(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 571
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте участници в тази толкова уютна и полезна тема.

Чета редовно от много време.Селски човек съм.

По повод питането  за продажбите на излишъците и данъците.Ако продавате от градината,което ви е в повече

може да не се регистрирате като ЗП и не плащате данък.Ако произвеждате количества за пазар

или борса е нужна регистрация.ЗП-частно лице се осигурява  и плаща данък 10% върху обявения

доход след приспадане на признатите разходи и внесените осигуровки.

# 91
Здравейте участници в тази толкова уютна и полезна тема.

Чета редовно от много време.Селски човек съм.

По повод питането  за продажбите на излишъците и данъците.Ако продавате от градината,което ви е в повече

може да не се регистрирате като ЗП и не плащате данък.Ако произвеждате количества за пазар

или борса е нужна регистрация.ЗП-частно лице се осигурява  и плаща данък 10% върху обявения

доход след приспадане на признатите разходи и внесените осигуровки.

Ако ди регистриран като земеделски производител дължиш и осигуровки

# 92
  • Варна-София
А регистриран земеделски производител-пенсионер дали ще дължи осигуровки? Собственици на еднолични фирми-пенсионери не дължат, например, дали и при земеделските производители не е така?
Хърмаяни, още не съм дочела твоите разяснения докрай, така че ако вече си писала за това - прощавай.

Последна редакция: ср, 28 ное 2012, 09:34 от amica1

# 93
Пенсионери по възраст или заболяване,регистрирани като земеделски производители плащат 18 лева здравна осигуровка.За социално осигуряване може да се прави по желание,но не е задължително.
Миналата седмица ходих да се консултирам в НОИ.За хора с 20 години стаж това допълнително осигуряване няма да донесе съществен плюс към пенсията по възраст,освен ако не се прави върху месечен доход над 500 лева.
В прав текст ми казаха-плащай си здравната и си работи.

# 94
Титина,точно това съм написала,че ЗП се осигурява социално и здравно.Внесените суми се приспадат

както и направените разходи за съответното производство/40%,50% или60%/от обявения доход.

Вили-66,не зная за пенсионерите-какъв е режима на регистрация,но 20г.не стигат за нищо.Ако имаш

навършена възраст за пенсиониране,но нямаш34г.стаж/то стана сложно /продължаваш да внасяш

осигуровките.Права е Хърмаяни въпроса е счетоводен.Регистрацията като ЗП е юридическа легитимация пред институциите,както и доказателство за произход на стоката.
Аз съм регистрирана като ЗП и пиша това от личен опит.Не работя друга работа.

# 95
Спаска, а колко е социалната осигуровка.
В момента в Турция ако работиш 10 години селско стопанска работа те пенсионират с 700лири пенсия.

# 96
Една турска баба на един щанд в "Халите" ми обясняваше, че в Турция има 1 500 лв. пенсия. Много готина жена, със самочувствие.

На някой да му трябват фиданки от цер, бор и медоносна акация? Има акция по залесяване, но има и излишни дръвчета. Не са фиданки като в разсадника, съвсем мънички са.

Скрит текст:

# 97
Писаро, ДОО-51,12лв.ЗОВ-19,20лв.=70,32лв.Това е минимум.

Днес-утре и аз ще местя самонасяли се дъбчета и акации към брега на едно дере/бивша рекичка/.

Ще си правя горичка,да се събират птички и разни животинки пък и за сянка.

Спорен ден на всички и да сме здрави.

# 98
И да направя уточнението,че  този минимум ДОО е върху 240 лева,а средния осигурителен доход към момента е 720 лева.Преведено просто-да се осигуряваш върху 240 лева е почти равно на това за получиш социална пенсия като му дойде времето  Wink.Изпитах го на свой гръб за жалост-на 46 съм,с втора група инвалидност и 28 години осигурителен стаж.Пенсията,която получих е с 12 лева повече от такава на човек с минимум 5 години осигуровки.Та не ми се вярва положението да е по-различно ако продължа да се осигурявам на минимума още 21 години.
spaska.53,разкажи с какво се занимаваш,моля  Hug,от колко време,на какви площи?
Готови ли сте за сняг?
Аз имам още бутни из градината и май ще ме затрупа  Joy

# 99
  • Варна-София
Тези дни имам време и се увлякох да чета за гъбите.
Вижте какво намерих:
http://happyfood-funnyfarm.blogspot.com/2009/03/turn-coffee-grou … into-gourmet.html
Който има достъп до остатъци от кафе и чаени листенца може да си отгледа сам гъби кладница. Когато приключи с отглеждането ще може да си натори градината.
Куркума, кога ще дойдат тук гъбарите?

# 100
Аз не знам дали съм за темата,но може и да стана.Отглеждам цветя за рязан цвят и сухоцветни

за аранжиране на букети.Понеже в земеделието всичко е циклично,преди 7-8 години изкорених

два декара от едни зелении използвани в аранжирането и насадих череши.Сега се чудя как да оценя решението си.Тази година плодните пъпки измръзнаха-на всички  дръвчета.Дори да опитаме нямаше.
Цветята се гледат в 300 кв.м.оранжерии и към декар и нещо разните допълнения-общо с черешите 4 дк.

От тази година се опознавам с един наследствен парцел-беше поляна,стана градина.

Почвата е плодородна,но е малко тежка и така загубих доста луковици от лалета.Разбрах обаче,

че стават чудни домати и чушки.Та тази зима ще има размисъл newsm78

Включих се в темата по повод осигуровките.Там всеки избира.На мен регистрацията ми беше важна.

Вили, отново прочетох поста ти.При теб положението е различно.Преди да се регистрираш

счетоводител запознат с материята може да ти отговори точно.

Последна редакция: чт, 29 ное 2012, 18:39 от spaska.53

# 101
Как да не си за в темата,щом ръцете са ти в земята!
Къде ти е градината?
Близо ли е до вода?
Чувала ли си,че има "антифриз"против измръзване на дръвчета?

# 102
Писали сме почти заедно. Чух за антифриза ,ама после и не мога да кажа кога са измръзнали-през

февруари или април преди цъфтежа.Вода ползваме от сонди -има много.

Тая краста -земята ,цветята,разни плодни и не все не мога да я начеша.Въпреки всичко.

# 103
Аз и Марио сме гъбари - малкото дете, изтърсачето. Ей ги  гъбите, сърнели и печурки: http://i072.radikal.ru/1211/3c/a60974bdd1a0.jpg
Печурките обичат стари торища, питома трева. А как ухаят, запечени с краве масло!
Сърнели има в изобилие. Дори нанизах да ги изсуша, после през кафемелачката и прибавени в супите, придават чуден аромат. Незапознатите сърнели да не берат, отровният им двойник е мухоморката, а отравянето с гъби/пиша от собствен опит/ е незабравимо ужасно преживяване.
spaska.53, та ти, с твоя опит, можеш да ни бъдеш много полезна! Разкажи за цветята-какви видове, от колко време се занимаваш?

# 104
За тази тема си,Спаске! Hug
Пиши и споделяй!
Зимно ми е,ама хубаво,коледно...
Сега отивам да ви изчета,че разбрах за коалициция дет ще правиме! Thinking
Крайно ляво,меко кресло и трибуна ми трябват.
Само да смеете Био-то да сложите в кавички! Twisted Evil
Тънък лед поглъща езерата наоколо.Сутринта видях една канадска гъска да се пързаля на приводняване.Като разчиствах магданоза,изкласил семена от летните жеги и съм разтървила.
Колко се мъчех да се захване.И не.И не.А сега-наболи,замръзнали листенца като детелинки.
Имам семки на розов домат.Рано бодеш-рано става.И вкусен,дебел,мазен...
Ай ша ми се не види и късото лято!
Ще залагам напролет на контейнерно земеделие.И вертикали!
Успех на Вили в новото начинание! Hug Hug
А че ви обичам си знаете! Blush

Общи условия

Активация на акаунт