(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 597
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
За гъбите - култивираната печурка не е ли ГМО. Някъде  в предните теми обсъждахме какво е ГМО .Накратко - едно е ГМО - което създава сортове които оцеляват както каза някой по-горе на пестициди , но си ги носят , друго е когато бабите ни са селектирали година след година сорта " хубава чушка"

Тц... Не е това ГМО... Селектираните сортове, които са устойчиви на нещо си не са ГМО.... ГМО-то е, когато се вземат гени от един организъм и се сложат на друг... Да речем се вземат гените за студоустойчивост от някоя риба, живееща на север в ледени води и се вкарат тези гени в доматите... Ей това е ГМО и никоя баба по селата не го практикува... Царевицата например е направена така, че сама да произвежда инсектицид и да трепе насекомите, които я налазват... Не съм сигурна какво се случва с берачите на ГМ царевица - дали не излизат "наплюти" от нивите...  Laughing

# 151
Кавали или тирове се избира според вида почва или растенията.Ако почвата е по-тежка-на кавали,

ако е по лека -на фитарии.Пипер и домати-на кавали.Тези две култури особено пипера се копаят

често и се загърлят растенията.

Днес добавихме снимките на хризантемата,повечето още не е цъфнала тогава,а после на никой

не му беше за снимки.Сега съжалявам,че не сме направили.

http://spaska53.snimka.bg/flowers/dvor.481510.29145729

# 152
  • Стара Загора
Кавали или тирове се избира според вида почва или растенията.Ако почвата е по-тежка-на кавали, ако е по лека - на фитарии. Пипер и домати-на кавали.Тези две култури особено пипера се копаят често и се загърлят растенията.
С риск да стана досадна, ама какво е фитарии?

# 153
Лехи широки от 0,80до 1,20 и дълги колкото ти трябва.

Виж снимките ми.На лалетата се вижда добре.

# 154
  • на пъпа на Златията
Спаска,
Вярно ли че хризантемите били цветя на късия ден . Като започваш да ги завиваш с черен найлон  вечер , по-рано, сутрин по-късно ,   съкратяваш деня и цъфвали по-рано?

# 155
  • Стара Загора
Лехи широки от 0,80до 1,20 и дълги колкото ти трябва.
Виж снимките ми.На лалетата се вижда добре.
Благодаря!

# 156
Спаска, разгледах снимките - невероятна красота!!!
Това, с което се занимаваш, ти доставя огромно удоволствие, нали? Личи любов в правите очертания на лехите, в стегнатите с канапи редици на хризантемите.
Всяка пролет ли залагаш нови корени хризантеми или разделяш майчините?
Много е красив двора ти!

# 157
Благодаря,Ани.Да,Любов.Там изразявам себе си независимо от финансовия резултат.

Рорик ,Да растения на късия ден са.Те почват да цъфтят тогава когато часовете на деня станат толкова според сорта им.Това позволява да се отглеждат хризантеми целогодишно със затъмняване или доосветяване.Аз ги гледам нормално както им е заложено .Като си избирам сорт гледам да изцфъти преди сериозни слани,че там няма предвидено отопление.За такива цели,като моите се прави разсад от резници,ако е за градина става с разделяне на коренището напролет.

Последна редакция: нд, 02 дек 2012, 20:59 от spaska.53

# 158
Нещо тая вечер ми се доприказва.Дядо имаше хубава градина,с разни фигури от чимшири и между

тях цветя.Всяко цвете имаше история-от къде е донесено или кой го е подарил.Дядо беше по историите,но...баба гледаше градината.Тя ми говореше най-невероятни неща за цветята.Как ме гледат,как ми говорят като са жадни или нямат въздух или...и очакват аз да им обърна внимание.
От както се помня мисълта ми е цветна и зелена.18 пъти сменях жилището си докато се установя тук.
С кашоните багаж и саксийка или чашка с коренче.Ох...

