няма глутен!!Това го казвам от собствен опит .Колкото и мая да се слага в чисто ръжено брашно просто няма какво да набухне.Трябва и да си дадем сметка защо искаме да правим чисто ръжен хляб,за вкус или по някакви други или медицински причини.Затова и повечето хлябове са ръжено-пшенични,както и твоя.

# 85
  • Мнения: 0
Занимавам се от доста време с правене на хляб в домашни условия - с хлебопекарна. Купувам брашно директно от фирма, но проблема е в глоемите разфасовки, които предлагат - най-малката 25 кг. Тъй като смесвам различни видове брашна - типово, ръжено, грахам това количество е много за един потребител. Някой би ли се отзовал да закупиме заедно и си поделим това количество от 25 кг. - говоря най-вече за ръжено и грахам, които се слагат в по-малки количества. Ще очаквам и Вашето мнение.

# 86
  • Варна
  • Мнения: 4 290
Занимавам се от доста време с правене на хляб в домашни условия - с хлебопекарна. Купувам брашно директно от фирма, но проблема е в глоемите разфасовки, които предлагат - най-малката 25 кг. Тъй като смесвам различни видове брашна - типово, ръжено, грахам това количество е много за един потребител. Някой би ли се отзовал да закупиме заедно и си поделим това количество от 25 кг. - говоря най-вече за ръжено и грахам, които се слагат в по-малки количества. Ще очаквам и Вашето мнение.
Става , ама аз съм от Варна.
Около 7 декември ще съм в Пловдив и София.
Обади се на ЛС да не спамим.

# 87
  • Варна
  • Мнения: 4 290
Може ли тези от вас, които месят с квас да дадат малко разяснения, как го приготвяте, как го използвате, какви са особеностите, изобщо не съм запозната, така че всякакво инфо ще ми е от полза.
http://www.blizodobebeto.com/2009/04/03/bread/
http://whitepigeonbg.blogspot.com/2011/04/2.html
http://t-kudelina.livejournal.com/60730.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=676959.0;all

# 88
  • Мнения: 1 252
Благодаря ви за отговорите. Моята е евтинаж, световно неизвестната "Superior", а аз очаквам и да ми свири.  Mr. Green Поне от тая тричасова програма да знаех на коя минута започва да пече. ooooh!
в повечето случай подава звуков сигнал , когато трябва да се добавят ядки.  ако добавяш сирене мисля че не е удачно тогава да се добави. аз го правя в последната минута на месенето. иначе ако го добавя след сигнала после се меси няколко минути и от сиренето няма и следа. всичко е въпрос на малко опит и логика.
печенето започва в повечето случай 60 мин преди края на програмата. може и по-малко да е - зависи и от големината на хляба.


Бонгооо, благодаря! Hug И аз така предполагах, че около час пече, но все пак друго си да ти кажат хора с опит. Да явно само за ядки дава сигнал, но за сирене, лук, маслини - ще си гледам часовника. Grinning

# 89
  • Мнения: 7 779
Бонгооо, благодаря! Hug И аз така предполагах, че около час пече, но все пак друго си да ти кажат хора с опит. Да явно само за ядки дава сигнал, но за сирене, лук, маслини - ще си гледам часовника. Grinning
дори и да изпуснеш момента на сигнала пак има вариант да ги сложиш. спира месенето , вадиш тестото, слагаш каквото си решиш , премесваш го леко и пак го връщаш в машината   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт