НОРВЕГИЯ - 44 Предколедна

  • 52 733
  • 740
  •   1
Отговори
# 630
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Самсара, от статията ще взема два малки откъса:

..... пълни с обяви на млади рускини, които търсят "солидни възрастни ергени за сериозна връзка", като дори дават номера на паспорта си, за да ускорят издаването на виза..............
........жените толерират насилието над собствените си деца, само и само да получат виза"


Не знам какво повече има да се коментира.
Отделно че статията не носи белег да е писана от журналистическо светило, а целта ѝ е неясна.

# 631
  • Мнения: 2 829
О, Нелка това е така. Мен по-скоро ме интересува дали в Норвегия имат толкова освободено мислене относно сексуалното образование на детето?

Какво е отношението им към педофилите? Съмнявам се, съмнявам се да се толерират едва ли не както излиза според тази статия.

Относно храната знам, че не се предлага топла такава и в детските градини, но това ми е малък проблем Simple Smile

# 632
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Самсара, привет!   Hug
Аз никак не съм правилният човек по отношение на малките деца; не ми се е налагало да контактувам продължително и нямам впечатления. Съжалявам.  Confused

Към педофилията, разбира се, отношението е крайно , съвършено негативно. Точно както е нормално да бъде у нормалните хора. Статията, за жалост, е  (както и ти сама я определяш) едва ли не тенденциозна.

Хората тук са съвсем обикновени, нормални, уравновесени, най-често приветливи, любезни и усмихнати. Имат достатъчно познания по всичко, подходът им към нещата е обикновено премислен и обоснован. у тях има едно хубаво усещане за собствената им стойност, без обаче да са изгубили и земното, по-непосредственото и ежедневно.

Храната тук и за мен не е най-добрата в света. Grinning  Но няма как да им се сърдя, че различни обстоятелства са довели до този краен резултат. На тях очевидно си им е вкусно  Sunglasses , а аз като външен човек си създавам мои навици и така. Междувременно, техните постепенно се променят. А типично българските сарми, туршии, сирена и разни други неща изобщо не са популярни при половинката ми.  Mr. Green В началото го измъчих няколко пъти  Joy  и престанах. А с времето аз и самата съм отвикнала от тях.

# 633
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Здравейте! Grinning
Не съм писала отдавна тук Embarassed, но ви почетох последните страници. Hug Браво на Бобченка! Hug
Кирил расте, добре е.
Аз се явявах на норшкпрове 2 писмен и устен, сега на 27ми май. Беше лесно. Може би и на 3 бих се справила, но нали не съм ходила никога нито на курс, нито на уроци, ме дошубя. Нищо, живот и здраве, може на следващите дати да се явя. Simple Smile Мен никой не ми го е изисквал, но реших да се явя да имам. А в сайта на Уди четох, че ако имаш призната диплома от Нокют повече от 180 поенг(ако не ме лъже паметта), можеш да кандидатстваш за паспорт и без да имаш норшкпрове или Берген тест. newsm78
А пък относно запитванията покрай статията на рускинята и аз ще кажа, че това са големи глупости. А като гледам колко народ имаше на ношкпровето, колко народ... ooooh! И всичките се натискат да вземат норв. паспорт, пък тя рускинята да си пише...

Пиша тук с един въпрос/молба. Embarassed Тъй като виждам, че има доста сладкарки  chef тук. Ако не ви е трудно бихте ли дали някоя рецепта за торта? Наближава 1я рожден ден на Кирил и искам да направя някоя хубава торта. Ще потренирам преди това да я направя 1-2 пъти. Но ако може да не е много трудна, защото аз съм аматьор. Blush Ако ви е по-лесно може направо на ношк рецептата, и без това продуктите ще ги купувам от тук. Може и на лични. Благодаря предварително. Hug  bouquet
Приятен ден, при нас(в района на Ålesund сме) е лято. Ние сме по цял следобяд и привечер на плажа с бебчо, даже изгорях вчера. sun

# 634
  • Мнения: 2 829
Нелка, благодаря ти за хубавия и позитивен пост  Hug Hug

# 635
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Самсара,  Hug
Лесно се отговаря позиивно когато човекът от другата страна също е добронамерен и усмихнат!   bouquet Успех във всичко!  Flowers Four Leaf Clover

Мелина, здравей, с благодарност за разказа!  Hug
И при нас е топло, днес дори с мъка се работеше из двора, но не се оплаквам, де. Simple Smile

За торта се чудя дали да не ти предложа едно (според мен) страшно вкусно нещо. Тук преди някоя година гласауваха и я обявиха за норвежката национална торта  Laughing. То и името ѝ (едно от двете) такова - Verdens beste. Бих казала, оправдава си името добре.

Блатове:
100 г чисто масло
100 г захар
4 жълтъка
100 г брашно
3-4 с.л. мляко
----------
4 белтъка
200 г захар
----------
180 гр.Ц ок. 25 мин.

Разбиваш захарта и маслото, добавяш жълтъците по един, прибавяш брашното и млякото.
Разстилаш на постелка в тавата на фурната или в 2 тортени форми. Във втория случай е най-добре ако дъната им са облечени с хартия или с ал. фолио.
Слоят тесто е тънък.
Разбиваш белтъците на пяна, добавяш постепенно захарта и разстилаш готовия маренгс върху първото тесто.
Печеш до готовност.

Норвежците пълнят тази торта с ромов крем и сметана. Напишѝ името в търсачката и ще прочетеш техния вариант.
Аз предпочитам да избягна ромовия крем, вместо него задушавам ябълки с малко захар, стафиди, канела и ломонова кора. Без вода. След като поомекнат и след като се охладят, ги разстилам между два обилни слоя разбита сметана. Добавям и натрошени печени бадеми.
Познати са ползвали само сметана и ягоди, също е хубаво.
Блатовете са толкова вкусни, че за каквото и да ги ползваш, всичко става добре.   chef

Няколко снимки от процеса:













# 636
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Здравейте! Grinning
Нелка, благодаря! Hug Точно нещо такова ми трябваше. Grinning В близките дни ще я направя. А може ли да ми дадеш рецепта и за някаква глазура, която ще стане за тази торта? Гледам при теб, че е шоколадова. Може или шоколадова, или някаква цветна...

# 637
  • Мнения: X
И от мен един глас за Verdens beste. Това ми е абсолютно, неизменно и любимата торта за вечни времена Peace

Нелка, мерси за рецептата, изглежда възхитително.  bouquet

# 638
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Ау, досега не съм я правила, срам, въпреки, че я обичам. Ама както с крансе какето и на нея ще й дойде ред, точно по рецептата на Нелка, ще взема да я направя.
Аз в момента пека спаначената торта от форума, да видим що за чудо ще е  Grinning

# 639
  • Norge
  • Мнения: 2 311
Мелина,   bouquet
Това обаче не е глазура.  Blush Фондан е.

Аз определено трябва да допълня малко към рецептата, по-точно към оформянето ѝ.  newsm78
Вижда се от снимката, че поставям втория блат с целувчената страна надолу. Правя това само защото трябваше да облека тортата с фондан.
При нормално сглобяване платката се поставя с пласта целувки нагоре.
И глазура не е необходима. Не само защото тя би нарушла меренговата пръхкавост, но и пълнежът сам по себе си е достатъчен. А и тортата просто няма нужда от повече захар.
Ако все пак много държиш да има нещо върху целувките, решението евентуално е по-плътен ганаш.

----------------

Лъки, много ти благодаря за подкрепата!! Изобщо... абе много ти благодаря и това е!  Hug Heart Eyes  bouquet

---------------

Е, Бобче, то едно и две  неща ли са, че да ги направи човек, все някой ден и на нея ще и дойде редът. Аз пък крансекаке не съм правила. Да кажеш за спаначената.  Grinning

# 640
  • Мнения: X

Нелка, така ме вдъхнови, че даже се качих на колелото и направих един тур до магазина за бадеми и сметана (колата е на миене).
Ябълките ухаят неземно. Сега изстиват и смятам да я направя без фондана.
После ще докладвам, ама си знам аз че е божествена. Не бях опитвала с ябълки, затова ми е любопитно Hug Hug Hug

# 641
  • на брега на морето
  • Мнения: 2 598
Здравейте! Grinning
Леле, вие сякаш на друг език говорите. Crazy Аз като казах, че съм аматьор имах впредвид, че вообще не съм сладкарка, а че мога да правя само 2-3 торти, някой друг сладкиш и сладки. Embarassed
Нелка, сега разбрах, ще се доверя на препоръката ти, и няма да правя нито "глазура" нито фондан(щото и без това ще ми дойде зор Laughing).
Нелка  Hug  bouquet
Честит 1ви юни на всички малки и големи дечица! Да здрави, щастливи и палави! Hug

# 642
  • Мнения: X
Мелина, няма да се плашиш. Само бобченка и Нелка са майсторки. Аз я карам както мога, ноя торта, ако й спестиш фондана, няма къде да сгрешиш.

Нелка, сега се пече  chef  chef  chef  chef


бобченка, и ние днес сме на спанак, но на супа. Такава жестока спаначена супа в живота си не бях правила. За довечера няма да има. От огромната тенджера. Моя заслуга. Най-вече Embarassed Embarassed Embarassed

Последна редакция: сб, 01 юни 2013, 15:21 от Анонимен

# 643
  • Мнения: X
Ето я красавицата. Сега остава само да се сглоби и ще й се порадваме подобаващо. Embarassed

Нелка,   bouquet  bouquet  bouquet



# 644
  • Stavanger,Norway/ Varna
  • Мнения: 1 934
Лъки, като каза супа от спанак, така ми се дояде супа от коприва, ама направо сега няма да мога да спя. То, сигурно тук по горите има, но като една завидно градско чедо, незнам как изглежда  Embarassed да си набера. Иначе тези дни планирам гъбената супа на мама, страхотна я прави, а аз след толкова години, чак сега се сетих да се наканя да я направя.

Е, сега с това от снимките как бих пила едно черно кафенцеее  Grinning

Нелка- първи впечатления от спаначените блатове- 50/50. Много тежки станаха, а аз обичам пухкави, въздушни блатове  Thinking. Незнам моя ли е грешката, или такива трябва да са. Иначе вкуса на спанака не се усеща, само цвета му се вижда  Crazy Laughing Сглобена е и отлежава до довечера в хладилника, чакаща последни щрихи.

Общи условия

Активация на акаунт