Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 49

• 42 712
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
  • Burgas

Подкрепям Ибрахим, защото той застава честно и смело като войн обърнат с лице към враговете си. И тъкмо там е разликата му с Хюрем.
Съжалявам, но методите на Хюрем...прекалено са ми чалга.

съжалявам, но това което си писала, как ще оправдаем Хюрем и как ще обвиним Ибрахим съвсем не е верно . 
Не съм забелязала, някой от привържениците на Хюрем да  използва нещо подобно.
 Ние обсъждаме постъпките и действията на двамата не от гледна точка на това дали са мъж или жена , а от гледна точка  на ВЪТРЕШНАТА  им природа  и ВЪНШНИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА, които ги  принуждават да действат по заложения в тях  алгоритъм на поведение.
Аз например намирам  и в единия и в другия много сходни положителни и отрицателни качества, които обаче всеки използва или не използва в подобни  и за единия и за другия  ситуации, следствие  на което оценката ми  и  отношението  ми към съответния герой е различно.

А и не съм съгласна, че Ибрахим се бори честно и застава лице в лице с врага! Това не е така!

Разбира се, че не е така. Може и да е заставал лице в лице с врага,ама пък баш честно ???!!! newsm78

# 181
  • Burgas

Иначе май бяхме прави, че Ибрахим пак ще играе нечестно, с което ще разгневи Хюрем. Не се научи той да не дърпа лъвицата за опашката!!  Naughty

newsm62 newsm74

Ако внимателно сме гледали всички
няма честна борба тук,защото дворцовите интриги са типични...но ми се иска да вярвам,че всеки тук знае от какво са породени-Хюрем нямаше друг избор ,просто се вписа в обстановката,Ибрхим пък е вечно съмняващият се в себе си раздвоен мужду произхода си и положенето си човек.
Не малка вина за това му поведение има Хатидже,даже исамия Сюлейман,който дълго го наричаше"чужденецо"...
О времена,о характери... smile3518

така е, житейските обстоятелства никой не може да отмени ,те  принуждават човек да действа според тях. И аз това казвам, че важна е вътрешната природа на човека .
Дворцовите интриги  може и да са били типични, но не всеки  можеш да наречеш  интригант , нали ?
Даже и считам , че не винаги убиецът е убиец .

# 182

Цитат на MANOWAR:

Що се отнася до това, че Ибрахим се бори честно и застава с лице срещу враговете си като войн, а Хюрем използва така наречените женски хитрости, манипулации, подслушвания, надничането зад ъглите на ония които я следват, ще кажете-да ама тя е жена, това са нейните оръжия. И пак стигаме до доминиращото разбиране на отношенията как постъпва един мъж, една жена, които забележете принципно са изкуствено вплетени в социално ролевите игри на някакъв поглъщащ ни и доста бетонирам порядък. Според социално конструираните ролеви игри, мъжа трябва да е силен, жената хитра. В случая, Хюрем е оправдавана за подлите си манипулации и хитрост-забележете, само защото е Жена!Подкрепям Ибрахим, защото той застава честно и смело като войн обърнат с лице към враговете си. И тъкмо там е разликата му с Хюрем.
Съжалявам, но методите на Хюрем...прекалено са ми чалга.

[/quote]
Manowar моля да ми обясниш на мен която май съм към групата на 'чалгаджийките' /мразя чалга/къде виждаш честността на Ибрахим? Thinking
С кого Ибрахим е честен със Сюлейман ,с Хатидже,с Нигяр ?-това би трябвало да са хората които най-много обича нали ? Wink
За мен образа на Ибрахим е нарцистичен.От както свят светува човек обича егото си-ти си ми мил ,но аз съм си по-мил , всички негови действия са подтикнати именно от това да запази собственото си аз! Peace
[/quote]

По първото ти изречение, прочети внимателно поста ми. Предварително съм се извинила на онези фенки на Хюрем, които не са крайни. После аз още не съм ви научила никовете, пък да не говорим, че не знам конкретно коя е крайна коя не е, очевидно не визирам конкретно поотделно никоя от вас, така че не се обиждайте. Както и не нарекох всяка една поотделно чалгаджийка, тук става въпрос за субкултура, начин на мислене и поведение, ценности така харесвани от жените по принцип-хитрост, способност за манипулация и т.н. и т.н., така характерни и за нашето съвремие. Въпроса е, че забравяме, че първо сме хора, а после жени-мъже, което пък предполага отново оная опозиционна бинарност, ако не е това, тогава значи е обратното на него. Говорех по скоро за един културен конструкт, както и че има начини по които тази културна среда ни избира. Така градим и своите формули за социално възприятие. Ето ти пример от твоя пост-поне аз така го разбрах-Ибрахим е мъж, значи няма право да лъже, Хюрем е жена, тя има право да лъже и тва е ок, нали? ако правилно съм те разбрала. И никъде не казах, че никога не е лъгал, такива хора не съществуват. Но това не означава, че не се бори честно нали? Не означава, че е подмолен като Хюрем нали? МАнипулатор ли е или? Нима не виждаш разликата-той се държи като войн във войната си с Хюрем, тя действа подло и евтино, което всъщност струва доста скъпо на други нали? Да изброявам ли-на Нигяр, че и на детето й което използва, на Ибрахим, на Хатидже, че защо не и на Сюлейман.

# 183
Manowar, поздравления за хубавия ти коментар!
Но не виждам смисъл от продължаване на спора, тъй като от предната тема се убедих, че щом мнението на някакви си там историци, чиито имена всеки можел да изброи, не доказвало нищо, то на нас какво ни остава, освен да сведем глави и да замълчим.

Благодаря ти:) Да права си да не продължаваме спора, на мен лично да обсъждам Хюрем ми писна, ама като предложих да обсъдим други образи никой не се съгласи. Хюрем и пак Хюрем:)
Как тогава да не се преклоним пред Хюрем:)))

# 184
  • Burgas

Иначе се замислих, че може би не само тайната на Фирузе, но и инцидента на Мехмет може да сплоти също малко СС и Хюрем. В такива моменти би трябвало да са заедно и да се подкрепят. А дали тази тайна е достатъчно голяма да накара СС да разлюби Ф. или дори да я намрази?

даже и да  са заедно и да се подкрепят при инцидента на Мехмет , не считам,че това е достатъчно за да забрави за Фирузе. Тя е доста нахална и лицемерна и вероятно ще се възползва от това за да го утешава ...Пък и по- достойно, ще е да и` клъцне вратлето с татуировчицата според мен . Ама дето пак някой друг ще трябва да му отваря очите ,де  bash завалията и  Садъка му вкараха в леглото, пък тя му извади нож, и Фирузето с татуировка  му натресаха, пък  hahaha наш Сюлейман - все не разбрал до последно ...

# 185
trendafilka, забравих да напиша, че преди съм казвала ако си ми чела постовете, че харесвам Ибрахим, с изключение на случаите когато изневерява на Хатидже.

# 186
trendafilka, забравих да напиша, че преди съм казвала ако си ми чела постовете, че харесвам Ибрахим, с изключение на случаите когато изневерява на Хатидже.
Всеки има право на избор и двамата герои имат положителни и отрицателни качества никой не е идеален както и самите ние ,но не съм съгласна с това ,че Ибрахим е честен само това исках и да кажа!  Rolling Eyes Wink

# 187
  • Burgas

харесвам Ибрахим, с изключение на случаите когато изневерява на Хатидже.

какво значи харесвам Ибрахим, с изключение на случаите когато изневерява на Хатидже. ?

На мен лично това , че изневери на Хатидже не ми направи особенно впечатление, по- скоро го очаквах и даже бих го оправдала, защото тя самата  го отблъсна от себе си.  Физическата изневяра не е най- важното.  Важното е присъствието на любовта - ако  има любов, няма да има изневяра.
Ибрахим го заболя от разочарованието ,когато  разбра ,че човекът който уж го обича , всъщност  не е това  за което се представя ..а после ще разбере и много повече ще се разочарова от  същия този човек -Хатидже.  Тя го разочарова, меко казано и той призна на Нигяр, че в този миг любовта му към Хатидже  се е изпарила. От там на сетне,  за мен нещата са приключени и непоправими. Дали ще и изневери или не ,беше въпрос на стечения на обстоятелства. Какво можеше да направи ? Да се разведе ли, преди да обикне друга  ? И той е човек, и той търси щастието си ...– всеки иска за себе си най-хубавато и търси докато го намери.  Така, че аз го оправдавам.

Ама не това му са кусурите на Ибрахим. Други са , много по - силни лошите черти от характера, който човек не може да му прости . Такива като уж честност, ама не съвсем, че даже и напротив....Честно ли беше да гледа Сюлейман, как страда по Хюрем и се измъчва, че може би има грях, че невинна я наказва, пък Ибрахим да мълчи въпреки че знаеше истината, че е невинна ?
Можеш да изпишеш хиляди оправдания в негова защита , но нито едно няма да го направи по- честен.

Това, че е в противоречия с Хюрем, не му дава право да лъже господаря си , че и приятеля си ...тази честност аз наричам лъжа , пък кой както му харесва ... Crossing Arms

на мен лично да обсъждам Хюрем ми писна, ама като предложих да обсъдим други образи никой не се съгласи. Хюрем и пак Хюрем:)

ами филма е за нея, все пак  Wink освен това, образа не е доизграден и не можем да го оставим ей така ...тепърва ще видим , а другите един по един, всичките си ходят, сега и Ибо ще ни напусне...
 ( фирузето хич не я броя ) пък Хюрем  остава да се развихря ... Flutter или да укротява лъва ...

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 12:01 от PIPINA127

# 188
Добро утро!
 "Без да визирам някого конкретно", искам да кажа,че забелязвам,че някои хора напоследък се вживяха в ролята си на "съдници от последна  инстанция"! То не бяха знания, история, езици,култури и т.н Мисля обаче,че по-прекален е опита да се класифицират според съвременни класификатори,  пишещите тук според различните им предпочитания,вкусове и пристрастия.
 Момичета, тук обсъждаме само ЕДИН филм и съпровождащите го исторически факти! Не е конкурс за литературна награда ,затова всеки може да се изразява както иска, разбира се спазвайки добрия тон!
Моля,не ме разбирайте погрешно, никой не искам да обидя, но хиляди пъти ми е по-приятно да чета
постове написани  с чувство за уважение към съфорумките и такива,които развеселяват душата и сърцето! Hug Hug Hug на всички и хубав ден!

# 189
здравейте момичета,някой ще ми каже ли къде гледате великолепният век,аз гледах в vbox досега до 25 серия с бг субс,но сега не ме пуска да вляза даже.от моя комп ли е или е изтрит нещо??

# 190
Да права си да не продължаваме спора, на мен лично да обсъждам Хюрем ми писна, ама като предложих да обсъдим други образи никой не се съгласи. Хюрем и пак Хюрем:)

На мен би ми било интересно да споделиш какво мислиш за Нигяр, например.
До тук прочетох доста мнения, които уж твърдят, че е много харесван герой, но общото впечатление, което остава е друго. Ето това е интересен феномен - всички я харесваме, но се споменава само във връзка с това, че била "предала" Хюрем.  newsm78

# 191
Сюмбюл е моят човек!
Евнух, роб, безкомпромисен при изпълнение на султанските заповеди, но и единственият, който показа сърце и душа в сцените с дъщеричката на Нигяр и Ибрахим. Хатидже - с толкова чакано и изстрадано майчинство се остави горделивостта и егото да надделеят над човещината; Хюрем - майка на 5 деца не върна детето на майката, а веднага го използва за собствени цели; Ибрахим говори за дъщеря си като за "детето на Великия везир" и не се интересува от майчинските чувства на Нигяр...

# 192
Здравейте ,фенове!Докато дойде ред да пиша и то станало обяд! ooooh!

Днес е ден на християнското семейство.
Поздравявам Ви с празника и желая здраве и усмивки в домовете Ви! smile3525 smile3525 smile3525

Заредете се с позитивизъм за серията довечера-да видим как се развиват нещата в султанското и велик везирското семейство.О, то май първото се казваше харем. hahaha

Лек и приятен ден!  bouquet

# 193
  • Атлантис, Галактика Пегас
Добър ден.
Аз отдавна престанах да споря.  Mr. Green Мина ми желание да споря още по време на втори сезон- началото.
Имаше тук в темата личности с който не само да споря ама понякога дори темата не ми се четеше.  Mr. Green
За мен истината за тези два героя е споделил единствен свидетел дето е живял с тях.
Думите произнесени пред Дивана след смъртта на Хюррем от СС (бяха поместени в темата мисля че от Мистик, или Мишел ако греша да ми прощават). Не си ги смопням до словно но основна мисъл беше, че тя е била за него всичко, глътка въздух, душа, съвест всичко. И това че поискал да легне до нея в гроба. Мисля че характеризира добре каква е била за СС.

И това че той не показа явствено че съжалява за екзекуция на Ибрахим, поне аз не си спомням накъде да пише, че произнесъл пред някой че съжалявал...  След като е дал заповедта да се отнеме всичко което му е принадлежало...  Това че от след Ибрахим останало изречение за Мактул и Макбул.  Mr. Green
Както стана ясно то дори и брака с Хатидже не се знае дали е съществувал.  Wink

А за визири- мисля че Сокколу е бил по добър от Ибрахим. Не твърдя нищо. Аз останах с това впечатление.  Peace
Форум е изказваме мнения.
А пък да се тверди че Ибрахим е образовал СС най малко е смехотворно.

# 194
Корделия, не го вземай навътре и аз чета по диагонал,просто не искам да си развалям удоволствието от гледането.
Никой от пишещите не е пряк свидетел-тука сме само на раздумка,да ни е хубав и приятен деня!
Иначе преди с удоволствие четях постовете по историческите факти и разяснения,ама напоследък само дуели из форума.

Лек и приятен ден!  bouquet
И не забравяйте това е само филм Hug

Общи условия

Активация на акаунт