(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 878
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
# 466
  • Варна-София
Вили, молив и лист, а най-добре смятай на компютър.
Търси срока за откупуване на инвестицията, така ще имаш пред погледа си целта и горе-долу ще знаеш кога ще започнеш да работиш за себе си.

Направи си в табличка колко е общата инвестиция, какви са предполагаемите годишни приходи, годишни разходи, оттук като разлика между предните две смяташ годишен паричен поток и после смяташ акумулирания паричен поток, с което се погасява инвестицията. Като сметнеш за десетина години напред си даваш ясна сметка накъде вървиш.

За всяко бизнес начинание, особено на етап предпроектно проучване, така се прави, пък и лесно се разсъждава доколко трябва да се коригират отделните елементи, за да ти се изпълнят целите.

# 467
Vili от мен много усмивки и стискам палци да се наредят нещата по най добрия начин. Simple Smile

# 468
# 469
Вили, и от мен  Hug
Имам много приятели из "фейса" и те редовно пускат разни информации  за това колко много се развива биоземеделието особено в Северна България.
От сърце ти желая плодородна земеделска година , малко бюрокрация и никакви спънки и здрави нерви и яка гърбина  Blush Laughing Wink

# 470
Вили и от мен силно стискане на палци.Успех!

# 471
Дидитка, моите зеленчуци са в такива райсинг бедс, убедих се че е много удобно и ако някога се завърнем в Бг градината ни ще е организирана по същия начин. Причината при мен е един телен червей, които е в почвата и не мога да посеч нищо. Почва ли казах, по точно ще е да го нарека пясъка. но пък чесън става без проблеми ( разбрах го в опита си да се преборя със змиите). та при мен на дъното на тези райсинг бедс  или ястъци както ги нарече баща ми) има специална мрежа- да не могат диверсанти да влизат вътре
За петната си мисля, че са гъбично заболяване ( поне при нас се оказа такова по тревата), в резултат на поливането вечер и високите денонощни температури. Купихме специален препарат, пръскахме и изчезна проблема. Ако съм на твое место бих отводнила тази част на градината. Погледни дали нямате и локални програми за борба с оловото, мисля че се финансират от правителството. Изчетох доста за оловото като търсихме къща и мисля, че тогава бях попаднала на такава информация.

Вили успех в начинанието, винаги съм твърдяла, а и имам примери, че в това има хляб

# 472
Успех и от мен, Вили! В земеделието едва ли можем да ти дадем съвет, но в други области ако имаш нужда, ще се отзовем Simple Smile)) Примерно, за това което започваш може да се наложи ФБ страница или уебсайт дори Wink

# 473
  • на пъпа на Златията
Вили,
Първата ти мисъл , като се събудиш сутрин е "Ще стане""
Успех!
Замислихте ме с с това олово.
Дидитка, ми вижда ми се наклонено и отцедливо . От какво е това олово .
Да не са наливали киселина от оловен акумулатор  или са чистили някакви храсти я с оловен бензин или масло?
Какво е това заболяване по тревата . Пожълтява на петна  , после става кафяво в центъра  и изсъхва?Някакъв вид мана ли да е? Колко е над допустимото ?
 Прочетох че в Чернобил , в река са сложили слънчоглед  за да тегли изотопите . Пък и за доматите пише че теглят тежките метали ,. Ха сега де?
Четох също че лимеса не се влияе от никакви отрови, радиации,  , така че посей лимес.     

Последна редакция: ср, 23 яну 2013, 20:00 от rorik

# 474
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
... Прочетох че в Чернобил , в река са сложили слънчоглед  за да тегли изотопите . Пък и за доматите пише че теглят тежките метали ,. Ха сега де?
Четох също че лимеса не се влияе от никакви отрови, радиации,  , така че посей лимес.     

а после какво ще го прави? нали оловото остава в новото растение, след това трябва или да го изгори (а в праха няма ли да има пак?) или да го изхвърли някъде - значи пак ще има олово, но при съседите  Tired

Tired като се замисля какво правим всеки ден със земята страх ме лови.  Tired

и малко по-оптимистично Simple Smile събрах десетина туби от минерална вода и мисля да опитам с десетина стръка домат под туба Simple Smileза по-ранен.  дали ще е като парник?

# 475
  • Варна-София
Дидитка, най-доброто, което можеш да направиш е да не гледаш листни (извличат олово) и кореноплодни (повърхностно замърсяване) зеленчуци. Оловото не се натрупва в плодовете - домати, пиперки, патладжан и от този род. Сади свободно плодни храсти и дървета.

# 476
Ами аз съм в Бостън, и районът е бивша индустриална зона, т.е. до някаква степен замърсена цялата. Освен това, преди да влязат в сила съвременните забрани, се е ползвало оловно гориво и олово в блажната боя на фасадите на къщите и оградите, което е допринесло за замърсяването на почвата. Всички големи градове са замърсени, предполагам навсякъде по света, което е големият недостатък да гледаш градина в града, но... тук живея и ще трябва да измисля нещо. "Градовете са мръсни" го знаех но по-скоро в абстрактен план, не подозирах конкретно за почвата и рисковете от такова ниво на замърсяване (на нашето ниво, се препоръчва малки деца и бременни жени да нямат досег с почвата, и да не се ядат листата и подземните части на растения садени в нея). Сега вече оловните продукти са забранени и градът е значително по-чист откъм въздух и вода, но оловото в почвата отнема векове да се изчисти напълно чрез естествени процеси, а изкуствени няма. Дори и с металоизвличащи посеви отнема години, дори десетилетия. Оловото в боята е добре познат проблем - спомням си дори като бях малка в София ме беше страх да си играя на катерушките защото ме бяха наплашили че има отрова в боята. Но повечето хора не се замислят за почвата и си садят градинки, и децата си играят по дворовете (сега се замислям, какво ли е състоянието на почвата в пословично мръсен град като София да кажем, където децата си играят по градинките?) Аз също не се бях замисляла за този проблем и досега си садях всичко направо в земята. За оловото в боята знаех когато търсехме къща, но за почвата не се замислих, и никой не ни беше предупредил. Дойде ми на ум да пратя проба за изследване чак като взе да умира тревата след като купихме къщата. Мястото наистина е под доста голям наклон, и водата се стича в плитчината където е мъртвата зона. Там и киселинността на почвата е много висока, значи наистина оттичането е проблем, и затова ще вдигнем градината на поне половин-един метър в такъв сандък с чиста пръст вътре. Няма да му слагам дъно, да не ограничавам дълбочината на корените, но по-голямата им част поне ще са в чистата пръст, и ще садя там само плодни растения (домати, чушки и т.н.) защото оловото не се натрупва в плодовете. Мерудиите ще са в саксии на балкона. Абе градината ще я измислим, мен повече ме притеснява останалата площ на двора и здравето на бъдещите деца. За съжаление слънчогледи и др. не са практичен вариант защото отнемат много години да извлекат достатъчно олово, а дотогава трябва да обезопасим двора някак и без това. А и наистина, след всяка реколта къде ще ги дяваме? Мога да си затворя очите и да ги пратя на боклука, и да пренеса проблема другаде. Растителните отпадъци тук не се събират с общия боклук обаче, и не отиват на бунището а биват рециклирани я на компост, я на нещо друго което някой друг ще ползва наред с мойто олово. Мога да ги изхвърля както си му е редът на бунището за токсични отпадъци, за което обаче има такса и то май не малка. Изглежда най-бързият и практичен метод е да покрием цялата площ с нещо, което да се явява бариера и да нямаме директен досег с почвата - някаква комбинация от чимове нова трева, чакъл, mulch, пясък, и павирани пътеки.

# 477
Вили, успех !  Hug

и малко по-оптимистично Simple Smile събрах десетина туби от минерална вода и мисля да опитам с десетина стръка домат под туба Simple Smileза по-ранен.  дали ще е като парник?

Не знам как е в парник, но с туби покривам всяка година разсада в началото, не само домати, а и салати, тиквички, че и патладжан пробвах (половин година почти откара  и все като цвете, аха да върже и дойде ноември), при мен стават най-много около седмица по-рано, но си зависи от климат, почва, че и градинар. Embarassed
Но аз садя май най-късно от всички в темата,  докато садите първия зарзават, при мен често още не се е разтопил съвсем снегът.

Кога се вдига това слънце по-високо, януарското е толкова ниско, че на най-слънчевата ми лятна полянка къщата хвърля сянка, все едно е поне 6-етажен блок.  Confused
Изпариха ми се надеждите за зарзават под парник.

Дидитка, много неприятно е това с оловото, кой знае каква е и нашата почва, тук май изобщо не се практикува това да се изследва, поне аз не знам за нито един съсед, който да е изследвал своята, а аз имам желание, но не знам къде и как става това, най-вече за да знам каква е и какво и липсва, че да ползвам подходящи подобрители.

# 478
Здравейте Simple Smile) !
Да кажете като сеете пипер и домати, че да предам на баща ми да сее и моите. Ще ги сее в отопляема оранжерия, пък аз краят на април ще разсаждам.

Вчера на лекциите много ни говориха за вредата от орането и почвам и аз да се замислям. Вие как процедирате? То оране, обръщане с вилата, абе все ми се струва, че трябва да се разрохка малко почвата...

# 479
Приятели,изпратете ми малко добра енергия  Praynig.
В момента имам дежа вю  и ясно си припомням защо се отказах преди години да си изкарвам прехраната със земеделие.

Вили, зеленчук за продаване ли ще гледаш отново? На какво си се спряла? Как ще го продаваш - на пазара, на едро?

Общи условия

Активация на акаунт