Орхидея - тема 9

• 96 291
  • 727
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Благодаря ви Момичета,имам саксия,но е голяма от друга орхидея,но ще пробвам,тя с кори и дано се справя,ще ми е за първи път да засаждам орхидея,но винаги има първи път.Страхотни сте,благодаря за бързите отговори.

# 496
Изхвърли това, което е в старата саксия и сложи корите пак там, заедно с орхито.

# 497
  • Бургас
Може да си ползваш  и старата саксийка,само я измий хубаво.Или пък да нагодиш нещо прозрачно,някоя кутийка или отрязано шише по-малко.Не го засаждай минито в голяма саксия,иначе ако коричките са хубави си ги ползвай.И да го оставиш така по корени до утре не пречи,докато намериш нещо подходящо.Успех!

# 498
Аз очаквах повече поражения да има. Дано тръгне като я пресадиш   bouquet Момичета а този сфагнум освен че поливаш по-рядко и задържа влага, някакво предимство има ли пред корите?

# 499
  • София
Извинете, че се намесвам, но като "цветарка", уморила доста минита, да си кажа.  Wink  Комбинацията  малка саксийка и кори не е особено удачна. Получават се твърде големи разстояния между корите и изобщо не може да се получи необходимата влажност на корените. Не случайно ги слагат в сфагнум, но той пък задържа прекалено много влага. Май най-добрият вариант е малко по-голяма саксия с кори.

Ина, мисля, че няма друго предимство.

Наде, голяма красота!   bouquet 

В брошурата на Лидл има орхидеи за 7 лева, но не се разбира какви са. Утре може би ще ги погледна Wink. Другите магазини са ми далече, но поне Лидл имам наблизо. На картинката има някакъв аранжиран рязан цвят, но пък и упътване как се гледат.  newsm78

# 500
  • София
Аз живея до Лидл на Сливница,от кога са орхидеите от утре ли,не съм разглеждала брошурата,но тази вечер нямаше.Утре сутринта ще мина,на 2 минутки ми е и ако има ще снимам и ще ви покажа за какво става въпрос.

# 501
  • Бургас
На мен с този сфагнум ми е трудно да контролирам поливането,уж изглежда сух а задържа,за по сигурно където има в повече го махам.
Иначе е вариант да се сложат кори и малко от него.Аз го ползвам за качени на кора,но още експериментирам и не мога да дам адекватна оценка.
Относно промоцията на Лидл,до там не съм ходила,но в Карфур видях за 6лв.,отрязано цветче на цимбидиум  в стъклена миниатюрна  вазичка с някаква течност,опаковано в празнична картонена опаковка  Sad  

# 502
  • София
Относно промоцията на Лидл,до там не съм ходила,но в Карфур видях за 6лв.,отрязано цветче на цимбидиум  в стъклена миниатюрна  вазичка с някаква течност,опаковано в празнична картонена опаковка  Sad 

Oсвен да са същите, но защо има инструкции на колко дни да се поливат?
 http://www.lidl.bg/cps/rde/xchg/SID-C0037E0B-975BB631/lidl_bg/hs … l/index_21983.htm

Определено, не мисля да купувам нови орхидеи, но все се изкушавам да ги погледна. Wink

И да се похваля, че големият паф ще цъфти отново. Simple Smile Изкарал е една огромна пъпка, а се появи преди 2-3 дни. Очаквам още доста да наедрее.

# 503
  • Бургас
Не ,не изглеждаха така,цветчето беше само едно и нямаше зеленко,опаковката също беше различна,но си мисля,че ще е нещо подобно.Ако някой ходи да даде информация за какво става въпрос.
Честито за пафчето Таня ,аз още си нямам,чакам двечки ,но много се забавиха и вече си мисля,че няма да ги имам или ако дойдат няма да са живи  Cry Обикалях покрай баумакса да дебна намаления и точно тогава ми изскочи оферта.
А днес извадих един дендробиум фаленопсис купен от баумакс преди две седмици май  newsm78 и намерих охлювчета  Laughing пусти мързел откога се канех да го преслушам,че и гадинка открих на едно листо,а уж всичко ново първо минава дезинфекция. no

# 504
А някоя ходила ли е до практикер да види какво е положението там.......дали няма да има поне преоценени  Joy   smile3511  искаааааам една и аз оффф

# 505
  • Варна
Вчера си взех от Практикер една. Надявам се тази да не я уморя. Първата ми орхидея така и не иска да пусне цветонос, само корени и листа, но аз си я чакам.

# 506
А някоя ходила ли е до практикер да види какво е положението там.......дали няма да има поне преоценени  Joy   smile3511  искаааааам една и аз оффф

Днес и утре има непреоценени по 9лв  Peace

Цитат
Добро утро Тази сутрин рано рано се класирах в Лидл на Жолио Кюри - орхидеите са рязан цвят в ампулка със специалната течност и в керамична кашпа - около 7см. Реших, че не си заслужават - просто са добре аранжирани, за 7-8 лв ги има в Практикер, но в саксия. Иначе имаше 5 броя Чопър, но на цена 26 лв, сутиени и маратонки и от дамските и от мъжките. Хубав ден

Ето какво е писала наша съфорумка от Лидълската тема за днешните така чакани орхидеи.

# 507
Да знам, нали ви казвам , че даже бях изрязала от брошурата фала с цената и я закачих на хладилника  та мъжо да се смили и да ми я купи, аммаааа......с тия тоци и надути сметки едва ли ще ме огрее този месец.
Поне разцветките хубави ли са.?
Pepsilight ще чакаме снимки, да се порадваме на твоята.!!!

# 508
  • Стара Загора
Здравейте, цветарки, любителки на орхидеите! Нахлувам в темата ви като един неопитен новобранец с въпрос. По Коледа си купих прецъфтяла и затова преоценена орхидея фаленопсис. От тогава доста изчетох, включително и писаното от вас в тази тема. В магазина ми казаха, че мога да не я пресаждам поне 2-3 години. Да обаче, като чета вие, всички препоръчвате всичко ново да се дезинфекцира, да се почистят корените и т.н., и да се пресади. Да обаче моята не е с кой знае колко развита коренова система, не е изпълнила цялата саксия. Виждам обаче два-три корена, които определено са загнили.  Въпросът ми е бих ли могла да я извадя, да я почистя, да я потопя в калиев перманганат, да почистя и дезинфекцирам старата саксия и пак в нея да върна цветето, като сменя разбира се субстрата. Пропуснах обаче да спомена, че има два цветоноса стари, но на единия в момента излиза нещо като пъпка, която обаче е с едно такова засушено връхче и на друго място, нещо което ми прилича на ново малко цветоносче. Излиза и ново листо.  Удачно ли е в такова състояние да я пипам? Въпросите ми май станаха два, но предварително ви благодаря за отговорите, които ще получа!

# 509
Здравейте, цветарки, любителки на орхидеите! Нахлувам в темата ви като един неопитен новобранец с въпрос. По Коледа си купих прецъфтяла и затова преоценена орхидея фаленопсис. От тогава доста изчетох, включително и писаното от вас в тази тема. В магазина ми казаха, че мога да не я пресаждам поне 2-3 години. Да обаче, като чета вие, всички препоръчвате всичко ново да се дезинфекцира, да се почистят корените и т.н., и да се пресади. Да обаче моята не е с кой знае колко развита коренова система, не е изпълнила цялата саксия. Виждам обаче два-три корена, които определено са загнили.  Въпросът ми е бих ли могла да я извадя, да я почистя, да я потопя в калиев перманганат, да почистя и дезинфекцирам старата саксия и пак в нея да върна цветето, като сменя разбира се субстрата. Пропуснах обаче да спомена, че има два цветоноса стари, но на единия в момента излиза нещо като пъпка, която обаче е с едно такова засушено връхче и на друго място, нещо което ми прилича на ново малко цветоносче. Излиза и ново листо.  Удачно ли е в такова състояние да я пипам? Въпросите ми май станаха два, но предварително ви благодаря за отговорите, които ще получа!
Според мен би било добре да и направиш ревизия на корените щом казваш че се виждат и загнили по-добре ги махни да ти е мирна главата, ако субстрата изглежда добре си я върни в него,  и да на саксията и на нея една дезинфекция няма да е лоша.
Миналата вечер и аз ревизирах корените на  две от мойте, мога да ти кажа че едната има нов цветонос, който е 7-8см дълъг, е нищо му няма мисля че това не е проблем.
Ако греша някъде нека по опитните да ме поправят.!!!

Общи условия

Активация на акаунт