Вече е НОЕМВРИ, време стана да се гушна най-накрая в мама!

• 33 673
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
mimka_8, и аз така мислех, но в болницата така ме наплашиха с тия ядки... Сега вече ще си хапвам повече без да се притеснявам!

# 676

Конкретно въпросите към вас ( а може и ЛЛЛ да коментират ако не е твърде обсъждано назад- не искам да губя времето им ) : Вие какво ползвахте за разранени зърна? И как да въведа режим?

Въпроса за ЛЛЛ е :  правилно ли е да стимулирам временно едната гърда със сученето на бебето, а другата с помпата, заради разраненото зърно?

//Герито//, честито бебече!

Мислиш ли че е възможно бебо да не засуква правилно гърдата? Неправилното позициониране и засукване на бебето често е причина за болезнено кърмене и може да доведе до разраняване на гърдите. За да засуче правилно бебето трябва да отвори широко уста, за да поеме добре освен зърното и по-голямата част от ареолата, а устните са обърнати леко навън.  Мога да ти предложа един клип за поставяне на бебето на гърда и засукване.

При вече разранени зърна майките споделят, че чувстват облекчение, ако сменят позата. Така бебо суче на различно място и това би могло да намали в известна степен болката. Опитването на различни пози също така би могло да помогне да се намери тази, в която кърменето не боли.

При открита рана хигиената е много важна за да не навлезе инфекция навътре в гърдата. След кърмене е важно да се почисти добре гърдата, след което се третира. По възможност майките използват кремове, които не налагат отмиване преди кърмене каквито са кремовете с пречистен ланолин. Ако се използва крем, който налага почистване е добре да се отмива само с чиста вода и без да се трие зърното. Ползването на силиконови зърна, подложки за кърмачки е възможно да влошат разраняването.

За да се намали травмата на зърната на много майки помага изцеждането на ръка вместо с помпа. Това са линкове към 2 клипа, представящи различни начини на изцеждане на ръка, които евентуално биха могли да са ти от полза - http://newborns.stanford.edu/Breastfeeding/HandExpression.html и http://www.youtube.com/watch?v=Tuhuekl-3JY

Какъв режим имаш предвид да въведеш? Повечето новородени имат нужда да сучат често. От една страна стомахът им е малък - при раждането стомахът е с размер на лешник, а количеството мляко, което може да вмести 5-7 мл. С времето постепенно нараства като около ден 3 събира 22-30 мл, а около 10 ден количеството, което може да събере стомахът на бебето е 60-81 мл. Времето, което е необходимо за обработка на кърмата е между 60 и 90 минути, а след това бебето е отново гладно за разлика от бебетата хранени с АМ, които заради по-трудната обработка на съставките на АМ правят по-големи паузи - от около 3 часа. От друга страна мускулите, които участват в кърменето в началото не са достатъчно силни за да може бебето наведнъж и за кратко да изсуче необходимото му мляко. С нарастването на стомаха и с укрепването на мускулите, които участват в сукането бебетата сами увеличават този интервал като в същото време скъсяват времето, за което се наяждат. За да се случи това е нужно време и търпение.

Пожелавам ти да намериш лесно причината за разраняването и да се справиш бързо с проблема   bouquet

# 677
Относно ядките - по възможност да са сурови, за да са по-полезни Simple Smile

# 678
Цветеееее,честита рожбичка.Да ти е жив и здрав малкия юнак и много много да ви радва.  Hug   bouquet
Вики,честит юнак.Нека бъде жив и здрав и само радост да ви носи.

Аз да се оплача...Купих днес светещ Дядо Коледа и малката не го отрази.  Crazy

# 679
Честит първи сняг!

# 680
  • Германия
´´´´´´

angels_zg, аз вече започвам да се отчайвам....това дете катогорично отказва да спи....поне през нощта подремва по малко....направо не знам какво да правя.....  newsm09 И по този повод ще питам ЛЛЛ :

Така...значи....както споменах малката почти не спи....храня я на поискване като нейното искане напоследък все по-често се случва....понякога дори на 30 минути......яде, аз я държа сума ти време изправена за да не повърне, иначе веднага повръща....дори след като се е оригнала.....единствено след баня вечерта има около 3 часа сън и после си почва програмата на 1 час....през деня почти не спи.....не ям шоколад, нито пия кафе! Къде е проблемът? Направо ще откача вече.....нали уж малките бебета повече спинкат  newsm78 И постоянно маха с ръчички и краченца....коремът ми сигурно е в синини вече....да се притеснявам ли? Да не е нещо хипер активна? Съжалявам за объркания пост, но го пиша като през две думи търча да и давам бибата, че я изпуска и плачка..... Sad [/color]
Monsy, колко добре си го казала "нали уж малките бебета повече спинкат"....Да, възможно е да има бебета, които спят по-дълго или по-спокойно. Колкото и банално да звучи, всяко бебе е различно. Възможно е всичко да е започнало през бременността, възможно е причината да се крие в начина на раждане..Чувстваш се неспокойна и притеснена и може би претоварена с нуждите на детенцето ти. Какво според теб би ти помогнало да се намали напрежението и стреса у дома? Много майки носят бебетата си в слинг или кенгуро, така хем успяват да посвършат нещо у дома или да излязат на разходка и покупки, и бебетата им усещайки топлината , близостта и движенията на мама се успокояват и поспиват. Честото будене при новородените е природен механизъм, ако едно бебе спи продължително, не се храни редовно, а това е важно за развитието му. Мъничетата нито знаят колко е часа, нито кой ден сме днес, нито че скоро иде Коледа...или че мама още не е успяла да закуси, въпреки че е обедно време. Затова, ако мислиш, че ще ти помогне, подреди си така нещата, че да имаш под ръка на няколко места в жилището нещо здравословно и дребно за хапване и пийване. Явно си отглеждаш една "желязна лейди" щом отсега ти прави синини с ръчичките и крачетата си. Ето това ритане и ръкомахане например би могло да се успокои, ако бебето е вътре в слинг. Има бебета, които се успокояват и заспиват, ако са залепени за мама или например в спално чувалче, където тези движения са ограничени. Един вид се чувстват отново като в утробата. Може би това усещане ще помогне на твоята бебка да се успокои. Твоите настроения и грижи също ги усеща, колкото и да е мъничка, тя е като огледало, което отразява майчините чувства. Какво те успокоява теб самата? Кой би могъл да ти поеме част от домакинските задължения, за да имаш време ти самата за себе си. Таткото с какво може да ти помага? Помисли, какво би променила и какво би направила, ако някой те попита спонтанно; често това е отговорът, който сама търсиш  Wink

# 681
Цветенце Честито!  bouquet
Относно храната-аз хапвам абсолютно всичко. Но наблягам на жито, елда, мюсли, амарант... плодове и ядки! Ядките са страшно полезни(сурови), също хапвам и червена боровинка с кисело млекце.Естествено не прекалявам с портокали и мандарини- но си хапвам. Банани и ябълки редовно, нар също.

# 682
  • Германия

Монси Аз ще ти дам един съвет, за който от ЛЛЛ ще ме изгорят на клада. Ама това е само друго мнение и ти може да не се съобразиш.
......
Сакън! ЛЛЛ не гори на клада, нито предписва или налага мнения  Wink само дава информация и споделя опит от майка на майка  Flutter Всяка майка познава бебето и семейството си най-добре и взема решение кое и как би и помогнало. Или накратко: вземете това, което ви е вкусно, останалото оставете на масата  Wink Peace

# 683
  • В къщурката на хълма на феите
Петя на нас ни казаха да не ядем прясно мляко, кафе, шоколад, цитруси от сорта на портокал, ананас и т.н., да се избягват ядки /всякакви без орехи/, бобови храни и всякакви които предизвикват газове или са трудносмилаеми /примерно зеле/ и това през първия месец на бебето или докато траят коликите, след това можем да вкарваме от тези храни и просто да наблюдаваме какво сме яли и ако случайно бебето стане неспокойно, боли го коремче или нещо от сорта да избягваме точно този тип храни, ако няма никакви проблеми да си ги ядем спокойно .. аз лично ям предимно месо и картофи, чушки, домати, ябълки, банани /Ема не я дразнят бананите/, солети, много айрян и кисело мляко заради кърмата, супи и прочие

момичета аз искам да ви питам дали можете да ми дадете идеи за нещо за разхлабване, което обаче не минава през кърмата .. просто толкова жесток запек ме гони, че думи нямам да ви опиша, а педиатърката на Ема ми каза да пия сироп Лактулоза-Мип, обаче той изобщо не ми помогна Crossing Arms

Елзе мисля си, че няма нищо в гърдите, защото обикновено при другите кърмения в чашката на протектора има кърма останала, а вечер няма и грам, а Ема пищи все едно, че не е хранена цял ден .. същото нещо се повтаря и с другата гърда .. имам чувството, че тя повече се уморява да цока и огладнява, отколкото да се засища при тва настървено сучене от нейна страна /през деня цока бавно и спокойно, вечер при предпоследното и последното хранене цока като световен шампион/ .. забелзях и че като цока, а не получава достатъчно започва да става супер нервна и се бори с мен и с гърдата, мачка я с две ръчички, хапе зърното и си натиска главичката в мен като побъркана .. чак се налага да я отдръпна, за да се успокои това дивеене .. е, друг е въпроса, че тя започва да плаче като я дръпна .. примерно снощи ситуацията беше същата и понеже си помислих, че е невероятно гладна все още въпреки 40-минутното сукане, направих АМ и тя изяде точно 10гр. и се тупна да спи .. за акането и пишкането - ако да речем през деня сменя 7-8 памперса, 2 от тях са напишкани, ама много напишкани и 5-6 са наакани, но акото не е с големината на 1лв., ами Ема е оакана до ушите и трябва да мием дупето на чешмата .. за жалост нямам домашна везна, където да претегля Ема и да видя дали и колко е пораснала, защото при мен го има проблема, че като я виждам всеки ден не мога да намеря разлика в размерите й Confused

# 684
  • Варна
Цветенце, ами аз не съм ти честитила ooooh! Да ти е жив и здрав Йоан, все така със собствено мнение за нещата да бъде Hug
Вики, честит младеж и на теб, да е жив и здрав Hug

Аз като ви чета, чак почвам леко да се притеснявам Rolling Eyes Ям и пия абсолютно всичко, вкл бобови, зеле, ряпа, цитруси по много, ядки всякакви, шоколад, кола, кафе, вино (последните по малко, но пък редовно)...  Embarassed Иначе се храня с готвено за обяд и вечеря, но това по принцип си е така; и обикновено не е постно (заради мъжа ми, той постна манджа не готви, а и не яде). Та тъй. Но Бубка има леки колики, не е някаква драма.

# 685
Здравейте мамчета
аз искам да ви питам как сте със  luvbed ? интересува ме ако имаш шевове след колко време може да правиш секс? нашият мушмурок е на 41 дни вече, но мен ме е страх. незнам как ще се престраша, а и честно казано нямам и желание. като бях бременна имах повече желание. сега какво ми става незнам  newsm78 . вече се чудя да не съм се повредила нещо  Thinking

# 686
Здравейте мамчета
аз искам да ви питам как сте със  luvbed ? интересува ме ако имаш шевове след колко време може да правиш секс? нашият мушмурок е на 41 дни вече, но мен ме е страх. незнам как ще се престраша, а и честно казано нямам и желание. като бях бременна имах повече желание. сега какво ми става незнам  newsm78 . вече се чудя да не съм се повредила нещо  Thinking

Мии, аз вече пробвах Blush Беше супер, не съм забравила как е Crazy Mr. Green
Последните ми конци паднаха миналата седмица.Имах разкъсване, затова ме шиха.
За сравнение предишният път имах направена епизиотомия и си болеше доста и първият път, че и после. Ползвах овлажняващ гел-Глайтгелен.

# 687

Честит да е Йоан!  bouquet

Мии, аз вече пробвах Blush Беше супер, не съм забравила как е Crazy Mr. Green

Амиии честито LaughingАз все още и желание нямам,а и съм все заета откъм гърди Confused
  За яденето-от всичко по много без боб,зеле и ряпа,а как обичам през зимата BlushЯдки всякакви без фъстъци ръбам по цял ден.
  Коликите ги боря с малко шише от мин.вода пълно с топла вода и го слагам между коремчето му и мен.Много го успокоява.Режим нямаме никакъв и няма да създавам-яде и спи,когато реши-на кърма е.
  Меци,аз се церя с добре узрели кивита -2-3бр. ми решават проблема с ОО.

# 688
Меци, свещичка Ева кю.

# 689
  • София
аз си хапвам всичко и не забелязвам да се отразява на беб.

меци и при мен вечер е подобно с яденето.През деня гърдите ми са пълни,та бебо чак се дави.Вечер обаче към 21-22ч. давам и от двете по няколко пъти и яде сумати време.Аз обаче не давам АМ ,а го държа,докато не заспи или да пусне сам.Опасявах се и аз дали се наяжда,защото пък Ники и много повръща и то след всяко ядене.Обаче се оказа,че много стабилно хапва даже.
Днес бяхме при педиатъра и е 5 кила точно. Shocked,та си качва човека даже повече от необходимото.
За запека - свещички може да си вземеш или има едни мини клизми,които и за бебета стават - релаксит .http://www.marvi.bg/relaxit-relaxit-mini-klizma-za-rektalna-upot … -h-5-ml-3632.html

монс, на погачата вчера ни подариха кенгуру моите колеги и днес готвих с бебо вътре -човечето веднага заспа и спа през цялото време вътре.Видях,че и от ЛЛЛ го препоръчаха.
Обаче си тежи диването.
Пиша и в един друг форум и там в една тема за кърменето ми препоръчаха 2 начина за оригване като много ефикасни ,та ги споделям с теб,защото знам,че и на теб ти е трудно това.

-гушнете бебето с гръб към вас и седнете, като и бебето трябва да е седнало, после леко го наведете напред, друг вариант е- гушнете бебето като брадичката е опряна на рамото ви, като придържате главичката се наведете напред все едно се покланяте.

Малко ме е шубе при това свиване да не върне,че той  и от въздуха вече имам чувството,че връща,ма ще пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт