(Био)зеленчукова градина - тема 20

• 74 868
  • 743
  •   1
Отговори
# 525
подписах и споделих във фейсбук

# 526
  • на брега на Дунава
Някой от вас сял ли е ето този пипер от Сортови семена :
"Пипер ЕКСТАЗА е много ранен сорт чушки! Подходящ за отглеждане в оранжерия и на открито. Плодовете са месести, твърди и много дълги достигат 25-30 см. и тегло над 130 грама. Младите чушки са светло зелени, а зрелите са червени до тъмно червени. След печене чушките се белят много лесно. Растението е буйно, високо. В оранжерия достига до 170 см.

1 грам семена пипер съдържа 120 - 150 зърна.
Масата на хиляда семена е 7 - 9,5 г.
Оптимална температура за растеж, развитие и плододаване е 25 ± 7°С
Препоръка за вегитационни отстояния: 20 - 25 см между растенията, 50 - 60 см между редовете.

Поникване при 12°С - 56 дни. При 22°С - 22 дни.
Беритба на подовете от 110 - 140 дни от поникване."
Миналата година не се справих достатъчно добре с пипера ,но продължавам да опитвам .На всичкото отгоре в къщи много обичаме чушки .Има и други нови интересни сортове.

# 527
Обещаващо звучи,МХ-от поникванео до бране ...140 дни. Laughing
Ако го разсадя през май тъкмо през август ще почервенее за печене.
Миналата година куртовската капия до оранжево докарах на моите ширини.
Подписах и аз петицията,зачетох се в нета за проблемите на пчеловодите.
Да ви питам:възможно ли е пчелите да боледуват от монокултурите и непрекъснато им преместване от място на място?
Роднини  и приятели в България всички станаха пчелари.Какъв е този феромон за който ме питат-подлъгвал пчелите да си мислят,че имали по-голям рояк и се скъсвали да правят мед,за да го изхранят?Ако в пчеларската гилдия се вихрят хипократи моят подпис в петицията е невидим. Rolling Eyes
Люта зима е наоколо.Чета ви.
Амико,морски зарзаватчии,ако видите по брега шушулки от морска краставица съберете ми семена.Моля ви.За лек е.
Трифон Зарезан е!Вадете лозарските ножици и Наздраве! Hug

# 528
  • Варна-София
Като дете си спомням поляни с морска краставица. Внимавахме да не ги настъпим, защото вярвахме, че са отровни. Вес, те изхвърлят семената от шушулките със струя. Нали така се размножават. Малко ми е хикс работата и с това масово застрояване. Ама само да видя, ще мисля за теб.

# 529
  • на брега на Дунава
И аз подписах петицията.Дано да е за хубаво!
Веселче, обещават и други нови сортове пипер .Като този например
http://sortovisemena-bg.com/units/%D0%BF%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80 … 0%B0.html?u=96919
Иска ми се да опитам ,но не знам до къде е реклама  и колко истина. Затова търся мнение от тези ,които са ги сели.Аз ,че ще се пробвам ,това е повече от ясно.

# 530
  • При розите и топлата вода ......!
Зарязах! Хаирлия да е! Laughing
Вес, Амика, за първи път чувам за морска краставичка. Дали ще вирее при мен- ЮЗБ? newsm78
МХ, как са по Немско, внучето пораснало ли е?

# 531
  • на брега на Дунава
Гелика ,Внукът ми стана на 1 годинка и ходи . В петък вечерта се върнах.Стояхме един месец в немско.А какви градински центрове имат : и семена, и цветя ,и разни екстри за градината .  ooooh!На лято обещават да ми го доведат на Балкана.Купих тъмночервени  /и сърцевината им е тъмночервена/ моркови от немско за юначето.
А сърце ми не трае да видя има ли поражения от зимата и  замислям около 10.02 да почна да сея - първо пипер и домати / и цветя разбира се/ , целина , патладжан и т.н. докато запълня всяко свободно местенце в къщи , а после и остъкления балкон. Още нищо не съм сяла , освен трева на котката  Grinning Ще поръчвам семена днес и утре , затова се интересувах . #Crazy

# 532
Ех,МХ,помагач ще си имаш!Радост,радост...  Hug
Сега си мисля за двата сорта пиперки "Екстаза" и "Романса".Ако достигат до 1,70м височина колко ли дълбока ще бъде кореновата система?
За да пестя място доматите ще посадя в почва,а чушките ще опитам в контейнери.
Тенекии от сирене,делви ли да търся?
Гелико,а ти фъстъци садиш ли? Thinking
Морската краставица расте в пясък,плодовете и съдържат алкалоиди,които помагали в премерена доза при синузит.
ПС.Зачела съм се в списанието "Органично градинарство".Белокрилката ще я моря с прахосмукачка.Ще я дърпам лекинко на втора фаза.Имам една ръчна в колата.Миналата година хванах бубата по доматите,когато си събличаше ангелските крила,та,не се получи.Не,че не мих с маркуча.А то трябвало да я изсмуча гадината... Naughty

# 533
МХ, Да ти е живо и здраво помощничето, гледай от всичко да има за мъничките ръчички  Hug
аз сях миналата година от този сорт Grinning ... видях , че питаш, но не  си знаех сорта - днес използвах хубавото време и извадих някой от семенцата за сеене - сега го погледнах - Ами ЕКСТАЗА е. Резултат от миналата година - дадох пакетчето на  леля да ми отгледа за нея и за нас (нямах подходящи условия, но тази година сме с нова дограма и мисля че ще стане). Посяха ги в една бака , а техните Хубави сортове в едни срязани бъчвички - като за картинка бяха - не че за моите не са полагали грижи - напротив, но миличките бяха по слабички в една тенекия  Mr. Green , нооооо аз си бях мнооого щастлива и пак ми беше съвестно , че ги ангажирам  Mr. Green Едвам ги убедих да си вземат стиска и от моят сорт , свяко беше против , но леля да не ми чупи хатъра  Joy ... Няколко месеца по- късно - аз се "кефя" на изобилие от чушки в тенекии, а свяко страда защо не били посяли повече , поне 2-3 реда, от "тези моите"  hahaha Joy по 30 чушки от стрък били и вкусни!!! и това кахърене продължи до есента и зимата Simple Smile.
Моето семе си го купих от АГРАта от създателят на "Слонско ухо" . Чушките са по-тънки , обичаме си ги зелени и такива си ги беряхме; отлични за пъленене със сиренце    chef и после само хрупаш.
От тези чушки си запазих няколко тенекии, орязани са , но със зелени стъбла - така , че ще докладвам за "многогодишни сладки чушки", не само за люти  Peace
Някой да каже нещо за краставици сорт "Тимок" - похвалиха ми ги че образували само женски цветове.
И тук да вметна само , че трябва да се уважава героизма на хората от Институтите - ИЗК "Марица" например (аз съм в тази система и виждам какво се случва), защото управляващите само за 3 години поставиха науката не на колене, а на гилотината. Пари за наука няма, одобрените кандидати по проекти за еврофондове , са бръснари, търговци и всякакви такива хвъркати особи (приближени към определени "личности")  ooooh! По-лошото е, че от миналата година пари и заплати вече няма... (министътр на земеделието прескочи миналата пролет да каже , че 5млн. от бюджета за заплати на ССА, му трябвал за тютюно производителите - нищо лично , но ... сега декември сигурно чухте, че не са извършени реформи - а този процес беше нонстоп от встъпването им на власт - с по 10 -20% всяка година , че и по няколко пъти в годината ). И да не си помислите, че заплатите са космически - стартовата е 350, след 3-4-5г. когато защитиш докторска към 450г, за професор 700, за министър, депутат и т.н. над 3-400. Така че уважавайте последните мохикани в тази неравностойна битка, защото много скоро тях няма да ги има, но ще има идеални площи и сгради за приватизация  Embarassed

Вес, писали сме заедно Simple Smile За синузит знам , че понага и брашно от кон ски кестен - смърка се като .... хм фитилче кокаин, но било мнооого болезнено, отпушва глнойта и изтича, но ти препоръчвам горещо да прочетеш първата книга на "Норбеков" "Как да накараш един глупак да си свали очилата" - методът е добре известен , но той го описва на достъпен , поне за мен начин.
За тенекии със чушки и домати както вече писах - Идеално

Последна редакция: пт, 01 фев 2013, 15:23 от Тedy

# 534
Честит Трифон Зарезан градинари  Hug
smile3508 smile3508-започва новия градинарски сезон.
И слънце изгря днес,и въздуха е сякаш пролетен.
Да похваля аронията-от десетина дни съм на терапия с плодчета и днес вече слагам 10 единици по-малко инсулин.Освен това по 2 чаени лъжички плодчета сякаш с вълшебство прогониха някакъв вирус в семейството ми.
Та момичета и момчета,който има възможност да сее арония.
Теди, Hug нямам думи за всичко,което се случва с научните звена  Cry.
Дано се осъзнаят навреме...
Искам да ви споделя нещо от Фермер БГ-до вчера животновъди и зърнопроизводители заедно надигаха глас за общ бунт заради политиката в земеделието и бавещите се субсидии.Вчера правителството пусна парите на животновъдите-25 милиона.До вечерта  те масово се поздравяваха и вдигаха виртуални наздравици.И съвсем забравиха за заканите си и солидарността с другите от сектора.Към този момент вече се заформя словесна престрелка между едните и другите .
Същото щеше да бъде и ако бяха платили първо на зърнопроизводителите.
Защо сме такива,а?
Всеки да си гледа своята кочинка и изгода...
Веселче,моя изпитан лек за синузит е хрян.Настъргва се,смесва се -лъжица хрян с лъжица кисело мляко на кашица.Лицето се намазва добре!!! с зехтин или олио-иначе се получават изгаряния!!!
Очите се затварят,лицето се покрива с кърпа или няколко пласта марля и внимателно/за да не попадне в очните ямки/ се нанася от кашицата- по носа,скулите и челото.Стои 1 минута първия ден,и всеки следващ +още една,но не-повече от 4-5.
Гарантирано изсмуква всичко от синусите  Peace

# 535
Честит празник на всички, наближава вече да почваме градинките пак   bouquet
МХ, моето помощниче май на вашата възраст пасеше наред, даже помня как и кучешкото грозде опасе, та бях вдигнала тревога в темата  Joy

# 536

Тенекии от сирене,делви ли да търся?
Пробвай с кофи от Доларстора ( издържаха 3 години)

Морската краставица расте в пясък,плодовете и съдържат алкалоиди,които помагали в премерена доза при синузит.
Иначе наистина съдържа отровен алкалоид мисля беше. Имаше много по дюните, последно съм виждала на Паша дере. (при майка беше доста напреднал синузитът - беше загубила обоняние. Единственно това помогна,+ акопунктура. този , които правеше акупунктурата използваше сока от тези краставички

# 537
  • на брега на Дунава
Неочаквано ме извикаха утре по работа във В.Търново и след това ще отида на Балкана да видя как ми е градината.Не съм ходила 2 месеца.Чудя се дали да не напръскам дърветата .Ще полея чесъна със зелева чорба за всеки случай против луковата муха.Да я разреждам ли?
Рорик, разреждаше ли се ,че забравих? newsm78

# 538
Да похваля аронията-от десетина дни съм на терапия с плодчета и днес вече слагам 10 единици по-малко инсулин.Освен това по 2 чаени лъжички плодчета сякаш с вълшебство прогониха някакъв вирус в семейството ми.
Та момичета и момчета,който има възможност да сее арония.
Сред плановете ни за новия двор е от едната страна да му направим ограда от арония  Grinning Много хубави неща съм чувала за тия плодчета.

# 539
Скела,
Изсипи в едно корито,само поръси пръстта с лейката , разбъркай и изчаквай, да попие водата, половин час например  . Така на няколко пъти . Не премокряй!!!Големи ли са буците? Имаше едни ръчни малки гребълца  , понеже сха е студено на другия ден , прекопай, Катонаправиш 2-3 пъти така  ще се оправи. Ти ли пита за зелевата чорба ? Ако ти е солена я поразреди малко , акое на вкус направо с нея от струк на стрък , по листата. Наплютото е в средниет листенца. 
[/b]

Ето тук за зелевата от Рорик

Общи условия

Активация на акаунт