Орхидея - тема 9

• 96 338
  • 727
  •   1
Отговори
# 120
Да,много е красив пафа  Heart Eyes

# 121
  • Sofia
Да се похваля - взех от Икеа камбрия, тъмночервена с тигрови пръски в отлично състояние - голяма, свежа за 6 лв (не, че нямам няколко, но на тази цена...). Имаше още цимбидиум и дендробиум по 2- 3 бройки, но не са при другите цветя, а преди касите, при намалените неща.
При  мен един фал и един мини марк са пуснали цветоноси, но имам чувството, че много забавиха развитието си, дали заради липсата на светлина последните седмици? Иначе ги торих с оранжев кристалон.
А  другите ми миксове пускат само булби. Дайте съвет как да ги накарам и те да цъфнат.
Вашите са радост за окото, но аз все пак от около 8 месеца ги имам.

# 122
  • Между два живота
Здравейте!
 Преди месец влязах в тема 8 с тревоги по орхидея Фаленопсис, чийто корени се оказаха напълно изгнили (за да доусложня ситуацията при прегледа им аз орязах и останалите  "мустачки"(сърцевина на корените-явно някакви цеви)... Външно рхидеята ми демонстрираше благополучие- беше започнала да пуска два нови листа! Имаше оцелял само един въздушен корен!...

Това беше преди повече от месец!

Тогава ме посъветвахте да поставя орхидеята над вода и да я затворя в импровизиран парник! Изпълних заръките Ви!
Орхидеята стои над вода, без да я докосва. Откоре я покривам с найлонов плик! Всеки ден я отвивам- уж за час-два, но често я забравям отвита и за по 4 часа!
Всеки ден пръскам с пулверизатор листата й въздушния и корен (не допускам стичане на капки в розетката й)! Веднъж седмично пък  пулверизирам листата и единствения й-въздушен корен с много слаб разтвор от тор за орхидеи!
Прави ми впечатление, че много рядко сварвам купола на "оранжерията" с кондензирани водни капки.

Днес пак ме води при Вас тревогата! Месец по-късно няма и грам положителна промяна в орхидеята! ?Дори на обратно: пълнота липса на повяването на каквито и да е нови корени се съпровожда с това, че освен, че "чуканчето" й и ми се струва прекален овлажнено, листата на орхидеята почват да губят тургор и залиняват- изтъняват; сбръчкват  се...
Идва ми да опитам да я съхраня като я посадя отново- дори не в кори, а в почва!?
Накой правил ли е подобен опит? И какъв резултат е постигнал!?
Моля посъветвайте ме какво да правя орхидеята и как да я подкрепя в реанимацията й (или в клиничната й смърт)!?

Последна редакция: сб, 08 дек 2012, 01:02 от Rajana

# 123
и аз имам такава "умираща" орхидея. Обаче не съм и отваряла парника. От как я сложих там и стоя завита повече от месец. Само доливах вода ако има нужда. Пусна си няколко все още малки коренчета и аз реших да я сложа вече над кори и да пулверизирам всеки ден. В момента корените са се развили съвсем леко, но има около 5см цветонос. За сега смятам е задържала положението, но докато не пусне хубави дълги корени, няма да допълвам саксията и с кори. Нека тя сама си се вкорени и в малкото кори, които съм и сложила.

# 124
  • Там, където ме обичат
Ох, и аз тук със зов за помощ.  Praynig
Орхидеята ми загнива откъм стъблото. Гледам второ листо пожълтя и окапа.
Стъблото е леко влажно. Имам съмнения за някакви гъбички - по корите или стъблото.
Дайте съвет с какво мога да третирам. Дали някой не беше писал за калиев перманганат???

# 125
и аз имам такава "умираща" орхидея. 

И аз имам такова кейки. Появи се на орхидея която сама не изглеждаше супердобре. Оърво седя година на цветоноса, после самото кейки се опита да цъфне но нямаше сили. Ичаках да се освести.
Отрязях и пресадих когато имаше 3 коренчета по 5 см. Направо го пресадих в кори обаче то вече година "бере душа". Нито върви на добре но и не "хвърля топа". Пуска още коренчета обаче те са все хилави тънки и немощни и късичеки, листата са едни меки и набраздени, неголеми, само най-последното покарало листо е свежо но и то не за дълго. Ще я реанимирам колкото време отнеме, така или иначе кираят е един - просто да не оживее.

