(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 598
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна-София
Вили, с две ръце подкрепям твоята логична биосистема.
Аз искам да добавя някои разсъждения за ЧКЧ.
Може би само част от тях да се хранят с оборска тор. Самата тя е такава ценност в днешно време.
Виждам тяхното стабилно място след зеленчуковите и овощните градини да преработват остатъците от болните растения и плодове. Точно това им е предназначението в рамките на нашето вилно място.
Още едно стабилно място са растителните кухненски отпадъци.

Според мен на отглеждането на ЧКЧ не бива да се гледа като на самостоятелен бизнес. Дейността не е трудоемка за човека - тук работят червеите. Смисълът й е пречистване на околната среда. Като тийнейджър съм влизала в оранжерия със стелажи, под които се валяха разни неща. Там е точното място на ЧКЧ, които да преработват остатъците от болните растения и кухненските растителни отпадъци (количеството им не е пренебрежимо, само нашето семейство от 4 души генерира 1-2 10-литрови кофи с такива отпадъци седмично). При дейността си ЧКЧ отделят СО2, който пък е полезен за растенията, които се отглеждат над стелажите.  Торта от червеите съответно ще се ползва за разсадите - до 50% от почвената смеска.

Относно количеството на семената в торта от червеи - още трябва да натрупам опит, за да кажа нещо полезно. Засега знам, че за да я ползвам за домати, трябва да съм подготвила и поляла почвената смеска няколко седмици предварително, за да поникнат всички доматени семена, останали там от миналата година, иначе ми се объркват разсадите.

Последна редакция: вт, 04 дек 2012, 09:23 от amica1

# 166
Да не бива, но има програми при които започваш с 60 квадратни метра легла,а в третата година вече трябва да имаш 150  #Crazy...и само това.
Вижте тук http://www.bioselena.com/bg/publications/index/?page=2-има интересни неща за четене.
Аз имах контакти с тях преди 10 години и сега ще ги подновявам  Mr. Green

# 167
  • Пазете Гор
На много места оборският тор, депониран в торови ями, е омесен с най-различни препарати за измиване и дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат животните. Не вярвам някой задълбочено да е изследвал как биха повлияли тия вещества върху растенията, които торим. Общо взето се разчита, че са неустойчиви и в сравнително къс период се разпадат на някакви вещества, които са приети за безвредни. Дано да е така.

Изобщо тия измиващи и дезинфекциращи средства са голяма беля. Много съм благодарен на съдомиялната, че изми и почисти до блясък старите потъмнели тенджери, но тия дни се замислих: а каква е тая страшна химия, дето за десет миенета успя да почисти нещо, дето 15 години не си успял да отстраниш? Как се отразява на водите и почвата, веднъж отишла в канала или септичната ям. Хеле пък като знам за каква пълна имитация иде реч в пречиствателните ни станции, дето пък са и толкова малко.

Един познат, инспектор в РИОКОЗ разправя, че вече откривали следи от ПАВ в изворите. Случайно ги открили, не че ги търсят.

Край на сезона. Поскубвам малко празец и наобикалям прътите със наденица. Зима.

# 168
Един познат, инспектор в РИОКОЗ разправя, че вече откривали следи от ПАВ в изворите. Случайно ги открили, не че ги търсят.

Изворите, които се използват за питейно-битови нужди ли?  Мога да проверя дали ги изследват за ПАВ...

# 169
  • Пазете Гор
Не знам точно за какви извори говореше. Доколкото си спомням района, в който работи, мисля, че не се използват за питейни нужди, поне не и в точката на извиране.

Идеята ми беше, че в привидно обикновения си, даже природосъобразен живот изхвърляме  много вещества с неясно, но едва ли благотворно действие върху средата. Прахове за пране, препарати за баня, за мивка, шампоани, балсами, лекарства, обезмаслители, киселини, избелващи и дезинфекциращи вещества и какво ли не. Няма да отварям дума за насладата, с която комшиите изливат отработени масла или антифриз в каналите, по пътищата или по ливадите.  Или щедростта, с която ръсим сол и размразители по пътищата.

На бахчата ми тревата е около половин метър, полегнала и усукана. Отпочинала си е земята, не ще и дума. Градина, станала ливада за 15 години. Добре, че поне шипоци, капинаци и сливаци няма, че инак лошо.

# 170
В този ред на мисли, преди време бях питала пак тук - къде се изхвърлят старите, останали или неизползвани препарати за растителна защита?
Имам почти кофа такива, събирани през годините - повечето са с изтекъл срок и останала някаква част от препарата вътре. Не знам къде да ги хвърля и засега само ги складирам.

# 171
Не знам точно за какви извори говореше. Доколкото си спомням района, в който работи, мисля, че не се използват за питейни нужди, поне не и в точката на извиране.

Идеята ми беше, че в привидно обикновения си, даже природосъобразен живот изхвърляме  много вещества с неясно, но едва ли благотворно действие върху средата. Прахове за пране, препарати за баня, за мивка, шампоани, балсами, лекарства, обезмаслители, киселини, избелващи и дезинфекциращи вещества и какво ли не. Няма да отварям дума за насладата, с която комшиите изливат отработени масла или антифриз в каналите, по пътищата или по ливадите.  Или щедростта, с която ръсим сол и размразители по пътищата.

Абсолютно е така... Нищо не се губи - замърсителите в почвата, водата, въздуха рано или късно попадат в подпочвените води, в земите ни и се разнасят навсякъде... Освен това, всички тези химии, с които сме се заринали, взаимодействат помежду си и се получават интересни неща... Няма да забравя при бомбардировките над съседите (губи ми се годината, бях ученичка тогава) колко пъти годишно валеше киселинен дъжд... Като си отида на село и дърветата се обезлистили - за пореден път... Дядо ми си водеше записки, жалко че не зная къде са и дали не ги е изхвърлил... Писала съм и преди - имаме щъркелово гнездо до къщата... За няколко години щъркелите се бяха пощурили... Не носеха яйца, после снесат, но нищо не се изчупи, после снесат и излюпят пиленца, но ги изоставят... Дядо ми казваше "нашите ялови щъркели и тази година не очуваха пилета"... Минаха години и нещата се нормализираха, но никой не може да ме убеди, че всичко е било наред и няма последствия за околната среда...

В лабораториите към МОСВ не правят ПАВ на води за питейно-битови цели... Явно се преценява, че там такива няма и няма смисъл да хабят ресурс и да ги търсят...

В този ред на мисли, преди време бях питала пак тук - къде се изхвърлят старите, останали или неизползвани препарати за растителна защита?
Имам почти кофа такива, събирани през годините - повечето са с изтекъл срок и останала някаква част от препарата вътре. Не знам къде да ги хвърля и засега само ги складирам.

Попитай в местната РИОСВ... Обаче като знаем какви количества се изливат в околната среда, нашето са бели кахъри... Обаче пуста съвест, едно пакетче да е, не ти дава сърце да го изсипеш някъде си...
В тази пък връзка, звънях веднъж на РИОСВ за да им сигнализирам за една кака, която влачи мечка из града и я кара да пее и танцува... Вече бяха приели забрана и събрали уличните мечки-танцьорки... Няма кой друг да следи за нарушения, да пише актове и отнема мечките, освен РИОСВ - поне така си мислех и затова звъннах на тях... Казаха, че не било тяхна работа и че не знам си какво...  Tired  Когато става въпрос за щъркели и някакви по-компактни животни се отзовават, но с мечка какво да правят...  Laughing
Занеси им кофата с отрова... Да я складират, където преценят...

# 172
Марс и Венера се надвесили над Земята и съчувствено занареждали:
-Лелее... Колко си пребледняла, измършавяла, оплешивяла... Какво ти е, да не си болна?
Земята с усилие отвърнала:
-Да... Страдам от... хомо... сапиенс...
Марс успокоително я потупал по рамото:
-О, не се притеснявай, минава от самосебе си!

# 173
  • Пазете Гор
Занеси им кофата с отрова... Да я складират, където преценят...

Аз се опитвам да избягвам да поставям въпросите с опазване на водите, почвите и въздуха в плоскостта "те" и "ние". Може би не винаги успявам.
Стремя се да изразя и внуша убеждението си, че всички хора сме "ние". Имаме общи грехове и общи отговорности.

Не успях да обърна бахчата тая есен. Пролетната оран на такава дългогодишна угар няма да донесе добри резултати, ама няма как. Мисля да започна с кореноплоди - пащърнак и моркови, лукове, консервни сортове домат, фасул, картофи и тикви. Има една кошара с  поне 10 кубика овча тор, ама е недостъпна за кола, мамка му. Трябва с чувал на гръб да се направят 100-150 курса, поне колкото да освежа почвата. Хм, ще питам някъде там дали имат муле. магаре, нещо, което може да носи самар. Ех, от кога не съм слагал оглавник, самар, седло...

# 174
Куркума,картофите и тиквите ще се чувстват прекрасно на отпочиналото място.
Голяма ли ти е бахчата?

# 175
Марс и Венера се надвесили над Земята и съчувствено занареждали:
-Лелее... Колко си пребледняла, измършавяла, оплешивяла... Какво ти е, да не си болна?
Земята с усилие отвърнала:
-Да... Страдам от... хомо... сапиенс...
Марс успокоително я потупал по рамото:
-О, не се притеснявай, минава от самосебе си!

Laughing

Само срещу едно обаждане по телефона изхвърлят отровни боклуци по поръчка
Екип на Столична община идва безплатно до вкъщи - http://www.monitor.bg/article?id=332640

Държавата вече няма да чисти пестициди - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1007850

А тук какво ли има - http://stelt77.snimka.bg/other/xxx.717589.29172728    Thinking

При нас времето все още е хубаво... Мъжът ми обърна половината градина, май не му се занимава с другата половина, но така или иначе до сега все пролетно време я обръщаше... Чудя се дали не е късно да пресаждам марули? Имам още малко предвидено място и ми се щеше да го набоцкам преди снега, но пък ще могат ли да се вкоренят, навън нощните температури взеха да падат малко под нулата?  Thinking

# 176
Стелт,що не понвикаш репортери да разчепкат какво има в контейнерите?Много зловещо ми изглеждат,а и количеството,което евентуално съдържат  Shocked

# 177
Стелт,що не понвикаш репортери да разчепкат какво има в контейнерите?Много зловещо ми изглеждат,а и количеството,което евентуално съдържат  Shocked

Не ми е хрумвало...  Thinking   Контейнерите са до пътя, не са особено скрити и явно са там законно, но не са ми ясни кодовете... Ще се опитам да разбера кой и какво съхранява там - много са и големи...

# 178
  • Пазете Гор
Е, не се плашете от всичко, момичета. В контейнерите има пестициди. Мисля, че именно в бетонови контейнери трябва да се съхраняват. Няма къде и няма защо да се местят. Добре е да има охрана, но няма сензация. Определено не считам, че е работа на държавата да се грижи за отпадъците от препарати за растителна защита. Може да контролира, но това не е дейност, за която трябва да се плаща с бюджетни пари. Логиката е който ползва - той да се грижи за отпадъка. Дали дейностите ще се финансират от фонд, в който постъпват част от цената на препаратите (както е в случая с опаковките на всякакви стоки), или да бъде като тип такса (такса смет за населените места) - въпрос на подход.

Бахчата е около декар. Проблемът е, че машинната обработка е трудна заради безредно посадените овошки, които ми е жал да разредя. Има някаква барака, но е ненадеждна за оставяне на сериозен инвентар.

# 179
Аз по-скоро си представях да има контейнери някъде за изхвърляне на такива отпадъци, също като батериите, например.
Мисълта ми е, че се опитвам да съм съвестна, ама ми трябва и едно рамо.

Има една кошара с  поне 10 кубика овча тор, ама е недостъпна за кола, мамка му. Трябва с чувал на гръб да се направят 100-150 курса, поне колкото да освежа почвата. Хм, ще питам някъде там дали имат муле. магаре, нещо, което може да носи самар. Ех, от кога не съм слагал оглавник, самар, седло...

С джип няма ли да стане, за 2-3 чувалчета овча тор съм готова на всичко, дето се вика, мога да дойда и да играя магарето даже.
Къде има тор в софийско, ей така, ще ида и на гръб ще влача, и милото ще впрегна. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт