(Био)зеленчукова градина - тема 20

  • 74 521
  • 743
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 4 753
Моят лук за зелено, саден за пролетен, е вече почти изяден.
Дали е късно да насадя нов за пролетен?

Сади смело, пък когато стане тогава... Мисля и аз да бодна около марулите, още не съм... Една година го садих в средата на декември - тогава сколасах...  Laughing

# 61
  • Мнения: 86
Mamagemelar,моят пиниз за репички е следния:
Правиш си гладка леха.Вземаш една кора за яйца и я притискаш хубаво върху лехата.После във всяка отпечатана ямичка пускаш семенце.Изглежда трудно,но не е  Peace

# 62
  • Мнения: 9
amica, аз си готвих тук от тези гъби и честно казано някаква фрапантна разлика с вкуса на обикновените гъби не усетих. Малко по-плътни са като, че ли и даже на мен малко ми напомниха на месо.
В ботаническата градина в Единбург продават комплекти за отглеждане на гъби, всякакви видове, по 3 паунда са и сигурно лятото ще се замъкна с 1-2 да пробвам. Ама пак е по-скоро глезотия, няма да е голям урожай.

# 63
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
В темата четох за разсаждане на магданоз преди време и много се учудих. Момичето казваше, че там при тях (Белгия) така го и продавали - на разсад.

avocett, я да проучим пощенски те разходи, да ми проводиш един комплект. Харесвам шийтаке, а искам и кладница да култивирам.

vili__66,  натори ли? На завет ли новата бахча, или ще ти се налага снегозадържане? Да не забравиш магданоз, ей, поне 25 квадрата. Аз ще пиша уж небрежно в форума за преполезните му свойства, пък ти ще го редиш в гиздави щайгички.
Замислих се, че е много важно да се "брандираш". На тебе не ти трябва да казваш, че продаваш био-зеленчуци, или еко-продукция, най-малкото защото тия термини включват сума чиновнически печати без стойност, но с разходи. А също са отдавна изпразнени от съдържание и пазарен потенциал.
Трябва да продаваш "Зеленчиците на ВИЛИ". Твоята марка ще е твоята гаранция.
Аз бих постъпил така.
Сериозно, след заявеният интерес на няколко момичета по-напред за покупка на продукция се замислям за доставки на пресни зеленчуци до дома. Имам вече декар и половина, с бунар и помпа. Подготвям се за пчелина. И така.

ПП. И да не забравя да похваля меда на Куркума - сладък, вкусен, ароматен, страхотен..., единственият му недостатък е, че поради изброените качества свършва много бързо.  Wink

Благодаря! Много се радвам. Нямах съмнения - стоката е отлична тая година, пък и много любов влагаме. Не се притеснявай, че свършва, има още, пък си дала и аванс  Laughing


# 64
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ммм даа,м
Сега си спомних. Имаше българска гъба , която има вкус на пилешко месо. Коя е тя? Имах хазайка която се разкарваше по баирите и намираше такива гъби, готвеше ги с ориз. . Коя е гъбата в България? Не ми приличаше на дървесна гъба.

# 65
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Челядинка, сърнела... rorik, повечето ядивни диворастящи гъби не са "български", просто не са никакви - не са ендемични. Има ги и в България, и в Сърбия, и във Франция, и в Русия, в Норвегия, Германия и Полша.
Емблема на руската, полската, украинската и скандинавската кухня са ястия с манатарки и печурки, пресни и сушени.

Събирането на диворастящи гъби, особено по начините, по които се извършва от доста години, води до постепенно затриване на много находища. Аз знам за унищожени две печуркови и едно сърнелено месторождение. Варвари сме, няма що.

# 66
  • Мнения: 7 630
Вили,точно такъв съвет търсех!
тука продават на разсад и магданоз,и кориандър,и джоджен Simple Smile

# 67
  • Мнения: 9
Куркума, аз за Коледа ще си идвам в България, така че мога да ти донеса.
Само не знам кога е най-удачния момент да се започне, пролет ли?

# 68
  • Мнения: 2 033
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5311491
Куркума, ако не си го чел: http://www.organichno.com/index.php?option=com_content&view= … 54&Itemid=123

Скрит текст:
/ автор : Дончо Цончев /

Всяка вечер преди новините по телевизията гледам рубриката "малък коментар" - дечица отговарят на въпрос. Тези наши внучета ме интересуват силно - на тях оставяме света. Този път въпросът е: "Какво е селянин?"

Момиченце: Ами те са направили нещо лошо, селяните.
Момченце: Те са, които отиват в затвора.
Те са глупави, мръсни - продължиха дечицата, докато накрая едно завърши така: Те не ядат нищо, защото нямат пари.

Жена ми ме поглежда, тя отлично знае как чувам всичко това. Аз пък поглеждам към масата.
Хляб. Сирене. Яйца. Суджук. В салатата домати, краставици, зеле, моркови, лук. Мисля си откъде иде всичко това.

Опитвам се да не се гневя. Отвявам се в далечни спомени (стар мой трик) - виждам диканята, с която вършеехме житото на хармана при дядо ми. Чувам: "Жетва е сега, пейте робини." С цяло гърло крещя на кобилата да държи браздата, защото ралото подскача. Тринайсетгодишен съм, царевичните листа са като мечове, че и назъбени по края - режат лицето ми и потта силно люти.

Порасъл съм под една картина у дома, наречена "Градушка". Черно небе, селянин с червен пояс разкъсва бялата си риза - моли се на Бога да пощади хляба за челядта. Край тази картина баща ми обичаше да рецитира "Градушка" на Яворов.
Виждам лелки, стринки, каки - наведени над ръкойките, снопите или изправени със стомната в ръце. Кърмещи като във великото платно "На нивата". Нагиздени и хубави, та хубави на фона на ябълките - като в картините на Майстора.

Тук се пие глътка ракия. Сещам се и тя откъде иде. И се питам откъде дойдоха отговорите на децата, които до едно обясняваха, че селянинът е нещо отвратително. Ами от родителите им - откъде другаде? Родителите български, от които нито един не е роден в наследствения си средновековен замък. Родители, които с необяснима злоба секат собствените си корени. Всъщност на паразита за какво му е корен?

Ни новините ме интересуват сега, ни дори спортните. Просто зяпам как гори камината и размишлявам. Те и дървата идат от селяните, които ги секат, режат, цепят, товарят и разтоварват, докато ни ги докарат у дома.
И тръгна ято въпроси - от мен към мен - като например защо Толстой си я караше в Ясна поляна, а не в Москва и Париж.

Защо Уилям Фокнър гледа в ранчото си толкова крави, след като беше носител на Нобелова награда и вече имаше пари за три живота?

Защо англичаните напират напоследък у дома - да си купуват къщи по селцата?
Не знам. Предавам се. Малко кафенце за ободряване. И то не расте по тротоара. Една цигара. Сега пък тютюнът. Низите, абичките, момите - пак наведени над каменистата почва под южното балканско слънце. Бедността, пендарките, носиите и песните - все по наследството от вековете.

Така съм задрямал. И в полусън се поклоних дълбоко на ръцете, от които идва всичко на масата.

# 69
  • Мнения: 26
manandy,гледам китайското ти зеле-мънички растения,а имат глави.При мен стават огромни снопове листа,но не свива.Само преди години извадих пролетна реколта-големи,по над кило глави.Но пък тогава ни се ядяха повече домати и краставици  Laughing
vili__66, това е след 2 последователни провалени години. Основният проблем при мен е подхранката. Почвата - бедна, зелето - лакомо, аз - биоманиак, био тор - йок(няма).

Мананди, морковите ! След засушаване е плиснал яко дъжд. Затова са се напукали, ама с една четка се измиват и пак са чудесни за ядене.
Разклоняването на кореноплода (покрай дайкона вече и аз се драскам с опит) се случва, когато почвата не е достатъчно рохкава, например ако е глинеста. Моята почва не е цвете и решавам въпроса, като я прекопавам преди да посадя, с клатене на вилата през 5-10 см (обаче забележи - моите вили са с дължина 28 см). За дайкона е лесно, защото семенцата ги слагам покълнали и те бързо се развиват. Ама при морковите никненето става бавно и почвата сигурно се сбива.
Да добавя, че освен тяхната зеления (по Куркума), също и зеленията на дайкона става за ядене. Виж там, дали да не изненадаш съпругата с една баница със зелено от дайконските листа. В супи вместо магданоз и двете зелении стават.

Амика, благодаря за включването!
Да, морковите са ядливи въпреки по-трудното им почиствате. Аз не копая и с клатене даже. Само като вадя картофите  Grinning. Каквото изоре собственика на пролет, това е. Ако мен ме пита даже и това може да си спести, че ме мързи да правя хели всяка пролет, а и ми пецаква хумусния слой. Ама както и да е! Някой ден, когато имам собствена градина, ще си я гледам както ми харесва.
Това за листата на дайконете го зная от много отдавна. Тук найстина правят супи, трушии и какво ли още не от тях. Даже има и един специален вид ряпа само за листа. Аз не я сея, че и без това имам листа бол.

Последна редакция: вт, 27 ное 2012, 03:27 от manandy

# 70
  • Мнения: 1 202
Люлин, благодаря(за Дончо Цончев)  Peace

# 71
  • Мнения: 30
Благодаря за хубавата тема!
Люлин, интересен сайт.  Hug Поради ниската цена, която си слагам на зеленчуците, взех да се замислям.
Снощи опитахме пуешка супа-невероятен вкус! Стадото е отгледано почти пасищно, без смеска, само житни, ечемичени и царевични зърна. И много сушена коприва, листа от манголд, зеле, ряпа.... всякаква зеления. Нищо общо с купешките птици, нищо!
А подозирам, че след някой ден и свинското ще е с такъв вкус. Laughing
Куркума, на пазара един човек, учител, продава мицел от кладници.
В неделя набрахме много гъби-сърнели и печурки. Запечени, с масло....

# 72
  • Мнения: 4 753
Люлин, благодаря(за Дончо Цончев)  Peace

Скрит текст:
...замисляла съм се по въпроса и според мен нещата са такива, заради навлизането в ежедневната реч на обидната думичка "селянин"... Тя кога и защо се е наместила там не зная, но е факт честата й употреба по какви ли не поводи...

# 73
  • Мнения: 1 751
Рорик, сярна гъба, дървесна е  Hug

# 74
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Я да питам по-врелите и кипелите, каква е данъчната тежест на един производител? Отгледаш нещо и му търсиш реализация. Официално, без сива икономика, как изглеждат нещата?

Общи условия

Активация на акаунт