(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 573
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
Веселче, Hug къде се загуби?Липсваше на седянката!
Аз наскубах едни магданози дето пречеха на орането и понеже ми досвидяха ги набодох един до друг в една огромна саксия.А нея разположих при цветята в хола  Joy.За сега се чувстват и изглеждат добре.А гювеча тази вечер ухае разкошно.И любимия ще е доволен сигурно  Embarassed

# 106
Ох,аз все не съм сигурна в знанията си,в себе си дори.Самоука съм,повече от опит.

С цветя се занимавам от 20г. И със зеленчуци малко през тези години.Като ви чета

разбирам колко още има да уча.

Гледала съм луковични, рози,лятна маргарита,далии.Сега хризантеми и напролет чакам любимите

лалета.Малко снимки.http://www.snimka.bg/?profile,albums

# 107
Спаска,сложи линк направо на отворената страница на албума ти,че сега иска парола.

# 108
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....Аз наскубах едни магданози дето пречеха на орането и понеже ми досвидяха ги набодох един до друг в една огромна саксия.А нея разположих при цветята в хола  ...

а защо вътре? на балкона няма ли да им е по-добре?

Blush и на мен ми пречеха три стръка магданоз и сега са в една саксия на двора. от две-три седмици са там и са зелени и свежи, по същото време съседката сложи нейното сандъче на стълбището и сега има само две-три жълти пръчки Hug

Последна редакция: чт, 29 ное 2012, 19:53 от st. Dobri

# 109
А те вече десетина дни са вътре-бях им изрязала листата до дъно,а тази вечер откъснах доста клончета.Зелен си е и си расте.
На терасата съм убедена,че ще им измръзнат корените-малко е пръстта в саксията,повече са корени  Joy

# 110
http://spaska53.snimka.bg/flowers/dvor.481510

Оправих го. Сега отваря ли се?

# 111

Спаска, страхотни са цветята! А с какво топлите парника?

# 112
  • Стара Загора
Чувала ли си,че има "антифриз"против измръзване на дръвчета?
Какъв е този "антифриз"?  newsm78

# 113
  • на пъпа на Златията
Вес,
Тук още не е имало слана. Димитровчетата цъфтят. Канадските гъски се пързалят по заледени езера. Това означава че езерата са чисти, за това замръзват , нали?
Спаска ,
Хубави лалета!Добре дошла. Като стана въпрос за замръзване , Гелика пролетта си пуши овощната градина. Нямам спомен да каже какъв е резултата.
Деде,
Това "криво" по модерному му казват депресия.Па и ако те хване някои грип по това време, па като се изостри артрита , , съвсем ти става криво.  
И аз така ,ама като видях лалетата и черешките  на Спаска и ми попросветна.

# 114
Рорик,Рорик Hug
Късият зимен ден едно време е събирал хората.До огнището,на седенки,под чергата на топло.Напъваме се на сила-график,цели,резултати.
А Душата спи без слънце и шаренко. Rolling Eyes
Да питам Спаска как успява да събуди лаленцата ранко. Thinking
Аз пробвах и кварцова лампа да влюча на моите разсади,да бъда в тон с Ан.Обаче не стана понеже преовлажних.
Питам сериозно-как виждате българското селско земеделие след 20 години?
Ще успеят ли да оцелеят слънчевите домати или ще минем на парници?
ПС.На г-жа Иванова гъбите в тон с покривалото!Запали ме тя. Laughing
Тук продават едни цилиндрични кутии за домашно гъбопроизводство.
Да се надявам,че поне гъби ГМО-та още не са тръгнали на пазара...
Честит ви Андрей!Мека зима,богат урожай и семейна топлина ви пожелавам!От сърце! Laughing

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 02:02 от Веселчето

# 115
  • DE
Аз пък си хрупам ли хрупам още от моите си градински домати.
Имам 2 щайги и една кошница в миризливото мазе.
Понасъбрах доста от вече "узрелите" и в неделя ще правя лютеница.
Хубави месести червени чушки купих по 1,20€ килото и ще трясна и повече чесън "антивир" Mr. Green
Намерих и моркови в една леха, замръзнали в земята, ама ги изчегърквам и са като все едно извадени от фризера hahaha

Тук по немско паднаха големи снегове, зарина ги на места има и доста големи катастрофи.
Хилят се и се лигавят по телевизора че било красиво...аз пък искам лято и топло.
Всеки с мерака си Embarassed

# 116
Събудих се рано и да драсна някой ред.

Този "антифриз"е силиконово масло използвано за прилепител на разтворите за пръскане.

Има и добавки.Лаксиферт му е името,сигурно има и други.
Ползвала съм "силвет"за прилепител,но не и против замръзване.Също силиконово масло.Малко се съмнявам в този ефект.

Измръзнаха градините на доста професионалисти овощари в района/на север от Пловдив/
Бог дал-Бог взел.Така де,фабрика без покрив-Шефа те гледа отгоре. Grinning

Лаленцата ги топля с въглища за кратко време-избързват с около 15-20 дни.

Разсада иска светлина/може обикновена лампа/,топло на крачетата-почвата/ и леко влажно.

С преполиване съм си убила доста неща.Но образованието струва пари и време Mr. Green

Ех,че си поетична,Веселче,късия ден сега ни събира пред мониторите и ето ти седянка-даже

световна.И аз се примъкнах.Благодаря ви за посрещането, добре заварила.

Докато напиша- станало Добро утро!

# 117
Добрутро  Grinning
Тук е такава мъгла,че не виждам отсрещната сграда.
Аз съм ползвала против слана това http://rozbul.com/?id=18&id_parrent=0&view_root=no&m … product_in_cat=18
Спаска,много е хубаво  Hug.Така искам вече да е пролет.
matze,аз също имам домати-като гледам колко са ще стигнат да Коледа  Mr. Green.И пак се питам защо правя кисели трушии  newsm78.Не ги долюбват домашните щом има пресничко за хрупане.
Ех,Андреев ден-да започне да едрее деня с по едно просено зърно...

# 118
http://agrozona.bg/diskusiya-s-eksperti-v-realno-vreme-po-myarka … vede-vav-fejsbuk/

Днес ще има дискусия по мярка 121.

Прекрасни лалета!

# 119
  • Варна-София
Стана ми любопитно за криопротектантите. Човърках в Уикито и както очаквах излезе, че и обикновената захар си е криопротектант. За солта не бяха писали, макар, че всички знаем, че е.
Тръгнах да чета, защото видът на криопротектанта не е даден в обяснението, обаче има ред мерки да се миеш и триеш след третиране, значи е нещо, дето повече клони към тежката химия.

После написах в Гуглето "frost protection cryoprotectant" и ми излязоха маса статии, отричащи напълно ефективността на криопротектантите за защита на градински растения (за витрокултури стават, но не и за градината).

Полезна статия за предпазване на градината от замръз ми се видя тази:
http://www.fao.org/docrep/008/y7223e/y7223e0c.htm#TopOfPage
Доста е голяма, със стрелките се ходи напред-назад.

На много места, обаче прочетох, че обикновеното обливане на дръвчетата с вода и поддържане на влага е изключително полезно. Абсолютно ясно подчертават, че повредите от студа се дължат на дехидратиране и в никакъв случай на разкъсване на клетките от напрежение при замръзване, както лесно и заблуждаващо бихме могли да допуснем.

Обаче да се върна сега в началото. Не пробвайте с подсладена вода, въпреки, че е криопротектант, защото се оказвала токсична за растенията.

От захарта тръгнах и пак тук се завърнах. Явно е време за обяд.

Спаскей, ще ти изям лалетата.

Общи условия

Активация на акаунт