(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 596
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
  • на пъпа на Златията
Грешка ,
 няма за  лешници.
Ябълки -
Устйчиви на струпясване - Прима,Присила, Либърти, Приам, Флорина, Нова изигроу, Мойра, Джонафрий, Фридъм, Ландсбергка, ренета, Английска ренета,
- устойчиви на огнен пригор - Прима, Присила, Либърти, Старкинг, Старкримсон, Флорина, Либърти, Боскопска хубавица, Смути, Канадска ренета, Червена превъзходна,
- Устйчиви на брашнеста мана - Прима, червена превъзходна, Онтарио, Канадска ренета, Боскопска хубавица, Старк флорина  Още -Виста бела, Секай ичи, Мелроуз - слабо чувствителни на брашнестата мана

Круши

Устойчиви на струпясване - Ранна на Моретини, Вилямова масловка, Жифардова, Клапов любимец, Харденпонтова масловка , Деканка на комисията, Д-т Жюл Гийо, Конференция, Пас , красан , Водник Хебър, Трапезица
-Устойчиви на огнен пригор - Ранна на Моретини, Боскова масловка , Жифардова масловка , Кошия , Конференция

Орехи
-  устойчиви на антракноза - Преславски , Силистренски, Джиновски, Пловдивски , дряновски
- устойчиви на бактериоза - Сливенски и джиновски
Бадеми -
-Устойчиви на оранжеви листни петна - Несебър, Приморски, Пряньм
Устойчиви на струпясване - Нонпарел, Десертен , Кримский, , Никтский късноцъфтящ

Някой , да вижда български сортове тук  ?
Аз виждам - Ренетата, Червената превъзходна, Масловката .
Гелика,
"устойчиви"  са непродадените. Това дето търсим все го нямат. Като погледнеш в пясъчника , тези които търсиш ги сменят с тези , които са най много в него.
 Имахме вишна която не хващаше червеи , череша "стамболка" - зрееше за 24 май и също не хващаше червеи, едни жълти крушки ранни , едни дюли кръгли , мекички , едри , едни зелени ябълки от които ставаше много вкусен сайдер.
Сега имам вишна която хваща червеи , зелена ябълка с вкус на изгнила , муцунеста дюла, череша която я чакам 7 г да роди.
Все купени от познат , и тоно тия които искам , точно ги имаше в пясъчника. Майката му е калеми , ама съсипах калемите дето ми ги прати Бушката.На Добри се е хванал .

Последна редакция: сб, 01 дек 2012, 23:12 от rorik

# 136
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Майката му е калеми , ама съсипах калемите дето ми ги прати Бушката.На Добри се е хванал .

точно навреме ми дойде Simple Smile

аз трябва ли да правя нещо с оцелелия калем?
не помня дядо ми да е завивал клони  Laughing но знае ли човек 
Hugпък и калема ми е мил  Hug

# 137
Това за лешника не го знаех   newsm78
И от сума време се чудя как не роди поне едно плодче.
Освен това ъгъла,в който сме го сложили граничи с лют комшия.Който си е оставил ивицата да буренясва,но пролетно време пръска един път с хербецид.И на пропуска да пръсне и през оградата.Това лято ми изгори един ред грах и част от лешника  Cry
Изкушавате ме да се опитам да присадя една прасковка.Никога не съм виждала на живо как се прави.Ще се хвана да почета повече,а имам и един познат,който ходи по къра и ашладисва.
Вчера се наслаждавах на една овощна градинка.Разпитах и ми казаха,че я поддържа много възрастен човек-ще го търся напролет.Важното е,че короните на всички дървета са оформени като чаши.Ябълките са с по 4-5 основни клона,без водач.Короните определено са рязани с цел да се ограничат във височина и да се насочат навън.На принципа на резитбите на прасковата.
От тате знам,че при прасковата се махат всички леторасли вътре в "чашата".А при отреза се гледа да остане външна пъпка.
Вероятно така са рязани и тези дръвчета.
Мъжа ми от 5-6 години се опитва да оформи короните на едни "изтървани"ябълки на възрастта на дъщеря ни.Тате ги беше оставил с водачи,после ние нямахме време  Embarassed да ги поддържаме.
И в един момент станаха толкова високи,че не можеше да се берат.Сега мъжа ми постепенно "сваля" короните и се опитва да ги насърчи да растат в страни.Но е труден и бавен процес.

# 138
В руските форуми хвалят българската праскова от сортове:
-Дупнишка,Золотой Кричимский,Сливенский компотный.
Е,не били студоустойчиви достатъчно. Wink
Вили,опитвам да си представя чашообразното обрязване на дърветата.Искаш да кажеш,че отстранявате средния,основен клон?А външните разклонявате?
Твърдо съм за идеята в овощарството,че дървото трябва да бъде достъпно за бране.Иначе само гледаш нагоре,дереш лакти и се облизваш.Кат лисицата.И ми мине мерака за бране. Laughing
Стелт,разрових нета за ГМО гъби.Правени са опити да отгледат мицел в/у соеви ГМО отпадъци.За наша радост гъбите растели без модифицираните гени на соята.В гъбите няма и икономически интерес.За мезе само.Виж-царевица,соя,рапица-ехей,златен дъжд,нали? Rolling Eyes
Да ви сложа картинки от Мумбай,Индия.
Хората си решават енергийния проблем с отглеждането на гъбоенергия.
http://www.designboom.com/readers/tobias-revell-power-generating … hrooms-in-mumbai/
Аз съм против инсталирането на соларни и ветрени установки в плодородните поля на България.
Не се шегувам.
Добро утро,че го забравих! Laughing

# 139
Стелт,разрових нета за ГМО гъби.Правени са опити да отгледат мицел в/у соеви ГМО отпадъци.За наша радост гъбите растели без модифицираните гени на соята.В гъбите няма и икономически интерес.За мезе само.Виж-царевица,соя,рапица-ехей,златен дъжд,нали? Rolling Eyes

Ахам... То и на повечето барнати организми модификацията им е устойчивост на пестициди, т.е. да ги къпят с отрова, която убива всичко живо без модифицираният организъм... Ето тук долу има една табличка с някои храни и характеристика на модификацията им - http://www.bb-team.org/articles/2827_gennomodifitsiranite-hrani

# 140
Знаеш ли кое ме човърка-колко е лесно да си купиш от пестециди,изкуствени торове от ветеринарната аптека? Thinking Thinking
Иначе ходим на Доктор,чакаме  да ни изпише лекарство.
Аз съм за строг растителен,ветеринарен контрол на препаратите,за Банка за съхранение на ненужното.За образован Биопроизводител,отговорен bowuu

Последна редакция: нд, 02 дек 2012, 14:33 от Веселчето

# 141
А знаеш ли как се съхраняват и изхвърлят тези неща? Хаотично и безконтролно (на практика, щото на теория контрол има)... Така че всичко произведено от фабриките отива в почвата и водата, на едно или на друго място... Със забраненият от десетилетия ДДТ се пръскаше над Африка... Дали някой го е произвеждал тайно или са имали излишни количества не зная, но познавам човек, който се занимаваше с тази дейност... И то да беше така само с пестицидите... Всичко старо и ненужно се "погребва" безконтролно...

# 142
...Аз съм против инсталирането на соларни и ветрени установки в плодородните поля на България.
Не се шегувам.
...

ooooh! а точно край твоето село има няколко  ooooh!

шегата настрана, преди години попаднах на преводна статия от Норвегия. отказали са се от вятърничавите централи във фиордите (независимо от постоянния вятър=постоянно генериране на енергия) защото, заради нарушения еко баланс, в буквалния смисъл на думата се разрушават фиордите. идва от това, че от нискочестотния звук бягат птиците и се завъждат много гризачи.

# 143
  • Стара Загора
Здравейте! Какво означава да се сее на кавали или тирове? Някакъв особен вид лехи ли е това?  newsm78

# 144
За резитбата на дръвчетата имаше много точно описание в началото на темата - да  могат две влюбени птички заедно да влетят в короната.
Стар резитбар е Дедо ви Wink По-лесно се реже младо, да знаете.
Току що подготвих едно място за лозенце. Три реда по 7-8 кютука. Само десертни, безсеменни, стафидени деликатни.
Кат идвате към мен, да си късате по чепка и да ви се омаже брадичката със сладост. Hug

# 145
За резитбата на дръвчетата имаше много точно описание в началото на темата - да  могат две влюбени птички заедно да влетят в короната.
Стар резитбар е Дедо ви Wink По-лесно се реже младо, да знаете.
Току що подготвих едно място за лозенце. Три реда по 7-8 кютука. Само десертни, безсеменни, стафидени деликатни.
Кат идвате към мен, да си късате по чепка и да ви се омаже брадичката със сладост. Hug

дедееее, и на лютеничка щях да идвам, с ремаркето даже, и сега за грозде  Laughing ама да знаеш, не забравям, ще долетя някой ден на люспести криле и ще иам да се чудиш  Hug хем с коритце от дялан камък, че съм ти го обещала от лани  Hug

дядо казваше, че или можеш да се пресегнеш да си откъснеш плода, или прасета го яли.
и още, че детето трябва да седне по средата и да си изяде до каквото е стигнало, ако не може, значи не си си свършил работата.

когато преди време показах какви съм ги свършила, някой писа, че това се води италианска подобрена корона, аз си я наричам стара дядова  Laughing

# 146
  • на пъпа на Златията
Добри,
Когато Бушката обясняваше какви са тези ябълки, си спомних че имахме такива. Тя каза че ги е взела от някаква стара градина. Та предполагам че са по-устойчиви на студ  и няма да се наложат някакви особени грижи. . Харесват ми ябълките с кисело-сладък вкус. Тя ги описа като червенобузи. Представих си ги като  един наш стар сорт , от едната страна са зелени , а от другата червени. Те ,  са повече сладки, но са  по-сочни. В последните години се появиха по пазара , не знам  турски ли , македонски ли ,  те имат вкус на друг наш стар сорт , но нашия беше по-сипкав , по-дребни и по-меки.
За гъбите - култивираната печурка не е ли ГМО. Някъде  в предните теми обсъждахме какво е ГМО .Накратко - едно е ГМО - което създава сортове които оцеляват както каза някой по-горе на пестициди , но си ги носят , друго е когато бабите ни са селектирали година след година сорта " хубава чушка" Отровите са опасно нещо. Работих по някое време в болница. А и сега е видимо колко много хора боледуват от тоя рак . Едно време това бяха региони , в които имаше повишена естествена радиоактивност.А сега виждам бутилирана вода от тези региони.  Натрупването  на радиоактивност  явно се катализира от отровите. Явно е било до натрупване  и катализатори. Къде се загуби Лейди Блу, тя може да каже , мисля че следеше за тези процеси и може да каже нещо полезно?

Вес,
Права си , много е лесно да идеш в аптеката ,но аптеката все повече започва да не помага , препаратите са в концентрация , която държи и болести и гадове в състояние на изчакваща популация, защото , трябва всяка година да сменяш препарати. Това са изследвания в краткосрочни планове и никой не прави дългосрочни изследвания как това действа на човека.

Плодовете и зеленчуците са полезни храни. Да търсим старите устойчиви сортове за да ползваме по-малко отрови.  
Валя ,
тировете, кавалите  са засаждане   така че растенията  се засаждат на по-високо. От прочетеното тук си направих изводи че на тир се сади при определени условия. Това са по-влажни места , за да не гният корените , и на тир се сеят корено плодните ,например  морковите за да стават по-големи.

Последна редакция: нд, 02 дек 2012, 17:47 от rorik

# 147
  • Стара Загора
Валя ,
тировете, кавалите  са засаждане   така че растенията  се засаждат на по-високо. От прочетеното тук си направих изводи че на тир се сади при определени условия. Това са по-влажни места , за да не гният корените , и на тир се сеят корено плодните ,например  морковите за да стават по-големи.
Благодаря! И аз имах подобна представа, но не бях много сигурна. В статиите за капково напояване се споменава за тези кавали, тирове, има и снимки на издигнати редове, но никъде не срещнах определение. Може би при капковото напояване това е най-удачния вариант. Ще видим напролет как ще ги докараме тези кавали Rolling Eyes Иска ми се вече да е февруари, за да си реализираме плановете.

# 148
  • на пъпа на Златията
Валя , ако имаш малко място е по-удачно да садиш на лехи. С кавалите трябва по-често да поливаш, което води до заболяване на растенията , а и кавалите заемат повече място 

# 149
  • Стара Загора
Валя , ако имаш малко място е по-удачно да садиш на лехи. С кавалите трябва по-често да поливаш, което води до заболяване на растенията , а и кавалите заемат повече място 
Идеята е капковото напояване да се включва автоматично по 2 пъти през седмицата. А мястото е повече от 1 декар, така че това не е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт