НОРВЕГИЯ - 44 Предколедна

• 52 694
  • 740
  •   1
Отговори
# 75
Ауууу Бобче, пия си кафето сега и чета и как ми се дояде една кифла..... мммммм както обичам шипков мармалад. Laughing

Колкото до това чудо.... blodpølse е и е много гадно на вкус. Въобще не бие на месо и вони на кръв. ooooh!

# 76
  • Norge
Абе Бобче, как можа тази красота да я бутнеш в скрит вариант! #2gunfire
Такъв цвят имат кифличките само в приказките, чудни са!!!!  Heart Eyes  bouquet

Разбрах за шипковия. Правя си понякога, но е голяма играчка, да. Confused
Тазгодишният:

Обаче се изхитрих.  Blush Последното минаване през сито го оставих за после. Тоест, сега при всяко отваряне на нов буркан, върша първо това и тогава вече става за ядене. Че наведнъж нещо не ми стигна волята да се сборя.

Знаеш ли аз как съм си решила проблема със сладкото от сливи. Просто вземам пакетче сушени, сварявам ги както са, оставям ги да престоят докато изстинат и ги насипвам в буркан. Приказна работа става! Варя по повече пакетчета едновременно, за да имам винаги готови когато ми потрябват.

---

А освен другите неща има и едно, lungemos.  Confused Единственото, което съм правила с него, е да го попреместя по рафта в магазина. То и на пипане е... Cry

И съвсем случайно попаднах на това. Не че е кой знае колко интересно, ама ги има някои наши любими продукти извътре. Mr. Green
 http://www.dinside.no/504096/den-ekleste-maten-i-norge

# 77
Силве, аз като гледам, там е нормално да се живее на семейни начала( говоря за младите де Simple Smile ).

Aна Болейн преди 2 години и аз се мъчих с тези къщички, но тестото беше като за меденки. Само че аз исках да направя кутия и вътре да я напълня със сладки, всички нарисувано, за Коледен подарък. Е стана нещо, ама не беше толкова професионално Simple Smile.
Като бях в Осло, малко преди да си тръгна, по магазините имаше готови стени за къща, аз бях уаууу, ама не си купих  Laughing.
Шприц можеш и сама да си направиш във найлоново пликче, правиш малка дупчица и пълниш със сместа. Ще потърся картинки, да ти покажа.

Ооооо ,Jana d' Ark , какви стени Stop Купила съм готови  и само крема трябва направя ама и това ми е трудно..... Не ме влече сладкарството ...
Благодаря, Лъки  bouquet Ама вярно много отзивчива си станала Crazy

# 78
  • Stavanger,Norway/ Varna
Ох, Нелка разбиваш ме с тези снимки. Аз толкова се старая с моите и накрая излизат мазало. Ама който си го може, може, който не, ще въздиша  Crazy
Веднага в понеделник ще си сваря сушени сливи, ще сложа и орехи и ако намеря каранфил. Баба ми едно време такова сладко от сини сливи с орехи правеше, че можех да омета цяло бурканче наведнъж  Embarassed, ще взема да й звънна, да ми е жива и здрава, да я попитам за останалите подправки. а после какъв сладкиш от детството ми ще спретнааа   chef, мням  Grinning

От изброените в линка даден от Нелка храни, само скумрията с консерва бих махнала. Аз я консумирам много както и сардини в олио и риба тон в собствен сос. Като закуся с тях, после цял ден ми държат сито, а и не ми се отразява на фигурата  Crazy

Последна редакция: сб, 24 ное 2012, 20:42 от bob4enka

# 79
  • Norge
Стига сега и ти със снимките, бе Бобче  Embarassed То...и то време иска, и апарат, и програма, абе беля. И пак не става като хората Close

Добре си го наумила със сливите. Няма начин да не стане. Освен това, дори така, както аз не ги обработвам допълнително, могат да стоят много дълго време и не проявяват никакви признаци на разваляне. Много съм доволна.
И като такова, да кажаш за сладкиша!! Heart Eyes

---
Тоя линк с храните наистина не съм го търсила, просто не знам за какво гледах и той ми попадна пред очите.
Аз самата скумрията я ям. Ех, додавам  и там едно-друго, но една консерва не ми стига като заседна. Laughing
Рибата тон и аз като теб я ям - хем ме засища, хем калориите  Kissing Heart
Виж, бананов полег никога не съм опитвала. Уфф, и онова тамна Сюнда нещото... Confused
Не, хванах се да ги преброя. Май повече от половината от нещата не съм ги опитвала. newsm78

# 80
Ох, хайде да спрем да пишем само за храна ...  Praynig Дайте да коментираме новини, политика, спорт, филми, други работи ...

# 81
Цитат
Обаче ми стана много тъжно, понеже е някакъв пълен кръг. За да имаш документи ти трябва договор за работа, а за да имаш договор за работа ти трябват документи.  Sad
Силве, аз вървя по същия път и също съм много разочарован. Без договор за работа нищо не става. Също като теб си намерих работа онзи ден, човекът ми каза: "почваш от 01.12, извади си само данъчна карта". Но за да я извадя, му казвам, трябва само да попълниш тази страничка формуляр. Само като видя "UDI" отгоре на листа се уплаши и почна да се оправдава, че не можел той да попълва такива работи. Като съм си бил оправил документите - веднага бил готов да ми даде работа. Sad

Въобще, убедих се, че е страшно трудно без норвежки да си намериш работа. От финн ми отказват, отказват и почвам да обикалям директно на място да питам от другата седмица. Жалко е, че по специалността дори шанс за интервю не ми дават.

Иначе с езика напредвам, хвали ме учителят, че пиша страхотно, но пък няма с кого да практикувам говоренето и почти нищо не разбирам, когато слушам. А и от курса почвам да недоволствам, тъй като вече 8 часа ги учи как се пише разказ/есе, обяснява им като на някакви малоумници (каквито са повечето) неща, които ние в 5 клас сме ги учили.

Поздрави на всички! Simple Smile

# 82
Ееее Тереска тъкмо стигнахме до сливите и аз почнах да подготвям бурканите и отиде айляка...  newsm47

Sbosh, ти от кога ходиш на курс? И при мен беше така. Няма как, защото хората повечето не знаят как да пишат текст с латински букви и се учеха като в първи клас къде е голяма буква къде не. Аз съм накрая на първи семестър и почнах вече да говоря на курса. Колкото да задавам въпроси. Даже ме базикат другите, че съм най-питащата. Ама то така трябва. Иначе за работа не знам как ще се оправим. Аз още не съм тръгнала супер настоятелно да си търся работа, заради езика който не мисля, че ми е на ниво да проведа нормално интервю. Колега от курсът ми ми каза за тази работа. Търсели с английски. Е да ама искат документи. А той има понеже е бежанец. За тях е къде по-лесно. И курсът им е безплатен и не си дават много зор. Аз сега второ ниво мисля да запиша само 2 пъти седмично по 3 часа за 5000 крони. Няма смисъл от повече. Оня ден се явих на изпита им след второ ниво ей така да видя какво ще направя. Ами то почти няма разлика с първо...маааалко по-сложно е, но се разбираше. Ще бъде забавно ако съм го взела  hahaha Учителят ни ни каза, че нямаме шанс според него, но ще видим. Аз ще запиша по-скоро заради писането на есета и разговорите. Скоро ще си направя и СВ на норвежки, както и мотивационно писмо. Дано до Януари да мога да проведа интервю на норвежки. Казвай ако си намериш работа. Дано ни се усмихне щастието скоро. newsm17

# 83
Силве, то от толкова говорене само за храна, все съм гладна.  Mr. Green

# 84
Тереза видях че си ходила на курс в Лозенец, зна че е било много отдавна, но помниш ли името на школата?

Последна редакция: сб, 24 ное 2012, 23:28 от Jana d' Ark

# 85
Тереза видях че си ходила на курс в Лозенец, зна че е било много отдавна, но помниш ли името на школата?

http://www.nordstudeo.net/

# 86
http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/09/22/jeg-skal-aldri-mer-hjelpe-romfolk

Нелка, виж какво ми попадна по-рано тая вечер.  Laughing Хем ми стана жално за жената, хем ми стана смешно ...  Laughing Доста скъп урок е научила.

# 87
  • Norge
Ох, хайде да спрем да пишем само за храна ...  Praynig Дайте да коментираме новини, политика......

Готово!
Ето, например в наше село отварят нова “Рема“!! С все същата политика спрямо клиентите. smile3533

Тереска, пардон, ама таковата, не се сдържах. Heart Eyes

За линка, дето си ми го изровила, я виж ти каква изненада, нали! Тя тази жена нещо се е объркала, припознала се е, те не са такива хора тези, на които е помогнала. Аз предлагам сега отново да ги спонсорира, ей така, за извинение дето ги е наскърбила по този непристоен начин. Crossing Arms

---
Впрочем, неотдавна започнах точно за филм да пиша, но сайтът нещо заби и не повторих. Гледах отново “Спартак“, но стария, този на Стенли Кубрик. После два дни бях под впечатлението. Странно, всеки път все нещо у мен иска да вярва, че ето, сега непременно ще се случи някакво чудо и него няма да го разпънат... Sad А филмът дори не е художествена измисилица... Blush

# 88
  • In my tropical dream
Изглежда в Норвегия са останали най-наивните хора. Добронамерени, чисти и наивни чак до глупост. Третират ги като нормални хора и очакват от тях почти адекватна реакция. И сред моите приятели има много интелигентни хора, които обаче живеят в някакъв идеален свят и си въобразяват, че всички са като тях. Някога и аз бях така, но животът в България ме направи мнителна и подлагаща на съмнение всичко. Реших, че е време да се измитам оттам, когато усетих, че това състояние се задълбочава и отвсякъде очаквам нож в гърба или поне някоя дребна измама.

Силве, не се отчайвай. Има стотици, хиляди българи и други чужденци, които са разчупили затворения кръг и са влезли в системата. И аз съм една от тях. Няма да ти казвам след колко време успяхме с мъжа ми най-после да си оправим документите, за да не те плаша с този пример, защото бяхме някакви уникални каръци.  Било ни е много по-трудно отколкото на теб (предполагам), дошли сме тук и сме се хвърлили на дълбокото без осигурена работа, квартира и сме разчитали само на себе си да си намерим такива и да си плащаме разходите. Изобщо не ни е било до сьомги в сметанов сос, а сме се борили със зъби и нокти да оцелеем. Колкото и да ти е дискомфортно, че в момента не изкарваш пари, поне не си под стрес, че ако не получиш тази работа другия месец няма да можеш да си платиш наема =  оставаш на улицата. Просто не се отчайвай, продължавай да кандидатстваш, създавай контакти и нека всички около теб да знаят, че активно търсиш работа. С упоритост и късмет ще успееш. Между другото, понеже беше писала, че не познаваш много хора тук, два пъти ти предложих да се запознаем, един път във ФБ и един път тук във форума. Нямам отговор и приемам, че не си ги видяла и те каня за трети, последен път. Ако имаш желание, пиши  да се разберем Peace
 Снощи на един български РД се запознах с момиче, което е било от съседния клас в основното училище  Party!
От един квартал, едно училище и от един випуск сме и сега се намерихме в Осло. Ех, че е малък светът!
Другата събота и аз съм на юлебур, за първи път ще ми е тук и ми е чакам с голям интерес. Ще бъдем над 200 души  Crazy Crazy

# 89
Нелка, честита ви нова "Рема" тогава.  Crazy Аз май отдавна не съм купувала нищо от "Рема". А за филми - аз изрових дивиди-тата с трите части на "Кръстника" и вчера изгледах първите две части. Днес ще изгледам и последната. Това ми е един от най-любимите филми.

Мартини, и аз останах с такова впечатление - че тук са най-наивните хора. Ама как да не са наивни като нямат опит с някои явления? Хем чаровна тази добронамереност, хем опасна. Пък и тук вече се напълни със съмнителни индивиди, така че особено в Осло е повече от задължително човек да се пази от джебчии и крадци. Два пъти станах свидетел как се краде колело до Централната автогара. За секунди преряза заключващия механизъм, метна се на колелото и изчезна преди човек даже да успее да реагира. И двата пъти млад мъж с африкански произход. Аз като дойдох си купих хубаво и скъпо колело, но абсолютно няма да го оставям паркирано на открито място в Осло, защото може и да не си го намеря. Ословската полиция е регистрирала бум на дребните кражби и джебчийствата. По спомен беше цифра около 400% ръст за последните 3 години. Миналата и по-миналата години се говореше за невероятен бум на обирите по домовете. По последни данни има лек спад тази година, но за сметка на джебчийствата и дребните кражби, които са се увеличили. За изнасилванията от пролетта и лятото няма да споменавам, бяха челна новина в пресата през ден. Много лоша тенденция, много лоша. И най-лошото е, че полицията е в някаква криза. Нямат нито ресурсите, нито компетенцията, нито броя служители да се справят с това. Само отчитат за статистиката и процента разкрити престъпления е смешно нисък. Но пък правителството не се е и засилило да променя нещо в тая посока, като че ли се стремят точно към този хаос ...  Rolling Eyes Не знам, не съм оптимист.

Общи условия

Активация на акаунт