(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 623
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
Нова,пообиколи по селата,разпитай за местния говедар-за няколко чувалчета няма да ти е проблем.Или се оглеждай за порутени обори и къшли-ако не в тях,то около тях ще има добре угнила тор.
Аз в наше село контейнер за батерии не съм виждала.Миналата година обиколих магазините за мобилни с чантичка батерии и накрая си ги върнах у нас.Сега са в едно чекмедже в гаража.

# 181
  • Варна-София
Вили, прочетох нещо интересно за реализацията на торта от червеи. Може пък твоите познати от раздумката за бъдещия кооператив да не са прочели точно тази статия. Дано да е от полза.
http://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2011/10/24/1173413_rabotn … i_kak_se_pecheli/

Във Варна проблемът с батериите май е добре решен. В големите магазини (до нас е Била) има контейнерчета (симпатични кофи с подвижен капак) за батерии. В предприятието ни на няколко стратегически места също има такива симпатични контейнерчета с обозначения на фирмата, която ги рециклира - изобщо - много добре. Но за случая в нашето предприятие трябва да похваля личните усилия на колежката, която отговаря за околната среда.

Нова, във Варна много колеги се оплакват от липса на тор. Обаче ние (с мъжа ми) ги "светваме", че по пътя за Виница на няколко места, там където има складове за строителни материали, комбинират и продават чувалчета с тор. Сезонно край пътя се появяват също продавачи на тор в чували. Да не би край София да има нещо такова, а ти да не знаеш.

Току-що си заложих да става първия за сезона цитрусов екстракт против паяжинообразуващи акари. Време е да пръскам стайните растения.

Продължавам да си поддържам босилека, чието семе посях в земята (чакайте да преброя) през пролетта на 2011 г. и си го размножавам от потопени във вода чесначета, подобно на "циганчето", на мушкатата и индришетата. Продължавам да се дивя в "Била", които продават саксийка с три тънки стебълца босилек за 5 лв. Някой сложи ли си босилек в саксия за зимата?

Крадат, брей, крадат на поразия, културни хора, в канцеларии на компютър работят, а ми крадат цветята от коридора. Бръкнали пак и с корените ми отнесли цъфнало циганче. Същия почерк, както пролетта, когато ми взеха трите минирозички - цветята ги няма, а пръстта добре подравнена - пипано мераклийски, с разбиране и направо любов. Аз сега си пустосвам, ама и се гордея, че са ги харесали.

Последна редакция: ср, 05 дек 2012, 14:35 от amica1

# 182
А какво е бахча  Embarassed

# 183
Градина  Laughing

# 184
"Аз съм, бай Еньо, аз. Натурален като жив.. тъй да се каже... - аз пък рекох, че е таласъм. Помислих, че плашилото от даскал Тодоровата бахча иде насам."
Йовков, Серафим Simple Smile

# 185
Нова, във Варна много колеги се оплакват от липса на тор. Обаче ние (с мъжа ми) ги "светваме", че по пътя за Виница на няколко места, там където има складове за строителни материали, комбинират и продават чувалчета с тор. Сезонно край пътя се появяват също продавачи на тор в чували. Да не би край София да има нещо такова, а ти да не знаеш.

Не знам, ще проверя, ама тук хората са някак по-различни, не мисля, че сме много, дето бихме возили чували с ако в семейния автомобил, не знам дали има търсене, за да има предлагане:35:
Аз и мъжа ми трудно навих да качим две чувалчета преди година от едно село, където бяхме на гости.
Всички си хортуват около скарата, а на мен очите ми все в съседските акита, докато не наринахме два чувала не мирясах.  Joy
Но съм винаги в готовност, в багажника имам чували и лопатка.

# 186
Прекрасна пресята тор се продава в разсадника в "Павлово". Но тъй като струва 6 лева чувала я купувам почти само за разсада на доматите. Отлично им понася, което ме кара да мисля, че не е само тор, а е много обогатена пръст.

нова, в Овча Купел, на главния булевард сещаш ли се за една сграда, която прилича на Халите, но не я завършиха? Точно зад нея (под Факултета) имаШе едно страшно гнусно място, гледаха животните ужасно. Но тор - бол! Можеш да минеш и да видиш дали има още. Знам, че хората се възмущаваха и може да са махнали "стопанството" от там. Добави и гумени ботуши при екипировката, за това място ще са ти необходими.

# 187
Аз по-скоро си представях да има контейнери някъде за изхвърляне на такива отпадъци, също като батериите, например.

Не може по този начин, батериите са тежки, а пестицидите са силно отровни, ще ги раздуха вятърът, пък и знаеш ли кой луд ще ходи да си взема пестициди без пари да си пръска градината/котката...   Rolling Eyes   

# 188
Аз по-скоро си представях да има контейнери някъде за изхвърляне на такива отпадъци, също като батериите, например.

Не може по този начин, батериите са тежки, а пестицидите са силно отровни, ще ги раздуха вятърът, пък и знаеш ли кой луд ще ходи да си взема пестициди без пари да си пръска градината/котката...   Rolling Eyes   

Не, нямах предвид контейнери по улиците, примерно може да има в магазините, където се продават, в селскостопанските аптеки, нещо такова, даже ще взема да питам.

Люлин, благодаря, то ми е и на път. За недостроената сграда се сещам, но пък по пътя съм виждала предимно коне да се разхождат, крави и овце не помня.
Ех, София!

# 189
Vili_66 и amica1 предлагам Ви един линк относно данъчно облагане
http://taxavoid.eu/advice/neoblagaemo-izpolzvane-nafirmeni-sreds … va-za-lichni-celi
 за мен е интересен

# 190
Ох, аз пускам един линк, но май пак по-интересни ще се окажат бъдещите коментари по темата.
http://www.fermer.bg/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5 … %B5-news4660.html

стелт
, тази петиция вече няколко дни ми излиза във ФБ, но ако не искаше ЕГН отдавна да съм агитирала доста хора.  Confused

# 191
  • Стара Загора
Във Варна проблемът с батериите май е добре решен. В големите магазини (до нас е Била) има контейнерчета (симпатични кофи с подвижен капак) за батерии. В предприятието ни на няколко стратегически места също има такива симпатични контейнерчета с обозначения на фирмата, която ги рециклира - изобщо - много добре. Но за случая в нашето предприятие трябва да похваля личните усилия на колежката, която отговаря за околната среда.
Там, където работя, също има специален кош за батерии с голяма табела на стената над него. Но започна да се пълни с всякакви отпадъци. Докато някой не сложи друга табела над него: "Колеги, кошчето е САМО ЗА БАТЕРИИ". Ужасно ме е срам заради тези, които минавайки оттам си хвърлят каквото им падне, само не и батерии. Затова няма да кажа къде работя  Sad

# 192
Честит Никулден! Hug
Това ще кажа!На здраве!
Покровител на морета,океани и реки!
Сега чупете орехите и слагайте рибата в печките!С едра люспа,ей! Laughing
Едно време газдите край Дунава са го благославяли,когато е разливал сила м/у тополите.
Златна земя,наносна.
И сто чувала с тор да изсипя тук най-много гора от кленове да отгледам.
Не ми дава мира как точно се формира плодородната почва?
Туй ,лепкавото,мазничкото на оборската тор как се свързва с мъртвата материя,че да роди ей такива червени,плътни домати или от онези любеници? Thinking
Куркума,честита нова територия!Да пазиш кръста! Joy
Мера и бахча едно и също ли е? Blush

# 193
Вес,мера е селското пасище.
Наздраве за Никулден Wine Glass
Има ли именици тук?

# 194
Честит Никулден!
Св. Никола да помага на моряци и рибари.

Колкото люспи по рибата, толкова имане по къщите.  newsm24

Общи условия

Активация на акаунт