# 159
# 160
Люлин,много материал за размисъл,особено в коментарите долу  Wink
Спаска, Hug   bouquet.Това сама ли го работиш?
Дедо, Hug минавай по-често насам.И разказвай повече...
Валя,тир и кавал е едно и също-ето тук можеш да видиш http://wili66.snimka.bg/nature/2012.675757.27160667-фитария е целия правоъгълник,но е оформен от кавали.Същото като фитарията,но с високо дъно е повдигната леха.
Веселче,с очите си съм виждала безстопанствени стаички натъпкани със стари отрови.Тъжното е,че дори да искаш няма къде да предадеш препарати за унищожаване.То е така и със старите лекарства за жалост...
Да ви разкажа какво ме впечатли вчера.Ходихме с мъжа ми в обора на брат ми-трябваше да се пороботи с електрожена предзимно.И като заприиждаха желаещи за тор  #Crazy-не помня такова чудо.Още малко и ще се изпокарат.Изгребаха почти всичко.Говорих с едното момче-гледа червеи по програма.Но има два основни проблема-торта вече е кът и никой не търси да си купи преработената тор.Каза ми ми,че през последните 2-3 години са изградени десетки ферми за червеи,но никой не се интересувал от продукта им.
Пак половинчати и недомислени работи.
Но пък се събрахме 7-8 души от селото на раздумка.Направи ми впечатление,че всички са много по-меки от преди години,по-сговорни,и някак склонни да си помагат,което си е жива еволюция за наше село  Laughing
Помислих си,че може би вече назрява момента за истинско коопериране и дори го подхвърлих на кмета.
Представете си група от хора-зърнопроизводител,овчар,кравар,собственици на орехови градини,ферма за червеи/дай Боже,на лято още една/,двама трима зарзаватчии,два-три трактора,малогобаритна техника,косачка,балирвачка,камион...Та това си е цяла кооперация-остава да осъзнаят всички,че можем да бъдем сила,стига да преодолеем егоизма си...май се размечтах  Mr. Green.
Но познавам отдавна всички тези хора и зная как се хващаха за гушите преди време за педя ливада.А вчера ги видях да си помагат...

# 161
Здравейте всички!Спаска,бих искала да те попитам нещо.Вероятно не използваш за цветята само био торове?Би ли споделила как въпреки отоплението,успяваш да  накараш цветята да цъфтят посред зима?Какви торове за цъфтеж използваш?Ако искаш ,може да ми пишеш и на лични .

# 162
  • Стара Загора
Валя,тир и кавал е едно и също-ето тук можеш да видиш http://wili66.snimka.bg/nature/2012.675757.27160667-фитария е целия правоъгълник,но е оформен от кавали.Същото като фитарията,но с високо дъно е повдигната леха.
А пък аз си мислех, че се нарича фитарий - в мъжки род и затова не можах да намеря информация. Понеже на няколко места срещнах "фитарии" - в мн. ч. Сега вече ми се изясни съвсем. Благодаря!

# 163
Здравейте дружина.
Вили,и в нашето село се разнасят возила разни с оборски тор.Една година купих тор от тези червеи,
но нямаше ефекта на натуралния оборски тор,а излиза неоправдано скъпо за по-голяма площ.
Това е мое мнение.Сега съм взела полуугнил от един кравар и ще го използвам догодина-да угние
напълно.В това дето показах основно се трудя аз,но за техническата част се грижат синовете.
Снаха ми се грижи за уюта в къщи.Понякога викам жена ,ако има много работа.До година живот и здраве ще наема една жена.
Валерика,за да цъфтят през зимата цветята трябва да се създадат условия-топлина,светлина,влажност и чак тогава торове.За цъфтеж-торове с повече калий и фосфор и по-
малко азот.Продават се в агроаптеките. Има и малки разфасовки.

# 164
То за всяко едно растение трябва да има оптимални условия  Laughing
Спаска,тор винаги се е карала насам-натам.Проблема е,че кравите свършиха.
До сега съм торила само с оборска,но си мисля колко усилия ми костват бурените.Надявам се при торта от червеи те да се значително по малко.
Във вчерашните си разсъждения/явно не много ясно  Laughing/ описах една логична биосистема:
Трева и зърно-крави,овце-оборска тор-ферма за червеи,база за ферментиране на течни оборски отпадъци-зеленчукови и овощни градини,ниви и ливади.
И тъй като това е непосилно за един или двама при нашата действителност може да се случи с участието на 7-8 фермери работещи в различни насоки.
И тогава мерките за подпомагане ще имат смисъл.
Към момента дават пари на някой да си направи ферма за червеи-да ама на втората година работата му блокира,защото наблизо няма крави и съответно суровина,а  произведеното от него няма ползватели.А той трябва да увеличи обема през втората и третата година...
Или плащат на някой да почиства ливади -той ги чисти ама кой да пасе на тях?
От друга страна животновъда трябва да покрие изисквания изграждайки задължителни торища за много пари и се чуди къде да си пасе животните,защото ливадите около фермата му са разорани...
Ако всички елементи в тази верига бъдат подпомогнати от институциите да си намерят точното място...може би ще изградим устойчиво земеделие  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт