Машина за хляб - 48-ма тема

  • 51 316
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
  • София
  • Мнения: 5 620
Иначе и аз бих искала Лидлска, ама много рядко ги пускат на промоция, няма ги в магазините. Откъде ги купувате-чакате промоцията ли?

Да, това е от нехранителните стоки, които се въртят периодично. Трябва внимателно да се следи  Peace

# 691
  • Мнения: 3 428
Намалих водата и увеличих брашното, но няма резултат. Сега слагам 400 мл вода 6 чаши брашно (4 пълнозърнесто и 2 бяло), 2 супени лъжици олио и 1 супена лъжица мая. Захар не слагам и пека на програма за пълнозърнест хляб.

На маята и е нужна захар за да започне да действа.

Значи заради липсата на захар не става, така ли? Аз обаче не искам да слагам захар в хляба.

Пробвай да си направиш хляба на основна програма, че тази за пълнозърнест хляб втасва по-дълго и резултата винаги  е превтасал хляб. Сложи 1 чл захар във водата, 1 сл оцет, 2сл олио и 1чл сол. Не знам колко грама са ти 6 чашки брашно, но щом повечето брашно ти е пълнозърнесто, нека топката е по-мекичка, да лепне между пръстите. И сега въпроса с маята - 1сл мая според мен е много - аз слагам 2 каф лъжички мая, но за по-малко брашно като грамаж. пробвай и ще налучкаш - намали маята с 1/3 и наблюдавай тестото. Ако преди да почне печенето все още не е втасало добре, изключи машинката, изчакай малко да довтаса и пусни само печене. С по-малко мая става по-хубав хляб.

# 692
  • Мнения: 1 934
Александриа, аз правя черен хляб с 500 мл вода. Моите пропорции са винаги на око, защото не ми се мери, но грубо са 1 препълнена чаена лъжичка сол, 1-2 супени ръжици захар/активира добре маята/, 1 супена оцет, 3 супени олио, мая жива половин кубче, може и с 1/3, но тогава ще трябва да чакаш повечко да втаса. Брашната са ми ръжено, грахам и типово. Непременно сложи типово или бяло, може да е малко, на трябва да има за добър резултат.

Включвам програма Месене с втасване и после изчаквам още хубавичко да втаса, преди да задам Печене 1час и 10 минути

# 693
  • София
  • Мнения: 4 877
4 чаши са 500 гр брашно. оцет защо се слага?

# 694
  • Мнения: 3 428
Оооо за 500 гр брашно се слага най много 300 мл вода. Ако има пълнозърнесто може и 320мл, като сложиш оцета и олиото стават 350. Така че си прецени дали водата ще е добре да е 300 или 320 мл.
Оцета или витамин С ае слагат за да стабилизират глутена и да подпомогнат маята. при това положение не ти трябва повече от 1чл с връх суха мая

# 695
  • Мнения: 1 884
Иначе и аз бих искала Лидлска, ама много рядко ги пускат на промоция, няма ги в магазините. Откъде ги купувате-чакате промоцията ли?

Да, това е от нехранителните стоки, които се въртят периодично. Трябва внимателно да се следи  Peace
Аз купих случайно. Години отлагах купуването на такава машина защото ще ядем много хляб, но ми подариха  25 кг. безглутеново брашно , а то се меси по- трудно. Лепне доста и точно тогава видях, че ще ги пускат пекарните и си купих.Сега ме е яд ,че не съм си купила по-рано. За две седмици се отядохме на топъл хляб, сега не се нахвърляме толкова.

# 696
  • Стара Загора
  • Мнения: 29
Цитат
Аз купих случайно. Години отлагах купуването на такава машина защото ще ядем много хляб, но ми подариха  25 кг. безглутеново брашно , а то се меси по- трудно. Лепне доста и точно тогава видях, че ще ги пускат пекарните и си купих.Сега ме е яд ,че не съм си купила по-рано. За две седмици се отядохме на топъл хляб, сега не се нахвърляме толкова.

 И при нас така - от страх, че ще се прекалява с консумацията на хляб се въздържахме да купим.От Коледа и в нашия дом ухае на топъл аромятен хляб от хлебопекарна.Изобщо не съжалявам-даже мога да кажа, че с този хляб се насищаш някак по-бързо независимо, че е топъл и прсен.Вероятно защото няма толкова набухватели както в купения.

# 697
  • Мнения: 660
Аз купих случайно. Години отлагах купуването на такава машина защото ще ядем много хляб, но ми подариха  25 кг. безглутеново брашно , а то се меси по- трудно. Лепне доста и точно тогава видях, че ще ги пускат пекарните и си купих.Сега ме е яд ,че не съм си купила по-рано. За две седмици се отядохме на топъл хляб, сега не се нахвърляме толкова.

И при нас така се получи... като взехме машината правих хляб всеки ден за около 10-тина дни... Сега от седмица правя хляб само за децата и днес дори не го опитах като го извадих топъл от машината. Wink

# 698
  • София
  • Мнения: 15 833
      Днешният ми хляб.





Уж е светло в кухнята, пък стават тъмни снимките  newsm78.

Последна редакция: сб, 26 яну 2013, 20:25 от Тайна

# 699
  • Мнения: 8 559
              Много добри са си ти снимките,а хлябът е направо .... страхотен.Не ми е идвало на ум да усуча хлебчето. Laughing

# 700
  • Варна
  • Мнения: 302
И аз много се опасявах, че ще преяждаме с хляб, а с мъжа ми хич не сме слабички, та все отлагах, докато свеки не ни подари машина за Коледа. Е, всяко чудо за 3 дни, първите 2 седмици почти всеки ден правех хляб и го изяждахме, а сега един хляб го ядем една седмица, както беше и преди да си купим машина. Харесва ми, че мога да го правя от каквото брашно си искам и не се чудя дали ръженият хляб е боядисан бял Grinning. Слагам ядки, сусам, маслини, сушени домати, каквото ми хрумне. И определено засища повече от масовите купешки хлябове.

Да питам, някой пробвал ли е да прави безглутенов хляб? Имам такава програма и се чудя дали има някакви тънкости? Имам в нас брашно от елда и се чудя какво да го правя newsm78.

# 701
  • София
  • Мнения: 15 833
              Много добри са си ти снимките,а хлябът е направо .... страхотен.Не ми е идвало на ум да усуча хлебчето. Laughing
Диди, мислех да разстеля тестото, да го навия на руло и да го нарежа на охлювчета, но толкова бързо втасваше, че само го навих, усуках го и го завих бързо в тавичката.

# 702
  • Мнения: X
Тайна, в каква форма пече последната питка?

# 703
  • София
  • Мнения: 15 833
Тайна, в каква форма пече последната питка?
Не знам дали помниш,имаше едно време едни електрически тенджери за печене на кекс, с капак с реотани.Та такава тавичка ползвам, много е удобна, а капака така си седи някъде нов, изобщо не е ползван никога.Ако не съм го изхвърлила даже.И дръжките отдавна ги няма.

# 704
  • Мнения: 1 884

Да питам, някой пробвал ли е да прави безглутенов хляб? Имам такава програма и се чудя дали има някакви тънкости? Имам в нас брашно от елда и се чудя какво да го правя newsm78.
Аз съм правила 50/50 безглетуново с пшенично.

Общи условия

Активация на акаунт