(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 875
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
avocett,как е сесията?Колко изпита имаш?
 Тedy,spaska.53,Titina, peppia,rorik, нова , manandy  Hug
Зеленчук ще отглеждам на 2 декара.И плановете са да е чист от химия.Земя имам-подготвена е.Семена имам.Инвентар имам.Вода имам.Угнила оборска тор имам.Семейството ми е с мен.Дъщеря ми реши да не ходи в Англия на студентска бригада,а да остане тук и да ми е основния помощник в работата.Пазар имам.Знания и опит-също.И кандидатствах с проект за субсидия по програмата за развитие на селските региони.
Проекта ми е перфектен,минах и документалните и физическите проверки.
Сега обаче разбирам,че с писмо от София са спрени одобряванията на проекти подадени след ноември.И не се знае дали въобще ще бъдат допуснати одобрения.
Дежа вю-то ми е,че вече имам одобрен проект от 2001 година,който заедно с още около 40 в нашия регион така и не беше финансиран.Просто всички станахме жертви на политически преструкторирания в държавни фондове.Но го разбрахме почти година по-късно.
Сега сякаш попадаме в подобна ситуация-спрени са изплащанията на всички субсидии-животновъдите трябваше да получат парите си в началото на януари,зърнопроизводителите-до края на месеца.Десетки хора по ПРСР с готови проекти чакат,за да започнат да залагат производството си,а времето не търпи отлагане.Закъснееш ли дори с дни ти остава да се надяваш на следващата стопанска година.Земеделският министър стоически мълчи.Из фермерските среди се надига брожение.Има и страх и отчаяние.
Самата аз не съм убедена,че афиширайки се не си отрязвам тотално достъпа до фондовете...
Мога да изпиша страници с примери как хора абсолютно чужди на земеделието получиха купища пари,как от орехови градини посяни преди 5 години вече няма нищо,а собствениците им вече дори не са в България.Самата мен,като отидох да си подавам документите ме питаха дали ще участвам фиктивно или реално.И ме питаха държавните служители-не е като да не се знае състоянието на нещата.
Тъжно ми е,че след повече от 10 години нещата са затънали още повече...
Така,че не чакайте скоро да ядем истинско месо,мляко,зеленчуци и плодове...
Написах това,а не смея да го публикувам вече часове-не знам има ли смисъл...
Дано Бог ни закриля!

# 481
  • Варна-София
Вили, сметката трябва да ти излиза и без чуждо финансиране. Иначе ставаш тотално зависима от скимките и хрумките на банки и чиновници от министерства. Ти трябва да се стремиш да си печеливша и без привлечени средства, а участието по програми да ти е бонус.

Авосет, на север от нас, където по-често ръми сигурно могат да минат и без оране и копане. Това не може да е валидно за всички видове почви. Има си видове почви, които силно се уплътняват и не дават на растенията да дишат. Ей миналата година Вили как си спаси пипера с често окопаване. Хубаво те учат, обаче ти правилно си заподозряла, че тази истина не е валидна за цялото земно кълбо. Затова и Куркума от време на време вмъква за значението на почвено-климатичните условия, демек те вървят в комплект.

Ама казах ли ви, че ракията реколта 2011 г. от болно грозде от оидиум стана чудесна. С огромно подозрение я направихме и направо не смеехме да я опитаме, ето вече стана 2 години, обаче тя станала мазна, пък се точи. Чудо! Но пък и тези страхове, които брахме бяха за добро, после цяла зима четох и миналата година бях добре подкована за борба с болестите по лозите.

И още да се похваля - едни приятели искат да купят от нас вино липа - от моята екологична асма. Обаче мъжо отказа, защото правим от него в бутикови количества, та за подарък ще имаме, но за продажба - дума да не става.

Последна редакция: чт, 24 яну 2013, 09:50 от amica1

# 482
  • Варна-София
Нещо оплесках с дописването и се оформи втори пост.

Вили, не са ли малко 2 декара? Смятам в груби сметки среден добив, при заетост на 2 човека, да речем рискове с производтвото ако има, залагам да се оформи минимум 1 пълна реколта и ми се виждат малко приходите за двама души. Имаш ли възможност да увеличиш площите?

# 483
amica1,сметката излиза,бъди спокойна!
На първо място-става дума за субсидии,а не за финансиране!
Но ти явно нямаш представа за смисъла на субсидирането в земеделието.И неравностойното положение на българската несубсидирана продукция спрямо вносната субсидирана.
Пеним се против турските домати,но знаем ли какво получава производителя им под формата на субсидия,за да са те евтини на нашия пазар?
Знаеш ли ти,че за всяка крава на запад от България стопаните и получават по 360 евро субсидия,за да е евтино млякото и сиренето?В България тази субсидия е 200,забележи -лева и част от тях не се знае дали изобщо ще бъдат изплатени на хората.
Кажи ми с твоя лист и молив как сложени на рафта тези стоки могат да се конкурират?
Говориш за неща ,от които изобщо не разбираш,извини ме  Laughing
Става дума за политика,а не за частен случай.
Става дума за целенасочено унищожаване на основен сектор на икономиката в страната ни.
Става дума,за това,че страната ни плаща съответните такси на Евро съюза за провеждането на обща стопанска политика и широко отваряме пазарите си за субсидирания внос.А бавейки плащанията към фермерите/забележи -плащания произтичащи от евро политиката/ администрацията обрича на гибел целия сектор.
Знаеш ли ти колко животни ще минат под ножа само защото през следващите седмици няма да има какво да ядат,а пролетта е далече?
И не ми говори за предварителни сметки,защото краварите в района ни имат да получават пари от мандрите за мляко предадено през август!
Не искам да съм рязка,но току що се връщам от една среща с хора произвеждащи храната ни...
И зависещи от такива,които правят сметката с лист и молив пред компютъра ,на топло,в работното си време и ръсят мъдрости...
За земеделието се казва,че е фабрика под открито небе.Рисковете в него са много повече отколкото в други сфери.Тук не можеш да преорганизираш производството си за два-три месеца.
От едно теленце става крава за две и половина години...
Ако през март не заложиш разсади не можеш да ги направиш през май и да продължиш.
Да ще ми кажеш-застраховай.И ще ти отвърна-правила съм го.Но знаеш ли как се определят загуби по застраховка на ягоди против късни слани?Виждала ли си как застрахователи броят почернели от слана ягодови цветчета в насаждение от 10 декара.И как ти вадят от десет кладенеца вода смятайки пораженията?И как ти изплащат щета в размер на 40 процента от сумата,която си платил за застраховка.
Ти виждала ли си 3 декара пипер разоран от диви прасета?Които по закон имат повече права от хората.
Или може би трябва да ти покажа лично една преписка от протоколи за вреди,писма между мен и министерството,ловни сдружения и присъдена за изплащане сума,от която десет години по-късно не съм видяла стотинка.
Знаеш ли какво е да разсадиш 7 хиляди корена зеле,да ги гледаш като очите си и една сутрин да намериш траншеи на мястото им?
Мога да продължавам...
Та в нормалните държави субсидията дава на фермера минимална сигурност,че ще има с какво да си плати хляба и солта ако му се случи нещо от стотиците рискове на земеделието.И на следващия сезон отново ще засее или ще остави теле за крава.
В момента в средите на оцапаните с лайна ,изнурени български фермери се говори,че с парите,които би следвало да получат като субсидии от Европа ще се плати референдума в неделя.
За който пък постоянно ни набиват в главите,че няма да има смисъл и тежест...
Не, amica1,идобщо не са малко два декара!
Ако са засети с култури изискващи основно ръчен труд и продукцията им е с висока принадена стойност.
И тук опираме до наетата работна ръка в земеделието.По-скоро до нейната ниска ефективност и висока от там цена.
С мъжа ми сме стопанисвали 27 декара зеленчукова градина-имало е дни с по 15 работници,по които ми се завиваше свят да контролирам.Имам и дневници,в които подробно са описани приходи и разходи,а от там и себестойност на всеки квадратен метър от градината.Повярвай ми-много по-изгодно ми е да гледам два декара.Освен това дъщеря ми така или иначе е студентка и това ще и бъде лятна бригада.

# 484
  • Варна
vili__66 newsm10
На мъжът ми мечтата му е да гледа овце, а моята да гледам земя!
Много пъти сме го обмисляли поне едното да започнем, но за сега няма как да се получи!
Много си права във всичко написано!

# 485
Вили, много е неприятно това за субсидията. Стискам палци да стане, вярвам ще се оправят нещата.
Междувременно щом продукцията ще е био ще е хубаво да потърсиш канали за реализация извън вашия регион:
Ето за София един пазар:
http://www.facebook.com/farmersmarketbg?fref=ts

За Пловдив има http://www.facebook.com/groups/216666471684630/?fref=ts

Транспорта не е за пренебрегване разбира се, но пък тук се драпа за био продукция (дори и без сертификат). Аз лично предпочитам да разчитам на усета си за "био", "не-био", а не на хартийката.

# 486
peppia,а бе то и в провинциата има голямо търсене на чиста продукция  Laughing
Няма само софиянци да ядат хубавото я  Joy
Сега сериозно-миналото лято изобщо не ми стигаше произведеното,за да покрия търсенето.Клиентите ми от сега ми оставят телефони и ме молят да не ги забравям.
А най-мило ми стана миналия петък-една жена ме дръпна и ме попита това лято дали ще вадим ягоди.А аз не отглеждам ягоди от 2005  ooooh!
 kami2004, Hug ти си мисли за идеята,трупай информация и опит пък....може и да се подкваси морето,знаеш ли  Laughing
А,и още нещо-вчера един от клиентите ми по повод на разсъжденията ми за био сертифицирането ми каза,че за него е достатъчно домата да е расъл в пръст , грян от слънцето и обгрижван с любов...
Което според него не можело да стане при механизираното отглеждане  Mr. Green

# 487
  • Варна-София
E, щом сметката ти излиза, пожелавам ти да имаш много късмет и сили, да се пуснат проектите за субсидиране и да случим на хубаво лято. 

# 488
Благодаря,amica1.
Аз пожелавам късмет и здраве на всички !
И очи да видят!
И уши да чуят!
И сърце и разум да разберат  Hug

# 489
  • на пъпа на Златията
Ками, Вили ,
 Hug
Радвам ви се, за това кавото правите , а и  за какво мечтаете.  . За биозеленчуци, за овце , .. тези неща винаги ще има пазар. Неотдавна попаднах на една карта написана на английски  за видовете почви за земеделие и там се кипреше една дума изписана с латински букви - чернозем.
Значи трудът ви ще бъде възнаграден .
Доколкото субсидиите , мисля че те се дават за да добие човек знанията как се правят нещата.И на всяко субсидиране и му идва краят .Дали ще затворите цикъла си на производство зависи от самите вас. 

# 490
А,и още нещо-вчера един от клиентите ми по повод на разсъжденията ми за био сертифицирането ми каза,че за него е достатъчно домата да е расъл в пръст , грян от слънцето и обгрижван с любов...
Което според него не можело да стане при механизираното отглеждане  Mr. Green

Аз също смело купувам от домашни производители това, което не си произвеждам сама... Само че в детските заведения например, където се хранят децата ни, се купуват пластмасови неща (за ядене) със сертификати... От вкъщи не приемат нито плодове, нито зеленчуци, нито торти или друго...

# 491
Здравейте, аз съм посещавала вашата тема периодично и предишни години, ние от 3-4 години живеем на село, и имаме съвсем малък двор и си отглеждаме това онова в някакви количества. Но сега сме взели предостатъчно земя и искаме да си отглеждаме всичко необходимо като зеленчуци за едно 4 членно семейство за 1 година. Имате ли идея къде мога да открия примерни таблици, които да ми помогнат при планирането от кое колко да се засади; на български, може и на английски.

Иначе предполагам че сред вас има доста, които си отглеждат всичко сами, но едва ли ще имате възможност да описвате подробно в темата от кое колко садите. Но поне искам да ви попитам за няколко основни зеленчука:

- картофи - така че да извадим около 300 кг
- зрял боб - садим предимно увивен; имаме и един храстовиден сорт - искам да изкарам около 30 кг
- пипер - за съжаление ми е трудно да кажа точно колко консумиране на година, така че кажете според вашия опит
- домати - за салати лятото и за консерваране на да кажем 75 л блендирани домати (около 1.5 л на седмица)

Мерси предварително!

# 492
Country Life , немога да ти помогна с примерни площи, но от опит ти казвам за 6 души(само едно от които малко дете)
картофи - "наше семе" - 2-3чувала добив от една и съща площ , а с купено семе (сорт ) - всичките ни налични картофи , че и раздавахме за годината (картофи в къщи не купуваме)
Боб едър (дунда кълка или смилянски или някакъв друг е - аз си му казвам Плански) 30-40 гнезда с коли поне 4м - достатъчно количество за зимата и пролетта (не си купуваме, само тази година се изложихме много)
Боб за зелени шушулки пак към 30 - тина гнезда от него има мнооого за зелено , че "хартисва" и за зрял Simple Smile
2-3 фитари чушки по около 5-6м дълги - достатъчно за фамилията ни (но понеже не е много поливно си търсех още и за зимнина Simple Smile ) Миналата година обаче пробвахме успешно в тенекии от сирене - 10 бр. - страхотен резултат особено от един ранен сръбски сорт (на свяко в земята от стрък каза, че имали поне по 30-тина чушки - те са с по- тънки стени и стават по- бързо)
Лук - 2-3кг арпаджик ако се справим добре с грижите и стане с приблизителна големина на юмрук - ни е достатъчен; Опитът ни с праз лук е - много по- изгодно е да си купим есента - 3-4 връзки и го заравяме в трап. Чесън също си отглеждаме наш  пак 1-2 фитари дълга/и пак около 5-6м
Домати - за ядене са ни достатъчни на площ от 30-тина кв.м. или по- малко, но не сме особено грижовни  Mr. Green и все пак - 2 щайги се снабдих "странично" и  с няколко от нашите - за зимата си имаме (лютеница не "сколасах " да си направя), но кетчуп имаме  Mr. Green
Краставички си сеем , но само за свежа консумация - накъде около 7-8м сборно  - на висока конструкция (и по асмата се покатериха , раждаха тогава като полудели  цяло лято , а на комшиите бяха изгоряли ).

А сега да си се похваля - от 14л мляко краве (за 2 седмици по 7л) си отделих каймака и сега си имам 500гр ИСТИНСКО краве масло  Mr. Green . Баба даде зор и днес сложи 4-5кофички (3 с домати и 2 с чушки) и добре , че я хванах навреме иначе пак щеше да казва "ааа ми те са от хубавите бе" без да имаме понятие какви, ама нали и ти ще посееш  Joy Миличката, голяма душица ми е  и ръкавичка  Laughing На 22 направи 79г. и да ви почерпя с набързо направена тортичка

Последна редакция: пт, 25 яну 2013, 13:18 от Тedy

# 493
  • Варна-София
Теди, да ти е жива и здрава милата баба. Желая й дълголетие. А ти си роден художник, с тази торта - направо - "туш".

# 494
Country Life, миналата година от 6 стръка корнишони (семената са ми от България) добивът ми беше над 30 кг. Нали ме гонят лудите си беря продукцията  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт