Машина за хляб - 48-ма тема

• 53 454
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
Може ли тези от вас, които месят с квас да дадат малко разяснения, как го приготвяте, как го използвате, какви са особеностите, изобщо не съм запозната, така че всякакво инфо ще ми е от полза.

Привет, аз правя хляб само с квас. Мая не ползвам от година някъде. Има доста информация в нета, но най-ми е полезна тази:
http://vrindabg.com/2010/10/24/kvas/
http://vanillka.com/2012/06/07/easy-sourdough-and-bread/ и първият, който е показал peterky2002. Peace

Ето и още нещо, което е интересно - хляб с квас и вино - аз правих и стана чуден.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2796647486759.2136710. … 631442&type=3

# 91
  • Варна
Аз пък да ви кажа каква я свърших днес,
реших да си направя хляб и без да погледна която и да е рецепта
сложих 1 яйце ,250мл айрян ,3 с л олио, сол ,захар и 500г брашно като една част от него беше типово
имах останало и реших да го използвам но беше около 200г и мая естествено
като почна да меси машината и стана една парцалива топка , реших че е малко течноста , добавих прясно мляко , стана пък рядко ,добавих лъжица брашно ....абе луда работа и сега пак меси след първото втасване и пак топката не е както трябва !
за първи път ми се случва такова нещо , брашната ми са на Мелко и бялото и типовото !
ще видим дали въобще ще става за ядене ако ли не магазина е до нас !

# 92
  • София
сложих 1 яйце ,250мл айрян ,3 с л олио, сол ,захар и 500г брашно като една част от него беше типово
като почна да меси машината и стана една парцалива топка , реших че е малко течноста , добавих прясно мляко , стана пък рядко ,добавих лъжица брашно ....абе луда работа и сега пак меси след първото втасване и пак топката не е както трябва !
за първи път ми се случва такова нещо , брашната ми са на Мелко и бялото и типовото !

Аз пък всеки път, без да гледам рецепти меся, просто си добавям това или онова, преценявам от какво има нужда, докато топката стане хубава и гладка.

# 93
  • София
Ами да взема се впиша и аз вече в темата  Blush Виждам познати "физиономии" и други, за които съм чувала добри думи - чест и почитания   bouquet
Преди няколко месеца не съвсем планирано се сдобихме с хлебопекарна (от Лидл) и сме много доволни. Хляб вече не купуваме, макар все още да тестваме предимно рецептите от книжката. Опитахме и един кекс, но не се получи сладък, въпреки че рецептата беше с много добри отзиви. Ползвам брашна каквито има по магазините в Козлодуй. Да кажем, че съвсем прилично е предлагането (с малко повече обикаляне, но къде не е така).

Заинтригуваха ме коментарите за количеството на маята. Повечето рецепти в нашата книжка са с 1 пак. (7 гр.) мая. Някои са с 3/4, но с по-малко няма. Всички рецепти са за хляб от 1 кг.

И накрая да попитам дали сте срещали подходящи за забъркване в хлебопекарната рецепти за сладки, курабийки и подобни дреболийки (не кексове)    newsm78

# 94
С обикновените купешки брашна в машината слагам 3.5гр мая, винаги са ми ставали (предполагам, че въпреки че не пише всичките имат някакви набухватели или нещо, което има същия резултат)! Друго е вече с био брашната или с мелени зърна в мелница....

# 95

Аз пък всеки път, без да гледам рецепти меся, просто си добавям това или онова, преценявам от какво има нужда, докато топката стане хубава и гладка.

Срам, ама и аз само първия път "спазих" рецептата от книжката на пекарната и от тогава правя на око и винаги ми се получава...е, вчера беше малко гъсто тестото и добавих 20 мл вода и месих отново, но стана чуден. При мен проблемът с грамажа идва от това, че правя хляб с квас и по-трудно преценявам водата, особено ако кваса ми е или гъст, или по-рядък...ама леката издънка беше само вчера. Peace

Зеленко, добре дошла! В пекарната утре мисля да меся щолена, та след това ще кажа как е. Peace

# 96
  • Варна
Най - интересното при правенето на домашен хляб е работата с домашен квас.Изглежда голяма цапотия и играчка ,а всъщност не е никак трудно,само в началото .Сега е просто един 700 мл. буркан с винт на плота в който сутрин добавям с.л. брашно и малко вода и като правя хляб го сипвам в машината като остявям 1 пръст на дъното и пак подхранвам.Ако няма да ми трябва или отиваме някъде го пъхам в хладилника да си спи там.Ако ми е малко кваса,под 200 мл. ръсвам отгоре малко суха мая.Важно е да не се прекалява с маята.Ако е по малко се удължава времето на втасване.Разбира се всичко това е възможно ако хлебопечката се ползва само за тестомесачка.След месенето сипвам тестото в дълбок йенски съд , запечатвам го с фолио и го втасвам във фурната и там го пека.

# 97
  • Варна
С днешна дата ще ви се похваля че хлябът ми от вчера който въобще не очаквах да стане хляб беше невероятно пухкав и вкусен !

# 98
  • Варна
Веси , днес на обяд почнах един хляб с квас.В хладилника имах едно бурканче от лютеница 300 мл. с квас приспана преди десетина дни.Изсипах го в машината,добавих 1 чаша 300 мл.=165 гр. бяло брашно + 2 с.л. царевично и 100 мл. топла вода и го омесих 2 пъти.След 8 часа вече е събудено и е надигнато над средата на съда и ще добавя смлените от мен  1 1/2 ч.чаша зърна основно ръж + малко жито+1 с.л. лен+1 с.л. сол+1 с.л.зехтин+100 мл. бира.Ще го омеся и ще го прехвърля в йенски съд покрид с фолио да втасва до утре и тогава ще го изпека във фурната като този път ще я подгрея предварително.

# 99
Мацки, здравейте!
От скоро съм и аз в реда на ползващите машина, ноооооооо нещо не ми се получават хлябовете. Все едни клисави стоят (което не пречи да ги изяждаме де, но това е друг въпрос). Питанката ми е къде според вас бъркам? Четох доста, но съвсем се оплетох.
За протокола машинката ми е Tarrington house, ползвам основната рецепта и тази за френски хляб. Хлебчетата бухват, месят си се добре, но после като го срежа се разочаровам. Маята е суха на др Йоткер, а брашното ми е от една провинциална мелница, в опаковка от 5 кг. Мислех си, че може да е от брашното, което леко да се е овлажнило, но тази вечер пробвахме с царевично брашно и пак стана клисав хляба.
Моля да ми помогнете, че се отчайвам вече!!! Praynig

# 100
peterky2002, браво, супер хлебче, да ви е сладко! Хубавите неща стават бавно, аз още съм съвсем в началото, но имам желание да почна и аз да правя с квас, утре ще си купувам хмел за квас с хмел, някои правил ли е такава?
Mari_M, не се отчайвай, ще стане, по-големите разбирачи да кажат, но според мен от много неща може да е. При правенето на хляб всичко е от значение, температури, количества, последователност, продукти. Моите съвети са да внимаваш добре с консистенцията, би могло да е от не много добра такава, на мен ми е ставало така ако е по-рядка....макар че казваш, че се е надигнал нормално, само вътре е клисав....при мен не се и надига добре и вътре е такъв, ако съм го направила по-рядко тестото...но нека и другите да кажат. Чувала съм също така, че и от машината има значение, някои просто не се справят много добре, аз за това като я купувах нашата бях проучила доста, че да нямам проблеми после, не знам за вашата как е.

# 101
           Mari_M , водата в хляба ти е много.Винаги се меси добре,бухва и става клисав с много течност.

# 102
На 500гр. брашно колко жива мая да сложа? Кубчето е 42 гр.

# 103
На 500гр. брашно колко жива мая да сложа? Кубчето е 42 гр.

1/8 от кубчето (5 г), т.е. на 100 г брашно - 1 г жива мая. За козунаци е двойно или малко повече.

# 104
  • Варна
Веси можеш съвсем успешно да си правиш и без хмел.Ето и отговорите на другите ти въпроси.
1.Kogato само месиш в машината можеш да месиш доста повече защото не втасва там и няма как да прелее.
2.Тестата с черни и пълнозърнести брашна са с повече течност , тестото не е обичайната топка около бъркалката , а  по рядко ,като качамак.
3.За да работи кваса по повечето писания трябва да се подхранва поне 4 дни , а най добре е 7-8.
4.Слага се в хладилника и си спи там по писания пак до месец без да се подхранва и пипа.Като ми трябва го разбърквам с 1 ч.ч. бяло брашно и 100 мл. топличка вода и го оставям поне 5-6 часа да се възбуди.
5.Ако кваста стои на стайна Т трябва да се подхранва всеки ден с по 1 с.л. брашно , щото трябва да яде, да живее .
6.Квас от хмел не съм пробвал.
7.Освен ръж има смляно жито,лен,царевица , овесени ядки,слагам още често и сурово слънчогледово и тиквено семе,сусам....  Често слагам и по няколко лъжици галета от неуспешни хлябове:)Simple SmileSimple Smile
Снощи около 22 часа след 8 часово събуждане на кваса прибавих останалите брашна,сол и течност и омесих,прехвърлих го в йенския съд и днес до 9 втасва.Почвам да го пека.

Общи условия

Активация на акаунт