Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 49

• 42 583
  • 743
  •   1
Отговори
# 15
Султана също е мъж , но не може да го сравняваш с роб - мъж на принцеса. Султана дори е желателно да спи с много жени - за да има много деца. Колкото повече шехзадета ,толкова по сигурно ,че ще остане някое живо да го наследи.
Ако на ибрахим му беше разрешено да спи с други жени , Султана нямаше да го смята за предателство и да позволява Хатидже да му решава съдбата. щеше да я прати да си гледа децата и сарая с това ,че всъщност нищо не е станало.

Друг е въпроса ,че всички исторически личности са оставили информация , че Султана е бил верен на Хюрем.
И ако отново ме опонираш , че никой не е могъл да знае дали е спал с наложниците или не- могли са да знаят и са знаели ,защото халветите също са се записвали.

1. Ибрахим не е бил роб!!!!! (не защото аз така искам, а защото всички историци са категорични по този въпрос. Отделно някои особености на ОИ, които правят това невъзможно.)

Но без значение какъв -- той е имал право на харем! Всеки Зет на султан е имал правона харем!!!  Най-близкото доказателство е Рустем.
Ако ти говориш за филма --- моля да уточниш.  Аз говоря за история.

2. за да продължим дискусията (тъй като може би аз не съм прочела достатъчно и бих искала да се запозная с тези материли) ... моля цитирай кои исторически личности са оставили сведения, че султана е бил верен на Хюррем?
В същият контекст -- къде можем да прочетем и ние въпросните харемски книги, в които е описано всичко.

bouquet Hug  bouquet

Само да си подновя  питането --- Сюлейман  прелюбодеец ли е?

# 16
Ей, много го харесвам този Куртис Тунджел! Добър избор да влезе в сериала!

# 17
Благодаря на Мистик за превода  newsm51 smile3501   love001 Сега ще сложа и субтитрите  Peace

Ибрахим: Най-хищният, сред животните, лъвът, се опитомява с интелект, а не със сила. Укротителят му, отначало с любимата му храна, а после чрез навика, го усмирява. Лъвът е... великият владетел на Османската империя. А пък аз... укротявам падишаха, който ми е господар...

Ебу Сууд:  Длъжностите са временни... Ваша светлост... Трябва да се внимава...

Ани, благодаря за видеото! Благодаря за него и на още един човек - той ще се сети кой е!  Winknewsm51
Благодаря и на Мистик за експресния превод!  smile3525

И от двете  виждам огромно противоречив в този човек  и тъкмо заради това ми е интересен! Образ, в който да дълбаеш и да отриваш грешки, вини, добро, зло, сила, мъдрост, прозорливост, самолюбие, сълзи, любов, изкушение, мъка... - всичко има в него, цялата гама на човешките чувства и емоции. .. Ето затова е интересен за мен.  Peace
Благодаря още веднъж!

newsm74! Много добър пост!
Ибрахим, както вече съм писала, е най- комплексният образ, развит в сериала!  Няма друг толкова многолик и многопластов! Да не забравяме, че той образова Султана, той прочете Данте Алегиери, не само Мухибби мож да се цитира! Нима не беше силен момент, когато , след прочитането на Ад, отиде да с го доведе обратно пт Парга???

bouquet Hug  bouquet Hug  bouquet

и само за допълнение -- може да не се е виждал с Лутер , ама е знаел достатъчно, че да подполага разкола в църквата, тъй като разединената християнска църква означава силна Империя.
А в образана Ибрахим е вложено толкова много отношение, колкото май в другите взети заедно. Толкова противоречив , променящ се, че той всъщност е най-близък до реалния човек -- с върховете си и падовете   bouquet

# 18
Дали да не се разберем принципно по въпроса за любимия ни сериал!
Ясно и точно се казва, че героите и събитията са вдъхновени от историята.. Филмът е история на една любов.
Няма как да пренасяме автоматично документалистиката, тук говорим за художествени образи, които са продукт на сценаристи, режисьорски похвати..
Те услужливо имат право да правят съвкупни образи и никой не може да очаква, че се следва единствено Роксолана или който и да е пергамент, намерен и разчетен от историци.
Във форума дискутираме представените ни от сериала образи!

# 19
Ани, Мистик, благодаря фрагмана и превода   bouquet

# 20
За мене в сериала любимците на сценаристите са били именно Ибрахим и Нигяр!
Ибрахим показва завиден интелект и проницателност, които малко трудно се вписват в представената му биография.
Чрез него, като съвкупен образ, сценаристите са компенсирали дефицитите на представителите на династията!

# 21
Привет в новата тема

Нова тема, нов фрагман  Laughing Благодарности на Мистик за превода   bouquet   bouquet   bouquet

Великолепният Век 74 епизод трейлър 2 с бг. субтитри

По молба на фенове слагам преведения монолог на Ибрахим. Много добро изпълнение  Peace и чудесно представено душевното състояние на Ибрахим. Наистина не му е леко на завалията  Cry Насладете се  Hug

Монолог на Ибрахим от ВВ 73 епизод

Б л а г о д а р я

# 22

1. Ибрахим не е бил роб!!!!! (не защото аз така искам, а защото всички историци са категорични по този въпрос. Отделно някои особености на ОИ, които правят това невъзможно.)

Dore Mi,може ли да дадеш повече инфо или линк,към материала където се казва,че Ибрахим не е бил роб.
Благодаря предварително!       bouquet

# 23
За мене в сериала любимците на сценаристите са били именно Ибрахим и Нигяр!
Ибрахим показва завиден интелект и проницателност, които малко трудно се вписват в представената му биография.
Чрез него, като съвкупен образ, сценаристите са компенсирали дефицитите на представителите на династията!

Тук съм съгласна  Grinning Grinning

# 24
Благодаря за превода!
 Думите на Ибрахим са лична обида към султана!
Т.е отговора,който "води" и в анкетата(дето нямаше да я бъде)!

# 25
На въпроса от 48-ма тема: На кого ви прилича Шекер ага ? Амииии на Димитър Цонев ... с подкастрен мустак.

# 26
Dore Mi ,

В старата тема ти дадох отговор.

Добре де ,като толкова държиш - ще го наричам слуга . Готово.
Слугата Ибрахим ...........хммммммм, звучи ли ти по-добре , на мен не.

# 27
Благодаря за превода!
 Думите на Ибрахим са лична обида към султана!
Т.е отговора,който "води" и в анкетата(дето нямаше да я бъде)!

Аааааааааа  неееееееееее ,той не ги каза тези думи , тяяя Вещицата Хюрем му ги вкара в главата чрез магия.

# 28
  • Истанбул
А, ето и малко по-подробно, за спахиите: Hug

Спахиите са тежката конница, класическата турска войска, т.нар. османски рицари, съставяща ядрото и най-важната част на османската армия. Делят се на две: тъмарлъ (с имоти) и капъкулу (на служба в двореца). Водят началото си още от конния номадски период на турците, когато тези воини-благородници, наречени тогава алп и/или батур, са били най-близко до хана/каана и били основополагащатата част на всяка новооснована турска (тюркска) държава (общо 16 на брой).
 Спахиите са гръбнакът и на Селджукската държава, първата турска държава в Анадола, като Ерту'рул, бащата на Осман е бил именно такъв спахия, на когото селджукският хан е дал земи, на 100-км югозападно от Бурса и оттам е започнало развитието си бъдещата ОИ.
 Главно условие за спахиите е било да са с турски етнически корен. Със закон е било забранено да се набират воини от други етноси. Затова тъмари има само там, където присъства турско население. В Йемен, към Багдад, Египет и Магреба тъмари няма.
Задължението на тъмарските спахии в мирно време било, със събраните данъци от поверените им земи, да набират войници и да ги обучават и попълват армията, както и да се/ги изхранват и въоръжат, без да затрудняват хазната , а във военно, да се включват, заедно с войниците си в походите.

# 29
  • София
И аз да се запиша, все пак сряда е близо.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт