(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 583
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
Моята мярка е 141.
Но съм доста скептична,че няма да ми мине котка път-като си знам предишния опит с тези институции съм Марко Тотев  Laughing
Сутринта министър Найденов е казал,че  от Европа са спрени 500 милиона за земеделието  ooooh! пак нещо са объркали чиновниците.

# 121
  • Варна-София
За повредите от замръз
В една от статиите ми направиха впечатление следните съвети:

1. Лозето да не се бърза да се реже, защото когато паднат пръчките, соковете се втурват към малкото останали пъпки, активира се растежът много бързо и ако има опасност от повратни студове става лошо.
2. Лозето да не се "надува" с много азотни торове рано напролет, пак поради същата причина.

# 122
Да се похваля най-после - получих като подарък от милото 3 каруци тор  Heart Eyes . Крайно време беше и моите зеленчуци да видят наторяване, напролет ще се радвам на градината. И нещо интересно, ягодите ми нацъфтели, побърка се това време...

# 123
Вили,Амика,благодаря ви за труда,записах си.

Днес при нас беше разкошен есенен ден.Тихо,слънчево и топло.Оранжерията с хризантемата беше пълна с пчели.
Едно празно място е обилно наторено с оборски тор и утре очаквам да бъде изорано.

Още малко дано се забави снега.

# 124
Да се надявам,че поне гъби ГМО-та още не са тръгнали на пазара...

Това сериозни ли или бъзикаш наивните...   Thinking    Laughing
Каква им е генната модификация на гъбите?

# 125
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Не си ли спомняте ,някои над 60-те де,  че нямате спомени от такива пръскания. Та с медната пръскачка у нас пръскат 3 поколения. Нямам спомен за пръсканията на дедо и татко само с един син камък и нищо другоп. Какво стана? Сортове ли ? Триста болести триста гадове. От комшията ни дели един "дувар" От както се събори не мога да се отърва от колорадски бръмбар. За една година се застоя ремонта на дувара и гадините ги нямаше. Как да го убедя да не пръска , ако устискаме 1-2 години популациите ще се регулират. Ще ви пусна един списък със устойчиви сортове. В тия модерни имена сигурно има от ония старите , дето никакви думи не могат да предадат вкуса им. Да ги намерим . Докато още помним оня вкус нека да го предадем през поколения и векове. "Те , това е домат, ябълка , круша !"
Сливи
 - Устойчиви на червени листни петна -  Едра зелена ренклода, монфорска
- Устойчиви на ръжда - Калифорнийска синя, Габровска, Тулей тумпурио, Онтарио, Тулей грас ,монфорска
-Толерантни на шарка - Изобилие, Анна Шпет, Стенлей, Стенлей плъм, Виолетова ренколда, Тулей тимпуриду, Чачакска найболя

Още устойчиви сортове - Алтанова ренколда, Блюфрии, Опал, Рут гетщетер, Нансийска мирабелка , Стринава, Чекакска лепотица, Чачакска родна 
Утре другите .

# 126
Много добра идея за устойчивите сортове!

И аз да добавя към списъка на рорик жълта афъзка. http://www.razsadnika.com/index.php?level=68
При нас расте без никакво торене и пръскане и ражда като за световно.

Последна редакция: сб, 01 дек 2012, 12:11 от peppia

# 127
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
rorik, търся си дръвчета от един разсадник и питах за старите сортове Айвания и Карастоянка, но ми отговориха, че не се предлагат защото има нови много по- устойчимви сортве. Аз имам от"новите", но за устайчивост май не може да се говори, защото без химия е невъзможно да се запази плод. Като дете в градината ни никога с нищо не е третирано, дори и с бордолезов р-р. Говорим си със свекърва ми и тя никога преди не е пръскала зеленчуци, а е отглеждала много. Ясно е че болестите са продукт на Новото комерсиално време.
vili__66, ентусиазма ти е заразен. Hug
mama_gali, честита ти придобивка. Laughing Ще си много доволна от торенето. Градината буквално полудява.
spaska.53, не мога да се нагледам на лалетата ти. На мъжа ми слабост му е оранжерия. Сега си прави железна, по- висока, за да не си удря главата. Вашата я гледа два часа и само тцъка. Вече е сложил горните извитите железа, но нещо имат разлика и утре ще реже и ще ги слага наново. Вашата готова конструкция ли е или сте си я правили?
Сега да ви питам. Избирам си лешник и в сайта на разсадника прочетох- "Сората е самобезплоден". Това означава, че трябва да взема две дръвчета за да се опрашават ли?
Освен традиционните за нашия край овошки съм решила да си посея и Годжи бери, Арония и Касис. Давайте идеи за друго, място има.

# 128
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
лешника да ти е някъде я ъгълчето, че пуска издънки и голямо чистене ще падне Simple Smile

малинки край оградата Simple Smile хем ще хапвате, хем ще пазят Wink от нечакани гости. май Куркума беше предложил сорт "люлин" че ражда по-късничко.

мушмула, дрян Simple Smile едното си имам, а другото си мечтая още.

# 129
  • При розите и топлата вода ......!
st. Dobri, малинки и дрян имам. Мушмулата е в списъка. Laughing Лешника ще го мушна в ъгъл.  Hug

Имам две млади ябълки, които миналата година прехвърлиха, а тази родиха повечко. Дали мога да ги преместя, ча са малко на неподходящо място? Ще се развалят ли? newsm78

# 130
  • на пъпа на Златията
Гелика, довечера късно ще ти пусна сортовете устойчиви лешници че имам спешна работа. лешници.

# 131
Ето ме.Радвам се,че сте харесали лалетата.На открито стават още по-хубави,особено ако са

повече и близо едно до друго,за градинка примерно или бордюр на пътека.

Гелика,синът ми прави фермите.С другият ми син ги  монтират.Прави се шаблон на земята от пръчки от арматурно желязо забити здраво.Точките описват дъга с желан размер.Всички ферми стават еднакви.

# 132
Спаска, арматурното желязо какво фи е?

# 133
Гелика, тази градина не е ли точно покрай пътя? В Казанлък, отляво, пътувайки за морето? newsm78 Много ми е познато....
Спаска, моля те Praynig, покажи и хризантемите! Любими са ми!

# 134
Писаро,фи16,гладко.Дъгите на носещата конструкция са черни тръби 1цол.Оранжерията е широка 8м.

Имаме по-малки,4.80м широки,които са само от такова желязо.Дъгите са укрепени малко повече.

Ана.Иванова,снимките са направени,но не са качени в албума.Ще покажа щом остане малко време

и има някой знаещ покрай мен,че аз за разни железа разправям,ама компютър трудно карам и със

снимките още съм на Вие Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт