(Био)зеленчукова градина - тема 20

  • 74 860
  • 743
  •   1
Отговори
# 540
  • София
  • Мнения: 10 729
Споделете литература по темите био(динамично)земеделие, умна градина и подобни.
Имам един списък, но не съм ги прочел още. Ако някой има впечатление да предложи Simple Smile

# 541
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Подариха ми мед от Лофант. Медът е много вкусен, мирише на цветя. А в сушената билка ще търся семенца да си завъдя. Чаят сладни и е с лек аромат на анасон. Аз обичам тази миризма.
http://s45.radikal.ru/i110/1302/fb/867339917fd0.jpg
Теди, върнах се към тема 8 и разбрах, че билката, макар и от Тибет, добре вирее при теб. Куркума като пръска семена от медоноси около пчелина може да си завъди и тази билка.

Моята градинка в този сезон ще дава гъбки от Кладница.
http://i072.radikal.ru/1302/d1/d17335be8bb6.jpg
В момента са малки като топлийки, но до няколко дена ще станат за тенджерата.

Последна редакция: сб, 02 фев 2013, 13:20 от amica1

# 542
  • Мнения: 465
Амико,какво е това синьото на фотографията?
Опиши,моля,по-подробно за кладницата-температура,поливане,изложение...
Не съм чувала за мед от лофант.Последно пробвах мед с плодове на гинко белоба като мармалад.
Hakama-Здравей! Hug
Биодинамиката е начин на живот,философия,мироглед.
За мен е трудно да се пречупя.Опитвах.Ако бях по-млада,необременена от селските си спомени в Златията.
Те са по-силни... Laughing
Благодаря за съветите за синузита,мили момичета!
Ама,да вземат да почерпат днес мъжките майки-Петльовден е!

# 543
  • Мнения: 331
Преди малко се върнах от градинката. Посях репички, моркови, лук за зелено от семенца, магданоз, копър, грах, три вида салати. За някои неща е малко рано, но пусти мерак! Само чесънът остана, но като го забравих вкъщи...Ако нещо не поникне, имам семена-другия месец отново. Вкъщи растат ранни домати, зеле дитмарско, два вида салати. Целината още не се е показала, чакам я. Отчетох се, сега ще почивам  Simple Smile .

# 544
  • Мнения: 555
Подариха ми мед от Лофант. Медът е много вкусен, мирише на цветя. А в сушената билка ще търся семенца да си завъдя. Чаят сладни и е с лек аромат на анасон. Аз обичам тази миризма.
http://s45.radikal.ru/i110/1302/fb/867339917fd0.jpg
Теди, върнах се към тема 8 и разбрах, че билката, макар и от Тибет, добре вирее при теб. Куркума като пръска семена от медоноси около пчелина може да си завъди и тази билка.

Моята градинка в този сезон ще дава гъбки от Кладница.
http://i072.radikal.ru/1302/d1/d17335be8bb6.jpg
В момента са малки като топлийки, но до няколко дена ще станат за тенджерата.
Дааа вирее си и то без поливане миналата година  Mr. Green ... Цъфти до мраз (малко , но постоянно) Ако искате тази година да се опитам да ви събера семенца или резници да пратя, но не се вкореняват много лесно. Изпросих лани от приятел малко, за друг приятел пчелар да си го завъди  Blush
Питахте преди за кладница - тук всяка година пролетно време има един човек на пазара продава мицел в бутилки. има си и описание на  метода, но може да се гледат и в порест чувал (от захар, брашно) със влажни стърготини , но букови или върбови , виждала съм гъби и по орех .... следователно и орехови  Mr. Green
Продаваше и мицел от шийтаке ... цената беше някъде към 5-7лв преди.
Мицел можете да си завъдите от гъбите върху хартия изтръсквате от по- големи гъби спори и им подсигурявате подходящите по- горе условия и .... се въоражавате с търпение  Wink
 

# 545
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Вес, точно както Теди казва. Купих си мицел от производител, избрах го по Интернет и проверих дали е член на тяхното браншово дружество. В момента пробвам с няколко субстрата, този на снимката е хартия (да е без мастило, защото има тежки метали и отрови). Попарих я с вряла вода, изчаках да изстине и разхвърлях между изстисканите пластове мицел. Веднага се хвана. Опръсквах в началото с разредена кислородна вода.
В нета има много методи за домашно отглеждане на гъби. Силно се препоръчва кладницата като достатъчно агресивна гъба, която се развива и обхваща субстрата преди да го нападнат други вредители, като зелена плесен, например.

В момента правя експерименти - някои успешни, някои - не, така че директно отправям към Интернет за по-достоверни съвети.

А това, което се вижда горе на моята снимка са растящи гъби кладници на етап pinning.
Ето малко аналогични снимки от нета:
http://penniwisner.com/eeeuuu-awww-growing-oyster-mushrooms/

# 546
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 968
Подариха ми мед от Лофант. Медът е много вкусен, мирише на цветя. А в сушената билка ще търся семенца да си завъдя. ...

дай си адреса на лични Wink имам останали семенца, има и някое стръкче изсушено за чай, а лятото, да е живот и здраве, може и разсад да донеса Simple Smile Simple Smile Simple Smile на почивката Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 547
  • Мнения: 465
Девойки,а лофантата мирише ли на анасон,ако стриете листенце с пръсти?
Нали  Lophanthus Anisatus Benth обсъждаме? Laughing
Амико,Теди,запалихте ме с гъбите.Последна питанка-на светло или полумрак да закача чувалчето? Thinking

# 548
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Вес, отначало докато се разраства мицелът не им трябва светлина, а когато започнат да растат истинските гъбки тогава им трябва разсеяна светлина, като под короните на горските дървета. Върши работа и 4-часово осветяване. В един сайт описваха, че отначало държали мицела под мивката и всеки ден хвърляли я кафе с филтъра или чаени торбички (нали са пропарени), а после закачали кофата на porch screen-а (зимна градина ли се казва?). Според мен отглеждането на гъби върху домашни отпадъци трябва да се популяризира. Това си е храна от нищото.

Lophanthus Anisatus Benth - Да това обсъждаме.
St. Dobri, още съм в процес на зафенване. Подариха ми меда и билката ненадейно и съм приятно изненадана от качествата им. Ако меракът ми се задълбочи, ще ти пратя адрес непременно.

Последна редакция: нд, 03 фев 2013, 19:22 от amica1

# 549
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
skela Благодаря!Полях чесъна със зелева чорба.
Денят беше чудесен- 19 градуса в градината на Балкана и слънчасах.Набрах коприва и ядохме копривена чорба.Рязах дърветата.Чистих двора и се радвах на първите кокичета.Мирис на пролет Hug Grinning

# 550
  • Варна-София
  • Мнения: 428
...Рязах дърветата...
Мда-а-а-а. Вчера си дадохме дума следващата седмица да почваме и ние да режем.

# 551
  • Мнения: 5 177
не е ли рано за резитба още ? нашето убежище е в севеоизточна Бг и все си мисля, че Малък Сечко и баба Марта може да ни изиграят лоша шега, ние пък си говорихме чаак за края на месеца ако е хубаво времето да започваме Tired

# 552
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Сигурно има някакъв идеален момент, в който хем да е в края на седмицата, хем времето да е приятно, хем да не са тръгнали още соковете, хем да не се очакват ужасни застудявания и хем да не се изгърбим от извършването на цялата тази физическа работа наведнъж.

Все някакъв компромис трябва да се направи и да се поеме разумен риск.

По времето на соца семковите започваха да ги режат още декември. Те са най-устойчиви, така че другата седмица почвам от тях.

# 553
  • Мнения: 54
Здравейте!
От много време не съм писала тук,но сега ,колкото и егоистично да е от моя страна,ми се налага  Embarassed
Нуждая се от вашата помощ!
Никога до сега не съм сяла семенца от марули.Винаги съм купувала готов разсад.Днес обаче насях.Дали не сбърках?Първо за разсад ли да сея или направо на място в градината?Някога моята баба не сееше,а когато скубеше марулите,тръскаше семенцата в градината и за 1 май винаги сме имали готови за салатка,пораснали сами.Очаквам вашите съвети Hug
Желая на всички успешна и спокойна седмица!  bouquet

# 554
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
не е ли рано за резитба още ? нашето убежище е в севеоизточна Бг и все си мисля, че Малък Сечко и баба Марта може да ни изиграят лоша шега, ние пък си говорихме чаак за края на месеца ако е хубаво времето да започваме Tired
Сигурно има някакъв идеален момент, в който хем да е в края на седмицата, хем времето да е приятно, хем да не са тръгнали още соковете, хем да не се очакват ужасни застудявания и хем да не се изгърбим от извършването на цялата тази физическа работа наведнъж.

Все някакъв компромис трябва да се направи и да се поеме разумен риск.

По времето на соца семковите започваха да ги режат още декември. Те са най-устойчиви, така че другата седмица почвам от тях.
Проверих прогнозата и в следващите 15 дни не се очакват минусови температура. Крушите и ябълките могат да се режат сега , а по-нежните дървета към края на месеца.Като знам после колко работа ще има реших да си помогна с каквото може.Градината ми е на южен склон ,завет е и няма студени течения.Винаги режа през февруари , ако
 не е затрупал снегът като миналата година.
анди 2 Салатките е хубаво де се сеят и разсаждат есента за да станат готови през април.Може и сега да се засеят семената на топло и да се разсадят през март на постоянно място,но си стават по-късно .

Общи условия

Активация на акаунт