От повече от година извън вирусните и бактериални инфекци от градината детето понакашля ежедневно и почти всеки ден се оплаква от болки в корема. Преди около година започна да повръща спонтанно - без конкретна причина, на различни интервали от време, обикновено в периоди в които се води че е здраво. Никога преди това не беше повръщало с изключение на бебешкото повръщане на мляко в първите месеци. След последното му разболяване преди месец започна упорита дразнеща кашлица която лекувахме с два антибиотика, изпи две шишета сироп, слагахме капки в носа, смукахме хапчета за гърло, пихме противо алергични капки и единственото положително развитие след лечението е че детето вече не кашля докато спи. В този период отново зачестиха спонтанните повръщания /които рядко са повече от едно в рамките на един ден/ като няколко пъти повърна голямо количество слуз и 1-2 пъти храна. В рамките на този период детето често говори и за главоболие като сподели, че от доста време всеки ден го боли глава, но ми казва само когато болката е много силна. Обикновено няма температура, но на моменти се е случвало да е в диапазона 37-37,5 и само 1-2 пъти 38 градуса. При прегледите педиатъра твърди, че на слушалки нищо не се чува и че няма инфекциозна причина за тези проблеми при детето и то не е болно и щом не се повлиява от лечение не следва да се назначава такова. Отчете, че кръвната картина която правихме при последния преглед не дава данни за инфекция, макар че аз като не медицинско лице виждам, че има показатели сравнително малко под или над референтните стойности - хемоглобин, %лимфоцити, СУЕ и др. Тъй като лекарят не смята детето за болно не ни и насочва за консултация към специалист. Предлага да го консултираме с неврохирург или хирург в София. Колежките ми смятат, че много му обръщам внимание и че трябва да го оставя организма му сам да се справи без лекари и лекарства. В този едномесечен период имаше и една седмица без лекарства и кашлицата пак не спря. Бащата и другите близки около нас пък смятат, че не съм направила достатъчно за да му помогна. Пускам темата с надеждата, че ако друго дете е имало подобни оплаквания накуп /лекарката смята, че съвкупността на тези оплаквания може да са симптоми на нещо конкретно/ бихте споделили как сте се справили с проблемите и към какви специалисти евентуално сте се насочили. Записах час за детски гастроентеролог, но чак за другия месец.