Ох, и аз тук със зов за помощ.  Praynig
Орхидеята ми загнива откъм стъблото. Гледам второ листо пожълтя и окапа.
Стъблото е леко влажно. Имам съмнения за някакви гъбички - по корите или стъблото.
Дайте съвет с какво мога да третирам. Дали някой не беше писал за калиев перманганат???

Да пуснеш снимчици ?
Сподели как я отглеждаш. Мисля че й епрекалено много водата. Загниването е най-неприятното нещо което може да се случи. И винаги се дължи на излишък влага, често поливане, преполиване, попадане вода в розетката, извънмерно пулверизиране.Ако има гъбички има петна и прочие симптоми, а които не псоменаваш, така че  ако е прекалено предполиване мисля че с малко неща може да се помогне. Ако е хубава кореновата система и да е загнил върха на сърцевината ако останалата част от стъблото е свястна  след година две ще пусне кейки, но трябва да се намали системното преполиване и овлажняване.

# 126
  • Между два живота

Благодаря за споделения опит!

Публикувано на: Съб., 08 Дек. 2012, 09:17т: agnesana 

"....и аз имам такава "умираща" орхидея. Обаче не съм и отваряла парника. От как я сложих там и стоя завита повече от месец...Пусна си няколко все още малки коренчета и аз реших да я сложа вече над кори "

Оо, това орхидеите имат слава на нежни и капризни, а се оказват много борбени!
Да питам експертите с по-богат опит тук:

1. Да спра ли да отвивам "оранжерията" на бедстващата ми орхидея ката ден?; Няма ли риск да се задуши , ако не я проветрявам?;

2. Какво точно означава да я "сложа над кори!?";

3. не разбрах трябва ли и какво ново да предприема?;

4. След колко време от висенето на орхидея над вода се появяват новите  коренчета?

5.Някой има ли опит и впечатления какво ще стане, ако внимателно засадя орхидеята в почва?-дали ще се вкорени или...!?

# 127
  • София
Досега не се е налагало да възстановявам корени (при мен листата са проблем, корените са добре  Wink) и не мога да ти дам съвет, но в никакъв случай не слагай почва, а не кори. От почвата каквото и да е останало живо, ще изгние. В природата корените са сред мъхове и въздух, закрепени за някое дърво. Свикнали са да са на проветриво място. Почвата ще ги задуши.

Последна редакция: пн, 10 дек 2012, 01:05 от Тaня67

# 128

Благодаря за споделения опит!

Публикувано на: Съб., 08 Дек. 2012, 09:17т: agnesana 

"....и аз имам такава "умираща" орхидея. Обаче не съм и отваряла парника. От как я сложих там и стоя завита повече от месец...Пусна си няколко все още малки коренчета и аз реших да я сложа вече над кори "

Оо, това орхидеите имат слава на нежни и капризни, а се оказват много борбени!
Да питам експертите с по-богат опит тук:

1. Да спра ли да отвивам "оранжерията" на бедстващата ми орхидея ката ден?; Няма ли риск да се задуши , ако не я проветрявам?; според мен няма как дас е задуши, нали листата са отгоре и те дишат

2. Какво точно означава да я "сложа над кори!?"; в старата и саксийка сложих почти до половината кори и цопнах орхидеята върху тях. Идеята е тя сама да си вкара корените в малкото кори, които има и тогава вече може да се допълни до горе с други кори

3. не разбрах трябва ли и какво ново да предприема?; ако искаш пусни снимки и по запознатите ще ти отговорят така най - правилно

4. След колко време от висенето на орхидея над вода се появяват новите  коренчета? различно е. Моята се сдоби с наченки на коренчета чак след месец в парника. Понякога става за седмица. Зависи от температурата, сезона, влажноста...

5.Някой има ли опит и впечатления какво ще стане, ако внимателно засадя орхидеята в почва?-дали ще се вкорени или...!?

# 129
# 130
  • Между два живота
Тaня67
“... В природата корените са сред мъхове и въздух, закрепени за някое дърво. Свикнали са да са на проветриво място.”

agnesana"...Да спра ли да отвивам "оранжерията" на бедстващата ми орхидея ката ден?; Няма ли риск да се задуши , ако не я проветрявам?; според мен няма как дас е задуши, нали листата са отгоре и те дишат

:shock:WAW! Горката ми бедстваща и агонизираща орхидея! Направо си я задушавам! Никакво проветрение! Ще с окаже, че вместо да я реанимирам я...тероризирам!? Embarassed

Това с онагледяването през снимки е супер идея  bouquet Ама като не съм качвала досега и се съмнявам дали ще се справя да обесня с думи прости как съм организирала "оранжерията".

Първата ми реакция бе да си помисля, че имам грешка  техниката (и може и да е така), но се сетих, че четейки за спасяването на орхидеи из нета дори гледах клипче с технологията, на която аз се спрях!?

Таа значии... орхидейските листа, под тях с лишеното напълно от подземни корени чуканче и единствен (вече вкоровяващ се) въздушен корен съм прикрепила към една стъклена пръчица и съм ги поставила в цилиндричен стъклен съд на дъното, на който има около два пръста вода! Над водата има решетка и на нея съм "забола"привързаната орхидея. Цялата тази конструкция барабар със стъкления съд е покрита с найлонов плик! Така, че орхидейката ми (остатъка от нея) е барабар с листата, чуканчето  въздушния корен под найлона. Досега проветрението й бе като я отвивах за няколко часа на ден , по което "отвито" време грижовно и дискретно опръсвах листата й с вода!

Сигурно клатите глави: "Така не се прави!" Но другия оранжериен вариант, който срещнах бе захлупване на орхидеята с пластмасово шише!? Или съвсем не съм разбрала!? newsm78
Сега Ви питам почти като Гала: 1. "Да махам ли плика!?" (дорде се справя със снимкова демонстрация);

2 Има ли критерий и какъв, че е постигната необходима за вкореняване влажност!?

БЛАГОДАРЯ НА ТАНЯ И АГНЕСАНА за отговорите, а на останалите за търпимостта към лаишките ми въпроси!  bouquet

Последна редакция: пн, 10 дек 2012, 01:52 от Rajana

# 131
Лично аз държах листата на орхидеята отвити, а само корените бяха в парник. Има доста по компетентни от мен и се надявам да се включи някой с отговор.

# 132
Нахълтвам и аз във вашата темичка с въпрос, който прочетох малко по нагоре...може ли да се спаси фаленопсис без корени и разбрах че спасение няма или е трудно...май ще се откажа. Имам 3 фаленопсиса, които постоянно стоят във вода и така ги гледам успешно вече почти 2 години (прозрачна саксия, която е сложена в друга саксия пълна с вода), растат им нови листа и цветоноси се сменят-супер.  Simple Smile докато преди няколко месеца не реших да им поотрежа малко коренчета на 2 от орхидеите..извадих ги от саксиите и им отрязах корените, като на едната оставих 2, а на другата без да искам изрязах всички освен един въздушен, който прибрах вътре...орхидеята беше цъфнала, цветответе овяхнаха..бях я заровила по дълбоко, после прочетох тук че не бива и я издърпах нагоре но коренчето е полуизгнило и има 2 увехнали листа които изрязах...сега на цветоноса има 2 събудени пъпки, които не искам да изгубя  Sad може да пусне кейки и за тях разбрах оттук-незнаех..как да я спасяяяяяяяяяяяя има и едно показало се коренче...сега съм и махнала водата и съм я засушила. Трябва ли да и направя „парник„??? Другата орхидея е супер и скоро ще цъфти, но тази....
Стана дълго и объркано...ще чакам съвет...

# 133
  • Бургас
Не можах да разбера защо си рязала корените,загнили ли бяха или просто реши да режеш.И защо въобще си правила такива манипулации на цъфнало фалче.От моя скромен опит с орхидеи стигнах до извода,че не им е много приятно да се раз бутват.Аз пресаждам само ако корите не ми изглеждат добре или имам съмнения за състоянието на корените.
При фаловете ми е най-лесно да контролирам защото са в прозрачни саксии.И това да стои постоянно във вода за първи път го чувам.Нали навсякъде се пише ,че не бива да киснат корените във вода и при поливане трябва да се изцежда и подсушава.
Аз не съм много по реанимацията ,но според мен си я остави така и само опръсквай горния слой на корите.Не я мандахерцай повече ,щом се е показало ново коренче значи има живот.
Колкото са по -малко корени ,толкова нуждата от вода е по-малка. И не режи листата,ако повехнат те сами си падат.

# 134
Честно казано и аз незнам защо ги рязах...махах изгнили уж....и сега съжалявам малко, ако умре ще си купя нова, но предпочитам да оживее защото ми е първата   Praynig
За стоенето във вода така се чувстват добре при мен и така си ги гледам. когато си купя нова я слагам във вода и тя отгоре хваща мухъл, след това махам водата засушавам и когато изчезне мухъла пак си наливам вода и така стоят. На прозорец са, над парното и ги пече слънце когато има Simple Smile
А това малкото коренче да го покрия ли с кори или не?
Благодаря за бързото включване.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт