Случвало ли се е при вашето дете и ка се справихте?

• 1 709
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте!

От повече от година извън вирусните и бактериални инфекци от градината детето понакашля ежедневно и почти всеки ден се оплаква от болки в корема. Преди около година започна да повръща спонтанно - без конкретна причина, на различни интервали от време, обикновено в периоди в които се води че е здраво. Никога преди това не беше повръщало с изключение на бебешкото повръщане на мляко в първите месеци. След последното му разболяване преди месец започна упорита дразнеща кашлица която лекувахме с два антибиотика, изпи две шишета сироп, слагахме капки в носа, смукахме хапчета за гърло, пихме противо алергични капки и единственото положително развитие след лечението е че детето вече не кашля докато спи. В този период отново зачестиха спонтанните повръщания /които рядко са повече от едно в рамките на един ден/ като няколко пъти повърна голямо количество слуз и 1-2 пъти храна. В рамките на този период детето често говори и за главоболие като сподели, че от доста време всеки ден го боли глава, но ми казва само когато болката е много силна. Обикновено няма температура, но на моменти се е случвало да е в диапазона 37-37,5 и само 1-2 пъти 38 градуса. При прегледите педиатъра твърди, че на слушалки нищо не се чува и че няма инфекциозна причина за тези проблеми при детето и то не е болно и щом не се повлиява от лечение не следва да се назначава такова. Отчете, че кръвната картина която правихме при последния преглед не дава данни за инфекция, макар че аз като не медицинско лице виждам, че има показатели сравнително малко под или над референтните стойности - хемоглобин, %лимфоцити, СУЕ и др. Тъй като лекарят не смята детето за болно не ни и насочва за консултация към специалист. Предлага да го консултираме с неврохирург или хирург в София. Колежките ми смятат, че много му обръщам внимание и че трябва да го оставя организма му сам да се справи без лекари и лекарства. В този едномесечен период имаше и една седмица без лекарства и кашлицата пак не спря. Бащата и другите близки около нас пък смятат, че не съм направила достатъчно за да му помогна. Пускам темата с надеждата, че ако друго дете е имало подобни оплаквания накуп /лекарката смята, че съвкупността на тези оплаквания може да са симптоми на нещо конкретно/  бихте споделили как сте се справили с проблемите и към какви специалисти евентуално сте се насочили. Записах час за детски гастроентеролог, но чак за другия месец.

# 1
Това, което описвате като симптоми донякъде напомня на хрониична хрема (не съм медицинско лице!). При моето момче (3г.и 6 м.) има подобно нещо, но без главоболието и всекидневното повръщане - покашля от доста време, все едно си прочиства гърлото, оплаква се от тежест в корема и преди седмица повръщаше слуз (4-5 пъти за 2 дни). На моменти хремата се позасилва, но като цяло дишането през носа не е затруднено и все пак има слаба секреция. Не пишете колко е голямо детето и се чудя да не би да прави синузит? Аз като дете имах и в първи клас лежах в болница за да го излекуват. Главоболието се вписва в такава диагноза.
Успех с диагностицирането и лечението!

# 2
  • София
Помолете джипито да ви вземе гърлен И носен секрет. Би могло детето да има стафилококова инфекция например в носа или гърлото, която да е резистентна към определен вид антибиотици и да не е излекувана въпреки двата дадени напосоки без изследвания такива.
Би могло да са възпалени синусите от хремата и главоболието да е вследствие на синузит - това пак ще се излекува, ако се премахне инфекцията с правилния антибиотик. Кашлицата би могла да е от носния секрет и стичането на секрета в гърлото, което се дразни от секрета. Повръщането би могло да е от кашлицата.  

Учудвам се как така е изписала два вида антибиотик без да е взела секрет от носа или гърлото  Thinking

След прием на антибиотик задължително се дава някакъв пробиотик на детето за да се възстанови организма. Ако не се даде такъв се получава йо йо ефекта на антибиотичния синдром. Дано ви е изписала пробиотици джипката задължително след, а не по време на приема на антибиотик. Би трябвало да ги знае тези неща  ooooh!

Почти същото нещо се случи с малката ми племенничка преди година и се оправиха нещата, така както ти казах...........естествено като смениха джипито и новото джипи взе секрет и  излекува детето дори без антибиотик. Но и старото им джипи би могло да се справи, ако и бяха казали родителите как да им излекува детето - тоест да вземе секрет и даде правилното лекарство на фона на антибиограмата.

# 3
Проверете и сливиците как са, често 3та сливица прави подобни проблеми, възпалява се и вдига температура.Моя син е така, не го боли гърло, но има алергичен ринит, съответно имаме насочена дата за махане на сливицата. След прием на АБ тя се свива, всичко отшумява...до след 1 седмица нещата се повтарят.

# 4
Благодаря за отговорите!

Джи пи то индиректно каза, че повече няма да се занимава с тези проблеми и съответно инициативата от тук нататък си е моя, съответно и за моя сметка, но няма как. В понеделник ще го заведа на специалист уши нос гърло за да вземе секрети от гърлото и носа, на 3.12 в нашия град ще идва детски гастроентеролог и имаме час. Тъжното е че тези инициативи трябва да са на лекарите които следят децата и съответно да дават направления. А те казват обяснение за проблема няма и до там. Ако родителят иска допълнителна консултация трябва сам да се насочи към специалисти за своя сметка доколкото може да си го позволи, докато открие точния специалист, ако изобщо го открие. Мечтая в България да се появи специалист "д-р Хаус", който да си върши работата както екранния доктор - до поставяне на вярна диагноза и правилно лечение. В България медицинското обслужване е наполовина. Лекарите дават някакво обяснение за да не се занимават по-нататък и нямат хъс да стигнат до истината за някакво състояние. Избират някаква форма на лечение често без да е доказано с изследване, че ще е ефективно или пък предлагат да няма такова и да се изчака да се види какво ще се случи, дали няма да отшуми от само себе си някога. А съм имала случай когато едно и също изследване беше гледано от поне десетина специалиста с десетина тълкувания и ми беше казано аз да си избера на кого да вярвам и да игнорирам останалите мнения. Тежка отговорност към дете за човек с немедицинско образование.

# 5
Секрет могат да ви вземат във всяка лаборатория, няма нужда да е взет от УНГ специалист. Ако секрета покаже нещо вече ще ви трябва специалист.
Поне едно изследване за алергии не му ли направиха на фона ан кашлицата или детето е малко(докъм 5 години някои лекари смятат че изследванията не са особено показателни, макар и да правят понякога)?
Принципно повръщането може да е вследствие на кашлицата, при децата е често срещано. Болките в главата може да са синузит както са писали някои потребители, а може да са от проблем с очите - ако не покажат нищо секретите отидете и на очен лекар. Ако детето не вижда добре и напряга зрението си може да се стигне до главоболие.

# 6
  • Бургас
Здравей, при подобна симптоматика, детето на една моя близка приятелка се оказа с рефлукс. Преди това беше изпило купиша лекарства от всякакъв характер и бяха обиколили всевъзможни лекари.
Така, че моят съвет е преглед при добър детски гастроентеролог  Peace

# 7
Здравейте!В понеделник водих детето при специалист уши нос гърло и му взеха от гърлото секрет. Сега чакам резултата, който ще излезе утре след обяд. Междувременно постепенно се върна нощното кашляне и тази вечер е почти непрекъснато. Учудващо е, че детето спи и кашля по този начин. Междувременно правиха рентген на баща му, защото и той кашля и му откриха фиброза. Четох за това заболяване. Освен, че е доста сериозно не можах да разбера заразно ли е и има ли опасност и детето да е заразено в предвид повръщането на слуз преди седмица.Притесненията ми са свързани с факта, че личната лекарка е обяснила на мъжа ми че това означава, че дроба е в слуз и затова има храчки доста често. И още нещо странно има при детето. При повечето мерения на температура няма такава, но на моменти термометъра отчита 37.3, 37.4, 38.1 и др. подобни стойности. Когато човек е болен от грип или нещо подобно температурата я има висока или суб фебрилна постоянно първите дни и след това започва оздравяването и край с температурата. А при детето температурата се появява понякога и след това няма с дни и после пак има някаква температура и понеже казах на педиатъра че няма температура тя реши че няма нужда от снимка, а може би трябваше да я направим при такава продължителна сериозна кашлица. В момента детето пие трети вид сироп и противо алергични капки, но вместо подобрение нещата вървят към влошаване. Чудя се ако от изследването на гърления секрет не изкочи причината за проблемите към какъв специалист да се насоча. При гастроентеролог сме на 03.12., но до тогава има почти 2 седмици.

# 8
Ако това ще те успокои направете една рентгенова снимка, не е чак толквоа вредно.

# 9
Направете снимка.И гастроентеролога,казвате че идва в вашия град на 3.12 Пробвайте да запишете час за него в болницата която си работи по начало и отидете там.

# 10
Аз не съм лекар, но дори и да бях по Интернет не се поставят диагнози.
Моето мнение е, че детето е с рефлукс - оттам проблеми с кашлица и хрема.
Рефлуксът често води до зачервяване на гърлото, заради дразненето на върнатата храна и/или стомашни сокове.
След консултацията с детски гастроентеролог, бих посетила и детски диетолог, за да бъде съставен режим на хранене, ако проблемът се окаже рефлукс.

Още нещо - хубаво е главата по време на сън да е повдигната с възглавница. Ако детето не използва такава, матрачето на леглото е задължително да се повдигне откъм главата.

Слузта в дробовете може да докара бактериално наличие, тъй като се получава застой и е екстра.
Направете пълни изследвания, дано бързо има развитие и детето да е добре!

# 11
  • София и там където не се пуши
Подсещам, че глава може да заболи от обезводняване.

Общи условия

Активация на акаунт